Messenger, Twitter, Instagram, Facebook och Snapchat är exempel på sociala medier. Apper på iPhone Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix / TT / kod 20520

Utpekande i sociala medier polisanmält

HÖLLVIKEN En man i 40-årsåldern från Vellinge har polisanmält ett inlägg av en jämnårig Höllvikenkvinna som nu misstänks för förtal.
Det efter att ett foto på Vellingebos bil lagts ut i social media med text som indikerar på att den används av två personer som kör runt och rekar för inbrott.

På torsdagen lades ett inlägg ut med bild på en bil vars registreringsskylt tydligt kunde identifieras och kopplas till en man i 40-årsåldern hemmahörande i Vellinge. I texten lät en Höllvikenkvinna läsarna på forumet veta att i bilen fanns en man och kvinna som körde runt och ”rekade”, att de gick in och ut från olika tomter men att de påstod sig ”plocka svamp”.

Bilägaren har nu polisanmält förtal då han upplever inlägget som oerhört kränkande och utpekande då hela hans adress ska ha skrivits ut i inlägget.
I kontakt med polisen har mannen uppgett att han lånat ut sin bil till en vän och dennes hustru som just skulle ut och plocka svamp.
Enligt polisen ska mannen ha försökt kontakta kvinnan som skrev inlägget, men inte lyckats.

– Sånt här är svårt. Å ena sidan kan man säga att kvinnan gör rätt som kollar upp bilen som hon tycker är misstänkt, å andra sidan får man inte hänga ut personer och sprida det så här. Det är i så fall spridningen som är brottet.
Det säger kommunpolisen i Vellinge Jörgen Sjåstad som menar att sociala medier i sådana här fall är lite av ”vuxna som berättar spökhistorier för varandra”.
– Samtidigt, skulle det vara så att de här personerna gått in på privata tomter i syfte att leta svamp då är det ju inte tillåtet. Allemansrätten gäller ju inte intill där folk bor, konstaterar Jörgen Sjåstad.

Polisen ska ha fått ett samtal på onsdagen och kontrollerat fordonet.
– Man har inte agerat när man sett att bilen inte tillhör någon målvakt, utan en helt vanlig, icke misstänkt familjefar bosatt i kommunen.

Dagens fråga

Tar sig Sverige till EM i fotboll?

  • Ja (61%, 262 Röster)
  • Nej (39%, 170 Röster)

Antal röster: 432

Loading ... Loading ...