Borttappade pass har blivit mångmiljonindustri.

Svindleri med pass

Du som läser det här, hur många gånger har du förlorat ditt pass, tappat det eller fått det stulet? En gång eller flera? Aldrig, svarar säkert de flesta. Ändå försvinner mer än 60.000 pass årligen. Nu är det sammanlagda antalet borttappade pass över 500.000 sedan 2008.
Bakom de många tappade passen ligger människohandel och smuggling av människor in i vårt land. Dessutom används de förlorade passen av kriminella som vill dölja sin rätta identitet. Enligt ett avslöjande av SVT kostar ett illegalt pass ungefär 7000 kronor.
Det är en sanning att många människor som invandrat till Sverige inte är de personer som de uppgivit att de är. Trycket mot Sveriges gränser ända sedan 1980-talet har varit så starkt att våra myndigheter inte orkat med att göra tillräckliga bakgrundskontroller för att styrka människors identitet. Det har gjort att flyktingsmugglare (egentligen en helt felaktig term eftersom en del som de slussat in i landet inte haft flyktingskäl) kunnat tjäna grova pengar när de hjälpt människor med ”försvunna” pass att ta sig in i landet.
Genom ett skickligt journalistiskt arbete har Expressen avslöjat hur Rashad Alasaad som är S-politiker i småländska Ljungby ägnat sig åt människosmuggling med falska pass. Taxan har varit 20.000 för ett barn och 30.000 för en vuxen. Någon idealitet har inte legat bakom, han har gjort det för pengarna, säger han själv.
Vi behöver ha ordning och reda i flyktingpolitiken. En bristfällig tillämpning och svag kontroll av vilka som får komma in i landet göder plånböckerna på flyktingsmugglarna. Samtidigt får det till effekt att de som allra mest behöver få en fristad i vårt land blir omsprungna av de som har pengar att betala för ett falskt pass, köpa en uppdiktad flyktinghistoria och är bekväma med att leva med andra personers identitet eller ha ett liv som illegal i vårt land. EU:s gränssamarbete måste bli bättre för att stoppa flyktingsmugglarna att korsa Europa och tullen måste få kraftigt höjda resurser för att motverka att svarthandeln med pass lönar sig.

Dagens fråga

Tar sig Sverige till EM i fotboll?

  • Ja (61%, 262 Röster)
  • Nej (39%, 170 Röster)

Antal röster: 432

Loading ... Loading ...