Som Tum är en klassisk thailändsk smakstark sallad gjord på grön omogen papaya, som man numera hittar även i helt vanliga välsorterade svenska matbutiker. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Härlig grön papayasallad

Recept Den här papayasalladen, eller som tum som den heter har allt. Krisp, sälta, sötma, syra, umami, jordnötter och små torkade räkor som ger vad som helst extremt mycket smak.

Till 4 portioner, 30 minuter

Du behöver:
1 msk torkade räkor (finns i asiatiska butiker), alt. extra fisksås efter smak
1/2 grön papaya (finns i asiatiska och välsorterade matbutiker)
3 msk limesaft
4 msk fisksås
3 msk palmsocker, alt. råsocker
3 thaivitlökar, alt. 1 vanlig
1–4 små thaichili, alt. 1-3 vanliga, skivade
2 longbeans (finns i asiatiska butiker), alt 10 haricots verts, 5 cm stora bitar
6 körsbärstomater, halverade
1/2 dl rostade jordnötter (kan uteslutas)

Gör så här:
1. Blötlägg räkorna i ljummet vatten i cirka 15 minuter.
2. Skala och kärna ur papayan. Strimla så tunt du kan, gärna på mandolin eller med juliennestrimlare.
3. Blanda limesaft, fisksås (ta extra om du inte har räkor) och socker till en dressing. Rör tills sockret har smält.
4. Mortla räkor och vitlök eller mosa hårt med händerna i en bunke (använd handskar). Tillsätt önskad mängd chili och fortsätt. Ju mer du arbetar in chilin, desto starkare blir salladen. Tillsätt bönor och arbeta lite till så att de blir lite mjuka. Tillsätt papayan och fortsätt arbeta. Rör runt med en sked då och då.
5. Tillsätt tomater och dressing och mortla runt. Smaka av och tillsätt mer fisksås eller lime om det behövs. Vänd ned jordnötter.

Tips! Hittar du inte grön papaya (obs, funkar inte med mogen!) går det bra med morötter, kål, kålrot eller rättika.

Dagens fråga

Vad ska du ha för julgran i jul?

  • Jag ska inte ha någon gran (39%, 564 Röster)
  • Äkta vara såklart! (35%, 507 Röster)
  • Plastgran såklart! (25%, 358 Röster)

Antal röster: 1 429

Loading ... Loading ...