Svenska folket älskar thaimat. Ändå är vi inte så bra på att laga det själva. Det vill matkreatören Tove Nilsson ändra på.
Tove Nilsson bullar upp i sin lilla matstudio på Södermalm i Stockholm. En enkel kokplatta, en jättelik mortel av trä, en flätad korghistoria att ånga ris i, sjuttioelva sorters fisksåser, chili för ett helt kungarike och ett stort fång doftande färska örter. Det dröjer inte länge förrän himmelska dofter börjar sprida sig i lokalen.
Thaimat går snabbt att laga. Och det ska det göra, men kanske inte riktigt så snabbt som vi fått för oss. Visst kan man köpa en burk färdig svensk röd currypasta och hoppas på det bästa, men det finns så många fler lager av smaker att upptäcka.
– Till min stora förvåning insåg jag att det inte hade getts ut någon svensk kokbok om thaimat på evigheter. Alla thaikiosker som ploppat upp runtom i landet är ju både ett bevis på hur mycket vi gillar maten och att man inte behöver så mycket mer än en wok och en låga för att lyckas, säger Tove Nilsson.
Just därför släpper hon nu boken ”Thai hemma” (Natur & Kultur). Efter noggrann research under resor världen över har Tove, som är kock och matstylist, gjort sina tolkningar av autentiska thailändska rätter som vem som helst ska kunna laga i sitt eget kök.
– Det finns faktiskt thaibutiker i stort sett överallt i Sverige. Man måste inte hålla sig till utbudet i den vanliga matbutiken. Det är så roligt att upptäcka alla konstiga små flaskor och knäppa grejer. Många svenskar är rädda för att det ska bli för starkt, men den går ju alltid att anpassa.
Ett basförråd kan dock vara bra att köpa på sig. Fisksås, citrongräs, lime och chili är ett måste för att få till det rätta knycket på smakerna. Limeblad, citrongräs och ingefära går dessutom att förvara i frysen. Tove tipsar också om att prova sig fram mellan olika sorters fisksås samt att våga testa att göra sin egen currypasta.
– Men man behöver inte alls vara megastrikt. Det mesta går att byta ut mot enklare grönsaker och råvaror. Och det är absolut ingen svår mat att laga, säger hon.