Europaparlamentet urholkar demokratin

När statsminister Stefan Löfvén läste upp sin regeringsförklaring offentliggjorde han vilka personer som skall sitta på ministerposterna. Beslutet är hans och ingen annans. Framförallt är det en fråga som inte oppositionspartierna har något inflytande över. Tänk tanken att Ulf Kristersson eller Jonas Sjöstedt skall kunna rösta emot de statsråd som Stefan Löfvén anser mest lämpade.
Det svenska väl fungerande systemet står i stark kontrast till hur EU-kommissionärerna utses. Där är det Europaparlamentet som har en avgörande roll. I onsdags stoppades Ylva Johansson – om än inte för gott – efter utfrågningen i parlamentet, trots att hon gjorde en bra insats. En ohelig allians av partier till höger och vänster var missnöjda.
Europaparlamentet är en politikens skvader, en enormt omfattande organisation med 751 parlamentariker och 7500 anställda (utöver de 33.000 tjänstemännen hos kommissionen och 3.500 tjänstemännen hos EU:s ministerråd.) Självfallet borde Ursula von der Leyen, den blivande kommissionsordföranden själv få utse kommissionärer på förslag av de nationella regeringarna. Parlamentet borde inte ha inflytande och helst borde Europaparlamentet avskaffas och makten förskjutas till kommissionen och EU-ländernas folkvalda regeringar. Skall några ha vetorätt är det stats- och regeringschefernas ministerråd.

Dagens fråga

Tar sig Sverige till EM i fotboll?

  • Ja (61%, 262 Röster)
  • Nej (39%, 170 Röster)

Antal röster: 432

Loading ... Loading ...