TEATER

Alice på Mobilia

Therese Kvist som Alice i Wonderland.Foto: Bodil Johansson
Artikel TEATER När Moomsteatern och Teater Insite sätter upp föreställningen Wonderland ihop får publiken lämna all logik utanför det magiska scenrummet.

– Här har du en kaninmask som du ska ta på dig och här har du en rock. Producenten Erika Ehrnström ger tydliga instruktioner om den vita kostymen som alla i publiken får ta på sig för att sedan kliva in genom kaninhålet till den underliga världen och hälsa på Alice, kaninen och alla andra i den klassiska berättelsen Alice i Underlandet som nu Moomsteatern i samarbete med Teater Insite framför på ett sätt som vi tidigare aldrig sett den, med premiär den 4 oktober.

– Publiken blir en installation i det här verket och man kan välja om man vill vara en invånare som får lite uppgifter under föreställningen eller om man vill vara en invånare som betraktar, förklarar Nina Jemth som stått för både dramatisering och regi.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Färre än 30 coronapatienter på Norges sjukhus

Coronavarning utanför universitetssjukhuset i Oslo. Arkivbild.
Coronavarning utanför universitetssjukhuset i Oslo. Arkivbild.
Fotograf: Lise Åserud/NTB/TT
Utrikes
Utrikes

Färre och färre personer vårdas för covid-19 på sjukhus i Norge. På lördagen var 28 patienter med bekräftad covid-19 inlagda, enligt Helsedirektoratet. Det är två färre än i fredags.

Tre av patienterna vårdas i respirator.

Norge har i nuläget 8 425 bekräftat smittade och 236 döda.

Kultur och nöje

Clint Eastwood fyller 90 – jobbar som vanligt

Uppvaktning undanbedes. Clint Eastwood fyller 90 år men vill helst vara i fred och jobba – om man ska tro hans barn. Arkivbild.
Uppvaktning undanbedes. Clint Eastwood fyller 90 år men vill helst vara i fred och jobba – om man ska tro hans barn. Arkivbild.
Fotograf: Eric Risberg
Kultur och nöje
Kultur och nöje Hollywoodlegenden Clint Eastwood fyller 90 år men tänker inte slänga upp cowboyhatten på hyllan för det. Efter en sju decennier lång karriär och över 50 filmer fortsätter den hårdkokte senioren att jobba, både framför och bakom kameran.

"Go ahead, make my day". Den torrt väsande repliken, gravallvarligt framförd bakom en skjutglad Smith & Wesson är en av många snärtiga oneliners som hjälpt till att forma den tuffa persona som följt Clint Eastwood genom decennierna.

Om han inte redan var ikonisk genom sin medverkan i Sergio Leones våldsamma spagettiwestern-trilogi under 1960-talet blev han det i skildringen av den iskalle San Fransisco-polisen Harry Callahan i "Dirty Harry"-serien, som yttrade klassikern ovan.

Eastwood har senare kommenterat serien med att fördöma den "politiska korrekthet" som han menar präglar dagens klimat och tog sin början med just "Dirty Harry" 1971.

– Många tyckte att den var politiskt inkorrekt. Det var precis i början av den era vi är i nu. Vi dödar oss själva, vi har tappat vårt sinne för humor. Men jag tyckte att serien var intressant och att den var djärv, sa Clint Eastwood vid ett filmseminarium i Cannes 2018.

Från b-filmer till Oscarsgalan

Att han befann sig där i Cannes, på toppen i filmens näringskedja, visar vilket rejält kliv han tagit från b-films-starten med westerns och krimserier. I början togs han inte riktigt på allvar som skådepelare men det ändrade sig med tiden, inte minst när han regidebuterade med den lyckade thrillern "Mardrömmen" 1971.

Det är också som regissör han har nått de riktigt stora framgångarna. Hans mest hyllade är westernfilmen "De skoningslösa" (1992), som gav honom en Oscar för bästa regi och bästa film samt boxningsdramat "Million dollar baby" (2004), som upprepade den dubbla Oscarsbedriften.

Lustigt nog har han nämnt Sergio Leone och "Dirty Harry"-regissören Don Siegel som två viktiga regimentorer – den förste för sitt annorlunda sätt att se på filmkonsten och den andre för sin effektivitet.

När Clint Eastwood firar sin 90-årsdag på söndagen kan han också se tillbaka på höjdpunkter som den romantiska "Broarna i Madison County" (1995), mordmysteriet "Mystic river" (2003) och andra världskrigsskildringarna från 2006 – "Flags of our fathers" och "Letters from Iwo Jima".

Kritik för kvinnoroll

För tillfället har han inget känt projekt på gång men tidigare i år regisserade Eastwood dramat "Richard Jewell", som handlar om den verklige säkerhetsvakten Richard Jewell vid OS i Atlanta 1996. Filmen mottogs med blandad kritik och Eastwood möttes av en backlash över hur en verklig kvinnlig tv-journalist skildras. I filmen byter hon till sig FBI-hemligheter mot sex, vilket inte ska ha hänt i verkligheten.

Så sent som 2018 spelade han själv huvudrollen i "The mule", som handlar om en pensionerad hortonom med stökigt privatliv och som extraknäcker som kurir för knarkmaffian i Chicago. Det är en av Eastwoods mer ojämna insatser, inte minst skaver bilderna där han, 88 år gammal, dansar med bikiniklädda tjejer på poolparty och sedan bjuder in dem till sitt hotellrum. Samtidigt innehåller filmen också en fin ansats av en man, som varit avstängd i sina känslor och ständigt svikit sin familj, att i sista stund rannsaka sig själv.

"Hatar sin födelsedag"

Clint Eastwoods eget privatliv är mest känt för att ha innehållit många kvinnor – och många barn, både inom och utom äktenskapen. En dotter visste han inte ens om att han hade förrän hon hörde av sig i 30-årsåldern. Om de anhöriga dyker upp på födelsedagen får de ta det lugnt med firandet. I en intervju med "Access Hollywood", som AFP refererar till, säger hans son Scott Eastwood att dagen ska firas väldigt lågmält.

– Vi får smyga in tårtan, utan tvekan. Han kommer inte att tycka om det, säger han.

Dottern Alison Eastwood har i en intervju med tidningen Closer sagt att fadern förmodligen inte vill uppmärksamma födelsedagen alls.

– Han hatar sin födelsedag, jag tror att han bara vill jobba och njuta av livet men jag tror inte att han vill fira, vi får se hur det blir.

Miranda Sigander/TT

I 'The mule' från 2018 spelar Clint Eastwood sin senaste roll. Han regisserade även filmen, som handlar om en pensionär som blir kurir åt en drogkartell. Pressbild.
I "The mule" från 2018 spelar Clint Eastwood sin senaste roll. Han regisserade även filmen, som handlar om en pensionär som blir kurir åt en drogkartell. Pressbild.
Fotograf: Claire Folger
Clint Eastwood har medverkat i omkring 50 filmer och regisserad 38 och kan vid 90 års ålder se tillbaka på en mycket varierad karriär. Arkivbild.
Clint Eastwood har medverkat i omkring 50 filmer och regisserad 38 och kan vid 90 års ålder se tillbaka på en mycket varierad karriär. Arkivbild.
Fotograf: Charles Sykes
På duken syns Clint Eastwood i Sergio Leones 'Harmonica – en hämnare', en av de spagettiwesterns som definierat bådas karriärer. Arkivbild.
På duken syns Clint Eastwood i Sergio Leones "Harmonica – en hämnare", en av de spagettiwesterns som definierat bådas karriärer. Arkivbild.
Fotograf: Giuseppe Lami/ANSA/AP

FAKTA

Fakta: Clint Eastwood

Född: 31 maj 1930

Familj: Har bland annat varit ihop med skådespelarna Sondra Locke och Frances Fisher. Är skild sedan 2014 och lever i dag som ogift. Har åtta barn med sex olika kvinnor och många barnbarn.

Slog igenom: I tv-serien "Prärie" 1959.

Sidospår: Under 1980-talet var han borgmästare i den kaliforniska staden Carmel-by-the-sea. Han har varit uttalad republikan men Inför presidentvalet stödde han den demokratiske kandidaten Michael Bloomberg. Är libertarian.

Har tilldelats fyra Oscars: Bästa regi och bästa film för "De skoningslösa" (1992) och bästa film och bästa regi för "Million dollar baby" (2004). Han har blivit nominerad till en Oscar elva gånger. 1995 belönades han med Irving Thalberg award av Oscarsakademien.

Aktuell: Fyller 90 år.

Sport

Spelarna sänker sina löner – igen

Thomas Müller och hans klubbkompisar i Bayern München har på nytt gått med på att sänka sina löner. Arkivbild.
Thomas Müller och hans klubbkompisar i Bayern München har på nytt gått med på att sänka sina löner. Arkivbild.
Fotograf: Andreas Gebert/AP/TT
Sport
Sport

I april gick de med på att sänka sina löner med 20 procent. Nu har Bayern München-spelarna accepterat ytterligare minskning av lönekuvertets storlek för att hjälpa Bundesligaklubben i coronakrisen.

– Det är väldigt tillfredställande att se hur vårt lag förstår situationen och är beredda att ge upp en del av lönen till slutet av säsongen, säger ordförande Herbert Hainer.

Hainer avslöjar inte storleken på den andra lönesänkningen.

Bayern München, som leder Bundesliga och har sju poäng ner till jagande Dortmund, möter Düsseldorf på hemmaplan klockan 18.30.

Utrikes

Frankrike söker svar om flygkrasch i Pakistan

Människor bär kistor med offer från flygkraschen i Karachi.
Människor bär kistor med offer från flygkraschen i Karachi.
Fotograf: Fareed Khan/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Analysen av flygdata och röstinspelningar från cockpit i det plan som kraschade i Pakistan i förra veckan kommer att inledas i Frankrike den 2 juni. Det meddelar den franska haverimyndigheten BEA på Twitter, och skriver samtidigt att dess uppdrag på olycksplatsen snart är slutfört.

97 av 99 personer ombord omkom när Pakistan International Airlines flight PK8303 kraschade i ett bostadsområde i Karachi. Utredare från BEA anslöt sig till den Pakistanledda utredningen eftersom olycksplanet var av den franska modellen Airbus A320.

Sport

Lysenko kan bli avstängd i åtta år

Ryssen Danil Lysenko med sitt guld från inomhus-VM 2018.
Ryssen Danil Lysenko med sitt guld från inomhus-VM 2018.
Fotograf: Matt Dunham/AP/TT
Sport
Sport

Den ryske höjdhopparen Danil Lysenkos karriär kan vara över redan vid 23 års ålder. Han riskerar en åtta år lång dopningsavstängning för att vid upprepade tillfällen ha brustit i sin vistelserapportering, skriver sajten Insidethegames.

Lysenko, silvermedaljör i VM 2017 och guldmedaljör vid inne-VM 2018, bröt mot antidopningsreglerna gällande vistelserapporteringen en tredje gång i juni 2018. Det gav honom en temporär avstängning.

Flera ryska friidrottstoppar har stängts av, temporärt, av Internationella friidrottsförbundet för att ha försökt förhindra utredningen av Lysenko. De ska ha framfört falska förklaringar och förfalskat dokument för att försöka förklara Lysenkos frånvaro.

Elitidrottare måste berätta var de befinner sig så att det kan göras oannonserade dopningstester.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Smartstudies

Ökat intresse för läxhjälp i Skåne

SmartStudies Allt fler skånska familjer vill ha läxhjälp.

Det beskriver läxhjälpsföretaget SmartStudies som menar att intresset ökar i de flesta av de skånska kommunerna.

Fram till 2015 var det möjligt att få RUT-avdrag för läxhjälp. Men även fast RUT-avdraget för läxhjälp har avskaffats, så har det fortsatt funnits ett stort intresse för att anlita privat läxhjälp. SmartStudies är ett företag som särskilt profilerat sig på mattehjälp. SmartStudies identifierar att intresset för läxhjälp ökat avsevärt bland de skånska kommunerna, det gäller läxhjälp både för elever i grundskolan- och gymnasieskolan. Men SmartStudies får också in förfrågningar om att hjälpa elever med exempelvis tekniker för uppsatsskrivande, men även om att hjälpa elever med kurser på avancerad nivå på högskolor och universitet.

Undervisning både fysiskt och online

SmartStudies erbjuder både läxhjälp fysiskt, hemma hos eleven eller på ett bibliotek eller på annan plats. Men också digital studiehjälp, vilket det nu finns en stor efterfrågan på med anledning av Coronavirusets spridning. Det finns även elever och familjer som efterfrågar kombinationer av fysisk och digital studiehjälp. Ett annat företag som erbjuder mattehjälp både fysiskt och digitalt är Allakando, läs mer om Allakando läxhjälp här.

Läxhjälp som leder till förbättrade kunskapsresultat

Läxhjälp är en beprövad metod för att höja en elevs kunskapsresultat. Självstudier är bra, nyttigt och oundgängligt, men forskningen är samtidigt tydlig med att en av de viktigaste faktorerna för att en elev ska lära sig så mycket som möjligt i skolan är att den får tillbringa så mycket tid som krävs med en ämneskunnig lärare. Svenska elever har dessutom mindre undervisningstid än elever i jämförbara länder och läxhjälp kan på så sätt vara en möjlighet att få mer tid med en kunnig lärare. 9 av 10 av SmarStudies elever höjer sina betyg efter slutförd undervisning.

Privatlärare som kan ämnena och pedagogiken

En förklaring till att SmartStudies privatundervisning har varit så framgångsrik är att de har varit noggranna med att rekrytera de bästa privatlärarna. För att bli anställd som privatlärare, eller mattelärare, hos SmartStudies ska du genomgå en lång rekryteringsprocess som innefattar flertalet intervjuer, tester och en mycket noggrann referenstagning. SmartStudies ställer höga krav på att personen har en bra pedagogisk förmåga och djupa kunskaper i de ämnena som han eller hon ska undervisa i - för det är det som i slutändan avgör läxhjälpens kvalitet. Många av privatlärarna är studenter på framstående utbildningar på exempelvis Lunds Tekniska Högskola, Chalmers OCH Kungliga Tekniska Högskolan.

Ett upplägg som passar dig

SmartStudies anpassar ett upplägg på undervisningens som passar dig och din familj. Undervisningen kan ges i de allra flesta ämnena och oavsett var du bor i Skåne, eller var du bor i landet. Om du vill veta mer om SmartStudies läxhjälp, klicka här.

Utrikes

Därför sprids protesterna mot polisvåld i USA

Demonstrationerna mot polisövervåld efter George Floyds död i Minneapolis i måndags har spridit sig till flera andra amerikanska städer. Här syns protesterare framför en brinnande bil i Los Angeles, fredagen 29 maj.
Demonstrationerna mot polisövervåld efter George Floyds död i Minneapolis i måndags har spridit sig till flera andra amerikanska städer. Här syns protesterare framför en brinnande bil i Los Angeles, fredagen 29 maj.
Fotograf: Christian Monterrosa
Utrikes
Utrikes Fallet med den svarte amerikanen George Floyd som dog efter ett brutalt polisingripande i Minneapolis har lett till omfattande protester och upplopp i USA. Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, svarar på fem frågor om demonstrationerna.

TT: Det är inte första gången som en svart man dödas i samband med polisingripanden i USA. Varför har det blivit så omfattande protester just denna gång?

– Det finns en lång tradition av konfrontation, övervåld och spänningar mellan poliser och svarta män. Det går långt tillbaka i den amerikanska historien på olika sätt, det ligger alltid mycket starkt i bakgrunden, säger Dag Blanck.

I just Minneapolis har man haft ett antal liknande fall de senaste åren som kan ha påverkat, enligt Blanck.

– I något fall har polisen blivit dömd, i andra fall har polisen friats. Det har skapat väldiga spänningar och mycket diskussion, så det finns specifika förhållanden i Twin Cities (Minneapolis–Saint Paul) som kan förklara det här.

Utöver detta sticker Minnesota och Minneapolis ut på andra sätt, menar Blanck.

– Det har skett en ganska stor demografisk förändring och andelen svarta har ökat betydligt de senaste 10–20 åren. Så de här frågorna, som alltid har varit starkt närvarande i andra stora städer med stora minoritetsgrupper, har kommit upp på agendan på ett annat sätt i Minnesota, säger han.

– Samtidigt har Minnesota en tradition av att vara en progressiv delstat, inte minst vad gäller civila rättigheter och den traditionen konfronteras nu med någon sorts verklighet.

TT: Varför sprider sig demonstrationerna till andra städer?

– Det finns ett mönster av sådana här reaktioner. På 1960-talet talade man om de heta somrarna och många oroas över att det ska bli upplopp igen, som sprids till andra städer och tar fart med solidaritetshandlingar på andra ställen. Inte minst i dag med spridningen i sociala medier, säger Blanck.

– Bilderna (filmen som visar gripandet av George Floyd) påminde mig direkt om Rodney King i Los Angeles 1991, där man fick se fotografier som visade hur poliserna misshandlade honom. Det blir en väldigt stark medielogik som förstärker det här.

Misshandeln av Rodney King blev startskottet för de stora kravallerna i Los Angeles 1992, sedan de inblandade poliserna frikändes för misshandeln.

TT: Hur ska man förstå konflikten i grunden?

– Det handlar om relationen mellan den vita majoritetsgruppen och minoritetsgrupper, i det här fallet framför allt mellan svarta och vita. Den relationen, som går tillbaka till slaveriet, plågar fortfarande USA och problemen ligger som en skugga över landet. Det är något som USA hela tiden måste försöka hantera, säger Blanck.

TT: Hur kan man arbeta mot konflikterna?

– Det är oerhört svårt naturligtvis. På många ställen, bland annat Minneapolis, försöker man systematiskt förändra sammansättningen av poliskåren och anställa personer från minoritetsgrupper. Man försöker nå ut till de områdena, så att även de ska kunna känna sig delaktiga och känna att polisen även står på deras sida. Men det är inte lätt, eftersom spänningarna är så starka, säger Blanck.

Även den stora vapentillgången påverkar sannolikt, då det leder till spända situationer mellan polis och misstänkta, enligt Blanck.

TT: Hur långt kan demonstrationerna gå?

– Sådana här saker lever sitt eget liv. Till slut kommer det ju att ta slut, myndigheterna kommer att sätta ned foten. Men det säger något om spänningarna i det amerikanska samhället och betydelsen av den här dynamiken mellan svarta och vita i USA, säger Blanck.

– Det är nog lite svårt för oss som lever i ett land som inte alls är präglat av det på samma sätt att förstå.

Marc Skogelin/TT

FAKTA

Bakgrund: Uppmärksammade fall av polisvåld mot svarta i USA

George Floyds död i måndags är bara ett i raden av uppmärksammade fall i USA där polis använt övervåld mot svarta. Här är några av fallen de senaste åren.

Juli 2014: Eric Garner avlider i Staten Island i New York när polis griper honom och kopplar strypgrepp runt hans hals.

Augusti 2014: tonåringen Michael Brown skjuts ihjäl i Ferguson i Missouri, efter att polis misstänkt honom för cigarettstöld. Stora protester och kravaller utbryter.

April 2015: Walter Scott stoppas för ett trasigt bromsljus i staden North Charleston i South Carolina. Det slutar med att han blir skjuten i ryggen åtta gånger av en polis när han försöker springa därifrån.

Juli 2015: polisens dödskjutning av Sam DuBose i Cincinnati i Ohio får stor uppmärksamhet som ett exempel på övervåld med rasistiska undertoner i USA.

Juli 2016: Alton Sterling skjuts till döds av polis utanför en närbutik i Baton Rouge i Louisiana. En video visar hur två poliser trycker ner Sterling på marken innan en av dem skjuter honom fyra gånger, från nära håll.

Några dagar senare skjuts 32-årige Philando Castile ihjäl när han under en poliskontroll i Minneapolis i Minnesota sträcker sig efter sitt körkort.

September 2016: i staden Tulsa, Oklahoma filmas en dödsskjutning från en polishelikopter. I videon syns en 40-årig svart man med händerna i luften luta sig mot sin bil innan han skjuts av polis.

Mars 2018: Stephon Clark befinner sig i en äldre släktings trädgård i Sacramento i Kalifornien när han skjuts med 20 skott av polis, som tror att mannen bär ett vapen. Inget vapen hittas på platsen, bara en mobiltelefon.

April 2018: Polis i New York skjuter ihjäl en man i stadsdelen Brooklyn. I handen håller mannen ett rör som polisen misstänker kan vara ett skjutvapen. Fyra poliser avfyrar sammanlagt tio skott.

Under våren 2020 har flera fall där svarta far illa av vita polisers behandling väckt uppmärksamhet. I Kentucky tog sig exempelvis tre poliser i mars in i en svart kvinnas hem och sköt henne. I Georgia utredde polis och åklagare till en början inte det omskrivna fallet i februari, då en svart man sköts till döds under en joggingtur.

Utrikes

Rekordökning av nya covidfall i Indien

Indien rapporterar den högsta dagliga ökningen hittills i antalet nya fall av covid-19. Arkivbild.
Indien rapporterar den högsta dagliga ökningen hittills i antalet nya fall av covid-19. Arkivbild.
Fotograf: Mahesh Kumar A/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Indien rapporterar den högsta dagliga ökningen i antalet nya fall av covid-19, då 7 964 nya fall registrerades på lördagen. Ökningen sammanfaller med att landet på söndag planerar att häva den nationella nedstängningen av samhället. Men utvecklingen öppnar för premiärminister Narendra Modi att förlänga restriktionerna.

I ett öppet brev vädjar Modi till Indiens 1,3 miljarder invånare att följa reglerna för att stoppa spridningen av viruset. Han säger att det fortsatt är "en lång kamp" kvar för att stävja virusets framfart.

"Vårt land och vår stora befolkning med begränsade resurser är belägrat med problem", skriver premiärministern.

Enligt en talesperson för inrikesdepartementet kan nedstängningen komma att förlängas – men inget beslut har ännu fattats officiellt.

Indien har registrerat närmare 174 000 bekräftade fall av covid-19 och 4 971 dödsfall.

Hörby

Rådig nattpatrull upptäckte brand i rishög

Räddningstjänsten kunde släcka elden innan den spred sig vidare till den intilliggande skogsdungen.
Fotograf: Pontus Lundahl/TT
Hörby
HÖRBY Hemtjänstens nattpatrull i Hörby kunde under natten upptäcka och larma om en brand i en rishög. – Det var väldigt värdefullt, säger Petra Geistrand, yttre befäl på räddningstjänsten i Höör/Hörby.

Lågorna från rishögen slog redan upp i trädkronorna på den intilliggande skogsdungen när hemtjänstens nattpatrull passerade vid fyratiden, natten till lördagen.

– Vi patrullerar ju över hela Hörby, så det var en ren händelse att vi såg det. Jag skymtade något och sa till min kollega att ”du får nog stanna och backa”, säger Elise Bogström.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL