Kultur

Firar både sig själva och andra

The Buckaroos hämtar sina influenser från den amerikanska södern och bandet har också spelat in ett par av sina skivor där. På lördag spelar bandet på tioårsjubilerande Rockabilly Rumble i Knislinge Folkets Park. Pressbild
Artikel Kultur och Nöje I december firar The Buckaroos 35-årsjubileum med två utsålda konserter på Victoriateatern i Malmö. Redan nu på lördag deltar bandet i ett annat jubileum – Rockabilly Rumble #10 i Knislinge Folkets Park.

Det var Jalle Olsson, före detta trummis i Wilmer X, som 1984 startade The Buckaroos som ett hobbyband.

– Då hade jag lagt av i Wilmer X för att satsa på min civila karriär, förklarar Jalle Olsson.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Ansiktsmask klent skydd mot viruset

Munskydd hjälper inte mott smittspridningen bland befolkningen, enligt finska social- och hälsovårdsministeriet. Arkivbild.
Munskydd hjälper inte mott smittspridningen bland befolkningen, enligt finska social- och hälsovårdsministeriet. Arkivbild.
Fotograf: Claudio Bresciani/TT
Inrikes
Inrikes

Det finska social- och hälsovårdsministeriet har kommit fram till att ansiktsmasker inte skyddar mot smittspridning i någon betydande grad, skriver det finska mediebolaget Yle.

I en utredning har ministeriet tittat närmare på forskningsresultat samt internationella rekommendationer och olika länders riktlinjer för användning av ansiktsmask.

Utifrån resultatet kan skyddsmasker i viss mån motverka virusspridning om den personen som bär masken är smittad, men maskernas smittskyddande effekt på befolkningen beskrivs som "obetydlig". Används masken på fel sätt kan den till och med öka smittrisken, skriver Yle.

Den finska regeringen väntas ta beslut och upprätta nya riktlinjer utifrån utredningens resultat nästa vecka.

Utrikes

Färre födde för tidigt i nedstängt Danmark

Danmark noterar färre extremt prematura barn under coronapandemin. Arkivbild.
Danmark noterar färre extremt prematura barn under coronapandemin. Arkivbild.
Fotograf: Gorm Kallestad/NTB/TT
Utrikes
Utrikes

Antalet extremt för tidigt födda barn har minskat med 90 procent i Danmark under den tid som stora delar av samhället har varit nedstängt på grund av coronapandemin. Antalet barn som föddes före vecka 28 gick från omkring 2 till 0,19 per 1 000 födda, enligt en studie från Statens Serum Institut och Rigshospitalet.

Studien har tittat på hur många extremt prematura barn som föddes mellan den 12 mars och 14 april. Siffrorna har sedan jämförts med samma period de senaste fem åren.

Forskarna vill nu gå vidare för att försöka förstå vad som ligger bakom förändringen. I studien har de funderat kring huruvida de beteendeförändringar som inträffade under pandemin kan ha haft en förebyggande effekt vad gäller extremt prematura förlossningar.

Inrikes

Misstänkta för mordförsök i Skapnäck släppta

De fem män som under fredagskvällen frihetsberövades, misstänkta för försök till mord efter att ha skjutit en 20-årig man i Skarpnäck, har under morgonen åter släppts på fri fot. Arkivbild.
De fem män som under fredagskvällen frihetsberövades, misstänkta för försök till mord efter att ha skjutit en 20-årig man i Skarpnäck, har under morgonen åter släppts på fri fot. Arkivbild.
Fotograf: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT
Inrikes
Inrikes

De fem män som under fredagskvällen greps misstänkta för försök till mord sedan en 20-årig man skjutits i Skarpnäck har under morgonen släppts på fri fot.

– Det är åklagaren som tagit beslutet, så det vet vi inget mer om just nu. Men troligtvis beror det på att de inte uppfyller en tillräckligt hög misstankegrad för att kunna hållas frihetsberövade, säger polisens presstalesperson Anders Bryngelsson.

Larmet om att en man skjutits i benet i Skarpnäck i södra Stockholm kom vid 17.30 på fredagseftermiddagen. Den drygt 20-årige mannen fördes till sjukhus och hans skadeläge är oklart.

TT har sökt Åklagarmyndigheten.

feature

Märkliga pjäser på hjul

Året är 1939 och konceptbilen Buick Y-Job har ett år på nacken. Bakom ratten sitter Harley Earl.
Året är 1939 och konceptbilen Buick Y-Job har ett år på nacken. Bakom ratten sitter Harley Earl.
Fotograf: Creative Commons
feature
feature Formgivning är a och o och kan avgöra om en bil blir en succé eller en flopp. Därför har designavdelningarna under de senaste 100 åren ansträngt sig för att ge fordonen egna formspråk. Och resultaten har varierat. Blev bilen snygg och fräck – eller mest tokig?

I början var den främst avsedd för att vara ett transportmedel. Med tiden blev bilen en symbol för det moderna livet med en egen visuell identitet via en uppseendeväckande formgivning.

"Kunskapen om bildesign har gått framåt. I dag ses den som en av de allra viktigaste faktorerna för att marknadsföra en bil", sa den amerikanske bildesignern och konstruktören Harley Earl på 1930-talet.

Pionjären inom bildesign Harley Earl sitter i en Oldsmobile från 1956.
Pionjären inom bildesign Harley Earl sitter i en Oldsmobile från 1956.
Fotograf: AP/TT

Earl arbetade för giganten General Motors mellan åren 1927 och 1958 och betraktas av många som bilindustrins första superstjärna inom formgivning. Det var han som införde lermodellering i designarbetet, såg till att Cadillac fick fenor baktill och presenterade bilvärldens första konceptbil, Buick Y-Job. Earl var mannen bakom tongivande modeller som LeSabre och Chevrolet Corvette.

Dymaxion 1933 var både fordon och farkost med högtflygande planer.
Dymaxion 1933 var både fordon och farkost med högtflygande planer.
Fotograf: Creative Commons.

Rymdåldern

Men även en mästare kan misslyckas. Hans konceptbil Cadillac Cyclone från 1959 var inspirerad av rymdåldern, men mer tokig än vacker. Den ser ut som två raketer på fyra hjul och avgasrören mynnade ut framför framhjulen. Den hade dock en rad innovationer, bland annat rymde de svarta ”raketspetsarna” radar, som fungerade likt dagens adaptiva fartkontroll.

Harley Earls konceptbil Cadillac Cyclone från 1959 var bland annat utrustad med radar.
Harley Earls konceptbil Cadillac Cyclone från 1959 var bland annat utrustad med radar.
Fotograf: Creative Commons.

Ett annat magplask är den amerikanske uppfinnaren Buckminster Fullers ansträngningar. Han ville bygga ett fordon som både kunde köras och flygas. Dymaxion hade tre hjul och var sex meter lång, såg ut som en zeppelinare och uppträdde extremt ostadigt. Tre prototyper blev det, för efter en dödlig krasch var allt över i början av 1930-talet.

Renault Zoom 1992.
Renault Zoom 1992.
Fotograf: Picasa/Creative Commons

Och det är bara grädden på moset. Här tar vi en titt på andra extrema ekipage som ligger på gränsen mellan det estetiskt tilltalande och det galna, absurda och överdrivna.

Robert Lagerström/TT

Karlmann King 2018

Messerschmitt KR 200 1955

Renault Zoom 1992

Chevrolet SSR 2004

Chrysler Ghia Streamline X "Gilda" 1955

Devel Sixty 2018

FAKTA

Andra extrema ekipage

Världens brutalaste suv? Garanterat! Detta monster drivs av en V-10:a på 6,8 liter och 365 hästkrafter samt väger 4,5 ton – men med bepansrad kaross. Den stealth-designade bjässen kostade 18 miljoner kronor.

Bullig och kultförklarad. Efter andra världskriget behövde folk billiga fordon att transportera sig med. Därför började det byggas pyttesmå bilar, som Messerschmitt alias Kabinenroller, vilken kunde göra 90 kilometer i timmen.

För att ta så lite plats som möjligt hade ekipaget infällbara hjul, som minskade längden med 35 centimeter till blott 2,3 meter. Zoom var en tvåsitsig konceptbil av Matra och Renault, med elmotor, högteknologiska lösningar och tre dörrar.

Är den en pickup eller en roadster med plåttak? Nja, en slags kombination. Denna fula ankunge har en modern retrodesign, ett ganska litet flak och bara två sittplatser. Och så är den tung också. Vad ska man ha den till?

Det rullande rymdskeppet skulle ha haft en turbinmotor, men så blev det inte. Däremot fick det tilläggsnamnet Gilda, från Rita Hayworth-filmen med samma namn. Ekipaget var ett samarbete mellan Chrysler och italienska Ghia.

Den ser ut att vara byggd för att storma helvetets portar. Det sanslösa fordonet – som förstås byggs i USA – drivs av en 6,7-liters turbodiesel på 720 hästar samt 999 newtonmeter. Pris? Cirka 4,5 miljoner kronor.

Källor: Business Insider, Road and Track, Topspeed, Hotcars, Automotive News och New Arena.

Karlmann King 2018.
Karlmann King 2018.
Fotograf: Shutterstock
Messerschmitt KR 200 1955.
Messerschmitt KR 200 1955.
Fotograf: Shutterstock
Chevrolet SSR 2004.
Chevrolet SSR 2004.
Fotograf: Barry Blackburn/Shutterstock
Chrysler Ghia Streamline X 'Gilda' 1955.
Chrysler Ghia Streamline X "Gilda" 1955.
Fotograf: Philip Pilosian/Shutterstock
Devel Sixty 2018.
Devel Sixty 2018.
Fotograf: Shutterstock

Kävlinge

För snabb fråga om by vid möllan

Bilden är en akvarell i genomskärning av en by med en skånsk mölla, en kyrka och små tvåvåningshus.
Den störste markägaren vid möllan har tagit fram ut exploateringsförslag som rikt illusterats, men som får nobben av kommunledningen.
Fotograf: Oberlies
Kävlinge
Löddeköpinge Kommunstyrelsens planutskott nekar en markägare en detaljplan för en ny by vid Lödde mölla. Först måste idéerna realiseras i den pågående översiksplanen.

Kävlinge kommun har fått in en ansökan om att upprätta en detaljplanen för området runt Fredwicksfeldtska möllan, som är Löddes stora kännemärke.

Området som pekats ut ligger mellan kyrkan och Vikingatider i väster och öster, samt mellan Ådalsvägen och Kävlingeån i norr och söder.

Ansökaren menar att området ligger utanför detaljplanelagt område och vill att en detaljplan tas fram för 120 bostäder, med en första etapp för 65 bostäder. Av det utpekade området är en tredjedel, eller 1,2 hektar mark, kommunal.

Bilden visar en karta med en stor grön yta som det står planområde på samt en blå yta där det står kommunal mark.
Det utpekade området ligger mellan kyrkan, Ådalsvägen, Vikingatider och Kävlingeån.
Fotograf: Kävlinge kommun

Mitt i centrum av det utpekade området står Fredwicksfeldtska möllan, som ägs av en förening. Ekonomibyggnader som ett lager föreslås bli bostäder, den gamla svinstian orangeri och mötesplats.

Exploatören vill bygga garden cities likt i 20 talets Storbritannien och 50- talets trädgårdsstäder i Stockholm. Byggnaderna föreslås bli två våningar höga. Några av husen föreslås rikta sig mot ungdomar som är nya på bostadsmarknaden.

Genomarbetade skisser och tankar till trots så säger kommunstyrelsens planutskott enhälligt nej till en detaljplan.

– Det är möjligt att det varit något kommunikationsproblem, säger Pia Almström (M).

En bild på en holländsk mölla och klarblå himmel.
Lödde mölla är en profil för hela orten. Därför är det viktigt att de nya bostäderna harmoniserar med omgivningen.
Fotograf: Lena Breitner

En detaljplan för ett stort bostadsområde är nämligen inte möjlig då gällande översiktsplan inte tillåter utbyggnad av bostäder. Däremot är det något som kommunen tittar på nu just nu. Det är tio år sedan kommunen gjorde en översiktsplan och arbetet med en ny pågår. Pia Almström tror att den nya översiktsplanen kan vara klar om ett år.

– Planansökan borde kommit när översiktsplanen är klar, säger Pia Almström.

Bilden visar en mölla med byggnader intill
Fredwicksfeldska möllan står i ensamt majestät med bara några ekonomibyggnader i sin närhet. Markägaren vill bygga bostäder men får nej.
Fotograf: Lena Breitner

Kommunstyrelsens planutskott är trots detta nyfiket intresserade av markägarens exploateringstankar. Det är rätt att visa intresse för exploatering när arbetet med översiktsplanen nu pågår.

Pia Almström vill inte kommentera mängden hus eller höjder på husen.

– Det får man titta på i ett senare skede, säger hon. Området ligger väldigt nära kyrkan och annan kulturmiljö och så har vi strandskyddet till Kävlingeån. Det är inte okomplicerat.

Ytterligare en smolk i bägaren är att orderboken för upprättande av nya detaljplaner är väl intecknad. En mölleby i Lödde kan ta sina år att få fram.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinoer.com

Spelinspektionen lämnar in remiss för matchfixning

Casinoer.com SVERIGE. Den senaste tiden har matchfixning blivit en stor fråga runt omkring i Sverige. Spelinspektionen har nu lämnat in en remiss till regeringen med förslag på hur problemet ska lösas, men alla är inte nöjda med den statliga myndighetens förslag.

Matchfixning, det vill säga illegal manipulation av ett idrottsevent för att göra en vinning på spelmarknaden eller ett avancemang i en turnering, är ett problem som har varit extra uppmärksammat i Sverige de senaste veckorna.

Problematiken ska främst röra sporter som fotboll och tennis, men den 19 januari rapporterade Aftonbladet att en landslagsspelare i futsal häktats på grund av misstankar om matchfixning. Om problematiken har blivit mer förekommande den senaste tiden, eller om fler rapporter kommer in på grund av att problemet har uppmärksammats, framgår inte. Oavsett vilket är det ett problem spelbolagen, fansen och idrottsförbunden vill få bukt med.

Vill förbjuda betting på individuella prestationer

Den statliga myndigheten Spelinspektionen ansvarar för att säkerhetsställa att lotterier, vadhållning och casinospel sköts lagligt i Sverige. Sedan de nya spellagarna infördes den 1 januari 2019, som möjliggjorde det för icke-statliga aktörer att bedriva casinorelaterad verksamhet i sverige, har Spelinspektionen fått en större roll. Nu ansvarar de också för att utfärda spellicenser till spelbolag och kontrollera att dessa lever upp till de högt ställda krav som den svenska staten ställer på dem.

Närmare 100 spelbolag har beviljats spellicens, vilket förra året genererade en skattevinst på cirka 4 miljarder kronor. Speltrenden är inte på något sätt unik för Sverige och vi kan se att många nya spel- och bettingsidor även har dykt upp i Norge. Här kan du läsa mer om de nya norska spelsidorna. Flera av dessa aktörer bedriver också verksamhet här i Sverige.

Nu har Spelinspektionen skickat in en remiss med förslag på hur matchfixning ska begränsas. I ett pressmeddelande skriver de följande:

“Om förslaget blir verklighet innebär det att spelbolagen på den svenska licensmarknaden inte får erbjuda vadhållning på regelbrott eller förlust i delmoment. Exempelvis blir det inte tillåtet att erbjuda spel på om en fotbollsspelare ska få gult kort eller om en tennisspelare kommer att göra dubbelfel.”

Med andra ord handlar det i stor utsträckning om att förbjuda betting på individuella prestationer och delmoment i olika sporter. Men många frågar sig om detta verkligen är rätt väg att gå.

Svenska fotbollsförbundet reagerar starkt.

Några som har varit mycket missnöjda med förslaget är Svenska fotbollsförbundet, som tycker att Spelinspektionen velar för mycket. Enligt Dagens Nyheter har Håkan Sjöstrand, förbundets generalsekreterare, sagt att han är “besviken och förbannad” och att han reagerar starkt på Spelinspektionens förslag på att rapportera misstänkt matchfixning en gång om året: “Det förstår väl alla att det inte räcker med att rapportera på årsbasis”.

Vad som kommer att ske med Spelinspektionens förslag om hur problematiken med matchfixning ska åtgärdas återstår att se.

Utrikes

Man misstänktes bära vapen – sköts ihjäl

En palestinsk man har skjutits ihjäl i Jerusalem. Arkivbild.
En palestinsk man har skjutits ihjäl i Jerusalem. Arkivbild.
Fotograf: Ariel Schalit/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Israelisk polis har skjutit ihjäl en palestinsk man som misstänktes bära vapen i Jerusalems gamla stadskärna. Men mannen ska ha varit obeväpnad, enligt uppgifter i flera israeliska medier.

– Poliser som var ute på patrull upptäckte en misstänkt med ett misstänkt föremål som såg ut som en pistol. De uppmanade honom att stanna och började jaga honom till fots, under jakten öppnade också poliserna eld mot den misstänkte, säger polistalespersonen Micky Rosenfeld.

Myndigheterna har inte kommenterat huruvida mannen verkligen var beväpnad eller inte. Omständigheterna kring händelsen ska nu utredas.

Mannen, en 32-årig palestinier, ska ha bott eller studerat på ett hem för människor med särskilda behov och sköts några meter därifrån, skriver Haaretz.

Sport

Alexanderssons löfte: Fortsätter länge till

Efter ett ofrivilligt träningsuppehåll är orienteringsstjärnan Tove Alexandersson tillbaka i träning.
Efter ett ofrivilligt träningsuppehåll är orienteringsstjärnan Tove Alexandersson tillbaka i träning.
Fotograf: Ulf Palm/TT
Sport
Sport Från VM-succé och prisregn – till misstänkt corona och träningsförbud.
Uppehållet gav Tove Alexandersson, 28, en insikt: Svensson-liv är inget för världens bästa orienterare.
– Det har varit så tråkigt. Därför kommer jag att vara elitidrottare väldigt länge till.

Tove Alexandersson var en av Sverige hetaste idrottare förra året. I augusti vann hon tre VM-guld i norska Östfold, vilket ledde till att hon fick ta emot både Bragdguldet och Jerringpriset.

Sedan förändrades livet.

Hon var på resa till slutet av mars, då världen började stängas ner på grund av coronaviruset.

Därefter blev hon sjuk i två veckor, plus ytterligare några veckors konvalescens, med bland annat extra koll så att inte hjärtat var drabbat.

– Jag har naturligtvis varit extra försiktig när det handlar om hjärtat. Men jag har fått superbra undersökningar. I dag ser det bra ut och jag är inte orolig.

TT: Fick du corona?

– Jag vet inte, skulle gärna vilja testa mig för att få besked.

Mycket virkning

Detta har varit hennes längsta ofrivilliga träningsuppehåll någonsin. En tid hon har upplevt som så tråkig.

– Jag har försökt att vara så positiv som möjligt. Jag har virkat väldigt mycket de senaste månaderna. Det är ganska kul. Det finns många virktekniker att lära sig, säger Alexandersson och berättar att hon gjort grytlappar, mössor, tofflor, pannband och en tröja.

Hon fortsätter:

– Men som samhället har sett ut nu har det varit tråkigt att inte kunnat träffa vänner och bekanta. Jag har inte hittat några intressen som är lika roliga som att träna.

TT: Du har inte lockats av något Svensson-liv?

– Nej, under den här tiden har jag kommit fram till att jag kommer att vara elitidrottare väldigt länge till. Jag kan inte komma på något som är lika inspirerande och roligt som elitidrott. Har inte tänkt så mycket på studier och liknande.

Bygger upp

Nu har Tove Alexandersson kommit i gång med träningen. Det handlar om lugna pass för att bygga upp en grund som är bra att ha när tävlingarna börjar igen.

I väntan på det tränar Alexandersson vidare. Mest grundträning, men också tempoträning och då gärna med killarna.

– På högintensiva pass är det bra att kunna sparra mot de som är lite bättre för att få utmaning. Då är det lättare för mig att hitta killar än tjejer som är lite bättre.

Anders Hansson/TT

FAKTA

Fakta: Tove Alexandersson

Bor: Falun.

Ålder 27 (fyller 28 den 7 september)

Klubb: Stora Tuna OK i orientering. Alfta-Ösa i skidorientering.

Familj: Mamma, pappa, två bröder och en hund.

Fritidsintresse: Resor och upplevelser

Meriter i orientering: VM: Tio guld, Åtta silver, Två brons. EM: Sex guld, Tre silver, Fyra brons.

Främsta utmärkelser: Jerringpriset. Svenska Dagbladets bragdguld.

Utrikes

Expert: IS växer i coronavirusets skugga

Irakiska säkerhetsstyrkor patrullerade gatorna i Bagdad i april för att kontrollera att människor följde utegångsförbudet som införts på grund av coronaviruset. Arkivbild.
Irakiska säkerhetsstyrkor patrullerade gatorna i Bagdad i april för att kontrollera att människor följde utegångsförbudet som införts på grund av coronaviruset. Arkivbild.
Fotograf: Hadi Mizban/AP/TT
Utrikes
Utrikes Medan världen varit upptagen med viruset har en våg av IS-attacker skakat Irak och Syrien.
Extremisterna har utnyttjat pandemin – men det är främst den geopolitiska röran som har banat väg för gruppens nyvunna kraft.
Samtidigt har IS blivit mer sofistikerade, säger forskaren Michael Krona.

Irak förklarade triumfatoriskt seger över den terrorstämplade sunnirörelsen IS 2017. Sedan dess har sovande celler bidat sin tid i perifera områden i nordliga och västliga delar av landet, där de då och då har genomfört dåd. Men sedan april har attackerna ökat och det handlar såväl om bombdåd som om attacker mot polispatruller och byar.

I början av maj dödades minst tio milissoldater i ett blodigt bakhåll norr om Bagdad – en attack som enligt flera bedömare visar på att jihadisterna har förfinat sin taktik och operativa förmåga.

Även i Syrien har attackerna ökat, om än inte med samma kraft och omfattning, enligt Michael Krona, medieforskare vid Malmö universitet, som länge har studerat IS propaganda.

– Attackerna har ökat avsevärt, framför allt i Irak. Det är en tredubbling de senaste två månaderna jämfört med tidigare. I Syrien är det inte riktigt samma aktivitet. Men där börjar IS få starkare fotfäste i några områden där de verkligen är aktiva, säger han.

– IS har inte bara lyckats genomföra stora attacker, utan också blivit mer sofistikerade. Det tyder på att de har börjat bygga upp sin infrastruktur, vilket innebär möjligheter att etablera sig starkt i framför allt Irak igen.

"Geopolitisk röra"

Det som finns kvar av IS i Irak har de senaste månaderna dragit nytta av ett säkerhetsvakuum. Det har uppstått till följd av en territoriell dispyt mellan centralregeringen och den självstyrande kurdiska regionen samt när styrkor från den USA-ledda alliansen mot IS dragit sig tillbaka från flera baser.

– Att IS växer i Irak beror främst på spänningarna mellan Irak och USA, som gör att de inte kan samarbeta mot IS på samma sätt som tidigare. USA:s agerande gör att Irak har mycket svårare att försvara sig mot IS, säger Krona.

– USA har en flagrant utrikespolitik, ogenomtänkt och kortsiktig. Det får stora konsekvenser i regionen. Den typen av ad hoc-lösningar skapar instabilitet, vilket är det som IS vinner allra mest på. Bakom gruppens återväxt finns en geopolitisk röra.

Under radarn

Dessutom har extremisterna lyckats dra nytta av coronaviruset. Inte bara har det i vissa fall blivit enklare för IS att slå till sedan irakiska säkerhetsstyrkor omplacerats från landsbygd till städer för att hjälpa till att kontrollera så att restriktionerna efterlevs. Pandemin har inte heller passerat obemärkt i jihadisternas propaganda – tvärtom har den målats upp som Guds vilja att slå tillbaka mot de otrogna.

Nu tycks intresset ha klingat av något, men IS har ändå lyckats utnyttja det faktum att världen i flera månader har vänt blicken från global och regional terrorism, enligt Krona.

– Tittar man historiskt vet vi att det inte nödvändigtvis är så att IS blir desperata efter uppmärksamhet när de hamnar i medieskugga. Utan de använder tiden för att bygga sig starka under radarn, säger han.

– Det ser vi frukten av nu. Dels rent militärt men också hur IS arbetar på nätet för att engagera sina anhängare och stärka sitt varumärke. Det sker både online och offline just nu.

"På väg upp"

Om inget görs för att stoppa extremisternas framfart och utvecklingen fortsätter åt ungefär samma håll de kommande sex månaderna tror Krona att det kommer att bli "oerhört svårt" att slå ner IS, i synnerhet i Irak och Syrien.

– Får de möjlighet att fortsätta som de gör kommer de att växa och etablera sig starkt igen. Mycket hänger på hur USA agerar, säger han.

– Just nu befinner sig IS ungefär där de var 2012. På väg upp och på väg att etablera något stort. Nu är det väldigt viktigt att man kan dekonstruera dem, för nu börjar det bli allvar igen.

Sofia Eriksson/TT

FAKTA

Fakta: Strävar efter kalifat

Islamiska staten (IS) är en terrorstämplad sunniextremistisk rörelse. Den har sina rötter i en liten grupp bildad av jordaniern Abu Musab al-Zarqawi i Afghanistan omkring år 2000. Han flydde till Irak, där vreden över den USA-ledda invasionen 2003 bubblade – mer än tio år innan IS utropade sitt kalifat. Det är i den ökande sekterismens och kaotiska regimförändringens skugga som jihadisternas våldsbejakande världsbild börjar sprida sig.

Senare ger sig rörelsen in i Syrien när grannlandet 2011 börjar sin väg mot sönderfall.

2014 tar gruppen kontroll över irakiska al-Falluja och kort därefter al-Raqqa i Syrien. Sedan utropar rörelsen ett kalifat, det vill säga en stat utifrån dess extremt stränga tolkning av islam. Den dåvarande ledaren Abu Bakr al-Baghdadi utses till "kalif", vilket enligt IS synsätt innebär att han är en legitim arvtagare till profeten Muhammad.

Sedan dess har IS territoriella drömmar krossats i Syrien och Irak. al-Baghdadi dog under en USA-ledd insats i Syrien den 27 oktober förra året. IS är också aktiva bortom Mellanöstern, bland annat i Afghanistan och flera afrikanska länder där det regelbundet genomförs attacker. Många mindre grupper har svurit trohet till rörelsen som på så sätt får större räckvidd.

NÄSTA ARTIKEL