Dansarna Adnan Sahuric och Lena Fredlund De Mendoza och koreografen Roger Lybeck hoppas att en stor och blandad publik till hittar till Drömmen. Foto: Gunilla Wedding
Dansföreställningen Drömmen repeteras just nu för fullt på Moomsteaterns scen i Malmö. Foto: Charlotte Strömwall
Foto: Charlotte Strömwall

Kärlek och tvång i dansens form

På lördag den 5 oktober är det urpremiär för Drömmen, en dansföreställning om kärlek, sexualitet och tvång som baseras på Shakespeares En midsommarnattsdröm.
– I vår skog handlar det om att öppna upp människors trångsynthet, beskriver koreografen Roger Lybeck som skapar föreställningen tillsammans med regissören Ronny Danielsson.

Drömmen
Drömmen spelas av TeaterInc på Moomsteatern i Malmö 5 oktober till 9 november.
Regissör: Ronny Danielsson
Koreograf: Roger Lybeck
Scenografi och kostym: Leif Persson
Mask: Rosalie Sellberg
Ljus: Ilkka Häikiö
Ljud: Jan Sjöberg
Dramaturgi: Christina Gottfridsson
Dansare: Isac Hellman, Linda Brodin Ricart, Jonas Svensson, Adnan Sahuric, Lena Fredlund, Maria Pihl, Wanda Berntsson, Monika Ukielska, Reynaldo Ricart
I föreställningen deltar också 24 elever från Malmö latinskolas estetiska program och sex amatörer.

Ett bord som står på högkant, en slarvigt bäddad säng, ett åsnehuvud och en mängd röda blommor på det svarta scengolvet. När jag hälsar på i Moomsteaterns scenlokal som TeaterInc fått låna till Drömmen är repetitionerna i full gång. Ett förälskat par dansar, de andra tittar på eller försöker låta bli att titta.
– Vi har haft intensiva repveckor men nu börjar föreställningen någonstans landa i kroppen och vi kan köra lite längre sekvenser så att man får en större bild, beskriver dansaren Adnan Sahuric när det är dags för lunchpaus och jag får ett samtal med honom, danskollegan Lena Fredlund De Mendoza och koreografen Roger Lybeck.

Drömmen är föreställning nummer två i ett projekt som mångåriga samarbetspartnerna regissören Ronny Danielsson och koreografen Roger Lybeck ligger bakom. Tanken är att låta äldre och yngre dansare mötas på scen och göra dansverk utifrån olika Shakespearedramer.
Det började 2015 med Transformation baserad på Romeo och Julia. I centrum för verket, som uppfördes i Caroli kyrka, stod en äldre kvinna och en ung man som blev förälskade i varandra.
När det nu är dags för verk nummer två är En midsommarnattsdröm inspirationen till en föreställning om kärlek, sexualitet, relationer och om tvångsgifte och hedersmord.
– Om man läser En midsommarnattsdröm så handlar den om tvångsgifte, de här ungdomarna som är tvungna att gifta sig och flyr in i skogen där de blir förtrollade av Puck. I vår version flyr alla, både föräldrar och ungdomar, ut i skogen och alla blir förhäxade och genomgår en resa, förhoppningsvis en slags förändring som gör att de kan se varandra på ett nytt sätt, förklarar Roger Lybeck handlingen.

På scen i Drömmen finns nio professionella dansare och precis som i Transfomation är det olika generationer av dansare med olika bakgrund som möts.
– Jag var anställd i Malmö operas balettensemble mellan 1970 och 1998 och gick sedan i pension som man var tvungen som dansare då, berättar Lena Fredlund De Mendoza.
Efter danspensionen stannade hon kvar på operan och arbetade i receptionen.
– Varje gång Ronny Danielsson gick förbi sa jag till honom att nu får du göra något så att vi äldre dansare också får dansa lite, berättar hon med ett skratt.
Och det gick uppenbarligen hem eftersom Lena Fredlund De Menodza var med och dansade redan i Transformation.
– Transformation och Drömmen är en helt annan värld för mig och mina äldre kollegor som är skolade i klassisk balett och när det är något helt nytt i dansväg så måste jag göra och göra. Det ska inte bara stanna i huvudet utan måste ner i kroppen och få fram känslor.

Adnan Sahuric är precis som Lena Fredlund De Mendoza från Malmö men han är hiphopdansare och känner också att Drömmen är ett helt nytt sammanhang.
– Jag har gjort mycket kommersiella grejer, dansat bakom artister och i tv, så det här är nytt och spännande, säger han. Det är utmanande i allt från musik till dansstil och just att allas bakgrunder är så olika. Det är verkligen kul.
– Min tanke som koreograf är att använda dansare med olika bakgrunder, styrkor och tekniker, förklarar Roger Lybeck. Det är så häftigt till exempel att se Adnan jobba med en stil han inte är van vid för det blir levande, riktigt, ärligt och mänskligt.

Förutom de nio dansarna medverkar också sex amatörer och 24 elever från Malmö latinskola.
– Det är inte riktigt en ren dansföreställningen men gränsar till det, förklarar Roger Lybeck. Vi har Shakespeares text med också, inläst av skådespelare från Malmö stadsteater.
– Showen inleds direkt när publiken kommer in i salongen. Där sitter redan folk ur ensemblen på sidorna så man dyker direkt in i den, beskriver Adnan Sahuric.
En viktig del av föreställningen är också musiken.
– Den är inte nyskriven men väldigt blandad och det är jag som har valt, berättar Roger Lybeck. I Transformation hade vi mycket film- och tv-serie-musik men här har vi folkmusik från hela världen.
– Så är det alltid i mitt skapande att musiken tar mycket plats, lägger han till. Musiken ska jobba som i en tv-serie eller film och ligga där och trycka på känslor och förstärka.
Från början var tanken med Ronny Danielsson och Roger Lybecks dansprojekt att det skulle bli en trilogi. Roger Lybeck tror dock att Drömmen kommer att få avsluta det hela.
– Det tar så mycket tid och energi att få ihop ekoniomin till ett sådant här projekt så jag tror inte vi orkar fler, säger han.

På lördag, den 5 oktober, är det alltså premiärdags för Drömmen och Roger Lybeck lovar att publiken kommer att få uppleva en väldigt stark föreställning.
– Det blir sinnligt och förhoppningsvis väldigt sensuellt med passion, kärlek och galenskap fokuserat på att man själv ska kunna välja hur man vill leva sitt liv, säger han.

Drömmen
Drömmen spelas av TeaterInc på Moomsteatern i Malmö 5 oktober till 9 november.
Regissör: Ronny Danielsson
Koreograf: Roger Lybeck
Scenografi och kostym: Leif Persson
Mask: Rosalie Sellberg
Ljus: Ilkka Häikiö
Ljud: Jan Sjöberg
Dramaturgi: Christina Gottfridsson
Dansare: Isac Hellman, Linda Brodin Ricart, Jonas Svensson, Adnan Sahuric, Lena Fredlund, Maria Pihl, Wanda Berntsson, Monika Ukielska, Reynaldo Ricart
I föreställningen deltar också 24 elever från Malmö latinskolas estetiska program och sex amatörer.