Kalis Loyd i en landskamp mot Lettland. Foto: TT

Kalis Loyd ”En dröm att få spela i Malmö”

BASKET Sveriges basketdamer möter Montenegro i Malmö Isstadion i höst i det stundande EM-kvalet.

I somras tog sig damlandslaget till kvartsfinal i EM, och snart börjar den spännande resan mot att ta sig till ett nytt slutspel.
De blågula tjejerna inleder sitt gruppspel borta mot Israel den 14 november. Bara för att tre dagar senare ta sig an Montenegro.
Förbundet väljer att lägga hemmapremiären i Malmö i ett nära samarbete med Malbas.
– Det är en dröm som går i uppfyllelse, jag kan knappt tro det är sant, säger Malbasfostrade Kalis Loyd i ett pressutskick.
Nu får 30-åringen äntligen chansen att visa upp sig i sin hemstad inför en förväntad storpublik.

När herrlandslaget mötte Danmark i våras, så kom det en bra bit över 3 000 åskådare till Baltiska hallen. Då fick hemmasonen Elijah Clarence göra en bejublad debut.
Den här gången är det isstadion i Malmö som gäller med plats för över 5 000 sittande åskådare. Publikrekordet för dambasket i Sverige är 5 023 åskådare i en landskamp förra vintern på Hovet mot Kroatien.
– Jag hoppas att hela Malmö och Basketsverige sluter upp och hejar fram oss, och tar chansen att se världsspelare som Amanda Zahui och tvillingarna Eldebrink, säger Kalis Loyd.
Själv har hon varit proffs i Rumänien, Frankrike, Italien, och spelar just nu för spanska Ensino Lugo.
Klubbchefen i Malbas, Katarina Olsson, ser fram emot en ny publikmatch i Malmö.
– Malbas har på kort tid vänt från ekonomisk kris till att vara en modern, växande och jämställd idrottsförening med stabil ekonomi. Att vi än en gång för förtroendet att vara medarrangör är ett kvitto på att vi levererar och gör saker och ting rätt, säger hon.

Landskampen innebär hemmadebut för den nytillträdde förbundskaptenen Marco Crespi. Den 57-årige italienaren har en femteplats i OS och ett EM-guld på meritlistan. Han är kanske den ende som kan matcha Amanda Zahuis energi.
– Jag mötte Sverige som förbundskapten för Italien i Borås och det var fantastisk atmosfär i hallen. Jag lovar att publiken i Malmö kommer att få se mycket känslor och passion på golvet och gå hem laddade med energi, säger Marco Crespi.
33 länder deltar i EM-kvalet. Frankrike och Spanien är direktkvalificerade till slutspelet som arrangörer. Länderna har lottats in i nio grupper, sex grupper med fyra lag och och tre grupper med tre lag.
De nio gruppsegrarna och de fem bäst placerade grupptvåorna får spela basket-EM 2021 i Frankrike och Spanien.

Dagens fråga

Är det för tidigt att dricka julmust?

Visa resultat

Loading ... Loading ...