EU-förhör borde oroa von der Leyen

Utskottsförhören för de 26 nominerade EU-kommissionärerna startade under måndagen. Maros Sefcovic från Slovakien var först i raden och han är tänkt att, förutom vice ordförande, vara ansvarig för kontakter mellan EU-institutionerna och prognoser. Utfrågningen av Ylva Johansson äger rum under tisdagen.
Problem har emellertid uppstått redan från början. Två av de föreslagna kommissionärerna har inte lämnat tydliga ekonomiska redogörelser och kan ha intressekonflikter. Det gäller Rovana Plumb, Rumänien, och László Trócsányi, Ungern. Ungraren lär ha oroväckande kopplingar till Ryssland och rumänskan har inte lämnat alla uppgifter kring sina ekonomiska tillgångar. Tills dessa oklarheter är utredda kommer de båda att stoppas från utfrågningen i EU-utskottet.
Det kan bli en tuff match för ordförande Ursula von der Leyen att få igenom sitt förslag. Eftersom hon valdes på andra grunder än parlamentet ville kan det också bli en kamp om prestige mellan kommissionen och parlamentet. Att styra en kommission vars ledamöter nominerats av de olika EU-länderna är säkert svårt ur ren ledarskapssynpunkt, ordföranden har ju inte själv fått välja vilka personer som vore bäst för uppgiften. Fördelningen av ansvarsområden är därför grannlaga och alla kommissionärerna är kanske inte klockrena för sina respektive områden. Ursula von der Leyen har nog anledning att vara lite nervös den närmaste tiden.

Dagens fråga

Tar sig Sverige till EM i fotboll?

  • Ja (61%, 262 Röster)
  • Nej (39%, 170 Röster)

Antal röster: 432

Loading ... Loading ...