Annie Lööf har anledning vara nöjd med partiet. Foto: TT

Lyckad stämma för C

Annie Lööf kunde på söndagen nöjt avsluta Centerpartiets riksstämma efter fyra dagars intensivt diskuterande för att lyfta partiets politik på många områden. Det är ett parti med stort självförtroende, ja rentav med hög självkänsla, som ligger stabilt i opinionen och har företrädare som känner politiken i ryggraden. Det är länge sen som Centerpartiet haft ett sådant flyt, kanske var det inte ens på 70-talet ett så harmoniskt parti som nu.
Det enda smolket i glädjebägaren är måhända de beslut vi kommenterar här bredvid, om omskärelse respektive blodgivning, men annars vore det väl ingen stämma i ett demokratiskt parti om inte något gick partistyrelsen emot. Fast det är inte ofta som partiledningen tvingas reservera sig mot stämmobeslut.
Partiet har tagit ett stort steg framåt när det gäller sjukvårdspolitiken genom att anta ett nytt sjukvårdsprogram, där skånska Sofia Nilsson från Broby gjort ett digert arbete i att leda arbetsgruppen som tagit fram förslaget. Sofia Nilsson är sjuksköterska och numera riksdagsledamot och ersättare i socialutskottet.
Några av de viktigaste punkterna är att specialistsjuksköterskor ska få utökade befogenheter och bland annat få rätt att skriva ut läkemedel, att patienter ska ha rätt att välja vilket sjukhus i landet man vill bli behandlad på, förlossningsvården ska utvecklas även till mindre enheter ledda av barnmorskor. Det är bra att partiet försöker bredda sig och skaffa fler områden där partiet är trovärdigt.
Stämman avslutades med en debatt kring ett klassiskt centerområde: landsbygden. Det som möjligen känns lite nytt här är förslaget om att sparbankslagen ska moderniseras så att lokala banker kan utveckla sin verksamhet för att öka tillgången på kapital på landsbygden. Frågan är väl om det finns tillräckligt många lokala sparbanker kvar för att förslaget ska få effekt. Att tro att det ska starta nya sparbanker om förslaget får gehör känns lite väl optimistiskt, om än lovvärt. I vilket fall har stämman tagit flera steg framåt för centerpolitiken.

Dagens fråga

Tar sig Sverige till EM i fotboll?

  • Ja (61%, 262 Röster)
  • Nej (39%, 170 Röster)

Antal röster: 432

Loading ... Loading ...