Ett fördomsfullt beslut av Centerpartiet

Män som har sex med män får fortfarande inte lämna blod utan en längre karenstid. Centerpartiets ungdomsförbund hade föreslagit en förändring, men fick inte gehör för detta.
Centerpartiet riskerar därmed att hamna bland dem som fortsatt vill diskriminera hbtqia-personer genom att generalisera om gruppen och inte ta hänsyn till den enskilda individen. Män som har sex med män och är friska och monogama utgör ingen säkerhetsrisk som donatorer och det luktar därför fördomar att försvåra för dem att lämna blod.
Att lämna blod är mer komplicerat än man tror: har man för dåliga värden får man inte ge och har man en blodsmitta, som är en av de farhågor som Centerpartiets ledning hade kring att korta karensen, så får man inte heller lämna.
Till ledningens försvar kan man säga att deras hållning var att det borde vara upp till Socialstyrelsen att avgöra och är en patientsäkerhetsfråga och inte en rättvisefråga för hbtqia-personer. Men konsekvensen blir att man får brist på blod och väljer bort donatorer som kan och vill ge på grund av en överdriven försiktighet som delvis är baserad på fördomar om riskbeteende hos homosexuella män.
Det finns indikationer på att andra partier kommer att gå längre än C i frågan och då kommer Centerpartiet att få leva med att deras engagemang i hbtqia-frågor ifrågasätts. Det är oklart varför man vill hindra hbtqia-personer för att vara goda samhällsmedborgare och hjälpa sin nästa.
Martina Jarminder

Dagens fråga

Tar sig Sverige till EM i fotboll?

  • Ja (61%, 262 Röster)
  • Nej (39%, 170 Röster)

Antal röster: 432

Loading ... Loading ...