Kultur

Gemma Hartley på Malmöbesök

Gemma Hartley. Pressbild
Artikel Kultur och Nöje Kulturredaktionen ställer fyra frågor till den amerikanska journalisten och författaren Gemma Hartley som gästar Malmö stadsbiblioteks författarsecn på måndag, 30 september.

Din bok startade med en artikel. Varför ville du utveckla den till en bok?

– Jag var förvånad över den brett spridda respons som artikeln fick och hur djupt den berörde så många kvinnor från olika kulturell och ekonomisk bakgrund. Jag ville veta varför den slog an så starkt och ta mig igenom alla lager som bidrar till problemet med ojämlikhet när det gäller känslomässigt arbete. Det blev snabbt uppenbart att jag bara hade skrapat på ytan med min artikel och att jag var tvungen att gräva djupare, researcha mer och höra fler kvinnor och mäns berättelser. Jag ville utveckla det till en bok så att fler av oss kan börja prata om känslomässigt arbete och hur det påverkar våra liv.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Svalöv

Ökat turisttryck väntas på Ven i sommar

Det lär bli ett stort tryck på Venfärjorna i år. Svenskar kommer att semestra på hemmaplan.
Fotograf: Johan Nilsson / TT
Svalöv
Svalöv VEN/LANDSKRONA
Ven är en viktig inkomstkälla för Landskrona kommun.
Därför har man tillsammans med näringsidkarna på ön vidtagit en hel rad åtgärder för att besökare och turister ska känna sig så säkra som möjligt.

Givetvis är det första och viktigaste att hålla avstånd. Minst ett par meter är norm sedan länge och det gäller inte minst när man ska sig från Landskrona till Ven via båt över Öresund.

– Vi är måna om att besökarna ska få en härlig upplevelse på Ven, men även på vägen dit och hem. Därför har vi både skapat mer utrymme på färjan och utökat våra städrutiner, säger Linus Olsson, vd på Ventrafiken.

Linus Olsson - vd för Ventrafiken.

Redan nu har Ventrafiken satt in reservfärjan Stjerneborg i trafik. Det handlar mycket om att trängseln ska bli så liten som möjligt på färjorna.

Där ser man till att ta ombord hälften så många vid varje tur. Antalet delas således mellan på de färjorna:

- Vi vill att det ska kännas tryggt att resa med oss, tillägger Linus Olsson.

Två färjor ska trafikera för att inte folk ska trängas.
Fotograf: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Trycket på Ven kommer att bli stort i år. Utlandsresor kan man glömma och därför letas det mycket efter inhemska resmål.

Reserestriktionerna kopplade till coronapandemin sätter stopp och för de som vill ta del av mer information går det bara att göra detta på Ventrafikens hemsida.

- Vi uppmuntrar resenärer att förboka en plats, för att undvika köer vid biljettkassorna på Venterminalen i Landskrona.

Inne på Ven har ett antal näringsidkare sett till att rätta sig efter de regler som gäller. Här erbjuder flera restauranger take away-service, helt enkelt att folk kan hämta mat för att ta med sig hem och på restaurangerna ökas avstånden mellan borden.

Öns livsmedelsbutik har också anpassat sina rutiner och erbjuder även utkörning av varor.

Vens cykeluthyrning, som är många besökares första stopp har även de satt in åtgärder för att underlätta besöket:

– Vi kommer att stärka upp med extra bemanning för att undvika att det skapas trängsel och köer. Vi vill också uppmana våra kunder att boka och betala cykelhyra i förväg via vår hemsida, , säger Peter Kinnerfelt på Vens cykeluthyrning till Landskrona stads hemsida.

Och tillägger:

– På det sättet kan vi snabba på uthyrningsprocessen och minska trängseln.

Sjöbo

Plus på kontot ännu för samhällsbyggnadsnämnden

Man sitter vid bord.
Jörgen Ny är försiktigt optimistisk vad gäller samhällsbyggnadsnämndens ekonomi.
Fotograf: Lennart Larsson
Sjöbo
SJÖBO Ekonomin för samhällsbyggnadsnämnden ser fortsatt bra ut.

Förra året gick nämnden back. Nu visar den senaste prognosen på ett plus mot budget på cirka 800 000 kronor.

– Det ser ovanligt bra ut. Vi är försiktigt optimistiska, säger nämndens ordförande Jörgen Ny (C).

Nu består en stor del av överskottet av anslag till kommunen för arbetet med Vombsjösänkan som ännu inte använts.. Men här finns också ett mindre plus från bygglovssidan, där politiker och tjänstemän tidigare befarat en nedgång.

– Men det rullar på. Vi har högt inflöde, säger Henrik Larsson, tillförordnad enhetschef för strategienheten.

Villabyggandet ligger till exempel under årets fyra första månader högre än för hela 2019.

– Under den här perioden har vi haft 16 villor. Under hela förra året var det 15, säger Anders Lindén, chef för miljöenheten.

Ett mindre plus noteras också på kontot för kurser och konferenser eftersom mycket ställts in på grund av smittrisk.

Sjöbo

Företagsfest på nytt ställe planeras

Folkets park i Sjöbo.
Folkets park i Sjöbo.
Fotograf: Pernilla Nielsen Negrén
Sjöbo
Sjöbo Sjöbo kommun planerar just nu för företagsfesten i september, men var den ska hållas är ännu oklart.

2018 arrangerade kommunen företagsfesten på Bjärsjölagårds slott. I fjor hölls den i Folkets hus i Sjöbo och då deltog 99 personer.

– Vi har inte bestämt lokal än. Men vi vill lyfta arrangemanget lite mer, göra det ännu lite större och festligare. Vi tycker att företagarna är värda lite mer glamour, de sliter hårt, säger kommunens tillväxtchef Kamilla Danielsson.

Men så klart hänger det på hur det ser ut med coronaviruset och Folkhälsomyndighetens rekommendationer, betonar hon.

– Men än så länge är planen att festen ska äga rum den 24 september.

Hörby

Val av nya nämndemän överklagas

Vänsterpartiet i Hörby har överklagat kommunfullmäktiges beslut om att utse två nya nämndemän till Lunds tingsrätt eftersom valberedningen inte fick säga sitt.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Hörby
HÖRBY Vänsterpartiet i Hörby har överklagat kommunfullmäktiges beslut att välja ytterligare två nämndemän till Lunds tingsrätt. Beslutet togs utan att valberedningen fick säga sitt, vilket kan göra det olagligt, enligt V.

Det var den 27 april som kommunfullmäktige i Hörby utsåg ytterligare två nämndemän till tingsrätten i Lund.

Domstolen har beslutat att tills vidare inte kalla nämndeman som är över 70 år till tjänstgöring i rätten på grund av coronapandemin, och det har därför uppstått luckor i nämndemannaorganisationen.

Tingsrättens chef - lagmannen Göran Lundahl - har vänt sig till kommunerna och bett dem att utse fler nämndemän.

Fullmäktiges beslut togs dock utan att valberedningen hade kallats in och förberett ärendet.

– Jag har inte bedömt att det här är en så politiskt allvarlig sak att man har behövt kalla samman valberedningen. Så jag har på eget bevåg gjort en bedömning utifrån de önskemål som tingsrätten har framställt. Det handlar om att personerna ska vara så representativa som möjligt gentemot befolkningen som helhet, sade valberedningens vice ordförande Stefan Borg (SD) och föreslog Sofie Magnusson och Leif Håkansson till nämndemannauppdragen.

Nu har Vänsterpartiet i Hörby överklagat beslutet till förvaltningsrätten. De anser att fullmäktiges hantering av ärendet strider mot kommunens författningssamling, och vill att det görs en laglighetsprövning.

– I kommunallagen anges förvisso att fullmäktige får hålla val utan föregående beredning, men av lagen framgår inte specifikt vad som gäller för val av till exempel nämndemän eller under vilka förhållanden fullmäktige får hålla val utan föregående beredning, skriver Vänsterpartiet i överklagandet.

Enligt Vänsterpartiet strider hanteringen av ärendet mot vedertagna demokratiska principer och gängse kommunalpolitisk praxis. Detta eftersom de två nominerade kandidaterna kommer från Moderaterna och Sverigedemokraterna - det vill säga från det sittande SD-M-styret i kommunen.

– Normalt sett fördelas uppdragen som nämndemän proportionerligt mellan partier och valkoalitioner, eller mellan opposition och sittande styre. En annan princip kan vara att ersätta de tillfälligt frånvarande nämndemännen med personer utsedda av motsvarande politiska parti. Ingetdera har skett i det aktuella ärendet, skriver Vänsterpartiet.

Kultur och nöje

The Met kortar nästa säsong med tre månader

Inledningen av nästa säsong på The Met skjuts fram till nyår. Arkivbild.
Inledningen av nästa säsong på The Met skjuts fram till nyår. Arkivbild.
Fotograf: Kathy Willens/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

The Metropolitan Opera – eller The Met – i New York skjuter på starten av nästa säsong med drygt tre månader. Det blir den senaste starten i scenkonstinstitutionens 137-åriga historia, rapporterar ABC News.

Tidigare i år meddelade The Met att vårsäsongen ställdes in på grund av coronapandemin, med ett förväntat inkomsttapp på över 600 miljoner kronor. Men glädjande nog kan operan rapportera att motsvarande summa har flödat in i kassorna i form av donationer.

Verdis "Aida", med ryska sopranen Anna Netrebko i huvudrollen, skulle ha inlett nästa säsong den 21 september.

– Vi har en mycket större chans att komma i gång den 31 december. Den uppfattningen bygger på samtal jag har haft med myndigheterna här i New York, vissa av dem tror att det kommer att finnas en medicinsk lösning till dess, säger Peter Gelb, chef för operakompaniet på The Met.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

MyNanny

Vill du ha barnen hemma? Få barnvakt dagtid med myNanny

MyNanny

Många föräldrar tar hjälp av en barnvakt i Corona-tider

Just nu har många familjer ett svårt livspussel. Samtidigt som de har viktiga uppgifter på jobbet och är i behov av barnomsorg, så är inte tanken på att ha barnen i stora grupper lockande. Även om mor- & farföräldrar finns, så är det inte heller ett alternativ att barnen är hos dem — de befinner sig ju i riskgruppen. Ett tryggt alternativ som allt fler väljer är att kontakta myNanny för en trygg nanny under dagen.

Varför väljer familjer just myNanny för barnpassning?

Svaret från många föräldrar är att det är tryggt. Du får en ansvarsfull barnvakt, som är noga utvald och personlig för just er familj. Det innebär mycket mer än en noggrann urvalsprocess och certifiering. Alla får utbildning i att kommunicera pedagogiskt med barn och skapar en positiv, trygg och rolig miljö. De lär sig även hur man leker roliga lekar och hur man sköter kommunikationen med föräldrarna. Under utbildningarna lär vi ut bland annat hur man förhindrar olyckor, hanterar allergier, utför hjärt- & lungräddning och många andra viktiga säkerhetsåtgärder.

Trivsel och trygghet för både barnvakt och familjen

Genom en noga utvald nanny med rätt utbildning inom pedagogik skapas en trivsam miljö för både barnvakten och familjen. Det innebär att vi ser till att i hög grad förstå familjen och deras behov, för att sedan presentera en riktigt bra barnvakt. Vårt mål är att hjälpa familjer lösa vardagspusslet på ett tryggt sätt så både barnvakten och familjen kommer trivas.

Livet som småbarnsförälder kan vara stressigt och emellanåt är man verkligen i behov av en hjälpande hand. En personliga barnvakt kan vara tillgänglig hela veckan, även på kvällar, nätter och helger. Vi har även barnvakter som talar särskilda språk och barnvakter som kan lösa VAB, express eller akuta situationer. Läs mer här om alla möjligheter till barnvakt från myNanny.

Barnpassning anpassad för familjen

Vi erbjuder flexibla upplägg till barnfamiljer, er barnvakt kan jobba alla tider och dagar i veckan för alla åldrar - från nyfödda till skolåldern. Som barnvakt hos myNanny hjälper man en eller flera familjer i sitt område med att passa deras barn.

Givetvis erbjuds hjälp med vad som ska göras och vad barnen tycker om. Det kan innebära allt från hämtning eller lämning på förskola till lek och bus i en lekpark till att spela spel. Det absolut viktigaste är att det är roligt och tryggt för barnen, föräldrarna samt barnvakten.

Bästa möjliga barnvakt till familjen

Vi är en av Sveriges största aktörer och har under åren lärt oss hitta precis rätt barnvakt i Stockholm, Göteborg & Malmö såväl som i övriga Sverige för barnfamiljer där vi erbjuder så smidig och säker hjälp som möjligt, allt för att underlätta och skapa en enklare vardag för familjen. Eftersom alla våra barnvakter genomgår en gedigen intervju- och kontrollprocess, utbildning samt certifiering är myNanny barnvakt specialister på att matcha familjer med den barnvakt som passar familjen bäst. Kontakta myNanny för trygg barnpassning!

Utrikes

Många döda i centralamerikanskt oväder

Huvudstaden San Salvador har drabbats av kraftiga översvämningar i spåren av ovädret Amanda.
Huvudstaden San Salvador har drabbats av kraftiga översvämningar i spåren av ovädret Amanda.
Fotograf: Salvador Melendez/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Minst 18 personer har omkommit sedan en tropisk storm dragit in över Centralamerika.

I El Salvador omkom minst 15 personer. Ovädret nådde landet i söndags och orsakade översvämningar och strömavbrott.

El Salvadors president Nayib Bukele har utlöst drygt två veckors nödläge och soldater arbetar med att rädda människor från översvämmade områden i huvudstaden San Salvador. Minst sju personer saknas.

Stormen fortsatte in över grannlandet Guatemala, där vindarna tappade i styrka. Minst två personer omkom i Guatemala.

Ett dödsfall har rapporterats i Honduras, där ovädret lett till jordskred och översvämningar.

Inrikes

Mordförsök i Sollentuna – man stickskadad

En man har hittats med stickskador i Sollentuna. Polisen har startat en förundersökning om mordförsök. Arkivbild.
En man har hittats med stickskador i Sollentuna. Polisen har startat en förundersökning om mordförsök. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man i 25-årsåldern har hittats med stickskador utomhus i Helenelund i Sollentuna, norr om Stockholm. Mannen är allvarligt skadad, enligt polisen, som söker efter en eller flera misstänkta gärningsmän.

Brottsplatsen är avspärrad för en teknisk undersökning.

– Vi har inlett en förundersökning om försök till mord. Vi hör vittnen och genomför dörrknackning i området och kontrollerar om det finns film från övervakningskameror, säger polisens presstalesperson Åsa Wallentin.

Larmet kom in vid 21.45 på måndagen och pendeltågen körde inledningsvis förbi Helenelund, men stannar åter igen.

Inrikes

Skånska Skurup inför förbud mot tiggeri

Skurups kommun i Skåne inför tiggeriförbud. Arkivbild.
Skurups kommun i Skåne inför tiggeriförbud. Arkivbild.
Fotograf: Emil Langvad/TT
Inrikes
Inrikes

Skurups kommun inför tiggeriförbud efter ett beslut från kommunfullmäktige på måndagskvällen, skriver Skånska Dagbladet.

– Det är angeläget att tiggeriet upphör. Det har ökat lavinartat den senaste tiden av något skäl, sade kommunstyrelseordförande Johan Bolinder (M) vid sammanträdet, enligt tidningen.

Förbudet gäller på flera platser i kommunen, bland annat vid torget och på gågatan i Skurup.

NÄSTA ARTIKEL