Gemma Hartley. Pressbild

Gemma Hartley på Malmöbesök

Kulturredaktionen ställer fyra frågor till den amerikanska journalisten och författaren Gemma Hartley som är aktuell med boken ”Så jävla trött. Om kvinnors känslomässiga arbete - och vägen till förändring” och gästar Malmö stadsbiblioteks författarsecn på måndag, 30 september.

Författarsamtal:
Måndag 30 september 19.00 gästar Gemma Hartley författarscenen på Malmö Stadsbibliotek och samtalar med Simon Ceder.

Din bok startade med en artikel. Varför ville du utveckla den till en bok?
– Jag var förvånad över den brett spridda respons som artikeln fick och hur djupt den berörde så många kvinnor från olika kulturell och ekonomisk bakgrund. Jag ville veta varför den slog an så starkt och ta mig igenom alla lager som bidrar till problemet med ojämlikhet när det gäller känslomässigt arbete. Det blev snabbt uppenbart att jag bara hade skrapat på ytan med min artikel och att jag var tvungen att gräva djupare, researcha mer och höra fler kvinnor och mäns berättelser. Jag ville utveckla det till en bok så att fler av oss kan börja prata om känslomässigt arbete och hur det påverkar våra liv.

Vilken är din definition av känslomässigt arbete?
– Jag definierar det som det obetalda, ofta obemärkta arbete som vi utför för att få dem runt omkring oss att känna sig bekväma och nöjda, som omfattar både den mentala bördan och hanteringen av känslorna som uppstår kring detta.

Artikeln blev viral och din bok har fått mycket uppmärksamhet runt om i världen. Hade du förväntat dig den uppmärksamheten och alla diskussioner den har lett fram till?
– Jag väntade inte mig det men jag är så tacksam att det var det som blev reaktionen. Det här är ett samtal vi borde haft för länge sedan och vi är redo att börja förändra våra liv mot en bättre balans när det kommer till känslomässigt arbete på ett sätt är till fördel för oss alla.

Du ska besöka Sverige och Malmö för att prata om din bok. Är det någon skillnad i mottagandet av din bok och diskussionerna kring den i USA och i de europeiska länderna till exempel?
– En av favoritsakerna med att prata om känslomässigt arbete runt om i världen är att det verkar vara en väldigt universell erfarenhet. Hur vi erfar känslomässigt arbete variera lite på grund av kulturella erfarenheter men det finns nästan alltid en glimt av igenkänning hos kvinnor var som helst och när som helst. Mest hjärtevärmande har varit hur många, både män och kvinnor, som kommer till de här boksamtalen med en förhoppning om att lära sig hur de ska kunna förbättre livet för sig själva och för kommande generationer. Jag tror att vi är på rätt väg.

Författarsamtal:
Måndag 30 september 19.00 gästar Gemma Hartley författarscenen på Malmö Stadsbibliotek och samtalar med Simon Ceder.