Film/recension

Lysande Banderas

Antonio Banderas i Smärta och ära. Foto: Sony Pictures Classics via AP
Artikel Film/recension Högsta betyg blev det för Pedro Almodóvars nya film Smärta och ära.

Antonio Banderas är tillbaka där allt började. Igen. Det har gått åtta år sedan han spelade huvudrollen i Pedro Almodóvars lika briljanta som obehagliga skräckskildring The skin I live in, och nu gör han alltså ännu en triumfartad återkomst hos sin mentor. denna gång i rollen som en filmregissör misstänkt lik Almodóvar själv.

För denna insats har han redan fått pris för bästa manliga skådespelare på årets filmfestival i Cannes, och efter att nu själv ha skådat Smärta och ära är det bara att kapitulera. Banderas är alldeles lysande. Hans rolltolkning är så fylld av nyans, känsla och närhet att det inte går att undgå att bli berörd. Om någon rättvisa fanns här i världen borde han vara självskriven för en Oscarnominering.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Snart kan danskar gå på krogen och ha picknick

Krogarna i Danmarks huvudstad Köpenhamn kommer inom kort att fyllas av gäster igen.
Foto: Johan Nilsson/TT
Utrikes
Utrikes Barer, restauranger och värdshus slår upp portarna och fotbollsfans kan snart heja på sitt favoritlag från läktaren.
Smittoläget är stabilt och Danmarks återöppnande sker snabbare än vad som tidigare planerats.

– Sunt förnuft att öppna mer och att lätta några av de strängaste reglerna, säger Katia K Østergaard, chef för hotell- och restaurangförbundet Horesta.

Men pandemiproblemen försvinner inte i ett slag, varnar hon.

Det var på fredagen som danska myndigheter bekräftade att även barer och värdshus omfattas av de restriktionslättnader som de politiska partierna enades om kvällen innan. Det innebär att danskar från och med den 21 april kan ta ett glas på en uteservering utan att behöva visa upp ett så kallat coronapass.

"Är under kontroll"

För att äta eller dricka inomhus krävs dock både bordsbokning samt att gästerna visar upp ett pass – som påvisar att de har har vaccinerat sig, har antikroppar eller gjort ett negativt covidtest de senaste 72 timmarna. Alkoholservering får pågå till klockan 22 och en timme senare ska restaurangerna vara stängda.

Från och med nästa onsdag blir det även okej för tio personer att träffas inomhus, i stället för fem som tidigare meddelats. Och utomhus får hela 50 personer samlas, enligt beslut från en bred majoritet i folketinget.

– Det finns utrymme för det och smittan är under kontroll, säger hälso- och sjukvårdsminister Magnus Heunicke (S).

Beslutet innebär att väsentliga delar av det planerade danska återöppnandet tidigareläggs. Heunicke säger att det kommer att påverka "allas vår vardag" i en positiv riktning.

– Vi är i ett gynnsamt läge. Vi öppnar mer än planerat för att det finns utrymme för det och smittan är under kontroll.

Skolor och sport

Från den 21 april får även skolorna i hela landet, utom i Köpenhamnsområdet, ta emot fler elever. Få vissa gymnasieutbildningar får samtliga elever komma tillbaka till undervisning i skolorna.

När det gäller idrottsevenemang får upp till 500 åskådare då komma in på läktarna i bland annat superligan, Danmarks högsta fotbollsliga. Motionärer får idrotta inomhus i större grupper än tidigare. Och religiösa samfund får nu hålla gudstjänster och andra sammankomster i mer än en halvtimme.

"Ytterst glädjande", kommenterar Danskt Näringsliv, som främst ser fram emot öppnandet av köpcentrum och stormarknader på onsdag.

Öppnar gränserna

Alla danska partier utom Nye Borgerlige står bakom beslutet om en snabbare tidtabell för lättnaderna.

– Vi fick prognoser om ett mycket allvarligt läge, som lyckligtvis inte blev verklighet. Vi fick veta att det i mitten av april skulle vara 870 inlagda patienter (med covid-19), i dag är den siffran 191, konstaterar Venstres ledare Jakob Ellemann-Jensen.

Under maj och juni kommer restriktionerna att lättas ytterligare. Om allt går som planerat får danskarna den 11 juni samlas i grupper om upp till hundra personer inomhus och helt utan restriktioner utomhus.

Sedan tidigare har Danmark beslutat att öppna landets gränser i fyra steg med start 21 april. Från och med den 1 maj behöver inte färdigvaccinerade besökare från länder i EU och Schengen som har låga smittotal visa upp ett negativt testresultat eller sätta sig i karantän efter ankomsten.

Rådhusplatsen i Köpenhamn lär bli lite mer folkfylld från nästa vecka. Bild från mars.
Rådhusplatsen i Köpenhamn lär bli lite mer folkfylld från nästa vecka. Bild från mars.
Foto: Johan Nilsson/TT

FAKTA

Fakta: Danmark och coronaviruset

Genom omfattande nedstängningar har Danmark lyckats stävja en "tredje våg" av coronavirussmitta. I december noterades flera tusen fall om dagen, nu är de nere på 500-700.

Totalt har drygt 241 000 fall av covid-19 registrerats i Danmark.

2 450 människor har avlidit i virussjukdomen.

Källa: Reuters och Johns Hopkins Universitys sammanställning

Ekonomi

Världsrekord på börserna

Börsfyrkeri. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Ekonomi
Ekonomi Rekorden slås på löpande band. En oväntat stark rapport från tyska fordonsjätten Daimler skickade på nytt aktiebörserna i topp.

Stockholmsbörsens breda OMXS-index hade vid 14-tiden stigit med 0,8 procent, starkare än i förmiddagshandeln, till ny rekordnivå. Även MSCI:s världsindex noterar ny toppnivå sedan Europabörserna lyft med Frankfurtbörsen i front.

Bäst bland tungviktarna i Stockholm går storbankerna ihop med fordonsrelaterade aktier som Volvo, upp 1,5 procent, och SKF plus 1,2 procent, sedan konkurrenten, tyska Daimler, levererat en omvänd vinstvarning på morgonen. I andra änden backar skogskoncernen SCA mest, minus 1,5 procent.

En av morgonens större vinnare utanför storbolagslistan är New Wave som, efter att ha flaggat för ett betydligt bättre resultat än vad aktiemarknaden räknat med, stiger över tolv procent.

Fastighetsbolaget Atrium Ljungberg släppte på morgonen sin kvartalsrapport, aktien stiger tre procent.

Ekonomi

Halverad EU-import från Storbritannien

Ett fraktfartyg lastar i Southampton. Arkivbild.
Foto: Steve Parsons/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Som en konsekvens av brexit nästan halverades EU:s samlade import från Storbritannien under januari-februari jämfört med samma månader i fjol, visar siffror från EU:s statistikorgan Eurostat.

Importen föll med 47 procent till 16,6 miljarder euro, medan EU:s export till britterna föll med 20,2 procent till 39,8 miljarder euro. Därmed ökade EU:s handelsöverskott gentemot Storbritannien till 23,2 miljarder euro.

Euroländernas samlade handelsöverskott med resten av världen sjönk i februari, men för de två första månaderna ökade överskottet till 28,7 miljarder euro, jämfört med 25,0 miljarder samma månader förra året.

Rättad version: I en tidigare version fanns en felaktig uppgift om handelsöverskottet.

Utrikes

Xi: Kina vill stärka klimatsamarbete

Kinas president Xi Jinping. Arkivbild.
Foto: Sam McNeil/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Tyskland och Frankrike välkomnar utsläppsjätten Kinas mål att bli koldioxidneutralt till 2060. Det framförde förbundskansler Angela Merkel och president Emmanuel Macron under ett virtuellt möte med president Xi Jinping, enligt ett uttalande.

Under mötet gav ledarna sin syn på de åtgärder som behövs för att tackla klimatförändringarna. Xi ska ha uttryckt vilja att stärka klimatsamarbetet med Tyskland och Frankrike.

De tre ländernas ledare samtalade inför det att USA står värd för ett klimattoppmöte 22 och 23 april.

Inrikes

Knivmannen i Vetlanda omhäktad

Den man i 20-årsåldern som misstänkts för knivattackerna i Vetlanda i början på mars ska sitta kvar i häktet. Det beslutade Eksjö tingsrätt på fredagen. Arkivbild.
Foto: Mikael Fritzon/TT
Inrikes
Inrikes

Den man i 20-årsåldern som misstänkts för knivattackerna i Vetlanda i början på mars ska sitta kvar i häktet. Det beslutade Eksjö tingsrätt på fredagen. Häktningen förlängs till den 30 april.

Det var den 3 mars som mannen på kort tid knivhögg sju olika personer på olika platser i centrala Vetlanda. Mannen kan ha varit allvarligt psykiskt sjuk under attackerna, visar den paragraf 7-undersökning som han genomgått.

Samtliga offer överlevde attacken och mannen är misstänk för sju fall av mordförsök. Åklagare Adam Rullman som leder förundersökningen har tidigare förklarat att han hoppas kunna väcka åtal före sommaren.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Företagsfinanser.se

Ökning av ansökningar om pausade amorteringar!

Företagsfinanser.se Bostadsmarknaden har trots omständigheterna inte rasat, istället har försäljningen ökat med hela 13 % och med ett fortsatt tryck på visningar på uteliggande bostäder.

Men även fast bostadsmarknaden är i full rullning så är det många bankkunder som har valt att pausa sina amorteringar på sina bostadslån. Detta i och med att bankerna lättat på tyglarna en aning som hjälp för den ekonomiska situationen som många sitter i just nu. I April så var det många husköp som gick i lås och många nya lyckliga husägare som flyttade in i sina nya hem. April är generellt sett en månad då många köper hus varje år och det visade sig vara så även under detta år.

Varje år så ökar mängden bostadslån i Sverige och ligger tillsammans på tusentals miljarder i värde. För de flesta hushåll så är det boendet som kostar mest månadsvis och också den utgift som svider mest. I mars gick bankerna ut med att de ändrar amorteringskraven för att hjälpa sina kunder. På detta sätt är det många som har kunnat spara in en del. Även fast det varje år är många kunder som ansöker om amorteringsfria månader på sina bolån, så har det varit en stor ökning av fall under de senaste månaderna.

Reporäntan oförändrad

Riksbanken meddelade nyligen att de lämnar kvar reporäntan på noll och detta för att de anser att den nedåtgående ekonomiska spiralen beror på gällande restriktioner. Det anses också vara svårt att sätta en prognos på hur framtiden kommer att se ut. Att räntan ligger oförändrad är ingenting som låntagare kommer att märka då det är samma som innan. Riksbanken betonar dock att räntan kan komma att sänkas om det anses vara nödvändigt i framtiden.

Många anser att räntan borde ha blivit reglerad ned på minus men Riksbanken menar på att det inte finns någon anledning att göra så i dagsläget. Anledningen till detta är att denna krisen inte är grundad i en finanskris likt den 2008, så den ska inte bedömas som så. Norge och Storbritanniens centralbanker sänkte däremot sina räntor med 0,5 %.

Detta tittar banken på när du ansöker om företagslån

Det är också många företagare som ansöker på företagsfinanser.se för att kunna hantera den nuvarande ekonomiska situationen där många företag står med en lägre produktion och därav omsättning. När ett företag ansöker om ett lån så är det dessa punkter som banken tittar på i en ansökan:

– Ägarna av företaget - referenser, privatekonomi och erfarenheter.

– Företagets affärsplan - detaljerad plan.

– Eventuell ekonomisk hjälp - revisor eller liknande.

– Balansräkning, bokslut och deklaration på företag som etablerat sig redan.

Det finns ett par olika företagslån som banker kan låna ut till företagare och vilket som passar för eventuella företag kan variera beroende på behovet. Ett företag som behöver investera i inventarier, maskiner eller byggnader brukar exempelvis oftast välja en investeringskredit och enbart amortera för den summa som är använd.

Kultur och nöje

Dramapris till "Agatha Christies Hjerson"

Johan Rheborg som Sven Hjerson. Pressbild.
Foto: TV4
Kultur och nöje
Kultur och nöje

TV4:s storsatsning "Agatha Christies Hjerson" har vunnit dramapriset på tv-mässan MIP i Cannes. Tävlingen lyfter de elva nya dramaserier i världen som branschexperter anses vara mest lovande utifrån manus, produktion och originalitet.

Satsningen beskrivs som en klassisk pusseldeckare, fritt baserad på Agatha Christies mordhistorier. I Christies litterära universum är Sven Hjerson en finsk detektiv, påhittad av författaren Ariadne Oliver.

I serien är Hjerson, som spelas av Johan Rheborg, en åländsk brottsutredare som har dragit sig tillbaka efter att ha löst några av Sveriges svåraste fall. Han får också en parhäst i form av tv-producenten Klara Sandberg, spelad av Hanna Alström.

Serien har premiär på C More och TV4 hösten 2021.

Eslöv

Inget bidrag för dyr lägenhet

14 330 kronor i månaden - en så hög hyra vill inte Eslövs kommun betala i socialbidrag åt en barnfamilj.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Eslöv
ESLÖV Familjen flyttade till en dyr lägenhet i Eslöv men hade inte råd med hyran. Några pengar från socialtjänsten blir det inte.

Familjen bodde tidigare uppåt landet men flyttade förra året till Eslöv där de fått en hyreslägenhet. Men månadshyran, 14 330 kronor, var mycket högre än de klarade av att betala. Därför gick de till socialtjänsten och sökte bidrag.

Visste redan

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Om OS i Peking: "Solljus det bästa motgiftet"

Alpinstjärnan Mikaela Shiffrin vill inte behöva välja mellan sina 'värderingar' och att 'göra sitt jobb'. Arkivbild.
Foto: Marco Trovati/AP/TT
Sport
Sport Allt fler kräver en bojkott av vinter-OS i Peking nästa år.
Mary Harvey, vd för organisationen Centret för sport och mänskliga rättigheter, vill ha en större öppenhet från värdlandet.
– Jag tror att solljus är det bästa motgiftet, säger hon.

Kina har bland annat kritiserats för sin behandling av folkgrupperna uigurer och tibetaner samt för situationen i Hongkong.

Men landet har förnekat kränkningar av de mänskliga rättigheterna.

Mary Harvey, vd för Centret för sport och mänskliga rättigheter, efterfrågar öppenhet från värdlandet.

– I nuläget, med avsaknaden av information, är det svårt att säga (om OS ska arrangeras i landet). Jag tror att solljus är det bästa motgiftet, säger hon.

Harvey säger att idrottsvärlden är mer medveten än någonsin, och att både idrottare och supportrar ställer fler frågor.

– De bryr sig om var produkter de köper är gjorda, de bryr sig om huruvida de kommer att vara säkra eller inte i vissa situationer, eller om de kommer att kunna uttrycka sig fritt. Det är en legitim oro, säger hon.

Bojkott inte rätt

Harvey konstaterar att rösterna för att bojkotta vinterspelen tilltar.

– Människorna som förespråkar det (bojkott) blir mer högljudda, och de vill ha information. De vill ha mer information för att kunna motbevisa sin oro, säger Harvey.

Hon är tidigare landslagsmålvakt i fotboll för USA med ett OS-guld 1996 och tror inte att en bojkott är rätt väg. Hon tycker att Internationella olympiska kommittén (IOK) kan ta en viktig roll när det gäller att upprätthålla de mänskliga rättigheterna i Kina.

Enligt Susanne Lyons, ordföranden i USA:s olympiska och paralympiska kommitté, finns andra verktyg än en bojkott för att markera mot diktaturen i Kina.

– Vi tror inte på att Team USA:s idrottare ska användas som politiska spelpjäser i dessa frågor, sade hon tidigare i april.

Shiffrin kritisk till IOK

Amerikanska alpinstjärnan Mikaela Shiffrin sade i mars att hon inte tyckte det var rimligt att behöva välja mellan sina "värderingar" och att "göra sitt jobb".

Hon uttryckte att IOK borde tänka mer på idrottarnas situation när man väljer arrangör.

– Det känns som att det kan vara mer överväganden när man ska arrangera ett evenemang som är menat att föra världen samman samt skapa hopp och en känsla av fred, på något sätt, sade hon.

– Vissa platser är mer passande än andra.

OS i Peking avgörs 4–20 februari 2022.

FAKTA

Fakta: Människorättsorganisationer kräver bojkott

Över 180 människorättsorganisationerna uppmanade i ett brev i februari länder att bojkotta OS i Peking, som invigs den 4 februari nästa år. Anledningen är upprepade rapporter om hur den kinesiska regimen kränker de mänskliga rättigheterna för flera minoritetsgrupper.

I brevet skrev de att man uppmanar till bojkott för att säkerställa att vinterspelen inte används för att rättfärdiga Kinas övergrepp och brott mot de mänskliga rättigheterna.

Enligt människorättsgrupperna har landet bland annat gradvis avskaffat rättigheterna för den muslimska minoritetsgruppen, uigurerna.

En medlem i organisationen Students for a Free Tibet, en av grupperna bakom brevet, gick så långt som att jämföra Kina som värdnation med när Nazityskland arrangerade OS 1936.

IOK svarade med att en bojkott inte var rätt väg att gå. Ordförande Thomas Bach sade att en bojkott aldrig lett till någonting, utan bara går ut över idrottarna.

En talesperson för Kinas utrikesdepartement sade att OS i Peking kommer att bli "utmärkt". Han uttryckte också att det var oansvarigt av vissa parter att försöka "störa och sabotera" förberedelserna för att "tjäna sina egna politiska syften".

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL