Joel Kinnaman i Tre sekunder. Pressfoto

Ingen doft av Roslund & Hellström

Film/recension

FILM
Tre sekunder
Regi: Andrea di Stefano
Medverkande: Joel Kinnaman, Ana de Armas, Rosamund Pike, Clive Owen, Common

Den som förväntar sig åtminstone en liten fläkt av svenska deckarduon Anders Roslund och Börge Hellströms suveränt komponerade och nagelbitande spännande Tre sekunder i den amerikanska filmatiseringen blir djupt besviken. Förutom namnen på några av karaktärerna och en aning av handlingen som grund är det inte mycket som återstår av boken.
Själv har jag till exempel oerhört svårt att hålla mig för skratt när den svarta, muskliga, blingbling-behängda New York-snuten (spelad av rapparen Common) presenterar sig som Ewert Grens. Längre från den pensionsmässige, Siw Malmqvist-älskande Stockholmskriminalaren är det nog svårt att komma. Och svenske Joel Kinnaman som den hårt prövade och stentuffa infiltratören Piet Hoffman, här döpt till Pete Koslow, är knappast mer övertygande. Det privata djup som Hoffman har i böckerna går helt förlorat hur mycket mörker Kinnaman än försöker utstråla.
Å andra sidan finns det inget som säger att en filmatisering behöver följa bokförlagan. Den får gärna ta sina egna vägar. Det tråkiga med Tre sekunder är dock att det inte ens blivit en riktigt bra amerikansk action av den här historien utan i stället en tunn och medioker historia där Kinnamans skådespelartalang är ganska bortkastad, där intrigen går vilse och det är svårt att riktigt förstå sig på den dramatiska bågen.
I korta drag är får Kinnamans Pete, liksom Roslund & Hellströms Piet, i uppdrag att ta på sig ett fängelsestraff och infiltrera knarkförsäljningen inom fängelserna. I filmen får han uppdraget av FBI efter att han jobbat som infiltratör för dem och misslyckats med ett uppdrag.
Det är ett uppdrag som Pete Koslow efter misslyckandet inte har minsta chans att säga nej till och snart slits han mellan sitt FBI-uppdrag, olika kriminella grupperingars krav och hot och är helt utlämnad till sig själv för att lyckas genomföra sitt livsfarliga uppdrag. Utanför fängelset stöttas han av sin fru och sin lilla dotter men annars är han – och de – ensamma i världen.

Min uppmaning är att spara biopengarna till en bättre amerikansk actionthriller. Eller lägga dem på Roslund & Hellströms bok i stället om man inte redan har läst den.

FILM
Tre sekunder
Regi: Andrea di Stefano
Medverkande: Joel Kinnaman, Ana de Armas, Rosamund Pike, Clive Owen, Common