Blogg

Legendar i hoptejpade boots

Artikel Blogg I samband med tisdagens spelning på Folk å rock mötte Nöjesbloggen alt-country-pionjären Jason Ringenberg.

I samband med tisdagens spelning på Folk å rock mötte Nöjesbloggen alt-country-pionjären Jason Ringenberg.

[contentcards url="https://www.skd.se/nojesbloggen/2019/09/26/en-historieberattare-i-hoptejpade-boots/" one_line="true"]

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Astra Zeneca får vaccinavtal med EU

Tester av det potentiella covid-19-vaccinet AZD1222, som hittills visat goda försöksresultat, pågår i flera länder. Arkivbild
Tester av det potentiella covid-19-vaccinet AZD1222, som hittills visat goda försöksresultat, pågår i flera länder. Arkivbild
Foto: Claudio Bresciani/TT
Ekonomi
Ekonomi Astra Zeneca har gjort upp om leveranser av 400 miljoner doser av covid-19-vaccinet AZD1222 med EU-kommissionen, skriver den svensk-brittiska läkemedelskoncernen i ett pressmeddelande.

Uppgörelsen gör det möjligt för alla medlemsländer att få tillgång till vaccinet till självkostnadspris under pandemin, enligt Astra Zeneca. Avtalet säkrar också möjligheten att omfördela vaccindoser mellan EU-länder under krisen.

"Detta första vaccinavtal med EU-kommissionen kommer att säkra att miljontals européer har tillgång till AZD1222 när det har godkänts", skriver Astra Zenecas koncernchef Pascal Soriot i en kommentar.

Tester av det potentiella vaccinet som publicerades i juli visade att det tolererades och producerade ett robust immunförsvar mot covid-19 på alla deltagare. Fortsatta tester pågår ännu, bland annat i Storbritannien, Brasilien och Sydafrika, samtidigt som tester även planeras i USA, Japan och Ryssland.

AZD1222 har utvecklats i samarbete med University of Oxford och universitetsavknoppningen Vaccitech och avtal finns nu med länder runt om i världen för att bygga upp en leveranskapacitet på upp emot tre miljarder vaccindoser.

Utrikes

EU-ledaren vill se sanktioner mot Belarus

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Arkivbild.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Arkivbild.
Foto: Francois Walschaerts/AP/TT
Utrikes
Utrikes EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen twittrar att hon står bakom ett införande av sanktioner mot Belarus.
Utspelet kommer inför ett möte med unionens utrikesministrar som hålls digitalt under fredagen med anledning av utvecklingen i Belarus efter presidentvalet i söndags.

"Vi behöver ytterligare sanktioner mot de som brutit mot demokratiska principer eller kränkt mänskliga rättigheter i Belarus", twittrar von der Leyen.

"Jag är säker på att diskussionen under dagens utrikesministermöte kommer att visa på vårt starka stöd för det belarusiska folkets rätt till grundläggande friheter och demokrati", tillägger hon.

EU:s utrikesministrar sammanträder på ett digitalt möte i dag klockan 13 svensk tid och förväntas då behandla frågan om sanktioner mot landet.

Merkel överväger

EU:s utrikeschef Josep Borrell slog på tisdagen fast att Belarus presidentval varken var "fritt eller rättvist" och varnade för att unionen kan komma att vidta "åtgärder mot de som är ansvariga för våldet vi sett, de orättfärdiga gripandena och valfusket".

Tyskland har uttryckt stöd för idén om sanktioner efter utvecklingen i Belarus, en utveckling som Tysklands förbundskansler Angela Merkel anser är "oacceptabel" och "chockerande", enligt talespersonen Steffen Seibert.

– I våra ögon är sanktioner mot de som gjorts sig ansvariga till brott mot mänskliga rättigheter något som bör diskuteras, sade Seibert.

Öppnar för dialog

Ryssland har uttryckt kritik över förslagen om sanktioner. Något som det ryska utrikesministeriet kallar för "uppenbara försök till utomstående påverkan med syfte att skapa splittring i samhället och destabilisera situationen".

Belarus utrikesminister Vladimir Makej meddelar dock att landet är redo "för en konstruktiv och objektiv dialog med utländska aktörer om alla aspekter av utvecklingen i Belarus", framförde ministern i ett telefonsamtal med den schweiziske utrikesministern Ignazio Cassis.

Sport

Hammarbytalangen klar för Zlatans Milan

Emi Roback gjorde ett framträdande i Hammarbys A-lag i tävlingssammanhang. Här i inhoppet mot IFK Göteborg i cupkvartsfinalen. Arkivbild.
Emi Roback gjorde ett framträdande i Hammarbys A-lag i tävlingssammanhang. Här i inhoppet mot IFK Göteborg i cupkvartsfinalen. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Sport
Sport

Emil Roback, 17, är klar för AC Milan. Hammarbys anfallstalang säljs till Serie A-klubben efter att bara ha gjort ett enda framträdande i A-laget i tävlingssammanhang, cupkvartsfinalen mot Göteborg tidigare i somras.

"Vi är väldigt stolta över att vi får till en så här stor övergång för en spelare från vår akademiverksamhet. Flera stora klubbar i Europa har velat få över Emil, och nu på slutet har Hammarby varit överens med två klubbar, så det är alltså Emil som gjort det slutgiltiga valet", säger sportchef Jesper Jansson i ett pressmeddelande.

Under sommaren har han matchats i division 1-laget IK Frej.

avslöjade övergången redan tidigare i veckan och tidningen rapporterar att affären ger Hammarby över 15 miljoner kronor, som kan bli en bra bit över 20 miljoner om prestationsbaserade klausuler och bonusar faller ut.

Sport

Fredricson: "Svårare att samlas inomhus"

Den svenska världsstjärnan Peder Fredricson har sex raka tävlingar i Europa inplanerade efter SM i Sverige, men hur det blir med tävlingar i framtiden är ovisst.
Den svenska världsstjärnan Peder Fredricson har sex raka tävlingar i Europa inplanerade efter SM i Sverige, men hur det blir med tävlingar i framtiden är ovisst.
Foto: Anders Bjurö/TT
Sport
Sport Ovissheten under coronapandemin lär följa ryttarstjärnorna in i hösten och vintern.
Frågan är hur det blir med inomhussäsongen?
– Det är absolut svårare att samlas inomhus än utomhus, säger Peder Fredricson.

Under sommaren har ridsporten sakta men säkert börjat kunna hålla sina tävlingar igen, men de riktigt stora evenemangen har ställts in på grund av den rådande pandemin.

Redan i mars kom beskedet att OS i Tokyo flyttas fram till nästa sommar. I slutet av maj meddelade Global Champions Tour (GCT) att samtliga tävlingar ställs in 2020. Den världsomspännande hopptouren – med ridsportens högsta prissummor – tar i stället sikte på 2021.

Tre av Rolex grand slams fyra arrangemang har strukits ut tävlingskalendern och endast Genève i december återstår. Fyra av höstens världscuptävlingar (Oslo och Helsingfors i oktober; Stuttgart och Madrid i november) har också försvunnit ur programmet.

Tvekar om Europaresor

– Man får ta de tävlingar som finns nu, säger Peder Fredricson till TT under de pågående SM-tävlingarna i Falsterbo.

– Jag har ett gäng inplanerade nu framöver, men man vet ju inte. Man får följa utvecklingen, så får man se hur det ser ut i världen helt enkelt,

Världsstjärnan Fredricson ska efter mästerskapet hemma i Sverige ut i Europa sex helger i rad. Landslagskamraten Fredrik Jönsson är dock tveksam till att ge sig ut på vägarna igen under sensommaren och hösten.

– Det är osäkert att köra runt med hästar, just om de lokalt ställer in igen. Ett tag hade jag planer på att åka till Spanien i höst för att de ska ha tävlingar, men jag börjar backa från det för jag vill inte bli sittande i Spanien utan att kunna rida. Då är det bättre att vara hemma och förbereda sig, och hoppas att det löser sig till våren och att vi kan hoppas på ett OS, säger Jönsson.

TT: Vad tror du om inomhussäsongen?

– Den tror jag blir ännu svårare. Alla de stora tävlingarna inomhus bygger ju på att det är stor publik och det lär ju inte bli (så). Så vi får väl se.

Hänger på vaccin

Situationen är frustrerande, säger Jönsson. Han är till och med osäker på om det blir ett OS i Tokyo nästa sommar.

– Man ser ju inget slut på det här. Det måste ju vara någon form av vaccin, innan det återgår till det normala. Det hade varit väldigt kul om det kunde bli ett OS nästa år, men det hänger nog på ett vaccin, säger Jönsson.

Även Tysklandsbaserade Rolf-Göran Bengtsson ser på inomhussäsongen med dystra ögon.

– Det blir helt beroende på vad de olika myndigheterna säger. Hur mycket folk får komma in under ett och samma tak? Det är det som kommer att bestämma allting – så det kommer att bli kärvt, säger Bengtsson.

Den internationella hoppsporten har växt explosionsartat under två årtionden med mängder av femstjärniga tävlingar. Nu tror Bengtsson att utvecklingen kommer att tappa fart på grund av pandemin.

För högt tempo?

– Vi kunde flyga till Shanghai ena helgen och den nästa var det Global (Champions Tour) i Miami, eller någon annanstans på den kontinenten. Det var ju några våldsamma avstånd och det gick så snabbt. Det kommer säkert att ta tid innan man kommer upp i den farten igen. Det kommer att ta lång tid.

TT: Gick det för snabbt där ett tag? Om man främst tänker på hästarnas hälsa?

– För de allra, allra bästa hästarna blev det ett väldigt stort utbud av tävlingar och där får ju ryttarna och ägarna själva avgöra hur tajt program de ska ha med sina hästar, men nu blir det lite skonsammare för hästarna. Innan var det ett superhögt tempo - och kanske nästan lite för högt, säger Rolf-Göran Bengtsson.

Daniel Kihlström/TT

Fredrik Jönsson och Cold Play ingick i VM-silverlaget 2018 och hade siktet inställt på OS i Tokyo. Om det framflyttade OS:et blir av nästa sommar hänger nog på om ett vaccin finns tillgängligt, tror Jönsson.
Fredrik Jönsson och Cold Play ingick i VM-silverlaget 2018 och hade siktet inställt på OS i Tokyo. Om det framflyttade OS:et blir av nästa sommar hänger nog på om ett vaccin finns tillgängligt, tror Jönsson.
Foto: Anders Bjurö/TT
Den tidigare svenska världsettan Rolf-Göran Bengtsson tror att coronapandemin kommer att få konsekvenser för ridsporten under en lång tid framöver.
Den tidigare svenska världsettan Rolf-Göran Bengtsson tror att coronapandemin kommer att få konsekvenser för ridsporten under en lång tid framöver.
Foto: Anders Bjurö/TT

Staffanstorp

Varnar för bluffsamtal

Staffanstorp
STAFFANSTORP

På sin hemsida varnar nu Staffanstorps kommun för bluffsamtal där okända person ringer upp och vill göra ventilationskontroll.

Uppringaren påstår sig komma från Staffanstorps kommun, men detta är lögn, skriver kommunen.

– Detta är inte någon från kommunen då vi inte gör ventilationskontroller hos privatpersoner och gör inte några hembesök av denna art. Det kan även förekomma andra typer av bedrägerier i samtalen, skriver kommunen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

3 unika saker du kan använda ett blancolån till

Privatlån.com Många väljer att använda ett blancolån som ett billån eller för att samla mindre lån och krediter. Som mest kan du låna 600 000 kronor, men du kan även låna så lite som 5 000 - 10 000 kronor.

Eftersom blancolån saknar krav på säkerhet kan pengarna användas till precis vad som helst. Du kan dessutom justera lånets löptid för att hitta en månadskostnad som passar din ekonomi, vilket innebär att du kan ha råd med det mesta.

Det finns många användningsområden för denna låneform. Nedan ska vi titta närmare på tre lite mer ovanliga saker som du kan finansiera med hjälp av ett blancolån.

Köp din drömhäst

Att köpa häst är inte billigt, många gånger kostar dessa fyrbenta djur tiotusentals kronor. Har man inte sparat ihop under en längre tid kan det vara svårt att ha råd. Samtidigt vill du kanske vänta allt för länge med att köpa, särskilt inte om du råkar hitta drömhästen till salu.

Genom att ta ett blancolån kan du betala för hästen direkt och sedan dela upp betalningen i en takt som passar din ekonomi. På så sätt slipper du allt för stora påfrestningar på din ekonomi. Du kan dessutom låna lite mer om du till exempel behöver köpa till lite ny utrustning.

Res på semester till tropikerna

Många är de som drömmer sig bort till varmare breddgrader, inte minst när vintermörkret smyger sig på. Att besöka tropiska öar med kritvita stränder kan dock vara kostsamt och att finansiera hela familjeresan med eget sparkapital kan kännas i plånboken.

Även här kan ett blancolån vara ett bra alternativ. Eftersom du kan lägga upp blancolån under flera års tid kan du låna till resan och samtidigt få en mer hanterbar månadskostnad.

Eftersom de flesta blancolån betalas ut inom 1 till 2 dagar - vissa kan till och med betalas ut samma dag - kan du dessutom slå till på resan direkt utan att riskera att priset höjs.

Investera i ny hemelektronik

Behöver du byta ut hemmets TV? Eller kanske är det hög tid att köpa en ny dator? Hemelektronik är ofta dyrt och kan var svårt att finansiera utan att spara ihop under en längre tid. Då kan du med hjälp av ett blancolån delbetala inköpet under en längre tid istället för att behöva ta av ditt sparande.

Blancolån har en relativt låg ränta, särskilt om du har en god kreditvärdighet, vilket kan göra lånet till ett prisvärt alternativ till delbetalning i butik. Du kan dessutom lösa delar eller hela lånet i förtid om du har möjlighet och komma undan ännu billigare.

Lund

Rondell avstängd efter olycka

Lund
Lomma En bil och en motorcykel har krockat i korsningen mellan Malmövägen och Alnarpsvägen i Lomma.

Larmet inkom 12.56, och polis, ambulans och räddningstjänst har åkt till platsen.

Skadeläget är oklart.

Rondellen är avstängd i alla riktningar.

Svedala

Bokskogens dag inställt

Svedala
TORUP

Det årliga och av många mycket uppskattade evenemanget Bokskogens dag som brukar hållas i bokskogen i Torup i Svedala kommun i början av september är i år inställt.

Beslutet har tagits på grund av det förbud som finns gällande allmänna sammankomster eller offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare och är ett led i att minska spridningen av coronaviruset.

Både besökare och medverkande hälsas välkomna tillbaka nästa år.

Utrikes

Iran förnekar beslagtaget Venezuelabränsle

En iransk oljetanker i Venezuela i maj.
En iransk oljetanker i Venezuela i maj.
Foto: Ernesto Vargas/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Fyra fartyg med iranskt bränsle ombord på väg till Venezuela har ändrat kurs, uppger källor i USA. Men iranska tjänstemän förnekar att lasten nu har destination USA i stället.

Enligt olika uppgifter som florerar har antingen fartygen styrts om mot USA, eller lasten överförts till andra skepp. I båda fallen skulle syftet vara att Venezuela inte ska få komma över bränslena, vilket skulle sätta ytterligare press på den auktoritäre presidenten Nicolás Maduro.

– Iran har inte låtit något land vidta sådana åtgärder, säger en anonym tjänsteman i Teheran till nyhetsbyrån Irna, som svar på USA:s uppgifter.

Enligt källorna i USA ska skeppens ägare ha gått med på att lämna över lasten.

Venezuela har gigantiska reserver av fossila bränslen, men liksom många oljeländer lider man brist på raffineringskapacitet, vilket innebär att det ändå lätt uppstår bränslebrist.

NÄSTA ARTIKEL