Recept

Jalapeño-poppers

Ostfyllda jalapeño kallas poppers. I vanliga fall friteras de, men de här godingarna är ugnsbakade, vilket är både enklare och mindre onyttigt. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Artikel Recept I vanliga fall brukar de friteras, men ugnsbakade är både enklare och mindre onyttigt.

Mia Gahne/TT

PREMIUM

 Till 12 stycken, 40 minuter

Du behöver:

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Coronan slår senare mot pensionen

Det orange kuvertet från pensionsmyndigheten. Arkivbild.
Det orange kuvertet från pensionsmyndigheten. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Ekonomi
Ekonomi Inkomstpensionen stiger nästa år, trots coronakrisen. Däremot sjunker den kraftigt 2022.
– Det blir varma och kalla bad, säger Ole Settergren på Pensionsmyndigheten till TT.

Coronapandemin slår enligt prognosen mot inkomstpensionen, vi kommer sannolikt inte undan. Men fallet blir senare och djupare än vad Pensionsmyndigheten hade räknat med i tidigare prognoser.

Senaste prognosen

Enligt den senaste prognosen väntas inkomstpensionen vara något högre 2021 än 2020. I våras räknade Pensionsmyndigheten med att inkomstpensionen skulle sjunka 2021.

I stället kommer ett fall på hela 2,7 procent året därpå, 2022. Detta alltså enligt Pensionsmyndighetens senaste prognos.

– En sänkning med 2,7 procent är stor. Det är en sänkning som kommer att vara märkbar, framför allt för dem som har en stor andel inkomstpension i sin pension, säger Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten.

Pandemins effekt på pensionerna har alltså senarelagts med ett år, från 2021 till 2022.

Det är inkomsterna under 2020 som bestämmer nivån på inkomstpensionen 2021.

– Vi tror att genomsnittsinkomsten ökar betydligt mer under 2021 än vad vi trodde i maj, säger Ole Settergren.

Statens åtgärder

Enligt Mikael Nyman, pensionsexpert och chefredaktör på Pensionsnyheterna är det de statliga åtgärderna med anledning av coronakrisen som förklarar att inkomstpensionen sänks senare än vad Pensionsmyndigheten trodde tidigare.

– Det är statens omfattande stödpaket för att mildra coronakrisens effekter på ekonomin som gör att vi får se sänkta inkomstpensioner ett år senare än vad som väntades i våras. Vi har skjutit upp pensionssänkningen ett år, säger Mikael Nyman till TT.

De pensionärer som påverkas mest när inkomstpensionen sänks 2022 är enligt prognosen de med stor andel inkomstpension och som ligger i mellanskiktet.

– De som påverkas mest har pensioner från knappt 12 000 till omkring 17 000 i månaden, säger Ole Settergren.

Lägsta pensionerna

Pensionärer med de lägsta pensionerna har grundskydd som gör att de inte berörs. Och de som har en stor del tjänstepension påverkas mer av utvecklingen på börsen.

–  Och den är ju i princip omöjlig att förutsäga, säger Mikael Nyman.

Anna Eriksson, pressansvarig på organisationen SPF Seniorerna, tycker att regeringen borde överväga en kompensation för pensionärerna.

– Enklast vore att sänka skatten för pensionärerna, säger Anna Eriksson till TT.

Coronapandemin lär slå mot inkomstpensionen. Men det blir senare än vad Pensionsmyndigheten spådde i våras.
Coronapandemin lär slå mot inkomstpensionen. Men det blir senare än vad Pensionsmyndigheten spådde i våras.
Foto: Henrik Montgomery/TT

FAKTA

Fakta: Sänkningen kommer senare

I maj räknade Pensionsmyndigheten med att inkomstpensionen skulle stiga med 2,1 procent 2020. Den prognosen ligger kvar oförändrad nu i juli.

För 2021 räknade Pensionsmyndigheten i maj med en sänkning på 1,5 procent. Nu spår myndigheten i stället en höjning med 0,8 procent.

För 2222 var prognosen i maj ett plus på 0,9 procent. Nu säger prognosen minus hela 2,7 procent.

För 2023 var prognosen i maj ett plus på 1,9 procent. Mu säger prognosen för 2023 plus 2,1 procent.

Källa: Pensionsmyndigheten

Malmö

Två bilar i olycka i Malmö

Malmö
Malmö Det har inträffat en trafikolycka med två bilar inblandade på Yttre Ringvägen östergående vid Vintrie i Malmö.

Larmet inkom 12.04, och polis, räddningstjänst och ambulans har åkt till platsen.

Vägen är avstängd och Trafikverkets prognos är satt till 13.30.

Utrikes

Norrmän får resa till södra Sverige

Nu lämnar Norge besked om resorna. Arkivbild.
Nu lämnar Norge besked om resorna. Arkivbild.
Foto: Terje Pedersen/NTB/TT
Utrikes
Utrikes

Norge lättar något på sina restriktioner för resor till Sverige, meddelar norska folkhälsoinstitutet (FHI) på en presskonferens.

Resor till Kronoberg, Skåne och Blekinge får grönt ljus.

Resor från Norge till övriga svenska län avråds, och den som ändå åker får räkna med att sitta i karantän vid återkomsten.

Men svenskar får inte resa till Norge. I alla fall inte fritt. Norges Justitieminister Monica Maeland förklarar dock att den som har sin partner utomlands kan få ta emot denne på besök, om ett särskilt "kärastepass" upprättas.

Sport

Mugello får sitt första F1-lopp

Mugello har använts som testbana för formel 1-bilar. Nu ska där också köras ett F1-lopp. Arkivbild.
Mugello har använts som testbana för formel 1-bilar. Nu ska där också köras ett F1-lopp. Arkivbild.
Foto: LORENZO GALASSI/AP/TT
Sport
Sport

Den spektakulära racingbanan Mugello, hemvist för Ferrari, ska för första gången få arrangera ett formel 1-lopp. Loppet ska gå den 13 september under namnet Toscana GP.

Och det blir inte vilket lopp som helst utan Ferraris 1 000:e F1-lopp.

Loppet på Mugello-banan blir säsongens nionde och körs en vecka efter Italiens GP på Monza.

Det är nu också klart att det blir ett lopp i ryska Sotji. Det ska gå den 27 september, och blir säsongens tionde lopp. Formel 1 tror fortfarande att det ska gå att få ihop mellan 15-18 lopp denna säsong, skriver man på sin webbplats.

"Vi fick en bra start på säsongen i Österrike den senaste helgen och vi är än mer övertygande om planerna för rejsandet för resten av säsongen", skriver F1.

Just nu pågår träning för ett andra lopp i Österrike den kommande söndagen.

Sport

”Junior” tränar nästan halva Derbyfältet

Tränare, häst och jockey i vinnarcirkeln.
Yoker är Lennart Reuterskiöld Jr’s bästa Derbychans.
Foto: Stefan Olsson / www.cavok.se
Sport
galopp Fem av tolv hästar i Svenskt Derby. Lennart Reuterskiöld Jr har nästan halva startfältet till söndagens klassiska löpning på Jägersro. Och det är fem hästar med bra möjligheter att segerstrida.

– Som jag ser det har alla en rimlig chans att ta en framskjuten placering, analyserar han sina Derbyhästar.

Nästan halva fältet, det måste vara rekord?

– Jag tror aldrig att det skett, inte i modern tid i alla fall, säger Bo Gillborg som jobbat för Svensk Galopp och följt Svenskt Derby i över 50 år.

”Junior” sadlar ut otroliga 24 hästar under Derbydagen (tre på Klampenborg dagen innan), men givetvis är det hästarna i Svenskt Derby som sticker ut.

– Jag vet inte om det är den bästa kullen jag haft, men jag har aldrig haft så många bra hästar. Hurricane Red var ju en undantagshäst [vann Svenskt Derby 2013] och kullen med Dorcia [vann Svenskt Derby 2017] var också fin.

”Alla kan vinna”

Vi stökar undan frågan om vilken av hans fem hästar som ska ha störst chans att vinna Svenskt Derby.

Lennart är tyst en tiondel, svarar sedan:

– Jag håller nog Yoker som den med bäst chans att vinna, men i den här typen av löp är det så tätt att det handlar om dagsform och löpningsförlopp kanske också hur banan blir. Med rätt förutsättningar kan alla av mina fem vinna.

Hela Team Reuterskiöld har jobbat som ett lag för att hästarna ska vara som bäst just på söndag. Och några dagar innan ser de ut att ha lyckats.

– Det är klart att vi siktar hit, det är fina pengar i alla löp, säger Lennart och säger sedan med lite förvåning i rösten.

– Jag ska förstås inte klaga, men jag är förvånad att det inte anmäls fler hästar när det är så fina pengar att rida om och när ägarna redan betalt in insatser.

Tre Derbysegrar

”Junior” har redan tre segrar i Svenskt Derby, förutom de redan nämnda vann han med Duke of Burden (2016). Hela stallets filosofi bygger på att leta rätt på unghästar för de klassiska löpen.

Av stallets 45 hästar är 32 av dem tre år eller yngre, samtliga 16 treåringar startar antingen på Klampenborg eller Jägersro.

Men vi får kika lite extra på de fem i Svenskt Derby (det skulle ha varit sex men Auenfürst är struken).

# Yoker bedömer Lennart som den bästa chansen. Han kan ge ägaren Mr Ascot den första Derbyvinnaren sedan stallet började försöka vinna Svenskt Derby redan 1954.

# Marieappel har varit bland de tre främsta i sju av sina åtta starter, har vunnit på Derbydistansen och delägs av den framgångsrike travtränaren Peter Untersteiner.

# Sel Sea har bara gjort två starter, men ägaren Omar Zawawi har alltid satsat på fina hästar och har varit hästägare hos familjen Reuterskiöld i många år.

# Harry är ägd och uppfödd av trav– och galopprofilen Roland Johansson. Han skulle egentligen döpas till Hurry, men det namnet var upptaget så det fick bli Harry. Är den andra av två i fältet som vunnit över 2400 meter.

# Tille In Action ägs av Malmöprofilen Anders Öhrn och har smugit lite under radarn, men trivs över den långa distansen och har aldrig varit sämre än trea.

– Det är klart att det blir häftigt, speciellt som jag tycker att alla har en bra möjlighet till en framskjuten placering.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Nordicbet

Skånska fotbollslag – framgång i Superettan

Nordicbet Skåne är en mäktig fotbollsregion. I Allsvenskan finner vi storheterna Malmö FF och Helsingborgs IF, men i superettan är det för närvarande bara Trelleborgs FF som håller de skånska ställningarna. Endast tre klubbar i de två högsta divisionerna. Är det i enlighet med den storslagna skånska fotbollshistorien?

Skånes senaste storhetstid

För femton år sedan spelade fyra skånska klubbar i allsvenskan och för nio år sedan – så sent som 2010 – utkämpade Malmö FF och Helsingborgs IF en duell om SM-guldet. Trelleborg slutade femma i allsvenskan medan Landskrona BOIS tog samma position i superettan där Ängelholms FF blev tolva. Året därpå vann Helsingborg allsvenskan medan Ängelholm kvalspelade för att ta steget upp i Sveriges högsta serie.

Kärvare tider

Skåne var att räkna med. Inte minst som intressanta spel i de absolut viktigaste matcherna. Idag präglas Superettan fotbollsodds knappast alls av Skåne. Kvar finns endast Trelleborgs FF. Helsingborg dras med ekonomiska problem och kämpar om att hålla sig kvar i allsvenskan. Landskrona befinner sig i division 1 medan Ängelholm kämpar på i division 2, där man möter andra klassiska skånestorheter som IFK Malmö, som en gång i tiden var Malmös förstalag och deltagit i spel i Europa, men har även många säsonger i allsvenskan och föregångsserier till superettan.

Malmö FF håller stilen och Trelleborg kämpar

Idag är det endast MFF som håller gammal god stil i allsvenskan, men för oss som älskar att följa superettan finns endast Trelleborgs FF och det går väl lite sisådär, där man får vara nöjd med en mittenplacering samtidigt som risken för att dras ned i kampen om kvalplatserna är överhängande.

Fortet Vångavallen

En gång i tiden var dock Vångavallen en plats som beredde många storlag svår ångest. Det var svårspelat och så sent som 2018 var TFF i allsvenskan, efter att ha varit ned och vänt i division 1 så sent som 2015. En serieseger som för övrigt säkrades mot Helsingborgslaget Eskilsminne IF och sedan följde två säsonger i superettan som kulminerade i kval mot Jönköping Södra, vilket gav en allsvensk plats 2018. Klubben var dock sedan länge ett rutinerat superettanlag och hade flera sejourer i allsvenskan bakom sig, där den första kom 1985 och den absolut bästa perioden i klubbens historia var under 1990-talet då man lyckades med konststycket att ta sig till UEFA-cupen.

Skrälleborg

Säsongen 1994/95 hackade sig Trelleborg förbi färöiska Götu i två inte alltför imponerande insatser och få trodde väl att äventyret skulle gå särskilt mycket längre när engelska Blackburn Rovers stod som motståndare i nästa omgång. Då med ett stjärnspäckat lag som kryllade av landslagsmän och internationella storspelare, såsom den engelske skyttekungen Alan Shearer. Rovers skulle samma säsong vinna hela Premier League, men att åka till Vångavallen visade sig betydligt tuffare än Old Trafford. Trelleborg – däremot – njöt för fulla muggar på Ewood Park, då man vann den första matchen med 1–0 efter mål av Fredrik Sandell. En seger som skapade stora rubriker i hela Europa och efter 2–2 hemma, så var avancemanget ett faktum. Skrälleborg var numera ett begrepp och man pressade dessutom italienska Lazio i följande omgång, där endast ett mål på övertid avgjorde dubbelmötet till Rom-klubbens fördel.

Bygga nytt och stanna kvar

Idag handlar det om att bygga på nytt efter uttåget från allsvenskan och att framförallt att inte falla igenom superettan till mörkret i division 1. En hel del talar för att den anrika föreningen kommer att klara uppgiften, men inget står skrivet i sten. Kampen kommer att bli hård säsongen ut. Men visst vore det märkligt med en superetta utan en skånsk klubb.

Inte mycket underifrån

Ja, om nu inte Helsingborg trillar ur allsvenskan igen. Även här kommer det handla om en fight ända in på målsnöret. Underifrån är det väl Torns IF - från lilla Stångby norr om Lund - som ligger bäst till tillsammans med klassiska Landskrona BOIS, men att avancera från division 1 till superettan är ett riktigt nålsöga och båda klubbarna befinner sig i mittenskiktet med hopp om att stabilisera sig på den övre halvan. Klubbar som Ljungskile SK, Skövde AIK, FC Trollhättan såväl som den lilla göteborgsklubben Utsiktens BK är nog alla starkare än Skåneklubbarna, åtminstone i dagsläget.

Skånederbyn

Skåne är kanske inte vad det en gång var i superettan, men Trelleborgs FF lär klara sig kvar och kanske få sällskap av Helsingborg nästa säsong, så visst finns det utsikter för Skånederbyn, även om Helsingborgsfansen knappast ser fram emot ett sådant scenario.

Lund

Bil har kört in i lyktstolpe vid Tetra Pak

Lund
Lund En personbil har kört in i en lyktstople på Ruben Rausings gata vid Tetra Pak i Lund.

Larmet inkom 11.52, och polis, räddningstjänst och ambulans har åkt till platsen.

Stolpen ligger över vägbanan och vägen stängs av.

Skåne

Ser rejäl inbromsning

Alf Jönsson, regiondirektör, och Eva Melander, smittskyddsläkare.
Foto: Johan Nilsson/TT
Skåne
SKÅNE Antalet konstaterade fall av covid-19, liksom antalet som vårdas på sjukhus, minskar stadigt i Skåne. I Helsingborg ska nu den extra intensivvårdsmodulen avvecklas.

Regionen beskriver det som ”en rejäl inbromsning” som skett den senaste veckan. Minskningen syns i hela Skåne, och flest nya fall sker hos personer mellan 19 och 69 år.

– Det här läget kunde vi knappt drömma om för någon månad sedan. Det är en oerhört positiv utveckling, säger smittskyddsläkare Eva Melander i ett pressmeddelande.

Kan svänga snabbt

Hon betonar dock att det är för tidigt att blåsa faran över.

– Tyvärr kan jag inte säga att faran är över eftersom vi ser att läget fortfarande är skört även om det i statistiken ser mer stabilt ut. Den positiva trenden kan snabbt brytas och då kommer smittspridningen ta ny fart, och det kan gå fort. Vi måste därför fortsätta att hålla en god handhygien, hålla avstånd och stanna hemma när vi är sjuka, säger hon.

Socialstyrelsens intensivvårdsmodul i Helsingborg avvecklas nu.
Foto: Johan Nilsson/TT

Under den vecka som gått sedan skåningarna den 3 juli själva haft möjlighet att beställa hem test för provtagning av covid-19 har regionen analyserat 2 343 tester.

– Hittills har resultatet av självtesterna visat att cirka 2-3 procent har Covid-19. Det ligger på ungefär samma nivå som för resultaten av de som provtas på sjukhus och vårdcentraler, säger Melander.

Sjukvårdsmodul avvecklas

Den positiva utvecklingen gör att sjukvårdsmodulen som stått vid Helsingborgs lasarett sedan den 27 mars nu avvecklas. Modulen, som tillhör Socialstyrelsen, ska nu lämnas tillbaka dit.

– Vi är mycket tacksamma för att vi tillsammans med primärvården och kommunerna vidtagit en rad åtgärder som har gjort att vi inte har behövt använda sjukvårdsmodulen. Nu gäller det att vi alla fortsätter att vara lika uthålliga för att bekämpa smittspridningen, säger Alf Jönsson.

Totalt har 259 skåningar som varit smittade av covid-19 avlidit. För närvarande vårdas 14 personer, varav fyra med intensivvård, på de skånska sjukhusen.

Ekonomi

Stark uthyrning för Vasakronan

Minskad vinst för Vasakronan. Arkivbild.
Ekonomi
Ekonomi

Fastighetsbolaget Vasakronan redovisar starka uthyrningssiffror men en minskad vinst. Under det andra kvartalet har bolaget omförhandlat och förlängt hyresavtal motsvarande 185 000 kvadratmeter och en årshyra på 485 miljoner kronor. Resultatet är en utgående hyra som översteg den tidigare med 8,3 procent, enligt Vasakronan.

Resultat före värdeförändringar och skatt för kvartalet blev 604 miljoner kronor, en minskning från 1 813 miljoner kronor för samma kvartal förra året.

"Merparten av Vasakronans hyresintäkter kommer från kontor fördelat på ett stort antal branscher. Det är en styrka i ett läge då effekterna av covid-19 drabbar väldigt ojämnt.", skriver vd:n Johanna Skogestig i rapporten.

"Den starka hyresmarknad vi såg i början av året har förändrats och av naturliga skäl blivit mer avvaktande", fortsätter hon.

NÄSTA ARTIKEL