Foto: TT

Mamma och son hittades döda – inga fel har begåtts

TRELLEBORG Socialtjänsten har inte gjort några fel, det fanns inga indikationer på att en 47-årig kvinna skulle ta livet av sig själv och sin son.
Det anser utredaren som på Trelleborgs kommun anlitat efter att kvinnan och sonen hittats döda i sin bostad den 19 juli.

”Detta ärende har berört oss och är en djupt tragisk händelse som hänt i Trelleborg. Mina tankar går i första hand till de anhöriga. Det känns bra att utredningen kommit fram till att ett annorlunda agerande från oss inte lett till ett annat resultat.
Det är den kommentar som Trelleborgs kommun genom socialnämndens ordförande Venzel Rosqvist ger i ett pressmeddelande efter att beslutet på tisdagen.

Det var den 19 juli som mamman misstänks ha tagit både sitt eget och sitt barns liv. Familjen var sedan tidigare aktuell inom Socialförvaltningen i Trelleborgs kommun och med anledning av den tragiska händelsen valde Trelleborgs kommun att låta en extern utredare utreda förvaltningens agerande, en utredning som nu är klar.

Trelleborgs kommun meddelar att man väljer att inte gå vidare med någon Lex Sarah-anmälan med hänvisning till att utredningen bland annat kommit fram till att det inte förekommit några allvarliga missförhållanden eller indikationer på att mamman hade för avsikt att skada sitt barn. Inte heller har det enligt utredaren förekommit några misstankar om detta från någon i personalen och inte heller någon oro i uppgifter som kommit till socialförvaltningens kännedom.

Utredningen slår vidare fast bland annat att:
* Utifrån kvinnans och barnets behov har socialförvaltningen fullgjort sitt uppdrag.
* Det har inte funnits några grunder för Socialförvaltningen att använda tvångslagstiftning.
* Dokumentationen har varit i god ordning och samtliga tidsgränser har hållits.
* Det har inte framkommit något kring Socialförvaltningens agerande som kunnat ändra utgången.

Som en följd av den tragiska utgången kommer dock socialförvaltningen att delge utredningen till Inspektionen för vård- och omsorg, IVO.
I övrigt vill verksamheten inte kommentera ärendet vidare utan hänvisar till att man nu avvaktar svar från IVO.

Dagens fråga

Tar sig Sverige till EM i fotboll?

  • Ja (61%, 262 Röster)
  • Nej (39%, 170 Röster)

Antal röster: 432

Loading ... Loading ...