Guys and dolls. Foto: Håkan Röjder
Guys and dolls. Foto: Håkan Röjder

Lättsam komedi i sakta mak

Scen/recension

SCEN
Guys and Dolls
Kristianstads teater
Regi och koreografi: Ola Hörling
Kapellmästare: Lukas Elgmo
Kostymör: Fredrika Lilius
Scenografi och rekvisita: Rigmor Grönvall
Produktion: Underhållningspatrullen
Betyg: 3

Det börjar lite trevande och fortsätter i – ja, det första ord som kommer för mig är ”andantetakt” för ungefär så gungar Guys and Dolls på, nästan hela musikalen igenom. Men visst fanns där också några riktiga allegron.
Guys and Dolls uppfyller inte direkt några krav på genialisk intrig. Det är en lättsam komedi och om man köper själva ramen och förutsättningarna klarar den sig helt okej. Handlingen utspelar sig i 50-talets New York, på självaste Broadway. Där spelas tärning i skumma lokaler på bakgatorna. Spelhajen själv är Nathan Detroit vars hela tillvaro hänger på om han lyckas hitta en lokal till kvällens spelande. Men polisen är honom ständigt i hasorna.
Nathan är utmärkt gestaltad av Johan Wikström som alltid levererar. Sjunga fantastiskt kan han ju också, och han gör en Adelaide, Adelaide som inte står Sinatra långt efter.

Nej, det är inte intrigen som är behållningen. Kampen mellan gott och ont vilket gestaltas med hjälp av spelande kontra gudstro känns lite problematisk och rent av tendensiöst kletig. Vilka är egentligen the good guys? Regin är stundtals inte heller optimal med longörer som resultat. Nej, det är i stället de enskilda prestationerna som lyfter det hela.
Och där finns en del godbitar.
Nathans fästmö sedan fjorton år är Adelaide, roligt och tufft gestaltad av Malin Karlsson. Hon har en typisk jobbig-flickvänsroll, men hon gör den riktigt bra, genomsnäll och ilsket rolig om vartannat. Likt ett gammalt gift par får de till en gnabbig relation som trots motsättningar känns varm och kärleksfull.
Nu ställer hon äntligen krav på Nathan att han ska gifta sig med henne. Och kanske har hon har fru Fortuna med sig.

Och så har vi kärleksparet med förhinder, mellan spelaren Sky Masterson och frälsningssoldaten Sarah Brown. Där slår det gnistor direkt, både på scenen och i pjäsen. Erik Espinoza gör en självsäker tolkning av en man som inte bara spelar om pengar, utan också om människors känslor.
Och hans röst står inte skådespelandet efter. I Jag har aldrig varit kär, en av duetterna med Sarah kommer hans härliga röst riktigt till sin rätt.
Och Sarah Brown, ja vad ska jag säga om Karoline Dons prestation? Hänförande, äkta, fantastiskt komisk och med en underbar, källklar röst.
Hon var absolut det absolut största allegrot under kvällen med sin förmåga att växla mellan det pryda och gudsnådeliga, och det livsbejakande och roliga. I henne bor en sann komedienne.
Hela salongen gapskrattade när hon berusad gick igång på en nattklubb. Om jag skulle ge henne ett betyg blev det en solklar femma.

Ja, där har vi två kvinnor som vill ändra på sina påtänkta män. Gift dig med honom, renovera och dressera sedan, sjunger Adelaide och Sarah i en duett som är lite av essensen av kvällen. Kan man ändra på någon, och ska man det?
Nämnas bör också Ingmar Jonsons Abernathy. Med små medel och perfekt timing gör han en stillsamt rolig och fridsam frälsningssoldat. Hans, Men mest av allt, gick rakt in i hjärtat och rev ner applåder.

Och så har vi scenografin, dekoren och de gladrutiga kostymerna – fantasifullt och färgsprakande. Förvridna perspektiv och annorlunda skala skapade en häftig känsla av serieteckning. Det blev helt enkelt den förhöjning av verkligheten som man vill se på teater.
Mitt andante i början antyder att det blev lite långdraget. Där hjälpte dansscenerna till att höja tempot.
Riktig fart piskade man upp i ett bönemöte där gospel-ös fick igång både deltagare och publik.
Dramatiskt värre blev det i spelhålan där Sky spelade om själar.
Och som sig bör avslutades allt med ett sprakande, glädjefyllt slutnummer, med stepp.

SCEN
Guys and Dolls
Kristianstads teater
Regi och koreografi: Ola Hörling
Kapellmästare: Lukas Elgmo
Kostymör: Fredrika Lilius
Scenografi och rekvisita: Rigmor Grönvall
Produktion: Underhållningspatrullen
Betyg: 3