Scen/recension

Lättsam komedi i sakta mak

Guys and dolls. Foto: Håkan Röjder
Artikel Scen/recension Sophie Lossing såg premiären av Guys and Dolls på Kristianstads teater.
PREMIUM

Det börjar lite trevande och fortsätter i - ja, det första ord som kommer för mig är ”andantetakt” för ungefär så gungar Guys and Dolls på, nästan hela musikalen igenom. Men visst fanns där också några riktiga allegron.

Guys and Dolls uppfyller inte direkt några krav på genialisk intrig. Det är en lättsam komedi och om man köper själva ramen och förutsättningarna klarar den sig helt okej. Handlingen utspelar sig i 50-talets New York, på självaste Broadway. Där spelas tärning i skumma lokaler på bakgatorna. Spelhajen själv är Nathan Detroit vars hela tillvaro hänger på om han lyckas hitta en lokal till kvällens spelande. Men polisen är honom ständigt i hasorna.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

"Unikt åtal" om gängrekrytering i rätten

Huvudförhandlingen hålls i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt. Rättegången har kantats av stök och hot. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Inrikes
Inrikes En 27-årig man står åtalad för människohandel för att ha värvat två pojkar till ett kriminellt nätverk i södra Stockholm. Efter larm om stök och hot under rättegången hörs nu de båda målsägarna, som inte velat medverka i utredningen, i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt.

– Människohandel genom att rekrytera in ungdomar i gängmiljön har inte prövats tidigare. Det är ett unikt åtal, sade åklagare Paulina Brandberg till TT i samband med att åtal väcktes mot 27-åringen i mitten av september.

Tillsammans med ytterligare elva personer är han även åtalad för grovt narkotikabrott. Enligt utredningen har de tolv ingått i ett större brottsnätverk som misstänks ha styrt narkotikahandeln i förorten Vårberg i södra Stockholm.

Enligt åtalet har mannen rekryterat de båda pojkarna, som vid tillfället var 17 år gamla, i syfte att "exploatera dem i narkotikaförsäljning i en situation som inneburit nödläge för dem".

Ledargestalten

Exploateringen har bestått i att mannen anstiftat och styrt pojkarna i deras narkotikaförsäljning.

– Som vi uppfattar det så är det här ett nätverk som bedrivit en väldigt välorganiserad narkotikaförsäljning i ganska stor omfattning. Vi har också sett hur man rekryterat in unga personer, under 18 år, i verksamheten och därför har vi åtalat den person som vi uppfattar som ledargestalt för människohandel, sade Paulina Brandberg.

När pojkarna värvades är okänt, men i vart fall sedan november i fjol ska de ha utnyttjats av mannen för att sälja droger.

Pojkarna som nu har hunnit fylla 18 har inte velat medverka i utredningen.

– Vi är inte förvånande egentligen, för i den här miljön råder en stark tystnadskultur. Man vill inte prata med polisen, man vill inte, som det heter, gola på någon, sade Brandberg till TT.

Den tilltalade 27-åringen förnekar brott. I polisförhör har han genomgående svarat "ingen kommentar" på polisens frågor om den misstänka människohandeln.

Stök i rättssalen

Rättegången i målet har redan pågått i flera veckor och rönt stor medial uppmärksamhet, bland annat efter att Dagens Nyheter beskrivit kaotiska scener i tingsrätten med återkommande stök och hot mot vittnen från de tilltalade.

Uppmärksamheten tilltog ytterligare när en försvarare till en av de tilltalade stängdes av från målet efter att ha förmedlat brev till sin klient trots att denne satt häktad med restriktioner.

Mannen har nu fått en ny försvarare och förhandlingen återupptags under måndagen i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt. Åtalspunkten om människohandel avhandlas under tisdag och torsdag.

Marc Skogelin/TT

Ekonomi

Så många behöver kommunerna anställa

Behovet av personal på äldreboenden är stort. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomi
Ekonomi Äldreomsorgen kommer att skrika efter folk närmsta tio åren. Totalt sett räknar kommunsektorn med att det behövs omkring 13 000 fler anställda i välfärden per år.

Den offentliga sektorn är stor och siffrorna över hur många som behöver rekryteras ter sig alltid ofantliga.

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har i en ny rekryteringsprognos räknat ut hur många som behöver lockas till yrken i välfärden de kommande tio åren, totalt runt 450 000. Så brukar det se ut ungefär. Det nya är inriktningen.

– Förut har vi pratat om att det handlar om hela välfärden, nu är det framför allt fokus på äldreomsorgen, säger Caroline Olsson, chef för SKR:s arbetsgivarpolitiska avdelning.

Kraftig ökning 80-plussare

Utöver att ersätta alla pensionsavgångar, 336 000 personer, behövs ett tillskott på 132 000 eller 13 200 per år, för att möta behovet från de många fler äldre.

Fram till 2029 kommer ungefär 50 procent fler än i dag vara 80 år eller äldre. Den folkrika 40-talistgenerationen har det pratats om länge, nu fyller de 80.

– De kommer att efterfråga särskilda boenden, hemtjänst, hälso- och sjukvård. Det är det vi behöver ta höjd för nu, säger Caroline Olsson, chef för SKR:s arbetsgivarpolitiska avdelning.

Utmaningen är att som arbetsgivare locka personal. Kommuner och regioner står kanske inte alltid högst i kurs vad gäller arbetsvillkor och löner.

Heltid och karriär

Heltid ska i större utsträckning vara norm, en fråga fack och arbetsgivare jobbat med länge. Bra chefer. Fler kan förväntas jobba längre upp i åldrarna när pensionsåldern stiger. Där finns en potential. Det ska förhoppningsvis bli lättare att göra lönekarriär, också det en fråga där SKR har facken med sig, bland annat nyligen manifesterat i löneavtalet med Kommunal där utbildade undersköterskor fick en liten extraslant.

Det är faktorer Carolina Olsson nämner som kan komma att göra sektorn lite mer populär att jobba i.

Och det handlar inte bara om att locka de yngre som gått ut gymnasiet, det kommer inte att räcka. Den stora rekryteringskällan är vuxna som skolar om sig, och i den stora gruppen nyanlända svenskar.

– Det är tre gånger så många som utbildar sig på vuxenutbildning som på gymnasieutbildning och många av dem är födda i andra länder, så det är en viktig potential, säger Caroline Olsson som pekar på språkutbildning som en nyckelfråga.

Olle Lindström/TT

Utrikes

FN:s säkerhetsråd i möte om Tigray

Denna bild, som distribuerats av Etiopiens statliga nyhetsbyrå, visar federala styrkor som förra veckan förflyttade sig mellan regionerna Amhara och Tigray.
Foto: Ethiopian news agency/AP/TT
Utrikes
Utrikes

FN:s säkerhetsråd ska enligt diplomater under tisdagen hålla sitt första möte om situationen i den etiopiska delstaten Tigray.

FN:s humanitära samordnare Catherine Sozi vädjade på tisdagen till premiärminister Abiy Ahmed om att skydda civila vid en militäroffensiv i regionen, vilken Abiy hotat med om inte de upproriska styrkorna kapitulerar.

Hundratals, kanske tusentals, befaras ha dödats i Tigray sedan striderna bröt ut i början av november.

Inrikes

Personal ska bära visir vid rättegångar

Tingsrätterna sätter in ytterligare åtgärder mot smittspridning. Arkivbild.
Foto: Noella Johansson/TT
Inrikes
Inrikes

Säkerheten vid landets tingsrätter ska förbättras. Vid princip samtliga 50 tingsrätter ska åtgärder sättas in för att minska risken för smittspridning, enligt en undersökning gjord av Sveriges Radio Ekot.

Redan under våren genomfördes begränsningar i landets förhandlingssalar, men i och med den ökade smittspridningen av covid-19 kommer nu ytterligare åtgärder att sättas in. Bland annat ska Södertörns tingsrätt låta nämndemännen och rättens ledamöter börja använda visir under förhandling, visar Ekots undersökning.

Visir-användandet kommer kvarstå tills man har corona-anpassat salarna med plastväggar mellan parterna, särskilt för nämndemännen som ofta är över 70 år.

En majoritet av domstolarna skärper antalet som får vistas i salarna och i minst ett dussin tingsrätter införs plexiglas mellan vissa av rättens parter inne i salen.

Utrikes

Flygbolag kräver vaccinering av passagerarna

Den som vill flyga internationellt med Qantas måste kunna bevisa att hen har vaccinerats mot covid-19. Arkivbild.
Foto: Rick Rycroft/AP/TT
Utrikes
Utrikes Det australiska flygbolaget Qantas kommer att kräva att alla passagerare på bolagets internationella flygningar har vaccinerat sig mot covid-19.

– Jag tror att det är en nödvändighet för att internationella besökare ska kunna komma hit och för att folk ska kunna lämna landet, säger vd:n Alan Joyce till tv-kanalen Channel Nine.

Joyce tror att fler flygbolag kommer att införa liknande krav men medger också att det kan hänga på logistik och teknik.

– Det vi tittar på är om man kan införa ett vaccinationspass, ett elektroniskt pass som visar vilket vaccin man tagit, säger han

Australien har sedan mars i princip stängt sin gränser för samtliga resenärer. Bara medborgare och de med permanent uppehållstillstånd släpps in, och det finns begränsningar för hur många av dem som släpps in varje vecka.

Premiärminister Scott Morrison har öppnat för att kunna inför resebubblor med ett antal länder som begränsat coronaviruset, främst Nya Zeeland och några asiatiska länder. Någon större öppning kommer inte ske förrän tidigast när ett vaccin finns allmänt tillgängligt.

Australien har klarat sig relativt bra under coronapandemin, med drygt 27 800 smittade personer och 907 dödsfall.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Vulko Eslöv AB

Kunskap och service på Vulko i Eslöv

Två män byter däck på bil
Vulko Eslöv AB En servicenivå utöver det vanliga och ett gediget kunnande till gagn för både säkerhet och plånbok. Det är de kvaliteter som gör att kunderna återvänder till Vulko i Eslöv – år efter år.

Vad innebär ”vinterväglag”? Vad är det för datum som gäller? Vilken typ av däck behöver jag egentligen? Så här på höstkanten när det drar ihop sig till däckbyte hopar sig frågorna – regelverket är inte helt enkelt att tolka och både säkerhet och pengar står på spel.

– Så här års är det många som undrar och vi tycker det är roligt att kunna hjälpa till och reda ut frågetecknen. Att hålla högsta servicenivå har alltid varit viktigt för oss. Vi säljer inte bara däck – långa och bra kundrelationer är lika viktigt, säger Rille Andersson, förste man på Vulkos däckverkstad i Eslöv.

10 små budord anställda på Vulko Eslöv AB
Hög service är viktigt för alla anställda på Vulko.

Ett besök på verkstan visar tydligt vad detta betyder i praktiken. Det råder en familjär och vänlig stämning, både i verkstaden och i det väl tilltagna kundrummet. Folk kommer och går i en strid ström och personalen svarar villigt på frågor om allt mellan himmel och jord.

– Alla våra kundmöten inleds med en intervjufas där vi tar reda på vad kunden har för behov och önskemål. Sedan resonerar vi oss fram till en lösning som alla är nöjda med. Ingen kund ska åka härifrån med en känsla av att ha fått fel däck eller för dyra däck. Vi vill så klart att de ska vara nöjda och återkomma nästa år! säger Rille Andersson.

Vinterdäckslagen gäller mellan den 1 december och 31 mars och mellan dessa datum ska vinterdäck användas ”vid vinterväglag”.

– Men många känner inte till att vinterdäck fungerar bättre än sommardäck redan från 5 plusgrader och kallare. På grund av gummiblandningen blir de inte lika hårda och bromssträckan blir därmed betydligt kortare. Så av säkerhetsskäl är vår starka rekommendation att byta till vinterdäck runt den 1 november, säger Rille Andersson.

Allrounddäck eller allvädersdäck är en företeelse som dykt upp under senare år. Att köra med samma däck året runt och slippa däckbytet kanske ter sig lockande, men är ett dåligt beslut om du frågar experterna.

Vulkos lokaler i Eslöv
Har man däcken på däckhotellet hos Vulko, går bytet snabbt.

– Bromssträckan ökar och säkerheten minskar, både vid kallt väder vintertid, men även sommartid om vägbanan är våt. Dessutom är slitaget på däcken högre och bränsleförbrukningen ökar, vilket är dåligt både för din plånbok och för miljön, säger Rille Andersson.

Just nu har Vulko i Eslöv runt 1 300 kunders däck förvarade i sitt däckhotell och många av dem vill ha sina däckbyten gjorda i november. Inte undra på att det är lite körigt på verkstan i dessa dagar. Å andra sidan är personalen på Vulko i Eslöv van vid det här laget – det är ett erfaret gäng. Rickard Andersson har ägt och drivit verkstaden sedan 2008 och Rille Andersson har under alla dessa år fungerat som hans högra hand.

De har väl inarbetade rutiner. Ett bra exempel är att de scannar alla däck som plockas av för förvaring. Ett mejl skickas därefter ut till kunden med uppgifter om däckens status, mönsterdjup, slitage och eventuella behov av nyköp, förklarar Rille Andersson.

– Det är en väldigt uppskattad service bland kunderna. Man får alltid svart på vitt vilken status ens däck har och kan i god tid förbereda sig om man behöver köpa nya däck eller till exempel göra en framvagnsinställning. Och vi kan i god tid förbereda det som kunde behöver.

Boka däckbyte redan idag!

Det gör du enklast genom Vulkos smidiga onlinebokning eller ring till 0413-555001 så får du hjälp.

FAKTA

VULKO ESLÖV

Boka däckbyte direkt genom vår smidiga onlinebokning.

Eller ring oss på 0413-555001 så hjälper vid dig.

Öppettider:

Måndag - Fredag 07-17

Lördag 09-13 (november)

Välkommen till oss på Ystadsvägen 16 i Eslöv!

Ekonomi

GM återkallar sju miljoner fordon

Biltillverkaren GM återkallar omkring sju miljoner fordon på grund av problem med krockkuddar. Arkivbild.
Foto: Paul Sancya/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Den amerikanska biltillverkaren General Motors (GM) kommer att återkalla totalt cirka sju miljoner fordon runt om i världen på grund av potentiellt farliga krockkuddar från den japanska underleverantören Takata.

GM har försökt slingra sig ur återkallanden, men nu har amerikanska trafiksäkerhetsmyndigheten NHTSA beslutat att krockkuddarna måste bytas ut eftersom det finns risk för att de utlöses när de utsatts för tillräcklig mycket värme och fukt under tillräckligt lång tid.

Om krockkuddarna måste ersättas med nya beräknar GM att återkallandet kommer att kosta företaget motsvarande drygt 10,3 miljarder kronor.

Modeller som påverkas är exempelvis Cadillac Escalade, Chevrolet Silverado, Suburban och Tahoe samt GMC Sierra och Yukon tillverkade 2007–2014.

Globalt har problemen lett till att 19 större fordonstillverkare återkallat ungefär 100 miljoner fordon med krockkuddar från Takata.

Utrikes

Omstridd budget skjuts upp

Demonstrationer mot regeringens föreslagna budget i Guatemala City i helgen.
Foto: Moises Castillo/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Guatemalas parlament skjuter upp ett eventuellt slutgiltigt godkännande av regeringens föreslagna budget för nästa år.

I helgen demonstrerade tusentals personer i protest mot föreslagna nedskärningar och med krav om president Alejandro Giammatteis avgång. Några demonstranter försökte även sätta eld på parlamentsbyggnaden.

Budgeten innehåller rekordhöga och delvis lånefinansierade utgifter på motsvarande 108 miljarder kronor.

Ekonomi

USA-besked lyfte Asiens börser

Beskedet att Joe Biden på allvar kan påbörja sitt arbete med att förbereda sig inför presidentskapet i USA fick Asiens börser att gå upp. Bild från måndagen.
Foto: Carolyn Kaster/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

De asiatiska börserna fick ett glädjelyft när nyheten om att maktövergången i USA från president Donald Trump till Joe Biden nu formellt inleds.

När beskedet från USA kom strax efter öppning hade Tokyobörsen redan gått upp kraftigt. Börsen hade på måndagen varit stängd och handlarnas goda humör var en försenad reaktion på optimismen inför flera nya covid-19-vaccin.

En stärkt dollar mot den japanska yenen fick dessutom bilföretag som Toyota, Nissan och Honda att stiga kraftigt.

Efter någon timmes handel hade Tokyos Nikkei 225-index stigit 2,6 procent och det bredare Topixindex 2,4 procent.

I Hongkong steg Hang Seng med en halv procent vid öppningen medan kompositindexen i Shanghai och Shenzhen höll sig till mindre rörelser, upp 0,2 procent respektive kvar på oförändrade nivåer mot måndagens avslutning.

ASX 200 i Sydney steg en dryg procent medan Seoulbörsen Kospi gick upp 0,6 procent.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL