Scen/recension

Lättsam komedi i sakta mak

Guys and dolls. Foto: Håkan Röjder
Ingen Sektion satt
Scen/recension Sophie Lossing såg premiären av Guys and Dolls på Kristianstads teater.

Det börjar lite trevande och fortsätter i - ja, det första ord som kommer för mig är ”andantetakt” för ungefär så gungar Guys and Dolls på, nästan hela musikalen igenom. Men visst fanns där också några riktiga allegron.

Guys and Dolls uppfyller inte direkt några krav på genialisk intrig. Det är en lättsam komedi och om man köper själva ramen och förutsättningarna klarar den sig helt okej. Handlingen utspelar sig i 50-talets New York, på självaste Broadway. Där spelas tärning i skumma lokaler på bakgatorna. Spelhajen själv är Nathan Detroit vars hela tillvaro hänger på om han lyckas hitta en lokal till kvällens spelande. Men polisen är honom ständigt i hasorna.

Nathan är utmärkt gestaltad av Johan Wikström som alltid levererar. Sjunga fantastiskt kan han ju också, och han gör en Adelaide, Adelaide som inte står Sinatra långt efter.

Nej, det är inte intrigen som är behållningen. Kampen mellan gott och ont vilket gestaltas med hjälp av spelande kontra gudstro känns lite problematisk och rent av tendensiöst kletig. Vilka är egentligen the good guys? Regin är stundtals inte heller optimal med longörer som resultat. Nej, det är i stället de enskilda prestationerna som lyfter det hela.

Och där finns en del godbitar.

Nathans fästmö sedan fjorton år är Adelaide, roligt och tufft gestaltad av Malin Karlsson. Hon har en typisk jobbig-flickvänsroll, men hon gör den riktigt bra, genomsnäll och ilsket rolig om vartannat. Likt ett gammalt gift par får de till en gnabbig relation som trots motsättningar känns varm och kärleksfull.

Nu ställer hon äntligen krav på Nathan att han ska gifta sig med henne. Och kanske har hon har fru Fortuna med sig.

Och så har vi kärleksparet med förhinder, mellan spelaren Sky Masterson och frälsningssoldaten Sarah Brown. Där slår det gnistor direkt, både på scenen och i pjäsen. Erik Espinoza gör en självsäker tolkning av en man som inte bara spelar om pengar, utan också om människors känslor.

Och hans röst står inte skådespelandet efter. I Jag har aldrig varit kär, en av duetterna med Sarah kommer hans härliga röst riktigt till sin rätt.

Och Sarah Brown, ja vad ska jag säga om Karoline Dons prestation? Hänförande, äkta, fantastiskt komisk och med en underbar, källklar röst.

Hon var absolut det absolut största allegrot under kvällen med sin förmåga att växla mellan det pryda och gudsnådeliga, och det livsbejakande och roliga. I henne bor en sann komedienne.

Hela salongen gapskrattade när hon berusad gick igång på en nattklubb. Om jag skulle ge henne ett betyg blev det en solklar femma.

Ja, där har vi två kvinnor som vill ändra på sina påtänkta män. Gift dig med honom, renovera och dressera sedan, sjunger Adelaide och Sarah i en duett som är lite av essensen av kvällen. Kan man ändra på någon, och ska man det?

Nämnas bör också Ingmar Jonsons Abernathy. Med små medel och perfekt timing gör han en stillsamt rolig och fridsam frälsningssoldat. Hans, Men mest av allt, gick rakt in i hjärtat och rev ner applåder.

Och så har vi scenografin, dekoren och de gladrutiga kostymerna - fantasifullt och färgsprakande. Förvridna perspektiv och annorlunda skala skapade en häftig känsla av serieteckning. Det blev helt enkelt den förhöjning av verkligheten som man vill se på teater.

Mitt andante i början antyder att det blev lite långdraget. Där hjälpte dansscenerna till att höja tempot.

Riktig fart piskade man upp i ett bönemöte där gospel-ös fick igång både deltagare och publik.

Dramatiskt värre blev det i spelhålan där Sky spelade om själar.

Och som sig bör avslutades allt med ett sprakande, glädjefyllt slutnummer, med stepp.

FAKTA

Fakta:

SCEN

Guys and Dolls

Kristianstads teater

Regi och koreografi: Ola Hörling

Kapellmästare: Lukas Elgmo

Kostymör: Fredrika Lilius

Scenografi och rekvisita: Rigmor Grönvall

Produktion: Underhållningspatrullen

Betyg: 3

Inrikes

Tegnell: Äldreboenden största bekymret

Statsepidemiolog Anders Tegnell och Maria Bergstrand vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap under en pressträff på måndagen.
Statsepidemiolog Anders Tegnell och Maria Bergstrand vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap under en pressträff på måndagen.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes Det största bekymret just nu är att smittan kommit in på så många äldreboenden, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell.
Hittills har 7 206 personer i Sverige bekräftats smittade av coronaviruset, och 477 dödsfall kopplade till covid-19 har rapporterats.

Av de som har avlidit är 282 män och 195 kvinnor, visar Folkhälsomyndighetens statistik.

– I Sverige har vi ganska få fall rapporterade under helgen och också i dag (måndag). Det måste tolkas med stor försiktighet för vi vet att vi har mindre inrapportering under helgerna, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Inflödet till intensivvården håller sig stabilt.

– Det är ungefär lika många nyinlagda fall varje dag. Totalt hittills har 590 personer intensivvårdats. Men det är långtifrån alla som ligger kvar på IVA i dag.

Det är 430 personer smittade av coronaviruset som får intensivvård, enligt statistik från Svenska intensivvårdsregistret.

Enligt Socialstyrelsen finns det intensivvårdsplatser att tillgå.

– Vi har en 20-procentig ledig kapacitet för allvarligt sjuka i dag, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef vid Socialstyrelsen.

Största bekymret

Anders Tegnell säger att det största bekymret just nu är att smittan kommit in på så många äldreboenden.

– Det här är ett stort bekymmer och en stor anledning till de ökande dödstalen vi ser i Sverige i dag. När jag pratar med mina nordiska kollegor har de inte samma problem där.

Han säger att skyddsutrustning inte är den avgörande faktorn på äldreboendena.

– Skyddsutrustning kommer aldrig att lösa några problem, allra minst på äldreboenden. Det avgörande är att vara hemma när man är sjuk. Vill man stoppa smittspridningen är det de basala hygienrutinerna som är viktiga.

Andra virus

Arbetet med att plana ut kurvan fortgår, enligt Tegnell.

– Vi ser viss effekt av åtgärder eftersom man kan ta att andra virus slutar cirkulera som en bra intäkt för att det händer saker.

Genom att titta på utvecklingen av den vanliga säsongsinfluensan och vinterkräksjukan kan man se att de åtgärder som vidtagits mot coronaspridning haft verkan.

– En snabb avtrappning av säsongsinfluensan och vinterkräksjukan visar att vi har ett stort genomslag i de åtgärder vi genomfört. Det vore underligt om det inte också hade ett stort genomslag på coronaviruset, säger Tegnell.

Kultur och nöje

Tv-toppen: Idrottsstjärnorna fortsätter locka

Gänget från 'Mästarnas mästare' fortsätter att locka tittare. Arkivbild.
Gänget från "Mästarnas mästare" fortsätter att locka tittare. Arkivbild.
Fotograf: Jonas Ekströmer/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje SVT:s "Mästarnas mästare" är fortsatt etta på tv-toppen.
Specialprogrammet "Let's dance 10 år" kvalar däremot inte in på topp tio-listan med bara 676 000 tittare.

1. Mästarnas mästare (SVT1, söndag) 2 117 000

2. Bäst i test (SVT1, fredag) 1 795 000

3. Skavlan (SVT1, fredag) 1 724 000

4. Vem bor här (SVT1, måndag) 1 564 000

5. Sveriges mästerkock (TV4, onsdag) 1 391 000

6. Trädgårdstider (SVT1, tisdag) 1 210 000

7. Smartare än en femteklassare (SVT, lördag) 1 155 000

8. Stjärnornas stjärna (TV4, lördag) 1 116 000

9. Sjölyckan (TV4, lördag) 918 000

10. Fråga doktorn (SVT1, måndag) 908 000

Mätperiod: 30/3–5/4. Inga nyhetsprogram, "Sportnytt" eller program under tio minuter tas med på listan.

Sport

Stensons historiska tävling inställd

Henrik Stenson. Arkivbild.
Henrik Stenson. Arkivbild.
Fotograf: Kamran Jebreili/AP/TT
Sport
Sport Henrik Stensons och Annika Sörenstams historiska mixedtävling på Bro Hof i sommar ställs in.
– Hälsan är viktigare i det här läget. Men vi kommer tillbaka 2021. Ses då, säger Stenson i en Twittervideo.

Golftourerna för herrar och damer har stegvis ställt in eller skjutit upp tävlingar som skulle ha genomförts under våren, på grund av coronakrisen.

Scandinavian Mixed, där Henrik Stenson och Annika Sörenstam är arrangörer, skulle ha spelats på Bro Hof utanför Stockholm 11-14 juni. Damer och herrar från Europatourerna skulle för första gången ha spelat tillsammans och gjort upp om samma pokal och med lika stora prispengar.

Mixedtävlingen finns med på spelschemat nästa år i stället, skriver Europatouren i ett pressmeddelande.

"Vi fortsätter att följa den globala situationen när det gäller coronaviruset och värderar vilken påverkan den kan ha på våra turneringar. Hälsan har absolut prioritet", säger Keith Pelley, chef för herrarnas Europatour.

Hur det blir med de marockanska tourtävlingarna, som skulle ha avgjorts samtidigt för damer och herrar 4-7 juni men som nu stoppas, är inte klart.

"Vi fortsätter att diskutera möjligheten att spela de tävlingar som hittills ställs in tills vi får klarhet i den globala situationen", säger Pelley.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Allakando

Läxhjälp och mattehjälp hjälper att lyfta svenska skolresultat

Allakando Svenska elever är bland de bästa i Europa på engelska, men de har betydligt svårare med matematiken. Det finns många elever som är i behov av extraundervisning för att kunna få godkänt i matematik - eller för att bli riktigt duktig i ämnet. Många elever har ett stort behov av mattehjälp – något som läxhjälpsföretaget Allakando hjälper till med. Fungerar det? I skrivande stund har 9 av 10 elever som tar del av deras läxhjälp höjt betygen.

Kunskapsresultaten i svensk skola har länge varit en viktig fråga på den politiska dagordningen. Sedan 1990-talet har svenska elevers resultat i internationella kunskapsmätningar fallit, även om vi på senare år har sett att resultaten gått upp något. En sak är dock säker – de svenska eleverna har svårt med matematiken.

Nästan 20 procent av de svenska eleverna kan bara förstå mycket grundläggande matematik, såsom enkla algoritmer, formler och procedurer, visade den senaste PISA-mätningen. PISA-mätningen visade att Sverige idag har en lägre andel högpresterande elever i matematik, jämfört med PISA-mätningen år 2003.

Experter oroliga för att svenska elever inte lyckas ännu bättre

Det är oroande att svenska elever inte lyckas bättre med matematiken. Matematiken är en grundförutsättning för logiskt tänkande och slutledningsförmåga och behövs i alla yrken. En vanlig missuppfattning är också att matematik är bara något som läses på högskoleförberedande program – även de som läser yrkesprogram på gymnasiet läser också minst en kurs i matematik.

På samhällsnivå är det därför viktigt att alla elever förbättrar sina kunskaper och resultat i matematik. Inte minst på grund av att vi har en arbetsmarknad idag med ett stort behov av exempelvis programmerare och personer med grundläggande kunskap i programmering, vilket i sin tur förutsätter att man behärskar matematikens grunder.

Läxhjälp som leder till höjda mattebetyg

Det finns dock goda exempel på insatser som leder till höjda mattebetyg. En sådan insats är företaget Allakandos läxhjälp. Allakando har erbjudit studiehjälp i hemmet såväl i hela Sverige sedan 2007, såväl som läxhjälp online i alla ämnen. Bolagets välrenommerade pedagogiska modell har hjälpt många elever att lyckas med sin matematik – 9 av 10 av eleverna som får läxhjäp med en mattelärare från Allakando lyckas höja sitt betyg.

Det är inte bara positivt för elevernas möjligheter att studera vidare – utan ger också en enorm skjuts för elevernas självförtroende. Matematik kan kännas svårt, men när man får det förklarat för sig på ett tydligt sätt och förstår hur man ska gå tillväga för att ta sig an uppgifterna, så är det enormt positivt för elevernas självbild.

Duktiga matteläre – nyckeln till varför Allakandos läxhjälp är så framgångsrik

Kärnan i Allakandos pedagogiska modell är att erbjuda högkvalitativ mattehjälp. Med högkvalitativ menas att den som lär ut ska ha goda ämneskunskaper, samt en bra förmåga att lära ut det som kan uppfattas som svårt inom matematiken. Därför är det mycket studenter som gör skillnad genom Allakandos mattehjälp.

Just nu populärt med läxhjälp online i matematik

En allt mer populär tjänst nu när många skolor har distansundervisning är deras skräddarsydda mattehjälp online. Tack vare den kan elever få topphjälp oavsett var de bor i Sverige. Exempelvis finns det många ingenjörsstudenter från Chalmers, Lunds Tekniska Högskola och KTH som som undervisar elever i matematik från sydligaste Skåne till nordligaste Norrland. Då det är personer som har stor förståelse för matematiken och som vet vad som krävs för att kunna göra matematiken begriplig. Ingenjörsstudenter, och andra studenter med god kunskap i matematik, är därmed tillgängliga för att ge läxhjälp till alla elever i Sverige.

En mattelärare på Allakando kommer inte bara hjälpa eleven att klara nästa prov – utan kommer också hjälpa eleven att klara framtida studier och ett framtida yrkesliv. Mattehjälp är viktigt för många elever, här kan du som ingenjörsstudent göra skillnad. På riktigt.

Opinion

Vår beredskap är inte god längre

Opinion Sveriges beredskapslager försvann 2002, men då hade avvecklingen pågått nästan ett årtionde. Jämfört med Finland har vi dålig beredskap nu under coronakrisen, då vi i princip inte har några lager alls av sjukvårdsutrustning.

Regionerna fick i början av 2000-talet ta över ansvaret för lager av sjukvårdsutrustning och det förefaller ha skett lite godtyckligt. De beredskapslager som funnits tidigare låg geografiskt långt bort från befolkningstäta områden. Det kalla kriget upphörde och då upphörde också behovet av att ha stora lager av matvaror och sjukvårdsutrustning. EU-inträdet bidrog också till att Sverige tyckte sig kunna lita på att problem kunde lösas gemensamt. Detta särskilt eftersom Sverige hade det ekonomiskt tufft efter 90-talskrisen och Göran Persson-regeringen tyckte det var rimligt att dra nytta av EU-medlemskapet på detta sätt.

När det gäller mat ligger självförsörjningsgraden på runt hälften av behovet, men i själva verket är den mycket mindre än så. Det behövs drivmedel och konstgödning för att producera livsmedel, och där är den svenska produktionen i princip noll. Det skulle krävas mycket mankraft och hårt arbete för att kunna odla den mat som behövs vid en total avspärrning. Vi kan lugnt räkna med att den stadsodling som finns idag skulle öka markant.

Även det civila försvaret har levt ett undanskymt liv sedan det kalla kriget upphörde. 1986 fick kommunerna ansvaret för det så kallade hemskyddet och tog hjälp av Civilförsvarsförbundet. Organisationen har levt en lite undanskymd tillvaro, men kanske kan det bli en uppgång när många människor ser ett behov av att höja sin egen beredskap. Genom klimatkrisen har många blivit så kallade preppers, som har lager hemma som gör att man klarar sig en längre tid. Coronakrisen har spätt på denna insikt och det är kanske en något så när rimlig förklaring till hamstringen av toalettpapper. Coronapandemin för förhoppningsvis det goda med sig att kunskapen om och efterfrågan på en god beredskap ökar.

Nyheter

Försvaret skickar ambulanser till Skåne

Tre av försvarets ambulanser skickas nu till Skåne.
Fotograf: Amanda Öberg/Försvarsmakten.
Nyheter
SKÅNE Försvarsmakten skickar tre av sina ambulanser till Skåne under coronakrisen. Ambulanser ska främst transportera covid 19-patienter som är i behov av intensivvård mellan skånska sjukhus.

– Det är positivt att Försvarsmakten har möjlighet att hjälpa till i Skåne med denna viktiga resurs. Strategiskt och operativt samarbete kommer att vara a och o i vårt arbete med att ta hand om ett ökat antal sjuka med covid-19, säger beredskapsöverläkaren Carl Vigre i ett pressmeddelande.

Försvarets ambulanspersonal ska utbildas av Region Skåne som också ansvarar för att ambulanserna bemannas med specialistsjuksköterskor när fordonen är används.

Utlåningen innebär att Region Skåne och Försvarsmakten fortsätter sitt samarbete inom ramen för krisberedskap.

Antalet konstaterade fall i Skåne var under måndagen uppe i 349. 15 personer har avlidit och 51 personer vårdas på sjukhus.

Av dem som lagts in för sjukhusvård intensivvårdades 14 personer.

Inrikes

Stopp på kräksjukan efter coronarestriktioner

Vinterkräksjuka kan vara över – ovanligt tidigt. Arkivbild.
Vinterkräksjuka kan vara över – ovanligt tidigt. Arkivbild.
Fotograf: JONAS EKSTRÖMER / TT
Inrikes
Inrikes Spridningen av årets vinterkräksjuka verkar ha dött ut ovanligt tidigt. Anledningen tros delvis bero på de restriktioner och skärpta hygienrutiner som har införts efter spridningen av coronaviruset.

– Det har rapporterats in avsevärt färre fall. Vinterkräksjukan brukar klinga av först om fem till åtta veckor, så det är långt tidigare jämfört med åren innan, säger Elsie Ydring, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

De fall av vinterkräksjuka som rapporteras in till Folkhälsomyndigheten återspeglar bara de patienter som behövt uppsöka vården, så det är långt ifrån alla fall som rapporteras in.

Kraftigt fall

Under vecka elva rapporterades 164 fall av vinterkräksjuka, två veckor senare var det nere på 38 fall. Elsie Ydring menar dock att man ska ha i åtanke att det inte inkommit rapporter från samtliga laboratorier.

– Normalt vi får aldrig reda på exakt hur många som drabbas varje år eftersom sjukdomen inte är anmälningspliktig. Men eftersom det är betydligt färre fall som rapporteras in under den här tiden, kan det inte bara bero på att labben har fullt upp med annat, säger Elsie Ydring.

Uppmaningar hjälper

Skälet till de få fallen tror hon beror på de restriktioner och uppmaningar till skärpta hygienrutiner som införts efter coronavirusets spridning i Sverige.

– Vi kan givetvis inte säga det med hundra procents säkerhet, men vi är mer noga med hygienen, det är färre barn på förskolan just nu och vi tillämpar social distansering. Det hjälper förmodligen, säger Elsie Ydring.

TT: Kan vi lära oss något av det här årets färre antal fall?

– Jag tror tyvärr att vi får fortsätta leva med att vinterkräksjukan sprids under den här perioden på året. Men det är väldigt bra om man håller sig hemma om man är sjuk och undviker att besöka nära och kära på sjukhus eller andra vårdinrättningar, och att man fortsätter att uppmärksamma vikten av god handhygien. För tvål och vatten är det enda som biter på kräksjukevirus, säger Elsie Ydring.

Carin Fock/TT

Malmö

Sonen hittade barnporr i pappans dator

Malmö
Malmö Den vuxna sonen skulle leta efter studentbilder på pappans dator. I stället hittade han tusentals bilder med barnporr.
Sonen och hans syster polisanmälde pappan. Nu döms han till sex månaders fängelse.

Både sonen och hans syster chockades av materialet i pappans dator. De hade sett upp till fadern, och haft en trygg uppväxt. Men i förhör berättade de också att pappan levt utan partner i många år.

En dag 2019 förändrades allt. Sonen skulle hämta studentbilder i pappans bostad som skulle finnas på ett usb-minne. Han märkte att pappans dator stod på, och började leta efter fotona från systerns student. I en mapp hittade han helt andra bilder.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Spädbarn i Uppsala coronasmittad

Infektionsmottagningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Arkivbild.
Infektionsmottagningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Arkivbild.
Fotograf: Tomas Oneborg/SvD/TT
Inrikes

Ett spädbarn som intensivvårdas på Akademiska sjukhuset i Uppsala har bekräftats smittad av det nya coronaviruset, rapporterar P4 Uppland. Barnet kom in till akuten med andningsbesvär på söndagskvällen och lades i respirator. Barnets tillstånd är stabilt, säger Rainer Dörenberg, sektionschef på barnintensiven, till radiokanalen.

Hur barnet har smittats är oklart, och man vet inte om det kan ske redan i livmodern.

– Att ett virus av den här typen ska kunna cirkulera i blodet och ta sig över via moderkakan är väldigt ovanligt, men udda händelser kan alltid ske. Inget talar dock för att det är vanligt eller att viruset kan orsaka fosterskador, har statsepidemiolog Anders Tegnell tidigare sagt till TT, i samband med att ett spädbarn i Storbritannien smittats.

NÄSTA ARTIKEL