Gunilla Persson, Majken Sunesson, Mattias Persson och Mathilda Sunesson blev blåsta på sin drömsemester. Foto: Roger Sunesson
Inställda avgångar mötte besvikna Svalövsresenärer. Foto: Roger Sunesson

Blåst på drömresa – fast på Sturup

Sturup Den brittiska resejätten Thomas Cook drar med sig svenska Vings resenärer i sitt fall.
– När vi skulle checka in fick vi besked om att vårt flyg till vår drömresa var inställt på grund av konkursen, säger Skånskans Roger Sunesson som är en av de drabbade.

Svalövsbon och tillika Skånska Dagbladet-reportern Roger Sunesson och hans familj skulle flyga till Larnaca på Cypern under måndagsmorgonen.
Men efter en bilfärd ner till Sturup möttes de av skyltar som lyste med inställda avgångar till Larnaca.

Familjen skulle vara borta i en vecka men såg sig bli blåsta på sin drömresa.
– Ja, vi undrade hur vi skulle göra, men det var bara att resa hem igen, säger Roger Sunesson.

Så sent som på söndagsförmiddagen meddelade Ving i ett pressmeddelande att det inte var någon fara för resenärer med bokningar.
”Vi har full förståelse för att man som kund kan känna sig orolig med tanke på medias spekulationer och skriverier, men den rekapitaliseringsprocess som pågår påverkar inte våra resor” skrev man.

Vid femtiden på måndagsmorgonen lät det annorlunda:
”Thomas Cook Groups ansökan om konkurs är ett resultat av att den planerade rekapitaliseringen inte kunnat genomföras. Det innebär tillsvidare att Vinggruppens flygbolag, Thomas Cook Airlines Scandinavia, är förhindrade att flyga.”

Eftersom Thomas Cook Airlines Scandinavia står för majoriteten av Vings flygningar innebär det att passagerare under måndagen drabbades av inställda flyg.
– Vi beklagar verkligen den uppkomna situationen och de besvär som det medför för våra kunder, säger Magnus Wikner, koncernchef för Vinggruppen i Norden i måndagens pressmeddelande.
– Vi har på väldigt kort tid, efter det att konkursansökan skickades in, behövt invänta besked om våra flyg kommer upp i luften. In i det sista har vi försökt säkra våra resenärers flygresor, men har snabbt insett att detta inte är möjligt och behöver därför tillsvidare ställa in alla flygavgångar under måndagen.

Även Vings hemsida uppgav att samtliga avresor skulle ställas in under måndagen: ”Om du har bokat en ut- eller hemresa med Thomas Cook Airlines Scandinavia är ditt flyg inställt. Om vi ställer in resor och inte kan arrangera alternativa lösningar betalas hela resans pris tillbaka enligt paketreselagen. Resor bokade med ett reguljärflygbolag som exempelvis British Airways, Norwegian, Thai Airways med flera påverkas inte. Alla paketresor som bokas med Ving omfattas av resegarantin”.

Det var länge oklart exakt hur Thomas Cooks konkurs kommer att påverka Ving och om det kommer att gå några flyg under tisdagen. Ving har, till skillnad från Thomas Cook-koncernen som helhet, under många år varit lönsamma upgger man. De senaste åren har företaget gjort miljardvinster.
Vid halv nio-tiden gick företaget dock ut på sin hemsida och meddelade att flygen kommer att tas i trafik igen från och med under tisdagen. För den som har bokade flygningar kommer dessa att gå normalt och eventuella avvikelser meddelas med sms, skriver man.

Hur gick det då för Roger Sunesson och hans familj?
Jo, ett tag övervägde man att åka till Mallorca i stället men efter många timmar i telefon lyckades man hitta ett sätt att ta sig till Cypern trots allt.

Dagens fråga

Tar sig Sverige till EM i fotboll?

  • Ja (61%, 262 Röster)
  • Nej (39%, 170 Röster)

Antal röster: 432

Loading ... Loading ...