Inrikes

M-ledaren röstar för Regeringens förslag

Artikel Inrikes https://www.skd.se/2019/09/21/regeringen-haller-presstraff-om-samtalen/https://www.skd.se/2019/09/21/moderaterna-drar-sig-ur-samtal/https://www.skd.se/2019/09/21/har-ar-listans-34-punkter/

På lördagen utlyste regeringen en pressträff där en lista med 34 åtgärder för få bukt på gängkriminaliteten i Sverige presenterades.

Ett par timmar innan pressträffen hade oppositionspartierna M, L och KD meddelat att de drar sig ur samtalen med regeringen. Sverigedemokraterna hade inte bjudits in att delta.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Högerextremister gripna under USA-protester

Demonstranter i centrala Los Angeles under onsdagen.
Demonstranter i centrala Los Angeles under onsdagen.
Fotograf: Ringo H.W. Chiu/AP/TT
Utrikes
Utrikes Tre högerextremister har gripits i samband med protester med rasism och polisvåld i Las Vegas. De misstänks för att uppviglat till våld, enligt myndigheterna.

Männen tillhör Boogaloo-rörelsen, som använder sig av Hawaiiskjortor som uniform och som förespråkar ett kommande inbördeskrig eller en kollaps av samhället, enligt en federal åklagare i delstaten Nevada.

– Våldsamma anstiftare har kapat fredliga protester och demonstrationer över hela landet, inklusive Nevada, och därmed har de utnyttjat den rättmätiga vreden över (George) Floyds död för sina egna radikala syften, säger åklagaren Nicholas Trutanich.

Flera rapporter har den senaste veckan hävdat att högerextremister från Boogaloo-rörelsen har infiltrerat de pågående protesterna i landet.

Tiotusentals har samlats

Under onsdagskvällen lokal tid har de omfattande protesterna fortsatt, som triggades i gång förra veckan efter att den svarte mannen George Floyd dödats av polis vid en ingripande. Tiotusentals människor har återigen samlats i städer över hela landet i övervägande fredliga demonstrationer.

I städer som Los Angeles och Washington sköts nattens utegångsförbud upp med flera timmar eftersom de tidigare bitvis våldsamma upplopp till synes har lagt sig. I New York greps dock flera demonstranter för att de bröt mot utegångsförbudet som trädde i kraft klockan 20.

Polis skjuten

Strax före ett på natten amerikansk tid (klockan sju svensk tid) kom uppgifter från New York-polisen om att en polis har skjutits och ytterligare en har knivskurits i Brooklyn i New York. Det är oklart huruvida händelserna är kopplade till de pågående protesterna.

Samtidigt säger USA:s president Donald Trump i en intervju med Newsmax TV att han inte tror att han kommer att behöva använda sig av militär för att stävja de omfattande protesterna mot rasism och polisvåld.

– Det beror på, jag tror inte det, säger han.

Presidenten sade i måndags att han rustade för att sätta in soldater ifall de våldsamma demonstrationerna inte stävjades.

President Donald Trump passerar kravallutrustad polis i Lafayetteparken bredvid Vita huset.
President Donald Trump passerar kravallutrustad polis i Lafayetteparken bredvid Vita huset.
Fotograf: Patrick Semansky/AP/TT

Kultur och nöje

Om granar på flykt

Guds pengar har precis släppt sitt debutalbum Granar som flyr staden.
Fotograf: Pressbild
Kultur och nöje
Musik De har beskrivits som en av Malmöscenens bäst bevarade hemligheter. Men med sitt nya och första fullängdsalbum, Granar som flyr staden, är Guds pengar redo att avslöjas och ta plats.

Det är inte alldeles enkelt att beskriva Guds pengars musikstil. Element från såväl indiepop, rock och punk omfamnar låtarna och Evelina Nerstrand som tillsammans med Olof Strid utgör bandets grundstomme, har själv svårt att sätta fingret på vilket sound de har.

– Det är lite olika stilar men det är just det som är kul. Vi vill inte fastna i en musikalisk profil utan vill kunna vara öppna för var den leder någonstans, säger Evelina Nerstrand.

– Men vår strävan är att oavsett stil så ska den kunna spelas vid lägerelden och på scen och låta lika bra. Våra låtar är ganska polerade men det finns ändå något rått och oslipat i dem. Och det är nog något episkt över vår musik. Jag tror det är mitt norrländska arv, de vida skogarna. Jag har det medfött, fortsätter hon med ett skratt.

Guds pengar bildades för fem år sedan efter att Olof Strid sett Evelina Nerstrand spela i ett av alla sina dåvarande bandprojekt. Han visste direkt att han ville göra musik med henne och frågade efter spelningen om de inte kunde ses och skapa något ihop.

– Han hade redan några basgångar som vi utgick från och vi klickade direkt. Sedan kom Patrik Schlegel, som nu spelar i Sista bossen, med. Det blev verkligen hela den där jamgrejen som jag tycker är så viktig. Och kemin stämde. Jag och Olof hade samma inställning till musikskapandet, det ska vara många och äkta känslor och man måste ge sig in i den till hundra procent.

– Sedan kan jag ju säga att vi båda har starka viljor, så visst har vi blivit ovänner ibland, haha, men på något sätt har vi alltid hållit ihop ändå, säger Evelina.

Ganska snabbt efter det där första mötet släppte Guds pengar sin första ep, Solens uppgång och fall, och nu fem år senare har fullängdaren Granar som flyr staden, äntligen fått se dagens ljus.

– Vi har verkligen velat låta skivan få ta sin tid den här gången och har inte snabbat på släppet. Jag och Olof har spelat in låtarna med två olika bandsättningar, den ena med Patrik Schlegel (Sista bossen) och Pontus Örnstrand (Kluster B), den andra med Liam Amner (Hey Elbow) och Anton Jansson (Brigaden).

Vad syftar titeln Granar som flyr staden på?

– En gran i staden, det är inte dess naturliga plats. Så det finns en symbolik i just det. Jag är ju norrlänning och så fort det blir för mycket på olika sätt så vill jag dra mig tillbaka till det där lugnet som jag kommer från, hitta min oas. Men det kan också handla om ett socialt sammanhang och att man känner sig missuppfattad i sig själv och som den man är. Det var först efter att skivan blev klar som jag såg det här temat. Så det finns väl något undermedvetet som kommer fram när jag skriver texter.

Hur känns det då?

– Jo men det känns bra. Jag har alltid skrivit av mig, oavsett vad det gäller. Det kan vara en sådan simpel grej som att man har feber och känner sig lite ensam och hur man hanterar den känslan. Jag började skriva låtar efter gymnasiet och är en sådan som alltid har läst fantasyböcker och sagor. Jag gillar att fly in i en annan värld, oavsett om jag skriver eller läser, det gör verkligheten bättre.

Ni har beskrivits som en av Malmöscenens bäst bevarade hemligheter. Men den håller väl på att avslöjas nu?

– Ja det får man ändå säga, jag hoppas det! Det är väldigt skönt att vi har skivbolaget Rama Lama i ryggen nu, jag är själv den sämsta entreprenören som finns. De har ett helt annat kontaktnät dessutom. Så vi hoppas att det blir lite konsertbokningar nu till hösten. Vi skulle egentligen ha spelat i Stockholm, Göteborg och Malmö nu, men det är som det är. Framförallt får vi se till att ordna en releasefest för skivan, även om det blir lite senare. Då måste vi få med båda banden, det kommer att bli jättebra. Och vi håller naturligtivs två meters avstånd till varandra om det krävs.

FAKTA

Snabbkoll på Guds pengar

Består av Evelina Nerstrand och Olof Strid som stomme och av två olika banduppsättningar med Patrik Schlegel och Pontus Örnstrand i det ena och Liam Amner och Anton Jansson i det andra.

Guds pengar har nu släppt sin första fullängdsskiva Granar som flyr staden på skivbolaget Rama Lama Records. Joakim Lindberg har producerat och Tio Anund har stått för albumomslaget.

Bandets hemsidor hittar du på https://gudspengar.bandcamp.com/ och på https://www.facebook.com/gudspengar/

Utrikes

USA-polis: Måste ingripa när kollega gör fel

Kapten Zsakhiem James vid Camdenpolisen i New Jersey vid en manifestation i helgen mot det brutala polisingripande som tog George Floyds liv i Minneapolis.
Kapten Zsakhiem James vid Camdenpolisen i New Jersey vid en manifestation i helgen mot det brutala polisingripande som tog George Floyds liv i Minneapolis.
Fotograf: April Saul/AP/TT
Utrikes
Utrikes Chock, avsky och ilska. Kapten Zsakhiem James vid Camdenpolisen i New Jersey i USA trodde inte sina ögon när han såg videon med det dödliga polisingripandet mot George Floyd.
– Vi poliser tränas för att skydda liv – och att ingripa om en kollega gör fel, säger han.

– Det var som om poliserna omkring inte var medvetna om vad som pågick.

Zsakhiem James tvingas leta efter ord när han ska beskriva sin upprördhet över ingripandet som dödade Floyd i Minneapolis i förra veckan. De fyra polisernas agerande går inte i linje med någon utbildning han har fått eller gett, understryker han.

– Hur kunde de andra poliserna (som inte hade sitt knä på Floyds nacke) inte kolla att han var okej? Floyd låg på marken med handfängsel, jag förstår inte varför de inte bara tog honom till polisstationen.

Han kallar det inträffade "en skam" för poliskåren.

Skuggar varje polis

I helgen deltog James tillsammans med bland andra Camdens polischef Joseph Wysocki i demonstrationer mot polisiärt övervåld och för att hedra George Floyd. Manifestationerna var fredliga, till skillnad från i tvillingstaden Philadelphia på andra sidan Delawarefloden, vilket har uppmärksammats i flera medier och på Camdenpolisens Twitterkonto. För James, som har vuxit upp i staden och arbetat som polis i 28 år, var det självklart att delta.

– Polisen är en del av samhället, ingen utomstående ockupationsstyrka. Vi måste stå upp tillsammans, det är då vi är starka.

Flera gånger under samtalet understryker Zsakhiem James att poliser är mänskliga och i pressade situationer kan agera oprofessionellt. Men, lägger han till, det är där kollegorna kommer in. Det är de som ska säkerställa att det som inträffade i Minneapolis aldrig sker. Dödandet av George Floyd skuggar nu varje amerikansk polis, eftersom övervåld användes, resonerar han.

– Vi ska alltid sträva efter nedtrappning, avspänning. Våld får enbart användas i sista hand och då måttligt.

Får inte påverka

TT: Det talas mycket om underliggande rasism i poliskåren nu. Är det något som du har stött på?

– Rasfrågan har ingen betydelse när vi fattar (polisiära) beslut. När vi utbildar poliser här i Camden lägger vi särskilt fokus på omedveten rasism, sådan man kanske har fått med sig hemifrån, så att den inte ska påverka en.

Men, säger James, han kan inte tala för det övriga USA där protester mot ordningsmaktens övervåld har skakat många städer den senaste veckan. Och Camden är en speciell plats, vars polisinstruktörer nu i allt högre grad efterfrågas från andra delstater.

För tio år sedan var det annorlunda. Då hade Camden, som nu har 74 000 invånare, den högsta nivån av våldsbrott per capita i USA. Rån, våldtäkter och narkotikarelaterad brottslighet var vardag för många. Den stora vändpunkten kom 2015, då en speciell innerstadsstyrka skapades med uppdrag att arbeta förebyggande och stärka relationerna till invånarna.

– Våldsbrotten har gått ner med 40 procent de senaste tio åren. Och hittills i år har vi haft fyra mord, jämfört med 16 vid samma tid för fem år sedan. Det är ändå fyra för många, säger James.

Agera polis för varandra

TT: Demokraten Joe Biden har lovat att tillsätta en kommission för polisöversyn om han väljs till president i höst. Hur ser du på det?

– Jag tycker att det redan finns ett robust system för översyn, genom olika myndigheter. Men skulle det ske är det inget vi fruktar utan något vi skulle samarbeta med.

TT: Anser du att alla fyra poliser som deltog i ingripandet mot George Floyd bör åtalas?

– I vårt polisdistrikt är det en plikt att ingripa. Hade det skett här hade de tvingats stå till svars för sitt (icke-)agerande. George Floyds liv stod på spel och ibland måste poliser agera polis för varandra.

Tina Magnergård Bjers/TT

Camdens polischef Joseph Wysocki vid en lokal demonstration i helgen mot polisiärt övervåld och för att hedra den dödade George Floyd.
Camdens polischef Joseph Wysocki vid en lokal demonstration i helgen mot polisiärt övervåld och för att hedra den dödade George Floyd.
Fotograf: April Saul/AP/TT
Kapten Zsakhiem James vid Camdenpolisen i New Jersey i USA.
Kapten Zsakhiem James vid Camdenpolisen i New Jersey i USA.
Fotograf: Camden County Police Department

FAKTA

Fakta: George Floyds död

Måndagen den 25 maj dog 46-årige George Floyd under ett polisingripande i Minneapolis i Minnesota. Floyd var obeväpnad när han greps, misstänkt för att ha försökt använda falska sedlar på ett matställe.

Under ingripandet satt en vit polisman med knäet på hans nacke i närmare nio minuter. Händelsen filmades av en privatperson och på inspelningen hörs hur Floyd, med ansiktet nedpressat mot gatan och iförd handbojor, vädjar om hjälp och säger "snälla, jag kan inte andas", innan han blir livlös.

Samtliga fyra poliser som deltog i gripandet har avskedats och den polis som satte sitt knä mot Floyds nacke har åtalats. Den federala polisen FBI utreder också fallet.

Filmen spreds i USA och väckte fördömanden och avsky. Ett par dagar efter Floyds död började protester mot ordningsmaktens övervåld organiseras i Minneapolis. Demonstrationerna spreds snabbt till andra städer och på vissa håll blev de våldsamma med plundringar, kravaller och skottlossning. Nu råder nattligt utegångsförbud i flera städer.

FAKTA

Fakta: Camden i New Jersey

Camden i New Jersey är tvillingstad till Philadelphia i Pennsylvania. Städerna skiljs åt av Delawarefloden. Världskända sopptillverkaren Campbell Soup grundades här 1869.

Staden har 74 000 invånare. 42 procent identifierar sig som svarta och 50 procent som spansktalande så kallade hispanics. Inom poliskåren är 54 procent av de anställda minoriteter, främst svarta och spansktalande.

Cirka 9 procent har en högskoleexamen. 37 procent beräknas leva i fattigdom. Medianinkomsten för ett hushåll var 27 070 dollar år 2018, att jämföra med 61 837 för det övriga USA.

2012 hade Camden den högsta nivån av våldsbrott i USA, 2 566 våldsamma brott per 100 000 invånare – vilket var 6,6 gånger högre än landets genomsnitt. Sedan dess har brottsligheten gått ner.

Källor: USA:s statistikmyndighet Census , Camden County, FBI

Utrikes

Nederländerna portar svenskar i sommar

Premiärminister Mark Rutte meddelar att varken svenskar eller britter är välkomna i Nederländerna i sommar. Arkivbild.
Premiärminister Mark Rutte meddelar att varken svenskar eller britter är välkomna i Nederländerna i sommar. Arkivbild.
Fotograf: Olivier Matthys/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Svenskar och britter finns bland nationaliteterna som inte är välkomna när Nederländerna öppnar för turister igen den 15 juni. Det meddelar landets premiärminister Mark Rutte, rapporterar tidningen De Telegraaf.

– Budskapet är att vi inte vill ha dem här för tillfället. Om de kommer hit måste de tillbringa två veckor i karantän, säger Rutte på en presskonferens.

Han meddelar också att nederländarna efter 15 juni tillåts åka på semester till en rad europeiska länder, som Tyskland, Belgien, Kroatien och Italien. På listan över länder man däremot inte ska semestra i, på grund av coronavirusets spridning, finns både Danmark, Sverige och Storbritannien.

Samtidigt uppmanar Mark Rutte landets medborgare att ta ansvar när det gäller sina semesterplaner och resa klokt för att minska riskerna för smittspridning.

Nederländernas folkhälsomyndighet kommer att utvärdera reserekommendationerna varje vecka.

Inrikes

Planerad kirurgi ökar – men vårdskulden enorm

Inrikes
Inrikes Sjukvården står inför en stor vårdskuld när coronakrisen är över. Hittills har över 50 000 planerade operationer ställts in i Sverige på grund av covid-19. På sina håll ökar nu antalet operationer, men inte så mycket som förväntat, enligt överläkare Gunnar Enlund.

– Jag är förvånad att återhämtningen inte har blivit större. Det har ju lugnat sig på iva (intensivvården) nu och personalen har gått tillbaka till operation. Vi ser en viss ökning av planerade operationer, men den har stannat av, säger Gunnar Enlund, överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och ansvarig för Svenskt perioperativt register (Spor).

När coronasmittan slog till på allvar mot Sverige i mars tvingades sjukvården med kort varsel att ställa om. Fokus lades på att ta hand om tusentals covid-19-patienter och på att kunna upprätthålla den akuta vården, medan en stor del av den planerade vården lades på is.

Sedan dess har över 50 000 planerade operationer ställts in i Sverige, enligt siffror från Spor. Det handlar om allt från knä- och höftproblem till ljumskbråck och hjärtfel.

I början av året, innan pandemin hade drabbat Sverige, utfördes över 8 000 planerade operationer i veckan på svenska sjukhus. I mitten av april var de nere i knappt 2 300 – en minskning med över 70 procent.

Ökat lidande för patienter

Efter den extrema nedgången har kurvan nu vänt.

– Trycket på intensivvården har sakta gått tillbaka. Anestesiläkare och sköterskor har kunnat komma tillbaka till operation. Samtidigt är det inte över. På många håll i landet krävs fortfarande extra personal inne på iva, säger Gunnar Enlund.

Totalt är svenska sjukhus i dag uppe i 44 procent av det normala antalet planerade ingrepp. Men det skiljer sig stort mellan regioner, med exempelvis 80 procent i Blekinge och bara knappt 30 procent i Norrbotten och Västmanland.

I Skåne, som hittills har klarat sig ganska väl under coronaepidemin, opererade Lunds universitetssjukhus förra veckan på full kapacitet, medan exempelvis Nyköpings lasarett, i hårt drabbade Södermanland, bara utförde drygt 30 procent jämfört med en normalvecka.

Alla inställda operationer kan få allvarliga konsekvenser, enligt Gunnar Enlund.

– Det innebär ett ökat patientlidande. Det här är ju ingrepp där läkare och patienter är överens om att de här symptomen som du går och dras med, de blir bättre om vi skulle operera. Och nu får de kanske vänta ett halvår extra eller ännu längre, säger han.

För samhället innebär den ökade vårdkön också fler sjukskrivningar, påpekar han.

Chans till återhämtning

Redan före coronapandemin fanns en operationskö och överläkare Gunnar Enlund konstaterar att det kommer att dröja innan sjukvården kommer i balans igen. Det hänger också ihop med att de som jobbar inom operationsverksamheterna måste få ett andrum.

– Vi måste ta hand om vår personal nu som jobbat väldigt många extrapass. Det är många som har mycket övertidstimmar för tillfället. Ska vi bli uthålliga till hösten måste vi ge personalen en chans till återhämtning.

Vårdskulden kallar han "ett jätteproblem".

– Och jag har inget enkelt svar på hur vi ska lösa det. Vi har en viss operationskapacitet, och vi kan inte bara säga att nu ska vi göra 50 procent mer, för den personalen finns inte. Det finns ingen snabbfix på det här.

Anja Haglund/TT

Hittills har över 50 000 planerade operationer ställts in i Sverige på grund av covid-19. Arkivbild.
Hittills har över 50 000 planerade operationer ställts in i Sverige på grund av covid-19. Arkivbild.
Fotograf: Stig-Åke Jönsson / TT

FAKTA

Fakta: Inställda operationer

Antal elektiva (planerade) operationer

Vecka 11: 8 131

Vecka 12: 5 479

Vecka 13: 4 165

Vecka 14: 3 320

Vecka 15: 2 510

Vecka 16: 2 274

Vecka 17: 2 880

Vecka 18: 2 877

Vecka 19: 3 322

Vecka 20: 3 625

Vecka 21: 2 734

Vecka 22: 3 680

Källa: Svenskt perioperativt register (Spor)

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Företagsfinanser.se

Ökning av ansökningar om pausade amorteringar!

Företagsfinanser.se Bostadsmarknaden har trots omständigheterna inte rasat, istället har försäljningen ökat med hela 13 % och med ett fortsatt tryck på visningar på uteliggande bostäder.

Men även fast bostadsmarknaden är i full rullning så är det många bankkunder som har valt att pausa sina amorteringar på sina bostadslån. Detta i och med att bankerna lättat på tyglarna en aning som hjälp för den ekonomiska situationen som många sitter i just nu. I April så var det många husköp som gick i lås och många nya lyckliga husägare som flyttade in i sina nya hem. April är generellt sett en månad då många köper hus varje år och det visade sig vara så även under detta år.

Varje år så ökar mängden bostadslån i Sverige och ligger tillsammans på tusentals miljarder i värde. För de flesta hushåll så är det boendet som kostar mest månadsvis och också den utgift som svider mest. I mars gick bankerna ut med att de ändrar amorteringskraven för att hjälpa sina kunder. På detta sätt är det många som har kunnat spara in en del. Även fast det varje år är många kunder som ansöker om amorteringsfria månader på sina bolån, så har det varit en stor ökning av fall under de senaste månaderna.

Reporäntan oförändrad

Riksbanken meddelade nyligen att de lämnar kvar reporäntan på noll och detta för att de anser att den nedåtgående ekonomiska spiralen beror på gällande restriktioner. Det anses också vara svårt att sätta en prognos på hur framtiden kommer att se ut. Att räntan ligger oförändrad är ingenting som låntagare kommer att märka då det är samma som innan. Riksbanken betonar dock att räntan kan komma att sänkas om det anses vara nödvändigt i framtiden.

Många anser att räntan borde ha blivit reglerad ned på minus men Riksbanken menar på att det inte finns någon anledning att göra så i dagsläget. Anledningen till detta är att denna krisen inte är grundad i en finanskris likt den 2008, så den ska inte bedömas som så. Norge och Storbritanniens centralbanker sänkte däremot sina räntor med 0,5 %.

Detta tittar banken på när du ansöker om företagslån

Det är också många företagare som ansöker om företagslån för att kunna hantera den nuvarande ekonomiska situationen där många företag står med en lägre produktion och därav omsättning. När ett företag ansöker om ett lån så är det dessa punkter som banken tittar på i en ansökan:

– Ägarna av företaget - referenser, privatekonomi och erfarenheter.

– Företagets affärsplan - detaljerad plan.

– Eventuell ekonomisk hjälp - revisor eller liknande.

– Balansräkning, bokslut och deklaration på företag som etablerat sig redan.

Det finns ett par olika företagslån som banker kan låna ut till företagare och vilket som passar för eventuella företag kan variera beroende på behovet. Ett företag som behöver investera i inventarier, maskiner eller byggnader brukar exempelvis oftast välja en investeringskredit och enbart amortera för den summa som är använd.

Kultur och nöje

Hank von Hell spelar live på Ullevi

Hank von Hell spelar live från Ullevi i Göteborg. Pressbild.
Hank von Hell spelar live från Ullevi i Göteborg. Pressbild.
Fotograf: Haakon Hoseth
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Den norske rockartisten Hank von Hell spelar live med sitt band från Ullevi i Göteborg den 15 juni. Konserten äger dock som brukligt i coronatider rum via nätet. Samma dag, och faktiskt även Hank von Hells födelsedag, släpps också nya albumet "Dead".

Artisten, som egentligen heter Hans-Erik Dyvik Husby, är känd som tidigare frontman i Turbonegro, då under namnet Hank von Helvete, och för sin roll som Cornelis Vreeswijk i filmen om den svenske skalden. Han lämnade bandet och musikbranschen 2010 men återvände som soloartist 2018 med albumet "Egomania".

"Jag har fått frågor om att livestreama flera gånger nu under dessa covid-19-tider. Men jag har hela tiden känt att om jag ska göra det, så vill jag ge fansen en 'out of this world experience'. Så när idén kom upp att göra det från Ullevi, och framför allt från Göteborg – en stad som jag älskar och ser som mitt andra hem – så fanns det ingen tvekan", säger Hank von Hell i ett pressmeddelande.

Biljetter till konserten finns att köpa via Hank von Hells hemsida.

Ekonomi

LO: Beskatta kapitalägarna efter krisen

LO:s chefsekonom Ola Pettersson. Arkivbild.
LO:s chefsekonom Ola Pettersson. Arkivbild.
Fotograf: Henrik Montgomery/TT
Ekonomi
Ekonomi Staten pumpar ut runt 350 miljarder kronor i coronakrisen. Mycket går till företagsägare.
LO vill att kapitalägarna är med och betalar med högre skatt.

Regeringens pärlband av krispaket för att rädda jobb och stödja hushållens ekonomi beräknas i nuläget kosta statskassan 220 miljarder kronor under 2020. Ovanpå det kommer så kallade automatiska stabilisatorer, det vill säga ökade utbetalningar av a-kassa och andra bidrag som automatiskt ökar i krisen, på 125 miljarder kronor, enligt LO-ekonomernas beräkningar.

Mycket av pengarna går till företagen, och träffsäkerheten är en aning trubbig. Exempelvis får en Ica-handlare del av skattebetalarnas pengar direkt ner i fickan utan att ha drabbats av krisen.

"När nu staten i praktiken går in och garanterar förmögenheterna på ett sätt som ingen tidigare hade förväntat sig bör det också återspeglas i att kapitalinkomster och förmögenheterna i framtiden i högre utsträckning bidrar till finansieringen av det gemensamma", skriver LO-ekonomerna i sin rapport.

Staten som ägare

Ett annat sätt att säkra att pengar bara går till de företag som behöver stödet är att staten samtidigt med hjälppaketen går in som ägare.

"Detta har ännu inte brukats i denna kris men bör övervägas vid eventuella framtida åtgärder", skriver LO-ekonomerna.

Ekonomerna har förstås också åsikter om de fördelningspolitiska effekterna av krisen. När återhämtningen väl kommer måste statens finanser stärkas efter att ladorna tömts.

"Om detta finansieras med höjda skatter för de som har de högsta inkomsterna förstärks den utjämnande fördelningsprofilen ytterligare", skriver LO-ekonomerna.

En miljon på sparlåga

I sin bedömning av svensk ekonomi räknar LO, precis som andra prognosmakare, med att BNP rasar i år och arbetslösheten bedöms stiga till i genomsnitt 8,5 procent i år, för att stiga ytterligare rejält nästa år, till 10,6 procent.

För närvarande håller det statliga permitteringsstödet tillbaka arbetslöshetssiffrorna. Totalt går närmare en miljon svenskar, inklusive en halv miljon permitterade, mer eller mindre utan jobb för närvarande.

Den prognosen bygger på att covid-19 inte smäller till med en omfattande andra våg senare i år. Då blir allting mycket värre.

Olle Lindström/TT

Skurup

Hoppas föreningar kan erbjuda sommaraktiviteter

En flicka klappar en häst i ett stall.
Skurups kommun hoppas att föreningar kan hjälpa till med att ordna gratis aktiviteter för barn och ungdomar i sommar.
Fotograf: TT
Skurup
Skurup Skurups kommun har inte råd att erbjuda ett lika stort sommarlovsprogram med aktiviteter för unga som man brukar. Därför vänder man sig nu till föreningar i hopp om att de kan hjälpa till.

Socialstyrelsen delar i år inte ut bidrag till sommarlovsaktiviteter och det gör att kommunen, som har ansträngd ekonomi, har svårt att erbjuda lika mycket aktiviteter i sommar som tidigare år.

– Vi har tidigare fått ett bidrag på 204 000 kronor av Socialstyrelsen. Kultur och fritid har en ganska så knaper budget, så det blir ett mindre program än vanligt, säger Martin Kalén, tillförordnad chef för kultur och fritid.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL