krönika

Bortglömda folksjukdomar som har klar viruskaraktär

Ulf R Johansson
Artikel krönika Det finns åtminstone 15 folksjukdomar i Sverige, men då har medicinarna glömt två specialsjukdomar som har klar epidemiologisk viruskaraktär: Släktforskning och körsång.

Det finns åtminstone 15 folksjukdomar i Sverige, men då har medicinarna glömt två specialsjukdomar som har klar epidemiologisk viruskaraktär: Släktforskning och körsång.

Körsång är verkligen en farsot. Jag tror att åtminstone 600 000 svenskar sjunger i kör, och jag umgås flitigt med några av dem. Beviset på intresset utgörs av den Oscars-nominerade Kay Pollak-filmen ”Såsom i himmelen” (med uppföljare, som jag aldrig hann se), som sågs av över en miljon svenskar. Musikalversionen rullar vidare på Oscars med Gretas mamma i huvudrollen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

"Det är som en osynlig mur mot Sverige"

'Det finns en osynlig mur mitt på gränsbron. Det känns för mig som Öst- och Västtyskland', suckar Belinda Klicline Abbott som tvingas jobba extra på apotek för att rädda sitt företag.
"Det finns en osynlig mur mitt på gränsbron. Det känns för mig som Öst- och Västtyskland", suckar Belinda Klicline Abbott som tvingas jobba extra på apotek för att rädda sitt företag.
Fotograf: Björn Larsson Rosvall/TT
Utrikes
Utrikes Hon driver ett kafé tio meter in i Sverige, men bor i Norge. Hon är en av alla som drabbas hårt av Norges stränga karantänsregler under coronapandemin.
– Det finns en osynlig mur mitt på gränsbron. Det känns för mig som Öst- och Västtyskland, suckar Belinda Klicline Abbott, vars företag har hotats av konkurs.

Tio meter innanför den svenska gränsen vid Klövsjö ligger Belindas kafé. Hon bor några hundra meter från gränsövergången in i Norge och kan se huset på andra sidan gränsen. Ändå är hon förtvivlad.

– Jag kan inte ens hämta posten utan att få tio dagars karantän, säger hon.

Hon hade sagt upp sig för att satsa helhjärtat på sitt bolag den här säsongen. Nu får hon istället jobba extra på ett apotek nära Svinesundsbron. Utan det jobbet hade hon gått i konkurs.

– Det samhälle där jag bor har delats mitt itu, säger hon.

Hon är bara en av alla dem som drabbas hårt av de norska karantänsreglerna. Reglerna har slagit hårt mot kommunerna på bägge sidorna gränsen. Gränshandeln i Sverige försvann över en natt när Norge beslutade om en "lockdown".

Förlorat omsättning

– Vi har förlorat mellan 95 och 97 procent av omsättningen, säger Ole Jørgen Lind, butikschef på Maximat i Nordby shoppingcenter, norr om Strömstad.

Själv bor han i Halden och är en så kallad "gränsgångare", en av dem som drabbats hårdast.

– När jag kommer hem från jobbet ska jag befinna mig i hemmakarantän i tio dagar.

Men han hinner inte vara i karantän tillräckligt länge för att få ett normalt liv innan det är dags att åka till jobbet igen.

– Jag tillhör den grupp som varit längst i "karantän" av alla. Jag är i karantän varje dag och har varit det sedan den 16 mars, säger han när han går genom den näst intill folktomma mataffären.

Och det finns många fler som drabbas. Till Haldens kommun strömmar det in förfrågningar om dispens. En man har sin fästmö på den svenska sidan och de kan inte ses, en annan vill se till sina bikupor i Sverige och många har släktingar som de inte längre kan träffa.

Bevilja dispens

Men kommunen har ingen möjlighet att bevilja dispens.

– Vi upplever Strömstad som en grannkommun, inte som utlandet, säger Roar Vevelstad, kommundirektör i Halden.

Kommunen har vänt sig till den norska regeringen för att be om någon form av dispens i karantänsbestämmelserna. Men något besked har de inte fått – ännu.

– Det handlar inte om att få åka och handla i Sverige. Men de har familjer som bor på olika sidor på gränsen. Och vi har invånare som har egendomar och djur i Sverige.

– Jag har i min vädjan koncentrerat mig på Haldenbor som har speciella behov knutna till att passera gränsen. Det är viktigt för oss, säger Roar Vevelstad.

Fick blankt nej

En av dem som drabbats är svenske Johan Öberg. Kärleken tog honom till Halden för 25 år sedan. Nu har han en dement mamma och en styvpappa i livets slutskede på ett äldreboende i Lerum utanför Göteborg. Hans situation är akut.

Han vände sig till kommunen för att söka dispens för att kunna hälsa på sin döende styvpappa. Men han fick blankt nej. Då skrev han till Hälsodepartementet i Oslo.

– De sa också nej med förklaringen att smittspridningen i Sverige är så mycket större än i Norge, berättar Johan Öberg.

Så han beslutade sig för att åka ändå. Och betalade priset med tio dagar i hemmakarantän. Hans dotter ville också följa med. Men hon går på gymnasiet och tio dagars ogiltig frånvaro kunde hon inte riskera. Och fick stanna hemma.

Som ett fängelse

– Det är hopplöst. Det känns som ett fängelse, säger Johan Öberg.

Han tänker att det kanske lättar efter den 15 juni som är ett datum man talar om.

– Men då kanske det är för sent för mig och min styvfar. Jag åker nog snart igen och tar tio dagar i karantän, en gång till, säger Johan Öberg.

Jonas Dagson/TT

'Det är hopplöst. Det känns som ett fängelse', säger Johan Öberg som tvingas till karantän för att han besökt sin döende styvpappa i Sverige.
"Det är hopplöst. Det känns som ett fängelse", säger Johan Öberg som tvingas till karantän för att han besökt sin döende styvpappa i Sverige.
Fotograf: Björn Larsson Rosvall/TT
'Jag har vädjat till regeringen om att vi ska kunna bevilja dispens och har koncentrerat mig på Haldenbor som har speciella behov knutna till att passera gränsen. Det är viktigt för oss”, säger Roar Vevelstad, kommundirektör i Halden.
"Jag har vädjat till regeringen om att vi ska kunna bevilja dispens och har koncentrerat mig på Haldenbor som har speciella behov knutna till att passera gränsen. Det är viktigt för oss”, säger Roar Vevelstad, kommundirektör i Halden.
Fotograf: Björn Larsson Rosvall/TT
'Jag tillhör den grupp som varit längst i karantän av alla. Jag är i karantän varje dag och har varit det sedan den 16 mars, säger Ole Jørgen Lind, butikschef på Maximat i Nordby shoppingcenter.
"Jag tillhör den grupp som varit längst i karantän av alla. Jag är i karantän varje dag och har varit det sedan den 16 mars, säger Ole Jørgen Lind, butikschef på Maximat i Nordby shoppingcenter.
Fotograf: Björn Larsson Rosvall/TT
'Hälsodepartementet sa också nej på min dispensansökan med förklaringen att smittspridningen i Sverige är så mycket större än i Norge', berättar Johan Öberg som tvingades till karantän efter att ha besökt sin sjuka styvpappa.
"Hälsodepartementet sa också nej på min dispensansökan med förklaringen att smittspridningen i Sverige är så mycket större än i Norge", berättar Johan Öberg som tvingades till karantän efter att ha besökt sin sjuka styvpappa.
Fotograf: Björn Larsson Rosvall/TT
'Vi har förlorat mellan 95 och 97 % av omsättningen, säger Ole Jørgen Lind, butikschef på Maximat i Nordby shoppingcenter, norr om Strömstad. Arkivbild.
"Vi har förlorat mellan 95 och 97 % av omsättningen, säger Ole Jørgen Lind, butikschef på Maximat i Nordby shoppingcenter, norr om Strömstad. Arkivbild.
Fotograf: Adam Ihse/TT
'Vi upplever Strömstad som en grannkommun, inte som utlandet', säger Roar Vevelstad, kommundirektör i Halden.
"Vi upplever Strömstad som en grannkommun, inte som utlandet", säger Roar Vevelstad, kommundirektör i Halden.
Fotograf: Björn Larsson Rosvall/TT

FAKTA

Fakta: Haldens kommun

Norsk kommun med Halden som centralort.

I söder gränsar kommunen till Sverige med bland annat gränsövergångarna Svinesund och Kornsjø.

Befolkning: 31 000 invånare, omkring 25 000 bor i centralorten.

gränsgångare: Omkring 700–800 norrmän som arbetar i Sverige. Under övriga året omkring 300.

I staden ligger fästningen Fredriksten där Karl XII stupade 30 november 1718.

Inrikes

Stöd för att provfuskare får behålla poäng

Den som fuskat sig in på en högskoleutbildning riskerar att bli av med sin plats. Men det råder delade meningar om den tidigare fuskaren också ska fråntas betyg. Arkivbild.
Den som fuskat sig in på en högskoleutbildning riskerar att bli av med sin plats. Men det råder delade meningar om den tidigare fuskaren också ska fråntas betyg. Arkivbild.
Fotograf: Bertil Ericson/TT
Inrikes
Inrikes Den som fuskat sig till en studieplats på högskola bör få behålla sina poäng, föreslog regeringens utredare.
Och det ser ut som att förslaget har ett ganska brett stöd. Men ett par universitet och studentföreträdare säger bestämt nej.

När det för ett par år sedan avslöjades att det systematiskt fuskats på högskoleprovet, med rätta svar till försäljning, rasslade det till med tillslag, åtal och så småningom fällande domar för dem som organiserat fuskhandeln.

Personer som visat sig ha använt fuskpaketen fick sitt provresultat återkallat. De som hunnit antas till en eftertraktad utbildning miste studieplatsen. Men om den tidigare fuskaren hunnit en bit in på utbildningen och tagit poäng, då bör poängen få behållas, enligt ett utredningsförslag i vintras.

Ingen verkan

Ett av skälen var att ett återtagande kan bli verkningslöst. Studenten mister sin plats, men kan få sina kunskaper testade och tillgodräknade om hen på nytt söker en utbildning. Utredaren jämförde också med sanktionen för en annan grupp: de som inte fuskat sig in på en utbildning, men väl fuskat under utbildningen.

– Då är praxis att man blir avstängd fyra till sex veckor, men utbildningsplatsen behålls, förklarade utredaren Anna Tansjö i december.

Nu har betänkandet varit ute på remiss och av de redovisade svaren att döma är det betydligt fler som är för än emot utredningsförslaget. Bland dem som tillstyrker finns universiteten i Stockholm, Uppsala, Göteborg, Malmö, Örebro och Umeå samt Mittuniversitetet. Även Centrala studiestödsnämnden (CSN) och Universitetskanslersämbetet tillstyrker.

Sveriges Förenade Studentkårer, Högskolan i Skövde och Luleå tekniska universitet säger däremot nej till att låta det bli regel att betyg/poäng ska få behållas. Det är inte rimligt, skriver universitetet och syftar på att fuskare använt sig av organiserad brottslighet "för att orättmätigt kunna ta en av skattemedel finansierad utbildningsplats i anspråk". Universitetet anser i stället att varje fall bör prövas i domstol.

Invändningar har också Lunds universitet, och särskilt de fakulteter som tagit emot studenter som fuskat vid antagningen. "Att enbart återkalla antagningen har troligen en mycket liten avskräckande verkan", skriver universitetet bland annat och ser situationen som ohållbar. Frågan måste därför utredas vidare, enligt lärosätet.

Dubbel bestraffning

Flera av de instanser som säger ja till att låta provfuskare få behålla betyg hänvisar till argumenten i utredningen. Återkalla antagning är en sak, återkalla betyg en annan. Att återta godkända betyg skulle vara "oproportionellt och leda till dubbelbestraffning", skriver Linköpings universitet. "Återkallande av högskolepoäng skulle hämma förutsättningar för vidare studier", skriver Saco Studentråd.

Men att frågan är komplex framgår inte minst av Högskolan Kristianstads kluvna remissvar. Antagningen vid högskolan stödjer utredningsförslaget medan dess råd för studieadministration och studentstöd anser att en student som fuskat sig in på en utbildning inte "ska gynnas genom förmånen att få behålla de betyg som man erhållit under studietiden".

Anna Lena Wallström/TT

FAKTA

Fakta: Bakgrund

Utredningsförslaget om att de som fuskat vid antagning bör få behålla poäng/betyg baserades på ett tilläggsdirektiv.

Utredaren har tidigare föreslagit kroppsvisitation vid ett urval lokaler där högskoleprovet skrivs, i syfte att stävja fusk.

Bakgrunden är avslöjandet av organiserat fusk, med kulmen 2018.

Flera personer greps då, misstänkta för att ingå i ett nätverk som med hjälp av avancerad teknisk utrustning hade möjliggjort provfusk.

I oktober samma år åtalades tre män, som tillsammans drivit firman HP-hjälpen som sålt fuskpaket till provdeltagare runt om i landet.

I januari 2019 dömdes de tre huvudåtalade till fängelsestraff för bland annat grovt bokföringsbrott, skattebrott och medhjälp till osann försäkran, grovt brott.

Eftersom juristdomaren bedömts som jävig togs dock hela huvudförhandlingen om. Ligan dömdes på nytt i april i år, och fick då kortare fängelsestraff.

Tingsrätten dömde också 23 provskrivare som utnyttjat fusktjänsterna för grov osann försäkran till villkorlig dom och böter.

Parallellt med de rättsliga prövningarna beslutade Universitets- och högskolerådet om en lång rad återtaganden av högskoleprovsresultat och avstängningar från provet.

En rad lärosäten har också återtagit studieplatsen för studenter som kom in på en utbildning genom att fuska.

Skurup

Myser och ryser av minnen från Rydsgård

En glad kvinna med glasögon.
Viveca Kristiansen, fick årets kulturpris år 2020 från Skurups kommun, tillsammans med Karin Andersson. Båda är släkt- och hembygdsforskare.
Fotograf: Catharina Nilsson
Skurup
Bingsmarken Viveca Kristiansen hade lust att starta en studiecirkel för att studera sin hembygd. Men ”Rydsgårdsminnen” blev så populärt att det utvecklades till en serie föreläsningar med mycket interaktion från den stora åhörarskaran som kommer varje gång.
Nu har hon prisats för sitt engagemang.

För två år sedan startade Viveca Kristiansen en regelbunden träff på Rydsgårdshus som hon döpte till ”Rydsgårdsminnen”. Förhoppningen var att locka en grupp om ett tiotal personer som ville studera byn med omnejd bakåt i tiden. Vid första träffen kom det 24 personer. I snitt kommer det 36 personer varje gång, som mest 51 män och kvinnor som ville minnas på temat ”mejeriet”. Det var omöjligt att hålla en liten studiecirkel. Träffarna har fått karaktären av en föreläsning som Viveca Kristiansen håller i, där de som har mer information på temat bidrar efter lust och förmåga.

– Det är jätteroligt. Dels är det intressanta ämnen och så kommer det intressanta människor. Det kan vara skolkamrater som jag först inte känner igen, eller människor mina föräldrar umgicks med när jag var barn.

– Det är väldigt spännande att förflyttas mentalt bakåt till den tiden. Mycket nostalgi, säger Viveca med ett leende.

Skurups kommun har uppmärksammat de populära träffarna och utsett Viveca Kristiansen till Årets kulturpristagare 2020. Ett pris hon delar med Karin Andersson i år, som också är släkt- och hembygdsforskare.

FAKTA

Mer om årets Kulturpristagare

Ålder: 68 år

Familj: Maken Anders och en vuxen utflyttad son.

Bor: Bingsmarken

Gör: Pensionär

Aktuell: En av två som har fått kommunens kulturpris. Viveca Kristiansen och Karin Andersson har båda uppmärksammats för sin släkt- och hembygdsforskning och fick vardera 5 000 kronor av kommunen.

Prispengarna: - Ska jag kanske köpa ett bildprogram för, där jag ska sortera och digitalisera bilder.

Vivecas intresse för släktforskning har funnits latent under uppväxten med anledning av att hon hörde sin mor, Linnea Larsson, prata mycket om familj och släktingar. Men något verkligt intresse för saken uppstod inte förrän kort efter att Linnea Larsson gått ur tiden. En kväll när 51-åriga Viveca tyckte fredagsfilmen var supertråkig laddade hon ner ett släktforskningsprogram och tänkte att det kanske kunde vara en lämplig hobby. Hennes mor hade lämnat ”en lapp” med uppgifter om en Jöns Andersson Svartz som skulle vara hennes farmors farfars far. Det blev en ingång att forska i som har lett vidare till många spännande upplevelser och gör det fortfarande.

– Min mor var en samlare av guds nåde. Hon sparade på allt, brev, dödsannonser, almanackor och små lappar. Hon hade skrivit ned vem hennes förfäder var och jag ville se om det stämde. Och det gjorde det ju, berättar Viveca glatt.

Hon hittade en husar född 1761 vid namn Jöns Andersson Svartz och hans Elna. Senare kom Viveca att besöka grunden till deras hus.

– Där fanns ett stenröse och jag fick en känsla av att Elna gått där och tagit hand om deras barn, berättar Viveca och avslöjar att hon fortfarande inte lyckats bekräfta uppgiften om att Jöns kanske var med och stred mot Napoleon.

Inledningsvis började Viveca och hennes syskon att forska om deras egen far, Henry Larsson, som spenderade en stor del av sin tid på fabriken ”Stängselnät” i Rydsgård. Sin mors släkt hade hon mycket mer kunskap om så det var intressant att lära känna sin far igen på nytt genom att forska om hans liv och ursprung. Den första gången Viveca använde kyrkböcker för att verifiera uppgifter var det för att läsa om sin farmor. Det gav lite rysningar att se prästens bekräftande anteckningar rörande uppgifter som hon redan kände till. Känslan av att det skulle finnas mer att hämta då kyrkböckerna är en stor skatt för släktforskare.

Tre böcker rörande sin egen familj har Viveca varit med och författat och spritt i sin egen släkt. Vad gäller ”Rydsgårdsminnen” har föreläsningarna bara kommit igenom ”en bråkdel av byn” som Viveca säger men det finns redan mycket material att ta hand om.

– Det kan bli en bok av det med, så småningom, tror hon.

Just nu är det paus med träffarna eftersom de måste hålla restriktionerna för att inte riskera att coronaviruset sprids bland de äldre deltagarna. Viveca tror hon ska använda tiden till att sortera allt material som kommit in under träffarna, och kanske köpa ett bildprogram för gåvan från kommunen - som hjälper till att bringa ordning bland alla minnen.

Höör

Gripen elev tilläts gå ensam in på skolan

Susanne Thomasson ställer sig frågande till hur eleven som var misstänkt för att ha hotat en annan elev med en pistol kunde återvända till Ringsjöskolan samma dag som han greps.
Fotograf: Claes Hall/Arkiv
Höör
HÖÖR Två timmar efter att en elev gripits av polis, efter larm om att han kunde vara på väg att skjuta en annan elev, fick han skjuts tillbaka till skolan av personalen på sitt vårdboende – som dessutom lät honom gå in på skolan ensam.

Det var den 22 april som en elev hörde på omvägar att en annan elev skulle skjuta honom. Skola och polis tog uppgiften på största allvar och på eftermiddagen samma dag greps en elev som tidigare setts med ett vapen.

Trots den omfattande polisinsatsen kom den misstänkte eleven tillbaka till skolan bara två timmar efter att han gripits - för att hämta sin dator. Nu har Höörs kommun anmält händelsen både till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och Arbetsmiljöverket.

Händelsen vid 13-tiden den 22 april på Ringsjöskolan som SkD tidigare berättat om kom som en chock för de inblandade.

”Skulle ha hotat att skjuta en annan elev”

En elev på Ringsjöskolan hade någon dag tidigare visat ett vapen och ammunition för andra elever. Under den aktuella dagen fanns det uppgifter som gjorde gällande att eleven hotat att skjuta en annan elev på grund av en pågående konflikt.

– Vi var helt oförberedda på den här händelsen. Det krävdes snabba åtgärder och det blev ett snabbt förlopp. Vi är 400 människor på Ringsjöskolan och då är det lätt att det sprids rykten och missuppfattningar. Det blir snabbt en oro, berättar rektorn Susanne Thomasson.

Påträffades utanför gymnastiksalen

Rektorn berättar att hon under den aktuella dagen fick information av en elev på skolan att en annan elev skulle vara beväpnad. Eleven som slog larm hade sett ett skjutvapen en tidigare dag.

– Vid detta tillfälle fanns inte den misstänkte på skolan. Något senare kom han tillbaka till skolan och befann sig utanför gymnastiksalen där han skulle ha lektion.

– En lärare fångade upp honom och stannade med eleven utanför gymnastiksalen tills polisen kom och hämtade honom. Då stod det klart att han inte hade något vapen på sig, säger Susanne Thomasson.

Får undervisning på annan plats

Polisen tog larmet om en beväpnad elev på Ringsjöskolan på högsta allvar och skickade alla tillgängliga resurser. Det omfattade såväl regionala insatsstyrkan, civila patruller och radiobilar med uniformerad personal. En förälder till en elev på skolan som önskar vara anonym har tidigare ställt frågan vilka rutiner skolorna i Höör har för att minimera skadorna vid eventuella skolskjutningar.

– Vad gäller så kallade inrymningar för vi just nu en diskussion inom hela förvaltningen om vi ska träna på det. Det är absolut aktuellt. I dag har vi redan låsta klassrum under lektionstid, säger Susanne Thomasson.

Efter händelsen har Ringsjöskolan förändrat sina säkerhetsrutiner vilket innebär att dörrarna till skolan är låsta och måste öppnas av behörig personal. Eleven som misstänktes ha ett vapen har inte längre sin undervisning på skolan.

– Inte i de här lokalerna. Det fungerar inte med tanke på vad som hänt även om vi fortsatt har en hyfsad relation med eleven. Vi ger honom fullgod undervisning på annan plats, det känns mer tryggt.

– Händelsen har spridit sig till alla på skolan och enstaka elever har känt sig otrygga. Vi vill inte riskera något och därför har vi valt den här lösningen, säger Susanne Thomasson.

”Borde avtalat tid”

Rektorn är kritisk till att den misstänkte eleven kunde vandra in på skolan redan samma eftermiddag som den dramatiska insatsen hade skett. Något man också tar upp i en anmälan till Arbetsmiljöverket. Senare har kommunen också anmält HVB-hemmet där eleven bor till IVO.

– En och en halv timme efter att han gripits vandrade han åter in på skolan för att hämta en dator. Jag tyckte inte det var bra. Vi ledde ut honom ur lokalerna och kontaktade hans boende så att de kunde hämta honom.

– Polisen har säkert agerat rätt. Men någon borde haft tillsyn över honom. Pojkens boende borde avtalat en tid med oss att han skulle komma till skolan, säger Susanne Thomasson.

Malmö

Motiverar beslutet med att visa omtanke om de dementa

Malmö stad motiverar stängningen med att man tar hänsyn och visar omtanke om de personer som bor på Kronprinsens demensboende.
Fotograf: Johanna Norin/TT
Malmö
Malmö MALMÖ
Något datum för när Kronprinsens demensboende ska stänga finns inte enligt ansvariga inom Malmö stad.

– Det finns inget slutdatum. Varje boende ska först erhålla ett nytt boende efter önskemål, säger Helen Martinsson som är ansvarig för avdelningen för särskilt boende på Malmö stads hälsa, vård och omsorgsförvaltning.

Uppgiften att nya boende flyttade in bara några dagar efter det att beskedet kom kan hon inte kommentera närmare.

– Det har skett särskilda dialoger. Jag kan inte gå in på enskilda ärenden, fortsätter hon.

Malmö stad motiverar stängningen med att man värnar om dem som bor på boendet.

– Efter ett antal dialoger med fastighetsägaren Akelius kring kvarteret Kronprinsens ombyggnation och renoveringar har vi bedömt att det blir svårt att bedriva en god demensvård där. Detta bland annat på grund av oljud och tillgängligheten till en god utemiljö.

– Beslutet grundar sig på omtanke om målgruppen och svårigheter att skapa en trygg miljö under renoveringen.

Helen Martinsson har förståelse för att beskedet skapat oro bland de anhöriga. Speciell hänsyn kommer att tas med anledning av covid-19.

– Självklart har jag förståelse för oron som detta skapar. Beslutet grundar sig på omtanke om målgruppen och vilka konsekvenser olika störningsmoment kan få för den enskilde.

– Förvaltningen kommer att ta särskild hänsyn utifrån smittläget med covid-19. Ingen flyttar in till ett nytt boende om det finns smitta. Förvaltningen tar fullt ansvar för det praktiska och alla kostnader som är relaterade till flytten.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

NannyPoppins

Fler tar hjälp av nanny - ökningen väntas fortsätta när RUT-avdraget tredubblas

NannyPoppins Det finns just nu ett stort intresse av att anlita en nanny. Barnvaktsföretaget NannyPoppins beskriver hur det finns ett stort intresse för att få hjälp med barnpassning och att det stora intresset förväntas växa när möjligheten att göra skatteavdrag för tjänsten utökas.

Det är en fantastisk förmån att vara förälder. Du får möjligheten att se ett barn växa upp och formas till en egen människa och utvecklas år för år. Men med det sagt så behöver föräldraskapet inte alltid vara enkelt - det är prövande att vara förälder. Du måste ha förmågan att prioritera mellan saker i livet, du aldrig hade velat prioritera mellan. Det gäller därför att göra de val och beslut som är bäst för familjen som helhet - även om det inte finns något facit över vad som är rätt beslut i alla situationer. Ett sätt att frigöra mer tid att göra de saker du vill och behöver göra som förälder är att ta in en nanny. En nanny som kan bidra till omsorgen av ditt barn och avlasta dig som förälder några timmar i veckan och på så sätt frigöra tid för att ni kan göra annat.

Nanny - möjliggör tid för karriär och socialt liv

Möjligheten att få hjälp av en nanny innebär att man skapar tid för annat som man tidigare inte haft tid att göra. Det kan handla om att arbeta de där extra timmarna på jobbet, kanske för att senare kunna göra anspråk på en chefstjänst eller annat roligt uppdrag man är intresserad av. Det kan också innebära att man får mer tid över till att träffa vänner, eller släkt.

Trygg barnvakt

En av NannyPoppins viktigaste fokusområden är trygghet. Det är viktigt att familjen känner sig trygg med att den barnflicka man anlitar är pålitlig och trygg i omsorgen av ens barn. Därför har NannyPoppins ett mycket seriöst rekryteringsförfarande där bara en ett fåtal av hundra sökanden får jobbet. Rekryteringsförfarandet innehåller flera olika djupintervjuer samt tester och ett krav är att personen innan den anställs som barnvakt, har erfarenhet av att passa barn. NannyPoppins kontrollerar även att personen inte förekommer i belastningsregistret, samt gör flertalet slagningar i offentliga register för att kontrollera att personen inte förekommer i övriga domstolstvister. Vill du läsa mer om NannyPoppins rekryteringsprocess av barnvakt.

Pedagogisk barnflicka

Det blir allt vanligare att föräldrar önskar en pedagogisk nanny. Det handlar givetvis inte om att mötet mellan barnvakt och barn ska bli en undervisningssituation, utan att de lekar och aktiviteter som nannyn gör med barnet har en pedagogisk baktanke i syfte att utveckla barnets förmåga att läsa, skriva, räkna och tala. Det går även att ägna en viss del av tiden med nanny till traditionell läxläsning, Skatteverket medger att 10 procent av barnpassningstillfället får ägnas åt detta givet att familjen i fråga vill ha fullt RUT-avdrag.

Handplockad nanny

NannyPoppins handplockar alltid en nanny till er familj. Det innebär att företaget lyssnar in era behov och förutsättningar och utifrån det sätter er i kontakt med en av bolagets nannys som stämmer in på era önskemål. Ni får träffa er nanny för ett första gratis möte och därefter ta ställning till om ni vill gå vidare. Det finns även andra aktörer som arbetar med barnpassning, en sådan är myNanny, läs mer om myNanny här och hitta en nanny.

Malmö

Kritik mot att dementa ska flyttas under pandemin

Anhöriga riktar kritik mot hur Malmö stad hanterar stängningen av demensboendet vid Kronprinsen.
Malmö
Malmö MALMÖ
Beskedet att Kronprinsens demensboende ska stängas kom som en total överraskning för de anhöriga. Många tycker att Malmö stad har för bråttom och att det är oacceptabelt och skandalöst att driva igenom en flytt av dementa när coronapandemin pågår för fullt.

– Det är ingen omtanke att flytta dementa i coronatider, säger en anhörig som vill vara anonym. Vi har fått välja på tre nya boenden som vi inte kan gå och besöka eftersom det är besöksförbund.

– När flytten är genomförd måste de boende vara i karantän i 14 dagar. Hela situationen skapar en stor oro och det här är rent ut sagt för djävligt.

Kronprinsens demensboende finns på Regementsgatan i ett femvåningshus strax intill det blåa Kronprinsenhuset. Här finns 20 platser och alla som bor här är dementa.

Avvecklas

Boendet har funnits i mer än 20 år. I början av april fick de anhöriga besked om att boendet ska avvecklas. Malmö stad meddelade att fastigheten ska renoveras och att det därför inte finns möjlighet att ha boendet öppet under renoveringen. Motiveringen är bland annat att flytten sker av omtanke och för de anhörigas bästa.

Den 1 april flyttade två nya personer in på gruppboendet. En vecka senare kom beskedet att det skulle stängas.

– Vi har fått veta att det är farligt med buller och att dementa inte kan ha öronproppar. När vi på ett möte frågade hur Malmö stad tänkt blev svaret ”ibland går det litet fort”.

– Vi motsätter oss inte själva stängningen men att den sker på det här brådskande sättet i coronatider. Dessutom är det ingen brådska med renoveringen från fastighetsägarens sida. Malmö stad har hittat en bra anledning för att stänga boendet, fortsätter den anhörige.

Tre av de boende har redan flyttat. Ulrika Eichler är en annan anhörig som är upprörd över Malmö stads agerande.

– Det här är en stor skandal mitt under brinnande coronapandemi, kommenterar hon i ett inlägg på Malmö anhörigförenings facebooksida. Hur kan detta bara få ske när övriga världen har fått dra i handbromsen och tänka om?

Många frågor

– Den riktiga anledningen till nedläggningen av Kronprinsens demensboende i Malmö lär vi anhöriga nog aldrig få svar på. Men det lutar nog tyvärr mer åt andra intressen än omsorg över de som bor på boendet när det renoveras.

Eftersom det är besöksförbud kan de anhöriga inte krama, hålla handen eller trösta sina nära och kära. Malmö stad ombesörjer flytten men vem som ska hänga upp tavlor och ordna andra praktiska saker som gör det nya boendet hemtrevligt har man inte fått besked om. Frågor väcks också om flyttpersonalen kommer att ha skyddsutrustning.

Kronprinsens gruppboende ska stängas och anhöriga är kritiska till att dementa ska flyttas mitt under coronapandemin.
Fotograf: Elisabeth Sandberg

Ulrika Eichler hade önskat att Malmö stad avvaktade med den här processen. De boende är redan påverkade av att kontakten med anhöriga är bruten och att vara instängda och i karantän på grund av coronapandemin.

– Att de även ska behöva utsättas för det här är inget annat än en ren skandal, anser Ulrika Eichler.

Höör

”Skolan har dragit felaktiga växlar på händelsen”

Höör
Höör Föreståndaren på HVB-hemmet där eleven bor säger att man gjorde ett misstag som lät eleven gå tillbaka till Ringsjöskolan samma dag som han gripits. Samtidigt är han kritisk till skolans agerande.

Efter att eleven gripits på Ringsjöskolan förhördes han av polis innan han fördes tillbaka till HVB-hemmet i Skåne där han har sin bostad. Strax innan hade polisen genomsökt pojkens rum.

Hittade en leksakspistol

– Polisen kom hit och berättade vad som hänt och letade igenom rummet. Där hittade man en leksakspistol. Sen åkte de samtidigt som en annan polispatrull släppte av pojken, berättar föreståndaren för Skånska Dagbladet.

Senare samma eftermiddag den 22 april skulle hela boendet in till Höör för att handla. I samband med besöket frågade pojken om han snabbt kunde gå in på Ringsjöskolan för att hämta sin dator som han behövde till läxläsning. Två personer från personalen som satt i bilen lät honom göra detta samtidigt som de väntade kvar i bilen utanför skolan.

”Personalen vet om att man gjort fel”

– Det är olyckligt det som skett. Pojken tänkte göra ett snabbt besök för att hämta datorn. Självklart gjorde vår personal fel. De skulle ringt skolan och kommit överens om en tid eller pratat med mig. Pojken hade inte där att göra vid den tidpunkten, säger föreståndaren.

– Personalen vet att man gjort fel och vi har tittat över rutinerna. De känner pojken och han är inte någon gangster som han utmålats som. Med det sagt skulle inte vår personal släppt in honom på skolan, säger föreståndaren på HVB-hemmet.

”Pojken har ingen våldsproblematik”

Föreståndaren är också kritisk till Ringsjöskolan.

– Det finns en fara i hur de har agerat. Man har dragit felaktiga växlar på det här. Som jag förstår det har eleven aldrig haft leksakspistolen på skolan utan visat upp den på en bild på sociala medier. Den här pojken har ingen våldsproblematik och enligt vår samlade bedömning kan han bo kvar. Om man som förälder inte har bakgrundsinformationen blir man livrädd. Det hade jag också blivit, säger föreståndaren och fortsätter:

– Vi är inget låst boende. Här bor man frivilligt. Vi kan inte hålla kvar folk här eller göra inspektioner på de boendes rum. Det måste polisen göra.

– Sen tar vi självfallet det som hänt på stort allvar. Pojken förstod inte allvaret. Nu förstår han och nu får han ta konsekvenserna av det säger föreståndaren som inte vidare vill kommentera den anmälan som Höörs kommun gjort till Inspektionen för vård- och omsorg

Viktigt med kommunikation

Höörs kommunpolis Niklas Årcén känner till ärendet i detalj men säger att en minderårig som släpps på fri fot alltid lämnas över aktivt till en vårdnadshavare.

– Sen är det generellt viktigt att vårdnadshavaren har en god kommunikation med skolan. Det är jätteviktigt vid sådana här tillfällen, säger Niklas Årcén.

Inrikes

Brand i garagelänga i Lund

En garagelänga i Lund började brinna under natten. Arkivbild.
En garagelänga i Lund började brinna under natten. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Räddningstjänsten larmades vid 01.40 till en brand i en garagelänga i Lund.

– Det började brinna i en bil och sedan fick vi veta att det spred det sig till den här garagelängan. Det var en ganska kraftig brand när vi kom fram, säger Joel Johansson, inre befäl vid Räddningstjänsten Syd.

Garagelängan hör till ett radhusområde och räddningstjänsten lyckades snabbt kontrollera branden. Sydsvenskan skriver att branden var så gott som släckt vid 03-tiden, men att räddningstjänsten skulle stanna kvar för eftersläckning.

Ingen person rapporteras ha skadats i branden. Polisen har inlett en utredning om grov skadegörelse genom brand.

NÄSTA ARTIKEL