Martin Noréus Foto: TT

Läckande skott

Finansinspektionen är ett av de viktigaste verktygen för att komma till botten med misstänkt penningtvätt i bland annat Swedbank, med deras vid det här laget ökända verksamhet i Baltikum. Även SEB utreds.
För att systemet ska fungera som skydd mot korruption är det viktigt att det är vattentäta skott mellan finansinspektionen och bankväsendet. Tyvärr är det inte det. Finansinspektionens vice generaldirektör Martin Noréus har lämnat sin tjänst för att bli chef på Handelsbanken och är inte den förste som gjort den resan. Det är begripligt: lönen kan vara det dubbla. Ironisk nog har Martin Noréus själv tidigare larmat om problemet med brain drain på finansinspektionen.
Utan att vara konspirationsteoretisk kan man fundera på hur stor nytta bankerna har av att rekrytera någon från ett organ som arbetar med att granska bankväsendet. En sådan person blir en enorm tillgång kunskapsmässigt men tyvärr också strategiskt. Om någon är en särskilt duktig utredare kan det, utan att kasta skugga på någon enskild tjänsteman, vara ett smart drag att rekrytera och oskadliggöra personen på det sättet.
Tyvärr har storbankerna under de senaste åren agerat på ett sätt som gör att man är osäker på deras moraliska kompass.
Enligt en granskning av SvD Näringsliv har FI:s toppchefer friat en rad storbanker, trots allvarliga brister i skyddet mot penningtvätt. I kombination med att storbankerna använder FI för rekrytering målas det upp en problematisk bild av potentiellt jäv i en litet land som Sverige, med en finanssektor med för stor rörlighet mellan inspektörer och inspekterade.
Aktiespararnas vd Joacim Olsson föreslår att man bör fundera på att inrätta en gemensam europeisk finansinspektion för att skapa andra vägar för FI:s karriärsugna personal än till banksektorn. Det är ett intressant förslag.
Man kan inte hindra någon att byta jobb eller en bank att headhunta kompetent personal. Men personalflöden mellan myndighet och bank bör ses som ett problem.

Dagens fråga

Brukar du fira namnsdagar?

Loading ... Loading ...