Skurup

Hus på 104 kvadratmeter från 1970 sålt i Skurup

Artikel Skurup Fastigheten på adressen Lindvägen 6 i Skurup har fått en ny ägare.

PREMIUM

Fastigheten på adressen Lindvägen 6 i Skurup har fått en ny ägare. Köpare är Ingela Andrea Hall, 52 år, tidigare boende på Norrgatan i Skurup och säljare är Kjell Hansson. Köpet blev klart i augusti 2019 och priset blev 2 405 000 kronor. Det 104 kvadratmeter stora huset är byggt 1970.

Nyligen såldes ett annat hus alldeles i närheten, på Östergatan 46. Där såldes ett 80 kvadratmeter stort hus och priset för det blev 2 295 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Trump hotar med order mot Twitter

USA:s president Donald Trumps Twittersida. Arkivbild.
USA:s president Donald Trumps Twittersida. Arkivbild.
Fotograf: J David Ake/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Donald Trump kommer inom kort att skriva under en presidentorder om sociala medier. Det uppger Vita husets pressekreterare Kayleigh McEnany.

Exakt vad denna order innebär, eller när den ska skrivas under, är inte känt.

Twitter lade på tisdagen till varningstecken för vilseledande innehåll på två av Donald Trumps tweetar, och presidenten har därefter hotat – på Twitter – med att "starkt reglera eller stänga ner" sociala medier-plattformen.

Utrikes

Över 100 000 virusdöda i USA

Amerikanska flaggor på halv stång under helgen, president Donald Trump utropade tre dagars sorgedag under förra helgen för att hedra offren för covid-19.
Amerikanska flaggor på halv stång under helgen, president Donald Trump utropade tre dagars sorgedag under förra helgen för att hedra offren för covid-19.
Fotograf: Patrick Semansky/AP/TT
Utrikes
Utrikes

USA har nu officiellt rapporterat in över 100 000 avlidna i spåren av coronaviruset.

På hemsidan där Johns Hopkins-universitetet publicerar antal fall klättrade räknaren över USA:s siffror på onsdagskvällen svensk tid från 99 983 till 100 014.

– 100 000 människor, på 100 dagar, sade representanthusets talman Nancy Pelosi i en kommentar när hon pratade med journalister i ett annat ämne och nåddes av nyheten.

USA är det värst drabbade landet i världen, i såväl dödsfall som antalet smittade, som officiellt uppgår till 1 695 776.

Totalt i världen har drygt 5,6 miljoner människor smittats och 353 000 avlidit.

Inrikes

Pojke träffad av blixt efter fotbollsträning

Blixten slog ner när sjuåringen var på väg hem från sin fotbollsträning på Värmdö, öster om Stockholm. Arkivbild.
Blixten slog ner när sjuåringen var på väg hem från sin fotbollsträning på Värmdö, öster om Stockholm. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En sjuårig pojke har träffats av blixten på Värmdö, öster om Stockholm, rapporterar SVT Nyheter Stockholm.

Pojken tränade utomhus med sitt fotbollslag när ett stort blixtoväder plötsligt drog in över området vid 17-tiden på onsdagen. Sjuåringen och hans pappa gav sig då hastigt hemåt i ösregnet, men när pojken befann vid ett staket slog blixten ner.

– Då såg vi en ljusbåge över hela staketet. Och hans arm flög iväg från staketet, berättar pappan för SVT.

Han tror att blixten slog ner i ett träd omkring hundra meter bort och fördes över staketet till sonen, som efteråt klagade på stark smärta och stickningar i armen och i ansiktet.

– Han var livrädd, säger pappan.

Föräldrarna tog sonen snabbt till sjukhus, där han undersöktes under kvällen. Enligt pappan mår pojken efter omständigheterna bra.

Kävlinge

Toppkvalitet på Annelundsskolan

Bilden visar ett barn som pluggar matematik. Bara händerna syns. en hand håller i pennan. Den andra handen har en tatuering.
Annelundsskolan får genomgående betyget hög kvalitet. Studieron är viktig och något man jobbar med.
Fotograf: Henrik Montgomery/TT
Kävlinge
Kävlinge Skolinspektionen ger Annelundsskolan toppbetyg. Det visar myndighetens kvalitetsgranskning.

Undersökningen genomfördes i mars en två dagar lång inspektion. Det var ett ansträngt läge då dete var mitt under rådande pandemi.

Trots detta kunde Skolinspektionen konstatera att Annelundsskolan håller en mycket hög kvalitet. Ordet ”hög” är genomgående i utlåtandet. Till exempel skriver inspektionen att undervisningen i hög utsträckning främjar elevernas möjlighet att nå läroplanens mål avseende kunskap och värden. Skolan arbetar i hög utsträckning så att miljön ska vara trygg och ge studiero. Förutsättningar för att säkerställa likvärdighet i bedömning och betyg ges i hög utsträckning. Då skolan är mycket liten fick även nästan alla lärare besök av inspektionen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Poliser sparkas efter att svart man dog

Demonstranter på Minneapolis gator efter det uppmärksammade dödsfallet.
Demonstranter på Minneapolis gator efter det uppmärksammade dödsfallet.
Fotograf: Carlos Gonzalez/Star Tribune/AP/TT
Utrikes
Utrikes En film som visar hur poliser i Minnesota misshandlar en obeväpnad svart man har spridits på internet och väckt fördömanden och avsky.
Nu har de fyra poliserna fått sparken, fallet utreds av FBI – och borgmästaren Jacob Frey uppmanar åklagare att åtala en av poliserna.

En video filmad i måndags visar hur en vit polis med knäet sätter sig på en svart mans nacke. Mannen ligger på gatan och klagar på att han inte kan andas, men polisen och hans tre kolleger lyssnar inte på hans vädjan.

När de sedan beordrar honom att resa sig ligger han kvar, oförmögen att röra sig. Senare samma dag avled mannen, som heter George Floyd, i Minneapolis i delstaten Minnesota.

När videon spreds kom fördömanden från hela USA och i Minneapolis demonstrerade tusentals på tisdagen. Enligt tidningen Star Tribune kastade flera demonstranter vattenflaskor på kravallutrustad polis, som sköt tårgas.

Vill åtala

Minneapolis borgmästare Jacob Frey hade då redan med omedelbar verkan avskedat de fyra poliserna.

I ett inlägg på Facebook skriver han: "Att vara svart i USA ska inte vara en dödsdom".

På onsdagen uppmanade Frey åklagare att åtala den polis som satte knät i nacken på George Floyd.

Delstatens guvernör Tim Walz säger i ett uttalande att "avsaknaden av medmänsklighet i den hemska videon är fruktansvärd. Vi kommer att få svar och kräva att rättvisa skipas".

"Ingen utveckling"

Den federala polisen FBI har inlett en förundersökning om dödsfallet. Men det räcker inte, anser många medborgarrättsgrupper, och bland annat har krav på att de fyra poliserna ska åtalas för mord rests.

– De mördade min bror. De borde vara i fängelse för mord, säger Bridgett Floyd, offrets syster.

Medborgarrättsgruppen The american civil liberties union konstaterar att fallet i Minneapolis visar att polis i landet fortsätter att använda våld mot svarta som ankklagas för mindre brott.

– Den här tragiska videon visar hur lite meningsfull förändring som har skett när det gäller att ta livet av svarta amerikaner, säger organisationens talesperson i polisfrågor, Paige Fernandez, till nyhetsbyrån AFP.

Floyds död har flera likheter med ett fall i New York 2014, då en vit polisman tog stryptag på den svarte sexbarnsfadern Eric Garner, som avled.

Flera aktuella fall

Det dödsfallet väckte stor uppmärksamhet i USA och ökade stödet för Black lives matter-rörelsen, som tog fart 2012 efter att den 17-årige afroamerikanen Trayvon Martin dödades av en senare friad områdesvakt i Sanford, Florida.

Under våren har flera fall där afroamerikaner far illa av vita polisers behandling väckt uppmärksamhet. I Kentucky tog sig tre poliser i mars in i en svart kvinnas hem och sköt henne, och i Georgia utredde inte polis och åklagare det omskrivna fallet i februari, då en svart man sköts till döds under en joggingtur. Det fallet har efter demonstrationer börjat utredas.

Ben Crump, advokat och människorättsförkämpe, har tagit sig an båda de sistnämnda fallen, och har nu även anlitats av George Floyds familj. Han säger i ett uttalande om fallet i Minneapolis att polisen stoppade Floyd när de misstänkt honom för någon form av urkundsförfalskning.

"Detta grova, våldsamma och omänskliga användandet av våld har kostat livet på en man som skulle förhöras om misstankar om ett icke-våldsamt brott", säger Crump i ett uttalande.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Nordicbet

Skånska fotbollslag – framgång i Superettan

Nordicbet Skåne är en mäktig fotbollsregion. I Allsvenskan finner vi storheterna Malmö FF och Helsingborgs IF, men i superettan är det för närvarande bara Trelleborgs FF som håller de skånska ställningarna. Endast tre klubbar i de två högsta divisionerna. Är det i enlighet med den storslagna skånska fotbollshistorien?

Skånes senaste storhetstid

För femton år sedan spelade fyra skånska klubbar i allsvenskan och för nio år sedan – så sent som 2010 – utkämpade Malmö FF och Helsingborgs IF en duell om SM-guldet. Trelleborg slutade femma i allsvenskan medan Landskrona BOIS tog samma position i superettan där Ängelholms FF blev tolva. Året därpå vann Helsingborg allsvenskan medan Ängelholm kvalspelade för att ta steget upp i Sveriges högsta serie.

Kärvare tider

Skåne var att räkna med. Inte minst som intressanta spel i de absolut viktigaste matcherna. Idag präglas Superettan fotbollsodds knappast alls av Skåne. Kvar finns endast Trelleborgs FF. Helsingborg dras med ekonomiska problem och kämpar om att hålla sig kvar i allsvenskan. Landskrona befinner sig i division 1 medan Ängelholm kämpar på i division 2, där man möter andra klassiska skånestorheter som IFK Malmö, som en gång i tiden var Malmös förstalag och deltagit i spel i Europa, men har även många säsonger i allsvenskan och föregångsserier till superettan.

Malmö FF håller stilen och Trelleborg kämpar

Idag är det endast MFF som håller gammal god stil i allsvenskan, men för oss som älskar att följa superettan finns endast Trelleborgs FF och det går väl lite sisådär, där man får vara nöjd med en mittenplacering samtidigt som risken för att dras ned i kampen om kvalplatserna är överhängande.

Fortet Vångavallen

En gång i tiden var dock Vångavallen en plats som beredde många storlag svår ångest. Det var svårspelat och så sent som 2018 var TFF i allsvenskan, efter att ha varit ned och vänt i division 1 så sent som 2015. En serieseger som för övrigt säkrades mot Helsingborgslaget Eskilsminne IF och sedan följde två säsonger i superettan som kulminerade i kval mot Jönköping Södra, vilket gav en allsvensk plats 2018. Klubben var dock sedan länge ett rutinerat superettanlag och hade flera sejourer i allsvenskan bakom sig, där den första kom 1985 och den absolut bästa perioden i klubbens historia var under 1990-talet då man lyckades med konststycket att ta sig till UEFA-cupen.

Skrälleborg

Säsongen 1994/95 hackade sig Trelleborg förbi färöiska Götu i två inte alltför imponerande insatser och få trodde väl att äventyret skulle gå särskilt mycket längre när engelska Blackburn Rovers stod som motståndare i nästa omgång. Då med ett stjärnspäckat lag som kryllade av landslagsmän och internationella storspelare, såsom den engelske skyttekungen Alan Shearer. Rovers skulle samma säsong vinna hela Premier League, men att åka till Vångavallen visade sig betydligt tuffare än Old Trafford. Trelleborg – däremot – njöt för fulla muggar på Ewood Park, då man vann den första matchen med 1–0 efter mål av Fredrik Sandell. En seger som skapade stora rubriker i hela Europa och efter 2–2 hemma, så var avancemanget ett faktum. Skrälleborg var numera ett begrepp och man pressade dessutom italienska Lazio i följande omgång, där endast ett mål på övertid avgjorde dubbelmötet till Rom-klubbens fördel.

Bygga nytt och stanna kvar

Idag handlar det om att bygga på nytt efter uttåget från allsvenskan och att framförallt att inte falla igenom superettan till mörkret i division 1. En hel del talar för att den anrika föreningen kommer att klara uppgiften, men inget står skrivet i sten. Kampen kommer att bli hård säsongen ut. Men visst vore det märkligt med en superetta utan en skånsk klubb.

Inte mycket underifrån

Ja, om nu inte Helsingborg trillar ur allsvenskan igen. Även här kommer det handla om en fight ända in på målsnöret. Underifrån är det väl Torns IF - från lilla Stångby norr om Lund - som ligger bäst till tillsammans med klassiska Landskrona BOIS, men att avancera från division 1 till superettan är ett riktigt nålsöga och båda klubbarna befinner sig i mittenskiktet med hopp om att stabilisera sig på den övre halvan. Klubbar som Ljungskile SK, Skövde AIK, FC Trollhättan såväl som den lilla göteborgsklubben Utsiktens BK är nog alla starkare än Skåneklubbarna, åtminstone i dagsläget.

Skånederbyn

Skåne är kanske inte vad det en gång var i superettan, men Trelleborgs FF lär klara sig kvar och kanske få sällskap av Helsingborg nästa säsong, så visst finns det utsikter för Skånederbyn, även om Helsingborgsfansen knappast ser fram emot ett sådant scenario.

Utrikes

FN-oro över uppgifter om stridsflyg i Libyen

Ett ryskt stridsflygplan av typen Mig-29. Arkivbild.
Ett ryskt stridsflygplan av typen Mig-29. Arkivbild.
Fotograf: Misha Japaridze/AP/TT
Utrikes
Utrikes Ryssland har inte skickat försvarsstyrkor till Libyen, hävdar talesmannen Vladimir Dzjabarov.
Men enligt USA har uppskattningsvis 14 ryska stridsflygplan landat i Libyen efter omväg via Syrien – uppgifter som oroar FN.

Federationsrådet, det ryska parlamentets överhus, har inte ens fått någon förfrågan om att godkänna militära insatser i det nordafrikanska landet. Det säger Dzjabarov, som är högt uppsatt i överhusets utrikesutskott, enligt Interfax.

Sedan tidigare ses det som en öppen hemlighet att Ryssland har legosoldater på plats för att stödja den östlibyske krigsherren Khalifa Haftar och hans LNA-styrkor i striderna mot den internationellt erkända regeringen (GNA), med säte i huvudstaden Tripoli, och som stöds av Turkiet.

Målades om

Och sedan LNA drabbats av flera bakslag i konflikten skickades enligt USA nyligen ryskt stridsflyg som understöd till legosoldaterna.

Africom, som ansvarar för USA:s militära operationer i Afrika, uppger att planen först sändes från Ryssland till Syrien. Där målades de om för att dölja ursprunget och de ryska beteckningarna togs bort. Det ska handla om uppskattningsvis 14 stridsflygplan av typen Mig-29 samt Su-24, enligt amerikanska uppgifter. De ska efter mellanlandning i Tobruk i östra Libyen ha tagit mark på en flygbas i Jufra i de centrala delarna av landet.

LNA-talespersonen Ahmed Mismari tillbakavisar uppgifterna och kallar dem "medierykten och lögner".

Stéphane Dujarric, talesperson för FN-chefen António Guterres, luftar oro. Han säger att om uppgifterna om de ryska flygplanen stämmer så utgör det en "flagrant kränkning av vapenembargot" som infördes för Libyen 2011.

Utan att nämna Ryssland vid namn säger Dujarric att "rapporter om kränkningar har ökat avsevärt under de senaste veckorna, med rapporterade nästan dagliga överföringar via luften, land och hav".

Liknar Syrien

Det oljerika Libyen har härjats av kaos och konflikt mellan rivaliserande styren och miliser sedan diktatorn Muammar Gaddafi störtades och dödades i ett Nato-stött uppror 2011.

Konflikten förvärrades när Haftar, som också stöds av bland andra Egypten, Förenade arabemiraten och Saudiarabien, inledde sin offensiv mot det bredare internationellt erkända styret i Tripoli i april i fjol.

Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian varnade på onsdagen för att situationen i Libyen börjar likna den i Syrien.

Kaoset i Libyen fortsätter. Bild tagen efter en flygräd mot en militärakademi i Tripoli i januari i år.
Kaoset i Libyen fortsätter. Bild tagen efter en flygräd mot en militärakademi i Tripoli i januari i år.
Fotograf: Hazim Ahmad/AP/TT

FAKTA

Fakta: Kaos i Libyen sedan 2011

Libyen är ett vidsträckt ökenland – från huvudstaden Tripoli till landets sydöstra hörn är det nästan lika långt som från Tripoli till Berlin i Tyskland. Av de drygt sex miljoner invånarna bor i stort sett alla längs Medelhavskusten.

Landet styrdes under fyra decennier av diktatorn Muammar Gaddafi. Men demonstrationer i grannländerna Tunisien och Egypten under början av 2011 utlöste en väpnad revolt.

Gaddafi störtades och gav sig på flykt. Den 20 oktober fångades han och dödades under kaotiska omständigheter i hemstaden Sirte.

En övergångsregering bildades, men striderna fortsatte och sedan dess har ingen lyckats ta kontroll över hela landet.

2014 skedde en splittring, när general Khalifa Haftar bröt med styret i Tripoli och etablerade ett rivaliserande maktcentrum i Tobruk i östra Libyen. Där finns ett alternativt parlament, ett alternativt oljebolag och en alternativ centralbank.

FN och många västmakter stödjer Tripoliregeringen, kallad GNA och ledd av Fayez al-Sarraj. Men även Tobrukregeringen har stöd av flera viktiga aktörer, exempelvis grannlandet Egypten samt Ryssland, som anser att Haftars hårdhandskar är en bättre garant mot extrem islamism.

För EU:s tungviktare Frankrike och Tyskland är Libyen ett avgörande gränsland för migrantströmmarna till EU. Laglösheten där har lockat flyktingsmugglare, som etablerat olagliga och livsfarliga rutter för migranter från många andra afrikanska och asiatiska länder. Italien har tidigare gjort uppgörelser med libyska ledare om att kontrollera migranttrafiken, men de har fallit på att ingen har full kontroll över Libyens territorium.

Källa: Landguiden/UI med flera

Kultur och nöje

Disney hoppas öppna nöjespark i juli

Disney World i Florida har varit stängt under coronaepidemin. Arkivbild.
Disney World i Florida har varit stängt under coronaepidemin. Arkivbild.
Fotograf: John Raoux/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Disneykoncernen hoppas att man kan öppna världens största nöjesfält, Disney World i Florida, den 11 juli. Företaget väntar på ett beslut från delstatens guvernör Ron DeSantis och har skickat en plan för hur man ska gå tillväga för att öppna parken medan coronaepidemin fortfarande pågår.

Både personal och besökare ska bära munskydd och man planerar att ta tempen på besökarna innan de får komma in i parken. Det blir inga parader, fyrverkerier eller andra aktiviteter som lockar till sig stora folkmassor. Besökare uppmanas boka inträdet i förväg och det finns en plan för hur många som får vistas samtidigt på Disney World.

Alla Disneys nöjesparker har varit stängda sedan coronapandemin började, men Shanghais Disneyland öppnade igen den 11 maj, med restriktioner om social distansering, munskydd och temperaturkontroller. Totalt beräknar Disney att företaget har förlorat omkring en miljard dollar i intäkter från nöjesfälten mellan januari och mars.

Utrikes

Fem dog i sjukhusbrand i Bangladesh

På bilden från den 21 april uppförs en provisorisk avdelning för vård av covid-19-patienter i Dhaka.
På bilden från den 21 april uppförs en provisorisk avdelning för vård av covid-19-patienter i Dhaka.
Fotograf: Al-emrun Garjon/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Fem personer har omkommit i en brand på ett sjukhus i Bangladesh huvudstad Dhaka, enligt myndigheterna.

De som dog var inlagda på en provisorisk isoleringsavdelning för covid-19-patienter på sjukhuset. Branden uppstod när en luftkonditioneringsapparat fattade eld.

Lågorna spred sig snabbt på avdelningen på grund av brandfarligt material som steriliseringsvätska.

– Tacka Gud för att de lyckades få elden under kontroll innan den nådde huvudbyggnaden. Annars hade det lett till en katastrof, säger en icke namngiven läkare.

Coronaepidemin i Bangladesh har tilltagit i styrka under de senaste veckorna, med nästan 40 000 bekräftade smittade och 544 dödsfall. Hälsoexperter bedömer dock att det finns ett stort mörkertal, och att de officiella siffrorna är låga på grund av att få personer testas för covid-19.

NÄSTA ARTIKEL