Stadsteaterns exteriör var färdig redan på senvåren 1943 och förevisades för allmänheten i samband med det årets Barnens dag-festligheter under första veckan i juni. Även om denna ”gigantiska funkislåda” långtifrån var oomstridd var så gott som alla dock rörande överens om att byggnaden med sina stora glaspartier utgjorde en imponerande anblick när man kom Fersens väg fram. Nils Sjögrens stora springbrunn Tragos som skulle resas på piazzan kom att avsevärt försenas bland annat på grund av svårigheterna att få brons till gjutningen. Bilden här är dock tagen i nära anslutning till invigningen i september 1944.
Logga in eller köp Premium för att se hela bildspelet
Här repeterar Sandro Malmquist – i mitten – med Georg Årlin och Gaby Stenberg inför premiären på En midsommarnattdröm. Malmquist var som regissör känd för att ge skådespelarna lugn och tillfälle att pröva sig fram.
Logga in eller köp Premium för att se hela bildspelet
Logga in eller köp Premium för att se hela bildspelet
Någon av dessa män gick det att leja om man inte själv hade tillfälle att i timtal köa. Men förstås var det inte gratis. Upp till fem kronor i timmen fick man vara beredd att betala för uppdraget. För 48 timmars väntan blev det en på den tiden ganska ansenlig summa.
Logga in eller köp Premium för att se hela bildspelet
Malmö stadsteaters första programhäfte. Det här utseendet kom teaterns programblad att ha med skiftande färgomslag under åtskilliga år.
Logga in eller köp Premium för att se hela bildspelet
Radioteaterns chef, Malmöfödde diktaren Hjalmar Gullberg läste prologen till En midsommarnattsdröm vid invigningen av Stadsteatern.
Logga in eller köp Premium för att se hela bildspelet
I teaterns invigningsstycke William Shakespeares En midsommarnattsdröm gjorde Gaby Stenberg, då mest känd från filmen, rollen som älvdrottningen Titania och Georg Årlin en ståtlig Oberon med försilvrade horn i pannan. Regissören Sandro Malmquist, som började sin teaterbana som dekorationsmålare, hade även tecknat alla dräkterna i stycket.
Logga in eller köp Premium för att se hela bildspelet
Dåvarande Dramaten-chefen, Pauline Brunius, överlämnade en teaterkatt av röda dahlior till Sandro Malmquist.
Logga in eller köp Premium för att se hela bildspelet
Logga in eller köp Premium för att se hela bildspelet
När Stadsteatern 10-årsjubilerade 1954 valde man som jubileumsprogram Franz Lehárs operett Glada änkan i regi av Ingmar Bergman och med Gaby Stenberg och Per Grundén i huvudrollerna. Bergman tog operettens värld på allvar och föreställningen slog publikrekord med 154 000 besökare. Större publikskaror till Malmö stadsteater lär bara La Cage aux Folles och My Fair Lady ha lockat. Gaby Stenberg gjorde här en strålande Hanna Glavari i dräkter, där man sannerligen inte sparade på tyg.

75 år sedan Malmö stadsteater invigdes

Kultur och Nöje Den 23 september 1944 – alltså i dagarna för 75 år sedan – firades invigningen av Malmö stadsteater, i dag Malmö opera.
Maken till fest lär Malmö nog inte varit med om sedan klang- och jubeldagarna under Baltiska utställningen 1914. Så var det också en 40-årig dröm som förverkligades.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på Skånskan.se
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din mejlkorg