Blentarp

58-åring ny ägare till lantbruksfastighet i Blentarp

Artikel Blentarp Försäljningen av fastigheten på Sövdevägen 220-13 i Blentarp är nu klar.

PREMIUM

Försäljningen av fastigheten på Sövdevägen 220-13 i Blentarp är nu klar. Ny ägare är Susanne Johansson, 58 år, från Genarp och säljare är Hrafnkell Karlsson. Det 154 kvadratmeter stora huset är byggt 1949. Ägarbytet blev klart i september 2019 och priset blev 2 800 000 kronor.

Fastigheten omfattar också 3 hektar betesmark.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Många gripna i utredning om döda migranter

Poliser och rättsteknisk personal på plats när de 39 döda migranterna hittades i oktober. Arkivbild.
Poliser och rättsteknisk personal på plats när de 39 döda migranterna hittades i oktober. Arkivbild.
Fotograf: Alastair Grant/AP/TT
Utrikes
Utrikes Enligt franska och belgiska åklagarmyndigheter har 26 personer gripits inom ramen för utredningen om de 39 vietnamesiska migranter som hittades döda utanför London i fjol.

Belgiska åklagare uppger att 13 av personerna, varav 11 vietnamesiska medborgare, har gripits i landet. De misstänks för att ha drivit det smugglingsnätverk som låg bakom tragedin.

"Organisationen var inriktad på att smuggla flyktingar från Asien, särskilt från Vietnam", skriver åklagarna i ett uttalande.

De döda, varav två 15-åriga pojkar, hittades när polisen larmades till ett industriområde i Grays, öster om London. Samtliga personer som befann sig i ett lastutrymme dödförklarades snabbt enligt polisen på plats.

Enligt rättsmedicinska utredningar dog de 39 av syrebrist och uttorkning och en av dem skickade ett textmeddelande till sin familj att hon låg döende i lastutrymmet.

Lastbilen kom från Frankrike och Belgien och de gripna där misstänks alltså ha organiserat transporten. Även de flesta av de 13 gripna i Frankrike är vietnamesiska medborgare, enligt en rättslig källa.

Enligt ett pressmeddelande från det europeiska polissamarbetet Europol gjordes också 27 husrannsakningar i samband med tisdagens gripanden och 21 migranter påträffades.

Dessutom beslagtogs tre fordon, elektronik samt kontanter.

Föraren av lastbilen utanför London har redan erkänt dråp.

Utrikes

Vädret stoppar USA:s återkomst i rymden

Space X-raketen Falcon 9, med två amerikanska astronauter ombord, hann långt i föreberedelserna för uppskjutning innan vädret satte stopp.
Space X-raketen Falcon 9, med två amerikanska astronauter ombord, hann långt i föreberedelserna för uppskjutning innan vädret satte stopp.
Fotograf: Chris O'Meara/AP/TT
Utrikes
Utrikes Efter nio långa år skulle USA åter ta steget ut i rymden. Men dåligt väder stoppade uppskjutningen av den privata Space X-raketen.
De två astronauterna får en ny chans till helgen.

Sedan rymdfärjorna flög för sista gången 2011 har USA saknat egen möjlighet att skicka människor till och från jorden. Det har inte gett den nationella stoltheten någon ro, och på onsdagen var det tänkt att ordningen – med amerikanska ögon – skulle återställas.

Men med bara 17 minuter kvar till uppskjutningen från Kennedy Space Center i Florida ställdes färden in. Astronauterna Bob Behnken och Doug Hurley fick lämna kapseln Crew Dragon som skulle ha lyfts ut i rymden av en Falcon-raket från företaget Space X.

Sista provresa

Uppskjutningen skulle ha skett från startplatta 39A – en legendarisk plats, som använts av såväl Apollo-raketer som rymdfärjor.

Det privatägda företaget Space X har skrivit kontrakt med rymdstyrelsen Nasa om att sköta persontransporter till och från Internationella rymdstationen (ISS). Priset är på runt 55 miljoner dollar per resa. Tidigare har USA:s astronauter, däribland nyligen hemkomna svenskamerikanskan Jessica Meir, fått åka med Rysslands ålderstigna Sojuz-raketer, till prislappar på upp till 86 miljoner dollar per "biljett".

Formellt skulle onsdagens tur vara en sista provresa, innan den reguljära trafiken kommer i gång, och kallas därför demo-2. I demo-1 skickades dockan Ripley – döpt efter Sigourney Weavers rollfigur i "Alien"-filmerna – upp till ISS förra året.

Trump på plats

Men som vanligt med raketuppskjutningar är vädret en stor osäkerhetsfaktor. Och i ännu högre grad med astronauter inblandade, eftersom förhållandena måste vara stabila inte bara i Florida, utan även ute över Atlanten. Där ska kapseln Crew Dragon kunna falla ned på ett säkert sätt om något går snett på vägen upp. Därför avblåstes uppskjutningen.

Det betyder att USA:s president Donald Trump och övriga tillresta åskådare – som i och för sig var väldigt få i dessa coronatider – får ge sig till tåls till helgen. Nästa "fönster" för uppskjutning infaller på lördag.

Henrik Samuelsson/TT

Doug Hurley och Bob Behnken får åka Tesla fram till raketen. Bild tagen vid en generalrepetition häromdagen.
Doug Hurley och Bob Behnken får åka Tesla fram till raketen. Bild tagen vid en generalrepetition häromdagen.
Fotograf: Bill Ingalls/AP/TT
Den startklara Falcon 9-raketen från Space X, med besättningskapseln Crew Dragon högst upp, till höger om det svarta tornet på Kennedy Space Center.
Den startklara Falcon 9-raketen från Space X, med besättningskapseln Crew Dragon högst upp, till höger om det svarta tornet på Kennedy Space Center.
Fotograf: David J Phillip/AP/TT

FAKTA

Fakta: Nystart för USA i rymden

USA:s nya rymdprogram innebär att myndigheten Nasa lejer ut mycket av verksamheten till privata aktörer. Vad gäller Internationella rymdstationen (ISS) har Space X och Boeing fått mångmiljardkontrakt för att sköta trafiken, först för transport av material och djur för forskning, och i nästa steg även persontransporter.

Space X har kommit längst. Boeing led ett bakslag i december, då dess Starliner-kapsel under en obemannad provtur hamnade i fel omloppsbana när den försökte nå rymdstationen.

Denna veckas resa innebär att de två astronauterna skjuts i väg och accelereras upp till en hastighet av 27 000 kilometer i timmen, för att deras kapsel ska hinna ifatt ISS. Inom ett dygn ansluter kapseln Crew Dragon till rymdstationen.

Därmed kommer ISS-besättningen upp i fem personer; amerikanen Chris Cassidy samt ryssarna Anatolij Ivanisjin och Ivan Vagner, som varit där sedan i april, plus de nya Bob Behnken och Doug Hurley.

Men kapaciteten är fortfarande en flaskhals. Flera amerikaner, däribland Chris Cassidy på sin hemresa, väntas även i fortsättningen få resa med ryska raketer, tills Space X och Boeing fått upp farten med reguljär trafik.

Inrikes

Italiens ambassadör kritiserar Tegnell

Anders Tegnell, statsepidemiolog, får återigen kritik av den italienske ambassadören i Stockholm.
Anders Tegnell, statsepidemiolog, får återigen kritik av den italienske ambassadören i Stockholm.
Fotograf: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes Italiens ambassadör i Sverige riktar besk kritik mot ett uttalande i Sveriges Radio av statsepidemiolog Anders Tegnell om italiensk sjukvård.
"Alla personer utanför Italiens gränser borde lovorda och vara solidariska med vårt land", skriver ambassadören.

I ett pressmeddelande på den italienska ambassadens hemsida riktar ambassadören Mario Cospito kritik mot den svenske statsepidemiologen efter ett uttalande i P1:s söndagsintervju den 24 maj. Där talade Anders Tegnell bland annat om läget för den svenska äldrevården under coronapandemin – och jämförde det svenska samhället med det italienska.

– Jag hade trott att vi i ett modernt och rikt samhälle som Sverige borde kunna skydda våra äldre, Det ska inte behöva vara som det såg ut i Kina eller kanske till och med i Italien, där man har mindre resurser för sådant, sade den svenske statsepidemiologen i intervjun.

"Borde vara solidariska"

Uttalandet har fått den italienske Sverigeambassadören att under onsdagen skriva ett skarpt formulerat inlägg på ambassadens hemsida, där han bland annat skriver att den italienska sjukvården enligt WHO rankas som näst bäst i världen – medan den svenska befinner sig på plats 23.

"Medellivslängden i Italien ligger på 83,4 år, medan den i Sverige är 82,2 år. Vad gäller sjukhusplatser finns det i Italien 3,4 per 1000 invånare – i Sverige är siffran 2,2", skriver Mario Cospito vidare och avslutar sitt inlägg med en syrlig kommentar:

"Alla personer utanför Italiens gränser borde lovorda och vara solidariska med vårt land – och det även då vi lät andra länder, däribland Sverige, få den respit, som vi själva nekades på grund av ödets nyck."

"Är inte en fotbollsmatch"

Det är inte första gången den italienske ambassadören kritiserar Anders Tegnell. Redan den 11 mars skrev han kritiskt om den svenske statsepidemiologens jämförelse mellan svensk och italiensk sjukvård under coronakrisens första fas i ett pressmedelande:

"Det här är inte en fotbollsmatch – där supportrarna hejar på sina respektive lag. Det här handlar om en global och gemensam utmaning för att garantera allas hälsa", skrev Mario Cospito då.

Anna Grönberg/TT

Italiens ambassadör Mario Cospito utanför Italienska ambassaden i Stockholm. Arkivbild.
Italiens ambassadör Mario Cospito utanför Italienska ambassaden i Stockholm. Arkivbild.
Fotograf: Jessica Gow/TT

Sport

Oavgjort för Leipzig med Forsberg på bänken

Leipzigs Konrad Laimer, vänster, och Hertha Berlins Dodi Lukebakio under Bundesligamötet som slutade 2–2.
Leipzigs Konrad Laimer, vänster, och Hertha Berlins Dodi Lukebakio under Bundesligamötet som slutade 2–2.
Fotograf: Alexander Hassenstein
Sport
Sport Emil Forsbergs Leipzig lyckades inte hemmabesegra tabelltian Hertha Berlin. I stället blev det 2–2 efter en sen straff och laget är kvar på tredje plats i tabellen.
Längre ned i Bundesligatabellen slutade svenskmötet mellan Union Berlin och Mainz också oavgjort, 1–1.

Emil Forsberg var tillbaka i Leipzigs trupp efter halsflussen, men lämnade aldrig bänken i Bundesligamötet hemma mot Hertha Berlin.

Därifrån fick han se hur den tidigare lagkamraten Matheus Cunha ordnade en sen straff för gästerna vilket innebar att Leipzig bara fick med sig en poäng från mötet med tabelltian. Cunha fälldes i straffområdet av Ademola Lookman och Hertha Berlins Krzysztof Piatek tog hand om straffen som innebar i 2–2 i den 82:a minuten.

Kvar som trea

Innan dess såg det ut som att hemmalaget skulle klara att hålla undan för segern, trots att Marcel Halstenberg fått lämna planen efter två gula kort efter en dryg timme. Hertha Berlin tog ledningen på hörna redan i den nionde minuten innan Leipzig kvitterade, också på hörna, i den 24:e minuten. Lepzig tog sedan ledningen kort efter utvisningen av Halstenberg, men tappade den alltså i slutminuterna.

Leipzig ligger trea i tabellen med sex omgångar kvar.

Oavgjort blev det även i svenskmötet mellan Union Berlin och Mainz. Både hemmalagets Sebastian Andersson och gästernas Robin Quaison fanns med från start och det var Quaisons Mainz som fick den bästa inledningen. Bote Baku gav gästerna ledningen efter att han placerat in 1–0 efter 13 minuters spel.

Nära kvalplatsen

Efter en dryg halvtimme kom kvitteringen på frispark för hemmalaget. Mainz-målvakten Florian Müller slängde sig på tok för tidigt och dansken Marcus Ingvartsen kunde behärskat skjuta in frisparken lågt nere i vänstra hörnet till 1–1.

Union Berlin fick spela hela den andra halvleken med en man mindre efter att Robert Andrich fått sitt andra gula kort för kvällen i slutet av första halvlek, men hemmalaget stod trots det upp bra och fixade en poäng. Resultatet gör att Union Berlin är kvar på 13:e plats i tabellen medan Mainz bara är en poäng före Düsseldorf som ligger på kvalplatsen.

Inrikes

Svagt förtroende för äldreomsorgen

Bara sexton procent av svenskarna har förtroende för äldreomsorgens förmåga att hantera coronaviruset. Arkivbild.
Bara sexton procent av svenskarna har förtroende för äldreomsorgens förmåga att hantera coronaviruset. Arkivbild.
Fotograf: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes

Bara sexton procent av svenskarna har förtroende för äldreomsorgens förmåga att hantera coronaviruset, enligt en undersökning från DN/ Ipsos.

60 procent av de tillfrågade säger att de inte tror att äldreomsorgen är kapabel att hantera smittan.

– Förtroendet är dramatiskt lågt, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos till DN.

I samma undersökning säger ungefär en tredjedel av de tillfrågade att de är oroliga för att de svenska åtgärderna mot smittan inte är tillräckliga. Betydligt fler, runt 80 procent, säger att de är oroliga för belastningen på sjukvården och för effekterna på svensk ekonomi.

Undersökningen genomfördes 12-24 maj. Den består av intervjuer med 1 205 röstberättigade väljare varav en del kontaktats via SMS, och en del via en webbpanel.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

NannyPoppins

Fler tar hjälp av nanny - ökningen väntas fortsätta när RUT-avdraget tredubblas

NannyPoppins Det finns just nu ett stort intresse av att anlita en nanny. Barnvaktsföretaget NannyPoppins beskriver hur det finns ett stort intresse för att få hjälp med barnpassning och att det stora intresset förväntas växa när möjligheten att göra skatteavdrag för tjänsten utökas.

Det är en fantastisk förmån att vara förälder. Du får möjligheten att se ett barn växa upp och formas till en egen människa och utvecklas år för år. Men med det sagt så behöver föräldraskapet inte alltid vara enkelt - det är prövande att vara förälder. Du måste ha förmågan att prioritera mellan saker i livet, du aldrig hade velat prioritera mellan. Det gäller därför att göra de val och beslut som är bäst för familjen som helhet - även om det inte finns något facit över vad som är rätt beslut i alla situationer. Ett sätt att frigöra mer tid att göra de saker du vill och behöver göra som förälder är att ta in en nanny. En nanny som kan bidra till omsorgen av ditt barn och avlasta dig som förälder några timmar i veckan och på så sätt frigöra tid för att ni kan göra annat.

Nanny - möjliggör tid för karriär och socialt liv

Möjligheten att få hjälp av en nanny innebär att man skapar tid för annat som man tidigare inte haft tid att göra. Det kan handla om att arbeta de där extra timmarna på jobbet, kanske för att senare kunna göra anspråk på en chefstjänst eller annat roligt uppdrag man är intresserad av. Det kan också innebära att man får mer tid över till att träffa vänner, eller släkt.

Trygg barnvakt

En av NannyPoppins viktigaste fokusområden är trygghet. Det är viktigt att familjen känner sig trygg med att den barnflicka man anlitar är pålitlig och trygg i omsorgen av ens barn. Därför har NannyPoppins ett mycket seriöst rekryteringsförfarande där bara en ett fåtal av hundra sökanden får jobbet. Rekryteringsförfarandet innehåller flera olika djupintervjuer samt tester och ett krav är att personen innan den anställs som barnvakt, har erfarenhet av att passa barn. NannyPoppins kontrollerar även att personen inte förekommer i belastningsregistret, samt gör flertalet slagningar i offentliga register för att kontrollera att personen inte förekommer i övriga domstolstvister. Vill du läsa mer om NannyPoppins rekryteringsprocess av barnvakt.

Pedagogisk barnflicka

Det blir allt vanligare att föräldrar önskar en pedagogisk nanny. Det handlar givetvis inte om att mötet mellan barnvakt och barn ska bli en undervisningssituation, utan att de lekar och aktiviteter som nannyn gör med barnet har en pedagogisk baktanke i syfte att utveckla barnets förmåga att läsa, skriva, räkna och tala. Det går även att ägna en viss del av tiden med nanny till traditionell läxläsning, Skatteverket medger att 10 procent av barnpassningstillfället får ägnas åt detta givet att familjen i fråga vill ha fullt RUT-avdrag.

Handplockad nanny

NannyPoppins handplockar alltid en nanny till er familj. Det innebär att företaget lyssnar in era behov och förutsättningar och utifrån det sätter er i kontakt med en av bolagets nannys som stämmer in på era önskemål. Ni får träffa er nanny för ett första gratis möte och därefter ta ställning till om ni vill gå vidare. Det finns även andra aktörer som arbetar med barnpassning, en sådan är myNanny, läs mer om myNanny här och hitta en nanny.

Utrikes

USA: Omärkta ryska stridsflygplan i Libyen

Ett ryskt stridsflygplan av typen Mig-29. Arkivbild.
Ett ryskt stridsflygplan av typen Mig-29. Arkivbild.
Fotograf: Misha Japaridze/AP/TT
Utrikes
Utrikes Ryssland har inte skickat försvarsstyrkor till Libyen, hävdar talesmannen Vladimir Dzjabarov.
Men enligt USA har uppskattningsvis 14 ryska stridsflygplan landat i Libyen efter omväg via Syrien.

Federationsrådet, det ryska parlamentets överhus, har inte ens fått någon förfrågan om att godkänna militära insatser i det nordafrikanska landet. Det säger Dzjabarov, som är högt uppsatt i överhusets utrikesutskott, enligt Interfax.

Sedan tidigare ses det som en öppen hemlighet att Ryssland har legosoldater på plats för att stödja den östlibyske krigsherren Khalifa Haftar och hans LNA-styrkor i striderna mot den internationellt erkända regeringen (GNA), med säte i huvudstaden Tripoli, och som stöds av Turkiet.

Målades om

Och sedan LNA drabbats av flera bakslag i konflikten skickades enligt USA nyligen ryskt stridsflyg som understöd till legosoldaterna.

Africom, som ansvarar för USA:s militära operationer i Afrika, uppger att planen först sändes från Ryssland till Syrien. Där målades de om för att dölja ursprunget och de ryska beteckningarna togs bort. Det ska handla om uppskattningsvis 14 stridsflygplan av typen Mig-29 samt Su-24, enligt amerikanska uppgifter. De ska efter mellanlandning i Tobruk i östra Libyen ha tagit mark på en flygbas i Jufra i de centrala delarna av landet.

LNA-talespersonen Ahmed Mismari tillbakavisar uppgifterna och kallar dem "medierykten och lögner".

Liknar Syrien

Det oljerika Libyen har härjats av kaos och konflikt mellan rivaliserande styren och miliser sedan diktatorn Muammar Gaddafi störtades och dödades i ett Nato-stött uppror 2011.

Konflikten förvärrades när Haftar, som också stöds av bland andra Egypten, Förenade arabemiraten och Saudiarabien, inledde sin offensiv mot det bredare internationellt erkända styret i Tripoli i april i fjol.

Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian varnade på onsdagen för att situationen i Libyen börjar likna den i Syrien.

Kaoset i Libyen fortsätter. Bild tagen efter en flygräd mot en militärakademi i Tripoli i januari i år.
Kaoset i Libyen fortsätter. Bild tagen efter en flygräd mot en militärakademi i Tripoli i januari i år.
Fotograf: Hazim Ahmad/AP/TT

FAKTA

Fakta: Kaos i Libyen sedan 2011

Libyen är ett vidsträckt ökenland – från huvudstaden Tripoli till landets sydöstra hörn är det nästan lika långt som från Tripoli till Berlin i Tyskland. Av de drygt sex miljoner invånarna bor i stort sett alla längs Medelhavskusten.

Landet styrdes under fyra decennier av diktatorn Muammar Gaddafi. Men demonstrationer i grannländerna Tunisien och Egypten under början av 2011 utlöste en väpnad revolt.

Gaddafi störtades och gav sig på flykt. Den 20 oktober fångades han och dödades under kaotiska omständigheter i hemstaden Sirte.

En övergångsregering bildades, men striderna fortsatte och sedan dess har ingen lyckats ta kontroll över hela landet.

2014 skedde en splittring, när general Khalifa Haftar bröt med styret i Tripoli och etablerade ett rivaliserande maktcentrum i Tobruk i östra Libyen. Där finns ett alternativt parlament, ett alternativt oljebolag och en alternativ centralbank.

FN och många västmakter stödjer Tripoliregeringen, kallad GNA och ledd av Fayez al-Sarraj. Men även Tobrukregeringen har stöd av flera viktiga aktörer, exempelvis grannlandet Egypten samt Ryssland, som anser att Haftars hårdhandskar är en bättre garant mot extrem islamism.

För EU:s tungviktare Frankrike och Tyskland är Libyen ett avgörande gränsland för migrantströmmarna till EU. Laglösheten där har lockat flyktingsmugglare, som etablerat olagliga och livsfarliga rutter för migranter från många andra afrikanska och asiatiska länder. Italien har tidigare gjort uppgörelser med libyska ledare om att kontrollera migranttrafiken, men de har fallit på att ingen har full kontroll över Libyens territorium.

Källa: Landguiden/UI med flera

Ekonomi

Glada miner på New York-börsen

Fortsatt glada miner på Wall street. Rejäl uppgång i onsdagens handel. Arkivbild.
Fortsatt glada miner på Wall street. Rejäl uppgång i onsdagens handel. Arkivbild.
Fotograf: Mark Lennihan/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Börsuppgången fortsatte på onsdagen i New York. Optimism över att allt fler länder och marknader återöppnar efter att ha varit nedstängda sedan i mars på grund av coronakrisen, präglade börskurserna.

Mest klättrade Dow Jones, som gick upp 2,2 procent, S&P 500 steg 1,5 procent. och Nasdaqs kompositindex ökade 0,8 procent.

Liksom dagen innan tillhörde bankerna handelsdagens vinnare. JP Morgon gick upp 5,6 procent och Goldman Sachs steg 6,2 procent

Men president Donald Trumps hot om att stänga ned sociala medier efter att Twitter lagt till varningstecken för vilseledande innehåll på två av hans tweetar, resulterade i att den sociala plattformens kurs föll med 3,0 i onsdagshandeln. Även Facebook tappade, minus 1,3 procent.

Sport

Budgettak för F1-stallen klubbat

Lewis Hamilton, bilden, och de andra F1-förarnas stall får budgettak att förhålla sig till från och med nästa år. Arkivbild
Lewis Hamilton, bilden, och de andra F1-förarnas stall får budgettak att förhålla sig till från och med nästa år. Arkivbild
Fotograf: Luca Bruno/AP/TT
Sport
Sport

Det blir ett budgettak inom formel 1-cirkusen från och med nästa år. Det Internationella bilsportförbundet Fia tog beslutet och sätter taket på 145 miljoner dollar, motsvarande cirka 1,3 miljarder kronor.

Sedan sänks taket till 140 miljoner dollar 2022 och 135 miljoner 2023-2025.

I dag bränner några av stallen över 200 miljoner dollar per år.

"Formel 1 är en vinnare i dag. Det är ett oerhört viktigt steg för vår sport. Det har varit finansiellt ohållbart i F1 ett tag, och utan det här beslutet hade vi riskerat framtiden för F1 och dess deltagare", säger Zak Brown, vd för McLaren Racing, i ett uttalande.

I beslutet finns också restriktioner i hur mycket utveckling som får göras på den aerodynamiska sidan i år och nästa år, bland annat strikta maxkrav på tiden i vindtunnel.

F1-stallen har sedan tidigare varit överens om villkoren, men Fia tog det slutgiltiga beslutet under onsdagskvällen.

NÄSTA ARTIKEL