Lite för utdraget balsam för ögonen

Film/recension

FILM
High life
Regi: Claire Denis
Medverkande: Robert Pattinson, Juliette Binoche och Mia Goth med flera
Betyg: 2

Claire Denis tillhör den där exklusiva grupp av regissörer som har frisedel på filmfestivaler, det vill säga de har alltid tingat något pris eller hedersomnämnande. De vårdas ömt av kritiker och cineaster men har svårare att få någon större publik. Något måste således göras och då gjorde också cineastgurun Jean Luc Godard något lika enkelt som genialt när han ville bredda sitt budskap, han lät samtidens store actionhjälte Lemmy Caution (Eddie Constantine) fungera som språkrör i Alphaville.
När nu Claire Denis vill iscensätta ett kammarspel om existentiella frågor och plussa på med föräldraskap och sexualitet i klaustrofobisk och omänsklig miljö tar hon till klassisk sci fi.

I High life får våldsverkare amnesti genom att följa med ut på en rymdexpedition till fromma för vetenskapen. Glasklara förväntningar tror säkert finsmakarna på klassisk sci fi men då känner de inte Claire Denis.
Inledningsscenerna med mördaren Monte (Robert Pattinson) jollrande med ett spädbarn någonstans i ett ödsligt rymdskepp lägger ribban för Denis utomjordiska existenspussel. Bit efter bit läggs på plats och stilistiskt är det balsam för ögonen.
Tyvärr drar Denis handlingen i långbänk och skönheten blir till självändamål.
Denis favoritskådespelerska Juliette Binoche har som vanligt en komplicerad roll, här som den excentriske Dr Dibs.
Binoche är vid sidan om Pattinson filmens starkaste kort och utan dem hade nog Denis varit mycket isolerad ute i universum. High Life är som ni säkert kan utläsa långt ifrån dålig eller ointressant men den försvinner på något sätt ut i ett svart hål när det gäller att muta in rätt målgrupp.

FILM
High life
Regi: Claire Denis
Medverkande: Robert Pattinson, Juliette Binoche och Mia Goth med flera
Betyg: 2