Mikael Håfström vid pressträffen för QuickFoto: Claudio Bresciani / TT
David Dencik, Jonas Karlsson, Jenny Küttim och Mikael Håfström.Foto: Claudio Bresciani / TT

Håfström på hemmaplan med Quick

Fredag 20 september är det premiär för Quick och med den också premiär för Lundafödda regissören Mikael Håfströms första svenska spelfilm sedan Ondskan 2003.
– Jag har letat efter rätt material och Quick hade alla de där kvaliteterna som gjorde att man blev attraherad, säger han om återvändandet från Hollywood.

Mikael Håfströms spelfilm Quick är inspirerad av journalisten Hannes Råstam och researchern Jenny Küttims granskning av Thomas Quick-fallet och av verksamheten på den rättspsykiatriska klinik på Säter där Quick (numera Sture Bergwall) var inlagd när han erkände ett trettiotal mord, varav han senare dömdes för åtta. Granskningen resulterade i en dokumentärfilm och en bok och ledde till Quicks frikännande och till avslöjandet av en av de största svenska rättsskandalerna någonsin. I Quick spelas Hannes Råstam av Jonas Karlsson, Jenny Küttim av Alba August och Thomas Quick/Sture Bergwall av David Dencik.
– Det här är ett stycke nutidshistoria som vi alla är engagerade i och det är både en journalistisk thriller och ett mänskligt drama, det finns väldigt många komponenter som gör det till ett fascinerande material, säger Mikael Håfström om vad som lockade honom med filmprojektet.
– Och så att David Dencik var inblandad från början. Jag kan inte tänka mig en skådespelare i Norden som bättre kunde gestalta Quick på det sätt vi behövde, lägger han till.

Mikael Håfström är född i Lund och inledde regikarriären med flera Hassel-filmer. Sedan gjorde han succékomedin Kopps och den Guldbaggebelönade och Oscarsnominerade Ondskan. Efter det öppnade sig möjligheter för en Hollywoodkarriär och Håfström har bland annat gjort thrillern Derailed, skräckfilmen 1408 och actionfilmen Escape Plan i USA. Nu regisserar han för första gången sedan Ondskan i Sverige igen. Först tv-serien Dirigenten som hade premiär vid årsskiftet och nu Quick med premiär idag, fredag 20 september.
– Det känns bra att jobba på svenska men annars är inte skillnaderna så stora nuförtiden när man står där med sina skådespelare och ska göra scenerna, säger Mikael Håfström om att vara tillbaka. Det har hänt mycket med svensk film de senaste 10-15 åren och det finns ett annat självförtroende i branschen genom framgångar som Stieg Larsson-filmerna och Bron.

Just genom att göra en spelfilm av Hannes Råstams Quick-granskning menar Mikael Håfström att han tillför något nytt och något annat till den välkända historien.
– Det här är en dramatisering och där har man ett helt annat utrymme, förklarar han. Med skådespelarnas hjälp, med klippteknik och dramaturgi kan den leva sitt eget liv i förhållande till de verkliga händelserna. Det var också viktigt att göra något underhållande här, i ordets rätta bemärkelse.
– Det här är hemska berättelser om hemska livsöden och det finns släktingar och vänner till folk som blivit mördade och försvunna, utvecklar han. Naturligtvis är det ett stort ansvar. Vi har också visat filmen för anhöriga, föräldrarna till Johan Asplund till exempel. De var väldigt glada över att filmen blir gjord eftersom det uppmärksammar Johans öde, något som de ägnat 40 år åt. Det är obegripligt lång tid och ett stort trauma.

Vad kunde spelfilmen göra som inte boken och dokumentärfilmen kan?
– Det är en helt annat gestaltningsform och dramaturgi. Och vi har Dencik som gestaltar Quick på sitt sätt. Han skapar en person som inte är Quick utan David Denciks version av Quick. Det finns också Hannes Råstams eget livsöde inbyggt i materialet vilket naturligtvis inte finns med i boken eller dokumentär.

Hur svårt har det varit med den hänsyn som måste tas till anhöriga och andra inblandade?
– Jag har aldrig förut gjort en film som byggt på verkligheten men det gäller att skaffa sig en point of view. Den delade vi med Hannes Råstam och väldigt många andra. Sedan finns det människor som har andra åsikter, människor som gestaltas i filmen och som fortfarande menar att Sture Bergwall är skyldig till de åtta morden han dömdes för och fler. Det kan jag bara respektera men det är inte min bild.

Sture Bergwall själv har Mikael Håfström inte haft någon direktkontakt med.
– Jag har inte haft något behov av att prata med honom. Det här är ingen Sture Bergwall biopic, han är bara en viktig karaktär i filmen. Men han har hållits underrättad om att filmen görs och han är naturligtvis ett fan av Råstams bok eftersom den låg till grund för hans frigivning så han har, så vitt jag förstått, inte haft något problem med detta. Sedan har David Dencik haft en del kontakt med honom och ställt en del karaktärsfrågor.

På fredag 20 september går Quick upp på ett stort antal svenska biografer och nyfikenheten är säkert stor. Mikael Håfström är dock inte speciellt nervös.
– Det känns spännande och det ska bli väldigt trevligt att träffa hela gänget igen. Sedan har alla filmer sina förutsättningar och här kommer det säkert att finnas många tyckare men det är jag inte stressad av. Jag har som sagt visat filmen för Johan Asplunds föräldrar och en mer initierad publik kan jag inte få. Är de ok med filmen kan jag leva med mycket annan skit.