Pedalens pågar på KB 2010 och basisten Janne Knuda. Foto: Bildbyrån

Bara rock ’n’ roll med Pedalens pågar

De repar aldrig inför en spelning utan vill ge det där unika, glädjefyllda och äkta till publiken.
På lördag,21 september, intar Pedalens pågar Kulturbolaget och nog blir det skånsk rock ’n’ roll för hela slanten med Kal P Dals ösiga gamla hits.
– Det är tungt för oss och det är en ärevördig scen med många storheter som har passerat där, så nog pirrar det lite extra, säger basisten Janne Knuda.

Spelningar:
Pedalens pågar spelar på KB i Malmö på lördag 21 september. Insläpp klockan 19 och på scen klockan 20.
Bandet spelar även på ölfestivalen i Trelleborg den 18 och 19 oktober och på Dagstorp i Kävlinge den 26 oktober.

Förutom att han tycker att det är det häftigaste stället att spela på i dagens Malmö så har KB en stor plats i hans hjärta. På tiden när Janne Knuda ingick i kompbandet Pågarna åt Kal P Dal spelades nämligen femte albumet ”Ente nu igen” in på just Kulturbolaget som då låg vid Erikslust i Malmö.
– På den tiden var Totte, som driver KB idag, kock där. Jag minns att det var ett jävla drag som vanligt i musiken. På något vis var det nog vändpunkten i Kalles skivproduktion också, han hittade hem till de ursprungliga rötterna igen med den skivan. Tyvärr fick ingen se vad det skulle bära med sig, säger Janne Knuda. Han syftar på att Kal P Dal gick bort 1985 efter en hjärnblödning.
– Det var oerhört tragiskt.Kalle var som min bror, vi var oskiljaktiga. Tänk en människa mitt uppe i att bilda familj och så händer det här. Kalles farfar sa till mig att det är hemskt att överleva ett barn, men när det blir ett barnbarn som har hela livet framför sig. Det är hårt, säger Janne Knuda.
Han berättar att han och gitarristen Jan Morge, den andra originalmedlemmen som ingår i Pedalens pågar, inte ens kunde röra sina instrument på över ett år. När de väl började spela så smått igen så var de väldigt försikiga med att inte köra Kal P Dals låtar.
– Vi var livrädda för att folk skulle tro att vi red på den gamla framgången efter Kalles död. Men folk tjatade på oss att vi skulle spela de gamla låtarna och 1993 tog vi namnet Pedalens pågar och körde Kalles låtar. Då hade det gått så lång tid sedan han gick bort så det kändes bara fint att låta hans låtar leva vidare.

I dag består Pedalens pågar förutom av Janne och Jan av sångaren Lasse Lindskoug och trummisen Nicklas Andersson. Trots att medlemmarna skiftat något genom åren går det inte att ta miste på den popularitet de har, framförallt i Skåne.
– Det är ju ett sådant röj! Och vi har en spelglädje som smittar av sig. Det syns på oss att vi tycker att det är roligt. Sedan gör vi enkel och rak musik och många uppskattar såklart att höra Kalles gamla låtar, tror Janne Knuda.

Men om vi hoppar in i tidsmaskinen och landar 1977, året när ni släppte debutalbumet Till Mossan!. Var ni beredda på den succé albumet skulle bli?
– Nej, nej, nej. Det var vi inte. Jag minns när vi fick vår första demo på kassettband och satt och lyssnade i bilen. Det var ju inte direkt välspelat och det var falsk sång ibland – men vilket jävla drag! Så vi förstod nog redan då att det skulle kunna ta oss en bit och andra som lyssnade då sa ju direkt att ”Blå skor” skulle bli en landsplåga. Sedan var vi ute och spelade mycket i Skåne det året och allt gick ännu bättre efter att ha varit med i tv-programmet Säcken. Jag har hört att programmet hade mer än 4,3 miljoner tittare, det är ju mer än Melodifestivalen idag! Så efter vår medverkan där stack det rätt upp i himlen. Vi satte publikrekord var vi än kom och vet du, vi slog till och med Snoddas publikrekord! Allt gick så jävla fort.

Men ni var ju inga snorungar direkt, utan 28 år då – det var väl rätt bra?
– Ja, det tror jag har gjort mycket. Ofta går det inte så bra för dem som slår igenom som väldigt unga. De vet inte hur de ska hantera allt. Men visst var det ett jäkla partajande ändå! Däremot var vi vuxna nog att hantera det.

Hur tror du att den skånska rocken ser ut om tjugo år?
– Jag är inte så säker på att skånsk rock lever då. Tider kommer och tider går. Det finns så mycket bra musik. För den skånska rockens del krävs det en ny Kalle och honom ser jag faktiskt inte just nu.

Vad kan publiken förvänta sig på lördag?
– Allt de förväntar sig redan, haha. Det blir Kalle-låtar till 90 procent och övriga tio består bland annat av ett hårdrockspotpurri. Vi brukar improvisera rätt mycket, så några överraskningar kan det nog bli!

Spelningar:
Pedalens pågar spelar på KB i Malmö på lördag 21 september. Insläpp klockan 19 och på scen klockan 20.
Bandet spelar även på ölfestivalen i Trelleborg den 18 och 19 oktober och på Dagstorp i Kävlinge den 26 oktober.