Stadsdelen Šeškinė, vars namn bokstavligen betyder Plats med många illrar, byggdes 1977 när de baltiska länderna fortfarande var en del av Sovjetunionen. Foto: Go Vilnius
Foto: Go Vilnius
Foto: Go Vilnius
Foto: Go Vilnius
Foto: Go Vilnius
Foto: Go Vilnius

Vilnius spelar Malmö i Netflix Wallander

TV Det blir Vilnius som får uppdraget att ikläda sig rollen som Malmö i Netflix tv-serie om den unge Kurt Wallander.

Kurt Wallander är Ystad, det vet ju alla, men i Netflix tv-serie Young Wallander som har premiär nästa år har den operaälskande kriminalaren precis gått ut polishögskolan och har ännu inte flyttat till Österlen. Istället rör han sig i Malmö. Han är i 20-årsåldern och ställs nu inför de erfarenheter som kommer att forma honom som person, både yrkesmässigt och privat.

I rollen som Malmö får vi se den litauiska huvudstaden Vilnius, närmare bestämt den i Sovjet-erans 70-tal byggda stadsdelen Šeškinė, en stadsdel som bär distinkta likheter med svenska miljonprogram.

– När vi försökte hitta Malmö i Vilnius, scoutade vi och diskuterade flera distrikt i Vilnius-distrikt. Regissören beslutade sig för Šeškinė baserat på hur starkt intryck omgivningen gjorde på skärmen, säger Jonas Špokas.
– För att göra det så gripande som möjligt kommer scenerna i Wallanders lägenhet att filmas i en av lägenheterna i distriktet. En titt genom fönstret ger samma vy som vi bevittnar i de avgörande scenerna som händer utanför. Som ett resultat kommer tittaren att kunna fördjupa sig i berättelsen mer, eftersom sådana detaljer ger nya lager av realism.

Som den unge Kurt Wallander kommer vi att få se Adam Pålsson som tidigare synts i SVT:s Innan vi dör och Bron. I andra roller syns Richard Dillane, Leanne Best, Ellise Chappell och Yasen Atour. Serien regisseras av Jens Jonsson och manusförfattare är Ben Harris, och Ole Endresen.

Det är inte första gången vi ser Vilnius på tv i rollen som en annan stad eller plats. I Chernobyl spelades både scener som utspelade sig i Pripjat och Moskva in i Vilnius, dessutom spelade Ignalina, kärnkraftverket som ligger utanför staden, själva Tjernobyl-verket.