TV

Vilnius spelar Malmö i Netflix Wallander

Stadsdelen Šeškinė, vars namn bokstavligen betyder Plats med många illrar, byggdes 1977 när de baltiska länderna fortfarande var en del av Sovjetunionen.
Artikel TV Det blir Vilnius som får uppdraget att ikläda sig rollen som Malmö i Netflix tv-serie om den unge Kurt Wallander.

Kurt Wallander är Ystad, det vet ju alla, men i Netflix tv-serie Young Wallander som har premiär nästa år har den operaälskande kriminalaren precis gått ut polishögskolan och har ännu inte flyttat till Österlen. Istället rör han sig i Malmö. Han är i 20-årsåldern och ställs nu inför de erfarenheter som kommer att forma honom som person, både yrkesmässigt och privat.

I rollen som Malmö får vi se den litauiska huvudstaden Vilnius, närmare bestämt den i Sovjet-erans 70-tal byggda stadsdelen Šeškinė, en stadsdel som bär distinkta likheter med svenska miljonprogram.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

USA-polis: Måste ingripa när kollega gör fel

Kapten Zsakhiem James vid Camdenpolisen i New Jersey vid en manifestation i helgen mot det brutala polisingripande som tog George Floyds liv i Minneapolis.
Kapten Zsakhiem James vid Camdenpolisen i New Jersey vid en manifestation i helgen mot det brutala polisingripande som tog George Floyds liv i Minneapolis.
Fotograf: April Saul/AP/TT
Utrikes
Utrikes Chock, avsky och ilska. Kapten Zsakhiem James vid Camdenpolisen i New Jersey i USA trodde inte sina ögon när han såg videon med det dödliga polisingripandet mot George Floyd.
– Vi poliser tränas för att skydda liv – och att ingripa om en kollega gör fel, säger han.

– Det var som om poliserna omkring inte var medvetna om vad som pågick.

Zsakhiem James tvingas leta efter ord när han ska beskriva sin upprördhet över ingripandet som dödade Floyd i Minneapolis i förra veckan. De fyra polisernas agerande går inte i linje med någon utbildning han har fått eller gett, understryker han.

– Hur kunde de andra poliserna (som inte hade sitt knä på Floyds nacke) inte kolla att han var okej? Floyd låg på marken med handfängsel, jag förstår inte varför de inte bara tog honom till polisstationen.

Han kallar det inträffade "en skam" för poliskåren.

Skuggar varje polis

I helgen deltog James tillsammans med bland andra Camdens polischef Joseph Wysocki i demonstrationer mot polisiärt övervåld och för att hedra George Floyd. Manifestationerna var fredliga, till skillnad från i tvillingstaden Philadelphia på andra sidan Delawarefloden, vilket har uppmärksammats i flera medier och på Camdenpolisens Twitterkonto. För James, som har vuxit upp i staden och arbetat som polis i 28 år, var det självklart att delta.

– Polisen är en del av samhället, ingen utomstående ockupationsstyrka. Vi måste stå upp tillsammans, det är då vi är starka.

Flera gånger under samtalet understryker Zsakhiem James att poliser är mänskliga och i pressade situationer kan agera oprofessionellt. Men, lägger han till, det är där kollegorna kommer in. Det är de som ska säkerställa att det som inträffade i Minneapolis aldrig sker. Dödandet av George Floyd skuggar nu varje amerikansk polis, eftersom övervåld användes, resonerar han.

– Vi ska alltid sträva efter nedtrappning, avspänning. Våld får enbart användas i sista hand och då måttligt.

Får inte påverka

TT: Det talas mycket om underliggande rasism i poliskåren nu. Är det något som du har stött på?

– Rasfrågan har ingen betydelse när vi fattar (polisiära) beslut. När vi utbildar poliser här i Camden lägger vi särskilt fokus på omedveten rasism, sådan man kanske har fått med sig hemifrån, så att den inte ska påverka en.

Men, säger James, han kan inte tala för det övriga USA där protester mot ordningsmaktens övervåld har skakat många städer den senaste veckan. Och Camden är en speciell plats, vars polisinstruktörer nu i allt högre grad efterfrågas från andra delstater.

För tio år sedan var det annorlunda. Då hade Camden, som nu har 74 000 invånare, den högsta nivån av våldsbrott per capita i USA. Rån, våldtäkter och narkotikarelaterad brottslighet var vardag för många. Den stora vändpunkten kom 2015, då en speciell innerstadsstyrka skapades med uppdrag att arbeta förebyggande och stärka relationerna till invånarna.

– Våldsbrotten har gått ner med 40 procent de senaste tio åren. Och hittills i år har vi haft fyra mord, jämfört med 16 vid samma tid för fem år sedan. Det är ändå fyra för många, säger James.

Agera polis för varandra

TT: Demokraten Joe Biden har lovat att tillsätta en kommission för polisöversyn om han väljs till president i höst. Hur ser du på det?

– Jag tycker att det redan finns ett robust system för översyn, genom olika myndigheter. Men skulle det ske är det inget vi fruktar utan något vi skulle samarbeta med.

TT: Anser du att alla fyra poliser som deltog i ingripandet mot George Floyd bör åtalas?

– I vårt polisdistrikt är det en plikt att ingripa. Hade det skett här hade de tvingats stå till svars för sitt (icke-)agerande. George Floyds liv stod på spel och ibland måste poliser agera polis för varandra.

Tina Magnergård Bjers/TT

Camdens polischef Joseph Wysocki vid en lokal demonstration i helgen mot polisiärt övervåld och för att hedra den dödade George Floyd.
Camdens polischef Joseph Wysocki vid en lokal demonstration i helgen mot polisiärt övervåld och för att hedra den dödade George Floyd.
Fotograf: April Saul/AP/TT
Kapten Zsakhiem James vid Camdenpolisen i New Jersey i USA.
Kapten Zsakhiem James vid Camdenpolisen i New Jersey i USA.
Fotograf: Camden County Police Department

FAKTA

Fakta: George Floyds död

Måndagen den 25 maj dog 46-årige George Floyd under ett polisingripande i Minneapolis i Minnesota. Floyd var obeväpnad när han greps, misstänkt för att ha försökt använda falska sedlar på ett matställe.

Under ingripandet satt en vit polisman med knäet på hans nacke i närmare nio minuter. Händelsen filmades av en privatperson och på inspelningen hörs hur Floyd, med ansiktet nedpressat mot gatan och iförd handbojor, vädjar om hjälp och säger "snälla, jag kan inte andas", innan han blir livlös.

Samtliga fyra poliser som deltog i gripandet har avskedats och den polis som satte sitt knä mot Floyds nacke har åtalats. Den federala polisen FBI utreder också fallet.

Filmen spreds i USA och väckte fördömanden och avsky. Ett par dagar efter Floyds död började protester mot ordningsmaktens övervåld organiseras i Minneapolis. Demonstrationerna spreds snabbt till andra städer och på vissa håll blev de våldsamma med plundringar, kravaller och skottlossning. Nu råder nattligt utegångsförbud i flera städer.

FAKTA

Fakta: Camden i New Jersey

Camden i New Jersey är tvillingstad till Philadelphia i Pennsylvania. Städerna skiljs åt av Delawarefloden. Världskända sopptillverkaren Campbell Soup grundades här 1869.

Staden har 74 000 invånare. 42 procent identifierar sig som svarta och 50 procent som spansktalande så kallade hispanics. Inom poliskåren är 54 procent av de anställda minoriteter, främst svarta och spansktalande.

Cirka 9 procent har en högskoleexamen. 37 procent beräknas leva i fattigdom. Medianinkomsten för ett hushåll var 27 070 dollar år 2018, att jämföra med 61 837 för det övriga USA.

2012 hade Camden den högsta nivån av våldsbrott i USA, 2 566 våldsamma brott per 100 000 invånare – vilket var 6,6 gånger högre än landets genomsnitt. Sedan dess har brottsligheten gått ner.

Källor: USA:s statistikmyndighet Census , Camden County, FBI

Utrikes

Nederländerna portar svenskar i sommar

Premiärminister Mark Rutte meddelar att varken svenskar eller britter är välkomna i Nederländerna i sommar. Arkivbild.
Premiärminister Mark Rutte meddelar att varken svenskar eller britter är välkomna i Nederländerna i sommar. Arkivbild.
Fotograf: Olivier Matthys/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Svenskar och britter finns bland nationaliteterna som inte är välkomna när Nederländerna öppnar för turister igen den 15 juni. Det meddelar landets premiärminister Mark Rutte, rapporterar tidningen De Telegraaf.

– Budskapet är att vi inte vill ha dem här för tillfället. Om de kommer hit måste de tillbringa två veckor i karantän, säger Rutte på en presskonferens.

Han meddelar också att nederländarna efter 15 juni tillåts åka på semester till en rad europeiska länder, som Tyskland, Belgien, Kroatien och Italien. På listan över länder man däremot inte ska semestra i, på grund av coronavirusets spridning, finns både Danmark, Sverige och Storbritannien.

Samtidigt uppmanar Mark Rutte landets medborgare att ta ansvar när det gäller sina semesterplaner och resa klokt för att minska riskerna för smittspridning.

Nederländernas folkhälsomyndighet kommer att utvärdera reserekommendationerna varje vecka.

Inrikes

Planerad kirurgi ökar – men vårdskulden enorm

Inrikes
Inrikes Sjukvården står inför en stor vårdskuld när coronakrisen är över. Hittills har över 50 000 planerade operationer ställts in i Sverige på grund av covid-19. På sina håll ökar nu antalet operationer, men inte så mycket som förväntat, enligt överläkare Gunnar Enlund.

– Jag är förvånad att återhämtningen inte har blivit större. Det har ju lugnat sig på iva (intensivvården) nu och personalen har gått tillbaka till operation. Vi ser en viss ökning av planerade operationer, men den har stannat av, säger Gunnar Enlund, överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och ansvarig för Svenskt perioperativt register (Spor).

När coronasmittan slog till på allvar mot Sverige i mars tvingades sjukvården med kort varsel att ställa om. Fokus lades på att ta hand om tusentals covid-19-patienter och på att kunna upprätthålla den akuta vården, medan en stor del av den planerade vården lades på is.

Sedan dess har över 50 000 planerade operationer ställts in i Sverige, enligt siffror från Spor. Det handlar om allt från knä- och höftproblem till ljumskbråck och hjärtfel.

I början av året, innan pandemin hade drabbat Sverige, utfördes över 8 000 planerade operationer i veckan på svenska sjukhus. I mitten av april var de nere i knappt 2 300 – en minskning med över 70 procent.

Ökat lidande för patienter

Efter den extrema nedgången har kurvan nu vänt.

– Trycket på intensivvården har sakta gått tillbaka. Anestesiläkare och sköterskor har kunnat komma tillbaka till operation. Samtidigt är det inte över. På många håll i landet krävs fortfarande extra personal inne på iva, säger Gunnar Enlund.

Totalt är svenska sjukhus i dag uppe i 44 procent av det normala antalet planerade ingrepp. Men det skiljer sig stort mellan regioner, med exempelvis 80 procent i Blekinge och bara knappt 30 procent i Norrbotten och Västmanland.

I Skåne, som hittills har klarat sig ganska väl under coronaepidemin, opererade Lunds universitetssjukhus förra veckan på full kapacitet, medan exempelvis Nyköpings lasarett, i hårt drabbade Södermanland, bara utförde drygt 30 procent jämfört med en normalvecka.

Alla inställda operationer kan få allvarliga konsekvenser, enligt Gunnar Enlund.

– Det innebär ett ökat patientlidande. Det här är ju ingrepp där läkare och patienter är överens om att de här symptomen som du går och dras med, de blir bättre om vi skulle operera. Och nu får de kanske vänta ett halvår extra eller ännu längre, säger han.

För samhället innebär den ökade vårdkön också fler sjukskrivningar, påpekar han.

Chans till återhämtning

Redan före coronapandemin fanns en operationskö och överläkare Gunnar Enlund konstaterar att det kommer att dröja innan sjukvården kommer i balans igen. Det hänger också ihop med att de som jobbar inom operationsverksamheterna måste få ett andrum.

– Vi måste ta hand om vår personal nu som jobbat väldigt många extrapass. Det är många som har mycket övertidstimmar för tillfället. Ska vi bli uthålliga till hösten måste vi ge personalen en chans till återhämtning.

Vårdskulden kallar han "ett jätteproblem".

– Och jag har inget enkelt svar på hur vi ska lösa det. Vi har en viss operationskapacitet, och vi kan inte bara säga att nu ska vi göra 50 procent mer, för den personalen finns inte. Det finns ingen snabbfix på det här.

Anja Haglund/TT

Hittills har över 50 000 planerade operationer ställts in i Sverige på grund av covid-19. Arkivbild.
Hittills har över 50 000 planerade operationer ställts in i Sverige på grund av covid-19. Arkivbild.
Fotograf: Stig-Åke Jönsson / TT

FAKTA

Fakta: Inställda operationer

Antal elektiva (planerade) operationer

Vecka 11: 8 131

Vecka 12: 5 479

Vecka 13: 4 165

Vecka 14: 3 320

Vecka 15: 2 510

Vecka 16: 2 274

Vecka 17: 2 880

Vecka 18: 2 877

Vecka 19: 3 322

Vecka 20: 3 625

Vecka 21: 2 734

Vecka 22: 3 680

Källa: Svenskt perioperativt register (Spor)

Kultur och nöje

Hank von Hell spelar live på Ullevi

Hank von Hell spelar live från Ullevi i Göteborg. Pressbild.
Hank von Hell spelar live från Ullevi i Göteborg. Pressbild.
Fotograf: Haakon Hoseth
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Den norske rockartisten Hank von Hell spelar live med sitt band från Ullevi i Göteborg den 15 juni. Konserten äger dock som brukligt i coronatider rum via nätet. Samma dag, och faktiskt även Hank von Hells födelsedag, släpps också nya albumet "Dead".

Artisten, som egentligen heter Hans-Erik Dyvik Husby, är känd som tidigare frontman i Turbonegro, då under namnet Hank von Helvete, och för sin roll som Cornelis Vreeswijk i filmen om den svenske skalden. Han lämnade bandet och musikbranschen 2010 men återvände som soloartist 2018 med albumet "Egomania".

"Jag har fått frågor om att livestreama flera gånger nu under dessa covid-19-tider. Men jag har hela tiden känt att om jag ska göra det, så vill jag ge fansen en 'out of this world experience'. Så när idén kom upp att göra det från Ullevi, och framför allt från Göteborg – en stad som jag älskar och ser som mitt andra hem – så fanns det ingen tvekan", säger Hank von Hell i ett pressmeddelande.

Biljetter till konserten finns att köpa via Hank von Hells hemsida.

Ekonomi

LO: Beskatta kapitalägarna efter krisen

LO:s chefsekonom Ola Pettersson. Arkivbild.
LO:s chefsekonom Ola Pettersson. Arkivbild.
Fotograf: Henrik Montgomery/TT
Ekonomi
Ekonomi Staten pumpar ut runt 350 miljarder kronor i coronakrisen. Mycket går till företagsägare.
LO vill att kapitalägarna är med och betalar med högre skatt.

Regeringens pärlband av krispaket för att rädda jobb och stödja hushållens ekonomi beräknas i nuläget kosta statskassan 220 miljarder kronor under 2020. Ovanpå det kommer så kallade automatiska stabilisatorer, det vill säga ökade utbetalningar av a-kassa och andra bidrag som automatiskt ökar i krisen, på 125 miljarder kronor, enligt LO-ekonomernas beräkningar.

Mycket av pengarna går till företagen, och träffsäkerheten är en aning trubbig. Exempelvis får en Ica-handlare del av skattebetalarnas pengar direkt ner i fickan utan att ha drabbats av krisen.

"När nu staten i praktiken går in och garanterar förmögenheterna på ett sätt som ingen tidigare hade förväntat sig bör det också återspeglas i att kapitalinkomster och förmögenheterna i framtiden i högre utsträckning bidrar till finansieringen av det gemensamma", skriver LO-ekonomerna i sin rapport.

Staten som ägare

Ett annat sätt att säkra att pengar bara går till de företag som behöver stödet är att staten samtidigt med hjälppaketen går in som ägare.

"Detta har ännu inte brukats i denna kris men bör övervägas vid eventuella framtida åtgärder", skriver LO-ekonomerna.

Ekonomerna har förstås också åsikter om de fördelningspolitiska effekterna av krisen. När återhämtningen väl kommer måste statens finanser stärkas efter att ladorna tömts.

"Om detta finansieras med höjda skatter för de som har de högsta inkomsterna förstärks den utjämnande fördelningsprofilen ytterligare", skriver LO-ekonomerna.

En miljon på sparlåga

I sin bedömning av svensk ekonomi räknar LO, precis som andra prognosmakare, med att BNP rasar i år och arbetslösheten bedöms stiga till i genomsnitt 8,5 procent i år, för att stiga ytterligare rejält nästa år, till 10,6 procent.

För närvarande håller det statliga permitteringsstödet tillbaka arbetslöshetssiffrorna. Totalt går närmare en miljon svenskar, inklusive en halv miljon permitterade, mer eller mindre utan jobb för närvarande.

Den prognosen bygger på att covid-19 inte smäller till med en omfattande andra våg senare i år. Då blir allting mycket värre.

Olle Lindström/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinobonusar

Så påverkar den svenska spellagen spelindustrins framtid

Casinobonusar I mer än 20 år har Sveriges regering vägrat släppa på det statliga spelmonopolet, och släppa in spelbolag på den svenska spelmarknaden.

Svenska spelbolag etablerade därför sina huvudkontor i europeiska speljurisdiktioner som Malta, och under de senaste 15 åren har online-spel blivit en socialt accepterad underhållningsform som omsätter miljardbelopp varje år.

Flera av de bolag som startade för tio till femton år sedan är idag väletablerade spelkoncerner, som årligen uppvisar lysande resultat på Stockholmsbörsen. Samtidigt verkar efterfrågan på online-spel bara växa. Det går inte längre att blunda för spelbolagens framfart och den svenska staten kan inte längre konkurrera med spelsajterna.

Sommaren 2018 tog Sveriges regering därför beslutet att börja licensiera online-spel från och med den första januari 2019. Och det beslutet ledde givetvis till en del lokala nyheter och åsikter. Men vad betyder den nya spellagen egentligen för spelbolagen, och för Sverige?

Därför licensierar Sverige online-spel

Nästan varje månad kommer det nya svenska casinon. Casinobranschen har blivit otroligt stor i Sverige, och färska undersökningar visar att var tredje svensk numera spelar casino på nätet.

Sverige har därför börjat licensiera online-spel, så att statskassan inte går miste om de intäkter som den svenska spelmarknaden genererar varje år. Den svenska statens spelsidor och spelbutiker kan inte längre konkurrera med casinosajter som släpper nya spel varje månad, och bettingsajter som erbjuder odds på matcher från världens alla håll och kanter.

Dödsstöten har onekligen varit mobiloptimeringen, som gjort nätcasinospel och online-betting otroligt tillgängligt. Varför skulle någon vilja springa ner till hörnbutiken för att lägga ett spel, när du kan oddsa medan matchen pågår från ditt vardagsrum och ta ut dina vinster på under fem minuter?

Det enda sättet den svenska staten kan tjäna en hacka på pengarna som det svenska folket omsätter i online-spel är att börja licensiera spelsajter. Det är precis vad den svenska regeringen gjort, och därför måste numera alla spelbolag som verkar på den svenska spelmarknaden ha en svensk spellicens.

Utgångspriset för en svensk spellicens ligger på 400 000 kronor, och sedan förhåller sig priset till vad för slags tjänster en speloperatör vill erbjuda. Spelbolagen måste även rätta sig efter en del nya riktlinjer som de inte stött på tidigare. Den svenska spellicensen ställer nämligen väldigt strikta krav på bonuserbjudanden, marknadsföring och ansvarsfullt spelande. Och följer spelbolagen inte de här reglerna riskerar de att förlora sin licens. Mer om svenska bonusregler kan du läsa om på spelinspektionens hemsida.

Bara en enda bonus

Den mest påtagliga förändringen som den svenska spellagen medfört är restriktionerna på bonuserbjudanden. Sedan den första januari 2019 får spelsajter på den svenska spelmarknaden bara erbjuda spelare en enda bonus. Den här bestämmelsen har skakat om spelindustrin i Sverige, eftersom återkommande kampanjerbjudanden, och så kallade återaktiverings-kampanjer, varit en central del av de svenska speloperatörernas affärsmodell.

Spel med BankID

När de inte längre kan locka spelare med attraktiva bonuserbjudanden har casinona fått tänka om. Och det har skapat nya branschtrender. Nu är det senaste skriket att låta spelare spela casino utan registrering med hjälp av BankID. Genom att legitimera sig med BankID slipper spelare genomgå en lång registreringsprocess, och dessutom kan de få sina uttag inom fem minuter. Istället för bonusar har det alltså börjat handla allt mer om smidiga användarfunktioner och tillgänglighet.

Mer gamification och nya spelfunktioner

När äventyrscasinona kom runt 2013 revolutionerade de på många sätt spelbranschen. Innovativa speloperatörer skapade roliga spelnarrativ som löpte parallellt med casinospelandet och gav spelare mer underhållning för pengarna de satte in. Pionjärer som Casino Heroes håller fanan högt än idag, och har expanderat sitt koncept till flera nya sajter, där de dessutom inkorporerat spel med BankID.

Samtidigt har nykomlingar som High Roller fortsatt fila på gamification-funktioner för att ge spelare en mer engagerande och personlig spel-och användarupplevelse. Hos flera casinon ser vi nu funktioner som låter spelare tävla direkt mot varandra, vilket naturligtvis ökar den sociala interaktionen och tillför en ny dimension till casinospel.

Sedan årsskiftet har vi fått se några nykomlingar på den svenska spelmarknaden som verkligen tagit ut svängarna. När du loggar in hos nätcasinot Duelz förstår du knappt att du hamnat på en casinosajt. Det här casinon har kombinerat casinospel med grafik och spelnarrativ som är lånade ut tvspels-världen, och dessutom optimerat spelupplevelsen för mobiltelefoner på ett fenomenalt sätt.

När bonusar blivit ett minne blott måste nätcasinona vara kreativa för att sticka ut. Casinospelare har onekligen några spännande år att se fram emot, och det ska bli intressant att se hur de svenska spelbolagen anpassar sig efter den nya spellagen.

Hörby

Kommunen back 50 miljoner

uOHcK2ukPsGXLGzo-E2comK_sc0.jpg
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Hörby
HÖRBY Kommunens ekonomi är på väg mot rekorddåliga siffror, visar den senaste helårsprognosen. Om trenden håller i sig kommunen kommunen att gå back med 50 miljoner kronor jämfört med den lagda budgeten. Det krävs omfattande besparingar för att få ekonomin i balans.

Nästa vecka ska kommunstyrelsen titta närmare på delårsrapporten för det första kvartalet. Förslaget är att skicka vidare underlaget till fullmäktige för beslut, och att ge styrelser och nämner i uppdrag att arbeta vidare med åtgärder för att nå en ekonomi i balans.

Helårsprognosen visar att kommunen går mot ett rekordstort underskott om inga åtgärder sätts in.

Det prognostiserade resultatet för helåret är ett minus på 41,1 miljoner kronor. Det är 50,3 miljoner sämre än budgeterat.

Återigen är det socialnämnden som står för den största avvikelsen. Enligt prognosen kommer nämnden att dra över sin budget med 25 miljoner kronor.

Tekniska nämnden har det också fortsatt kärvt. Här väntas budgeten spräckas med 20,6 miljoner. Barn- och utbildningsnämnden kommer att dra över budgeten med 6,6 miljoner.

Tillväxten har försämrats kraftigt på grund av den pågående coronapandemin, skriver ekonomikontoret i sin rapport.

– Den har haft stor påverkan på kommunens ekonomiska förutsättningar och verksamheter 2020.

Regeringen har beslutat om ökade statsbidrag i form av extra välfärdstillskott för minskade skatteintäkter, och det har också avsatts pengar till kommunen för att kompensera för extraordinära kostnader inom vård och omsorg.

Men frågan är om det räcker för att få balans i ekonomin. Skatteintäkter har skrivits ner med 28,4 miljoner kronor, vilket är 26,2 miljoner lägre än budgeterats.

– I prognosen kompenseras det till stor del av en ökning av de generella statsbidragen, skriver ekonomikontoret.

Kommunen gick back även 2019, och har ett ingående resultat att återställa enligt balanskravet på 11,5 miljoner kronor.

Om den negativa trenden håller i sig, och helårsprognosen slår in, kommer balanskravet vid årets slut att ha växt till 54 miljoner kronor.

Kommunen är i så fall långt ifrån målet om ett resultatmål på 1,0 procent i budgeten.

– Kommunfullmäktiges finansiella resultatmål uppfylls därmed inte, konstaterar ekonomikontoret.

Skurup

Hoppas föreningar kan erbjuda sommaraktiviteter

En flicka klappar en häst i ett stall.
Skurups kommun hoppas att föreningar kan hjälpa till med att ordna gratis aktiviteter för barn och ungdomar i sommar.
Fotograf: TT
Skurup
Skurup Skurups kommun har inte råd att erbjuda ett lika stort sommarlovsprogram med aktiviteter för unga som man brukar. Därför vänder man sig nu till föreningar i hopp om att de kan hjälpa till.

Socialstyrelsen delar i år inte ut bidrag till sommarlovsaktiviteter och det gör att kommunen, som har ansträngd ekonomi, har svårt att erbjuda lika mycket aktiviteter i sommar som tidigare år.

– Vi har tidigare fått ett bidrag på 204 000 kronor av Socialstyrelsen. Kultur och fritid har en ganska så knaper budget, så det blir ett mindre program än vanligt, säger Martin Kalén, tillförordnad chef för kultur och fritid.

Han säger dock att det är ännu viktigare med aktiviteter för barn och unga denna sommar med anledning av covid-19.

– Vi räkna med att det är många familjer som semestrar hemma. Därför hoppas vi kunna försöka få med oss föreningslivet på detta för att kunna ordna ett så bra och brett program som möjligt utifrån rådande situation.

Önskar svar senast 12 juni

Information har gått ut till föreningarna och kommunen önskar svar senast den 12 juni.

– Vi har frågat om de kan ordna någon aktivitet gratis. Bara det hade varit till stor nytta, säger Martin Kalén.

– Och vi hoppas ju att föreningarna kan se detta som en chans att rekrytera fler medlemmar.

Fritidsgårdarna stängda

Kommunen hoppas att föreningarna kan ordna något främst under juli månad, då fritidsgårdarna har stängt.

– Men vi hoppas även att de kan ställa upp och ordna något i augusti också. Det är ju då fortfarande ett tag tills skolan drar igång igen.

Fritidsgårdarna kommer att erbjuda flera aktiviteter när de har öppet och kulturskolan kommer att erbjuda prova på dans.

– Det kommer dock vara fokus på aktiviteter i kommunen, det blir inte så mycket utflykter som tidigare år, säger Martin Kalén.

FAKTA

Planerade aktiviteter

12/6: Summerstart på Gummifabriken.

16-17/6: Öppen verksamhet på Gummifabriken.

18/6: Midsommarfest på Gummifabriken.

22/6: Badutflykt eller annan utflykt med fritidsgårdarna.

23/6: Pop up-fritidsgård. (Gummifabriken flyttar ut till olika platser.)

24/6: Öppen verksamhet på Gummifabriken.

25-26/6: Mini-LAN på Gummifabriken. (Övernattning.)

26/6: Öppen verksamhet på Gummifabriken/Skivarps fritidsgård.

29/6: Badutflykt eller annan utflykt med fritidsgårdarna.

30/6: Pop up-fritidsgård. (Gummifabriken flyttar ut till olika platser.)

1/7: Öppen verksamhet på Gummifabriken.

2/7: Äventyr på Kungsbyggets äventyrspark.

3/7: Öppen verksamhet på Gummifabriken.

6/7: Badutflykt eller annan utflykt med fritidsgårdarna:.

7/7: Pop up-fritidsgård. (Gummifabriken flyttar ut till olika platser.)

8/7: Öppen verksamhet på Gummifabriken.

9/7: Heldag på Tosselilla.

10/7: Öppen verksamhet på Gummifabriken.

13/7: Prova på dans med Kulturskolan, Rutgerskolans aula.

15/7: Prova på dans med Kulturskolan, Rutgerskolans aula.

4/8: Pop up-fritidsgård. (Gummifabriken flyttar ut till olika platser.)

5/8: Öppen verksamhet på Gummifabriken.

6/8: Minigolf och frisbeegolf på Sövde äventyrscamp.

7/8: Öppen verksamhet på Gummifabriken.

11/8: Pop up-fritidsgård. (Gummifabriken flyttar ut till olika platser.)

11/8-13/8: Filmkollo i Skurup och Sjöbo.

12/8: Öppen verksamhet på Gummifabriken.

14/8: Öppen verksamhet på Gummifabriken.

För tider och annan viktig info, läs mer på skurup.se/lovaktiviteter. Programmet uppdateras löpande.

Coronaviruset

Riskerar vite för dålig arbetsmiljö

Väktare från Avarn Security är orliga för att bli smittade när de rings in för att lyfta äldre som misstänks ha covid-19. Nu riskerar vaktbolaget ett vite på 100 000 kronor om arbetsmiljön inte förbättras.
Fotograf: Jessica Gow/TT
Malmö
Malmö Arbetsmiljöverket förbjuder nu vaktbolaget Avarn Security att lyfta och förflytta brukare inom hemtjänsten som misstänks ha Covid-19.
Anledningen är brist på skyddsmaterial och kunskaper om hur de ska användas.

Den 30 april stoppades verksamheten av huvudskyddsombudet som ansåg att de anställda i vaktbolaget var utsatta för stor risk att bli smittade när de utförde lyft av personer med misstänkta Covid-19. Den sjunde maj ville bolaget att stoppet skulle hävas varför man begärde att Arbetsmiljöverket skulle ta ställning i frågan, vilket de alltså gjort.

Utbildade team finns

Stefan Andreasson, huvudskyddsombud på Avarn Security i Malmö, sa vid skyddsstoppet att det framförallt motiverades med att personalen inte fått tillräcklig utbildning, kunskap och rutiner för att hantera människor med misstänkt Covid-19.

Enligt Stefan Andreasson har Malmö stad redan ett utbildat team för att hantera misstänkt covid-19-sjuka patienter och att det är en vårduppgift att ta hand om sjuka patienter.

– Det bästa hade varit om vårdpersonalen hade tagit hand om det här, sa Stefan Andreasson.

Vänt sig till räddningstjänsten

Malmö stad har som svar på varför det utbildade teamet inte tar hand om alla lyft sagt att det är omöjligt för dem att genomföra alla lyft som behövs. Under skyddsstoppet har Malmö stad istället använt sig av räddningstjänsten.

I arbetsmiljöverkets beslut om att förbjuda anställda på Avarn Security att lyfta och förflytta misstänkt Covid-19-sjuka patienter påpekar man att alla har rätt till en bra arbetsmilljö.

– Vi bedömer att det finns brister i er arbetsmiljö som kan leda till att någon blir sjuk eller skadar sig, skriver Arbetsmiljöverket.

Vite på 100 000 kronor

Förbudet som omfattas av ett vite på 100 000 kronor motiveras med att det framkommit att vaktbolaget rings in av Malmö stad för att lyfta eller förflytta brukare i akuta situationer. Vid en inspektion konstaterades att lyften sker genom ”ett livtag om personen”, något som medför att arbetstagaren befinner sig ”ansikte mot ansikte” med brukaren, ibland med bara några centimeters avstånd.

– Det går inte att utföra arbetsuppgiften på avstånd. Det är sällan det finns lyfthjälpsanordningar, utan arbetstagaren lyfter manuellt, skriver Arbetsmiljöverket.

Inte säkerställt

Arbetsmiljöverket menar att det varken är säkerställt att det finns tillgång till säkerhetsutrustning eller att arbetstagarna har kunskaper för att använda dem, bland annat hur man tar på och av dem för att undvika smittorisk.

Arbetsmiljöverket hänvisar även till att de anställda känner stark oro för att de som tillhör riskgrupperna kan smittas och att man ännu inte undersökt om det finns några som skulle kunna drabbas hårt av covid-19. Om bristerna inte åtgärdas är det förknippat med ett vite på 50 000 kronor.

NÄSTA ARTIKEL