Närmare 200 personer hade tagit sig till norra Pauli kyrkogård för att ta ett sista farväl av Karolin Hakim. Begravningsceremonin bevakades av polis. Foto: Claes Hall
Jimmy Serler, borgerlig begravningsofficiant, ledde den känslosamma minnesstunden på Luftkastellet invid brofästet.
Karolin Hakims fördes i kista till den sista vilan, eskorterad av polis. Foto: Claes Hall
Karolin Hakim som familj och vänner mindes henne, lycklig och sprudlande. Foto: Claes Hall
Malmöbon Teresa Mura ville hedra Karolin Hakim genom att gå på begravningen. Foto: Stefan Persson

Mördade Karolin Hakim förd till sista vilan

Malmö På onsdagen fördes Karolin Hakim, kvinnan som mördades med sitt eget barn i famnen på Sergels väg den 26 augusti, till sista vilan på S:t Pauli norra kyrkogård.
Drygt hundra personer deltog i den känslosamma minnesstunden i Luftkastellet vid brofästet, och ännu fler vid jordfästningen.

– Gråt inte vid min grav, vi skall ses igen.
Orden är från en dikt som begravningsofficianten Jimmy Serler läste vid minnesceremonin, innan Karolin Hakim hedrades med en tyst stund.
– Det skulle kunna vara Karolins ord till er i dag, framhåller han.

Minnesstunden och jordfästningen av Karolin Hakim blev mitt i den ofattbara sorgen en hyllning till livet, en uppmaning att ta staka ut mål och göra vad man kan för att uppnå dem.
– Karolin levde som hon lärde. Hon skulle bli läkare. Givetvis nådde hon målet, stöttad av en väldigt, väldigt stolt familj, säger Jimmy Serler.
Han berättade om hur mamman och syskonen beskrivit för honom hur omtänksam, hjälpande och stöttade Karolin Hakim var.
– Hon var allt från en liten kort kram till att hjälpa till med stort och smått. Det behövdes inte mycket mer än ett kort möte för att smittas av hennes entusiasm och livsglädje.

Innan minnesceremonin började visades bilder från hela Karolin Hakims 31-åriga liv. På ett av första fotona ligger hon som liten bebis bredvid sina stolta föräldrar, på ett annat sitter hon lycklig med en vitklädd docka på en stol.
Längre fram i bildspelet kommer ett foto från studenten, därefter bilder från studietiden i Polen och en där hon sträcker upp händerna i en segergest utanför Värnamo sjukhus där hon gjorde sin AT-tjänst på.
Den allra sista bilden visades sedan under hela minnesstunden. Där håller hon sitt lilla barn i famnen – precis som hon gjorde när hon sköts till döds på Sergels väg för mindre än en månad sedan.
– Mycket av tiden hade fyllts av studier. Men när hon väl var färdig med utbildningen och lyfte blicken lite från böckerna då fann hon vad som beskrivits för mig som sitt livs kärlek. En kärlek som bar frukten av en fantastisk liten dotter, säger Jimmy Serler.
Men den 26 augusti 2019 förändrades allt för all framtid, med Jimmy Serlers ord:
– En mamma förlorade sitt barn, ett barn förlorade sin mamma.

På Karolin Hakims kista lös under hela ceremonin tre ljus, ett för kärleken, ett för minnena och ett för livet.
– Vi tvingas släcka livets ljus i dag. Jag vill att vi tittar på de andra två för att se hur mycket starkare de får lova att lysa nu, säger Jimmy Serler efter att ha blåst ut livets ljus
När ceremonin var slut samlades familj och vänner runt kistan. Den förs sedan i kortege till S:t Paul norra kyrkogård, där Karolin Hakim jordfästes. Närmare 200 personer deltog vid begravningsceremonin, flera av dem vanliga Malmöbor som ville hedra Karolin Hakim.
– Jag var så ledsen över det som hände och ville komma hit och säga hej då till henne, säger Teresa Mura, som kom till Malmö från Chile för 46 år sedan.
– Sverige är mitt land. Men varför håller folk tyst om de vet något. Om jag vetat något skulle jag säga det. Det är det enda som kan stoppa det här. Jag är inte rädd, men jag är orolig för mina barn och barnbarn. Att skjuta en mamma som bär på sitt barn. Vilka djur gör så. De är inte människor.

Dagens fråga

Har du blivit strandsatt vid något tågstopp i år?

  • Nej (65%, 388 Röster)
  • Ja (35%, 209 Röster)

Antal röster: 597

Loading ... Loading ...