Landskrona

Körde utan körkort – mister även sin bil

Artikel Landskrona Mannen har tagits av polis ett flertal gånger sedan han kört bil utan att ha körkort.I somras var det dags igen och nu döms han för grov olovlig körning, en månads fängelse och dessutom mister han sin bil.

Det var i juli i år som en polispatrull lade märke till den 32-årige mannens bilfärd när han körde in på en hamburgerrestaurang på Företagsvägen i Landskrona.

Patrullen anade oråd, kände igen ekipaget, följde efter och när man ville se mannens körkort kunde han inte göra så.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Sonen dödades av polis: ”Det kan bli krig”

Fouzia Almarou tillsammans med sin son Kenneth Ross jr, som sköts ihjäl 2018 av en polis.
Fouzia Almarou tillsammans med sin son Kenneth Ross jr, som sköts ihjäl 2018 av en polis.
Fotograf: Privat
Utrikes
Utrikes Hennes son sköts till döds av en polis med ett halvautomatiskt vapen. Samma dag blev Fouzia Almarou aktiv i Black Lives Matter.
Nu hoppas hon att protestvågen i USA ska leda till rättvisa även för hennes son.
– Om polisen fruktade för sitt liv, varför blev min son skjuten i ryggen? säger hon.

Fouzia Almarou har varit en flitig talare under de senaste dagarnas demonstrationer i Los Angeles som organiserats av aktivistnätverket Black Lives Matter.

Dödandet av den svarte mannen George Floyd av en polisman i Minneapolis har startat en delvis våldsam protestvåg över hela USA. Men Floyds fall är bara ett av många med liknande karaktär av rasistiskt övervåld.

– Varför dödade en vit man min son med ett militärt vapen? säger Almarou till TT.

– Om polisen fruktade för sitt liv, varför blev min son skjuten i ryggen? Att tro att någon har ett vapen är inte samma sak som att se att de har ett vapen, inte sant? Polisen som gjorde det här är en ynkrygg, säger hon.

Kämpade med psykisk ohälsa

25-årige Kenneth Ross jr dödades av polisen Michael Robbins den 11 april 2018 i Gardena, Kalifornien.

Ross jr påstods ha ett vapen och jagades av tre poliser innan polisen till slut sköt honom från långt avstånd. Robbins använde en AR-15, ett halvautomatiskt vapen av en typ som används av armén.

Ross jr kämpade med psykisk ohälsa, han var känd i sitt område i Gardena och brukade ofta gå och prata med sig själv.

Trots brutaliteten som omger händelsen har fallet Ross jr nästan glömts bort i de senaste årens rapportering kring polisbrutalitet. Mycket på grund av Los Angeles-polisen, som inte offentliggjort videomaterialet från polisens kroppskameror.

– Det här var två år sedan, men videon kom precis ut och bevisar vad som hände. De höll på videon medvetet i två år och hoppades att det här skulle blåsa över. Men det blåste inte över. Alla kommer samman nu och kräver rättvisa för George Floyd-fallet också, säger Almarou.

Poliser friade

Alla tre poliser som var inblandade i skjutningen av hennes son har friats från misstankar, och polismannen som sköt är fortfarande i tjänst.

Men sedan videon från händelsen kommit ut har Kenneth Ross den yngres fall börjat få mer uppmärksamhet. Videon visar tydligt att Ross jr är obeväpnad när han springer iväg från poliserna, vilket enligt lagen inte är ett brott som motiverar våld.

Efter att ha skjutit Ross jr i ryggen ses polismannen sjasa iväg vittnen från platsen och hörs också instruera de andra poliserna att slå av sina kroppskameror. En av dem behåller sin kamera på, och visar tydligt hur inget vapen hittas på Kenneth Ross jr.

Anklagar åklagare

Polisens respons på den senaste veckans demonstrationer har varit att säga sådant som ”vi hör er inte för allt oväsen” och syftat på plundring och upplopp.

Almarou menar att polisen måste klara av att hålla två tankar i huvudet – och lyssna på de som demonstrerar fredligt.

– När dramat med eldandet, våldet och allt det negativa började gick jag självklart därifrån. Det hade ingenting att göra med mig eller BLM. Vi är inte inblandade i plundrandet och att folk sätter eld på saker. Vi vill hålla det fridfullt och vi vill att sanningen ska komma ut, säger Almarou.

Fouzia Almarou menar att Los Angeles distriktsåklagare Jackie Lacey bär skulden för att flera poliser i staden undvikit åtal för liknande händelser. Ett budskap som många i Los Angeles Black Lives Matter-demonstrationen delade, där man hedrade minnet av de drygt 600 personer som dödats av Los Angeles poliskår under Laceys tid som distriktsåklagare. Även advokat- och medborgarrättsrörelsen ACLU har framfört liknande kritik.

– Jag hoppas att alla vaknar och gör något åt dessa mördarpoliser, och att de gör sig av med Los Angeles korrupta distriktsåklagare Jackie Lacey som tillåter polisen att döda oskyldiga människor. Hon tar inget ansvar, hävdar Almarou.

Ber för att ingen röstar på Trump

Hon anser också att president Donald Trump underblåser våldsamheter med sin hårda retorik.

– Sedan Trump blev president verkar det som om han har hoppats att folk ska bete sig våldsamt. Han bryr sig inte om någonting av det som händer nu. Jag ber för att ingen röstar på honom igen. Nu när vi har sett hur han är som president börjar folk vakna och förstå att vi måste avsätta honom också. Det är redan illa, men det här kan bli någon typ av krig.

Kristoffer Viita/TT

Kenneth Ross jr sköts ihjäl av en polis 2018 i Gardena, Kalifornien.
Kenneth Ross jr sköts ihjäl av en polis 2018 i Gardena, Kalifornien.
Fotograf: Privat

FAKTA

Fakta: Black Lives Matter-rörelsen

I februari 2012 dödas den svarte 17-åringen Trayvon Martin i Sanford i Florida. Den frivillige områdesvakten George Zimmerman hade tidigare larmat polisen för att rapportera om en "skum person" som rörde sig i området. Några minuter senare hörde grannarna pistolskott. Trayvon Martin var obeväpnad.

Dödsskjutningen tände ett nationellt ursinne, som förstärktes ytterligare när George Zimmerman friades från anklagelserna om mord. Stora demonstrationer hölls på många platser i USA. På sociala medier började en hashtag florera, #blacklivesmatter, ungefär "svarta liv spelar roll". Sedan dess har initiativet vuxit och blivit en global, decentraliserad opinionsrörelse.

Dödsskjutningen av Trayvon Martin har följts av flera uppmärksammade fall där poliser har använt dödligt våld mot obeväpnade svarta personer. Ändå döms få poliser för brott. Enligt Black Lives Matter-rörelsen handlar det om ett system rotat i rasism, och att anställda inom polisväsendet skyddar varandra.

Runt 1 000 människor dödas av polisen varje år i USA, visar forskning från Bowling Green State-universitetet.

Utrikes

Poliserna inblandade i Floydgripandet åtalas

Demonstrationer mot rasism och polisvåld i Philadelphia under tisdagen. Arkivbild.
Demonstrationer mot rasism och polisvåld i Philadelphia under tisdagen. Arkivbild.
Fotograf: Matt Rourke/AP/TT
Utrikes
Utrikes Efter nio dagar av landsomfattande protester mot rasism och polisövervåld i USA kommer beskedet att sammanlagt fyra poliser som närvarade i samband med det dödliga polisingripandet mot George Floyd kommer att åtalas för brott.

Under onsdagen kom beskedet att den polis som tryckte sitt knä mot George Floyds nacke kommer att åtalas för dråp, den rubricering som tidigare omnämnts har varit den amerikanska motsvarigheten till "vållande till annans död".

Ytterligare tre poliser som närvarade vid ingripandet kommer även de att åtalas för medhjälp till brott i samband med det våld som tros ha orsakat Floyds död. Samtliga av poliserna har avskedats i väntan på utredning.

Samtidigt meddelar delstaten Minnesota att man anmäler Minneapolis polismyndighet för att ha brutit mot landets antidiskrimineringslagar när Floyd dödades av polisen. Delstaten kommer också att utreda om polisen har ägnat sig åt systematisk diskriminering.

Dog efter polisgrepp

Under nästan nio minuter tryckte den huvudmisstänkte polisen sitt knä mot nacken på den obeväpnade och handfängslade George Floyd medan ytterligare kollegor höll fast Floyd trots att denna vädjade att de skulle släppa greppet då han inte kunde andas.

På en videoupptagning från händelsen hörs Floyd säga "ni dödar mig, snälla döda mig inte", någon minut senare blir han stilla och tyst. Han dödförklarades senare på sjukhuset.

Landsomfattande protester

George Floyds död blev gnistan som tände en våg av demonstrationer mot rasism och polisövervåld runt om i USA.

I flera stora amerikanska städer har tiotusentals människor trotsat utegångsförbuden, som införts för att stoppa den senaste veckans kravaller, upplopp och plundringar. Demonstrationståg har marscherat genom stora städer som Los Angeles, Philadelphia, Atlanta, New York och huvudstaden Washington DC.

Fast på bro

I Floyds hemstad Houston samlades under tisdagen tusentals människor för en manifestation organiserad av hans familj och vänner.

Även i New York City gick tusentals människor under gårdagen i en protestmarsch från stadsdelen Brooklyn mot Brooklyn Bridge, medan polishelikoptrar cirkulerade över dem. Vid 23-tiden lokal tid, klockan 5 svensk tid, var Manhattan Bridge full av demonstranter som omringats av polis på båda sidorna av bron. Polisen tycktes efter ett tag låta demonstranterna lugnt få lämna bron, rapporterar mediebolaget CNN.

Runt om vi världen – bland annat i Stockholm – har stora solidaritetsdemonstrationer hållits i protest mot polisens agerande mot George Floyd.

En demonstrant och en polis skakar hand under tisdagens protester i New York.
En demonstrant och en polis skakar hand under tisdagens protester i New York.
Fotograf: Wong Maye-E/AP/TT
En demonstrant höjer sin näve under en manifestation i Columbus, Ohio, under tisdagen.
En demonstrant höjer sin näve under en manifestation i Columbus, Ohio, under tisdagen.
Fotograf: Joshua A. Bickel/AP/TT

Ekonomi

Astra Zeneca möjlig vaccinfinalist i USA

Globalt pågår över 100 försök att utveckla ett vaccin mot t virussjukdomen covid-19. Svensk-brittiska läkemedelsbolaget Astra Zeneca ligger bra till i USA:s urvalsprocess. Arkivbild.
Globalt pågår över 100 försök att utveckla ett vaccin mot t virussjukdomen covid-19. Svensk-brittiska läkemedelsbolaget Astra Zeneca ligger bra till i USA:s urvalsprocess. Arkivbild.
Fotograf: Sakchai Lalit/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Den svensk-brittiska läkemedelsjätten Astra Zeneca är ett av de fem bolag som den amerikanska regeringen har valt ut som trolig tillverkare av ett vaccin mot coronaviruset, rapporterar The New York Times (NYT).

Övriga fyra läkemedelsbolag är Moderna, Pfizer, Johnson & Johnson och Merck.

De utvalda kandidatföretagen kommer att få ytterligare medel av regeringen, hjälp att genomföra kliniska tester samt finansiellt och logistiskt stöd, enligt tidningens källor.

Ännu finns inget godkänt vaccin mot virussjukdomen covid-19. Runt om i världen pågår över 100 försök att utveckla ett vaccin.

NYT-artikeln nämnde inte möjliga vaccin från bolagen Sanofi, Novavax och Inovio. Det är oklart om deras program påverkas av uppgifterna. Inom några veckor ska Vita huset meddela sitt beslut om vilka bolag som slutligen ska gynnas i vaccinframställningen.

Utrikes

Kraftigt jordskred i Alta i Norge

Ett kraftigt jordskred har ägt rum vid Kråkeneset i Alta i Norge.
Ett kraftigt jordskred har ägt rum vid Kråkeneset i Alta i Norge.
Fotograf: Redningsselskapet, "Vekteren"/NTB
Utrikes
Utrikes

Ett kraftigt jordskred ägde rum vid Kråkeneset i Alta i Norge på onsdagseftermiddagen.

Enligt polisen har två hus, en stuga, ett uthus och en bil dragits med i raset.

En hund drogs också med i skredet och hamnade i vattnet, men den lyckades rädda sig själv genom att simma i land.

Det finns för närvarande inga uppgifter om personskador, men polisen understryker att man vill komma i kontakt med ägarna till byggnaderna som skadats.

– Så att vi med säkerhet kan fastslå att ingen drogs med i raset, säger polisbefälet Torfinn Halvari.

Ett jordskred inträffade på onsdagseftermiddagen vid Kråkeneset i Alta i Norge.

Inrikes

Mindre andel kvinnor anställs som professorer

Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm nyanställde enbart manliga professorer under 2017–2019, trots att målet var 45 procent kvinnor bland de nyanställda, skriver Publikt. Arkivbild.
Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm nyanställde enbart manliga professorer under 2017–2019, trots att målet var 45 procent kvinnor bland de nyanställda, skriver Publikt. Arkivbild.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes Andelen kvinnor som nyanställs som professorer minskar inom nästan alla ämnesområden, skriver tidningen Publikt. Ministern Matilda Ernkrans ska diskutera frågan med rektorerna.
–  Klart att jag är besviken, säger hon.

Publikt hänvisar till en rapport från Universitetskanslersämbetet, som konstaterar att andelen kvinnor bland de nyanställda har minskat inom fem av sex ämnesområden. Minskningen är störst inom naturvetenskapsämnet, där andelen har sjunkit från 29 procent under 2017 till 15 procent 2019. Inom lantbruksvetenskap och veterinärmedicin, som stod för den lägsta siffran under 2019, har andelen sjunkit från 22 till 14 procent under perioden, skriver tidningen, som ges ut av fackförbundet ST.

Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, säger till Publikt att hon ska bjuda in rektorer från lärosäten för "fördjupad dialog".

– Det är klart att jag är besviken över att så få lärosäten når upp till målen. Vi har i decennier utbildat fler kvinnor i högre utbildning, och nästan hälften av lektorerna är kvinnor. Så man kan inte vara annat än besviken på att det går så långsamt att ta till vara kompetens oavsett kön på den högsta akademiska nivån, säger hon till tidningen.

Ämnet medicin- och hälsovetenskap är ensamt om att ha ökat andelen kvinnliga nyanställda professorer, från 38 till 47 procent.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Smartstudies

Ökat intresse för läxhjälp i Skåne

SmartStudies Allt fler skånska familjer vill ha läxhjälp.

Det beskriver läxhjälpsföretaget SmartStudies som menar att intresset ökar i de flesta av de skånska kommunerna.

Fram till 2015 var det möjligt att få RUT-avdrag för läxhjälp. Men även fast RUT-avdraget för läxhjälp har avskaffats, så har det fortsatt funnits ett stort intresse för att anlita privat läxhjälp. SmartStudies är ett företag som särskilt profilerat sig på mattehjälp. SmartStudies identifierar att intresset för läxhjälp ökat avsevärt bland de skånska kommunerna, det gäller läxhjälp både för elever i grundskolan- och gymnasieskolan. Men SmartStudies får också in förfrågningar om att hjälpa elever med exempelvis tekniker för uppsatsskrivande, men även om att hjälpa elever med kurser på avancerad nivå på högskolor och universitet.

Undervisning både fysiskt och online

SmartStudies erbjuder både läxhjälp fysiskt, hemma hos eleven eller på ett bibliotek eller på annan plats. Men också digital studiehjälp, vilket det nu finns en stor efterfrågan på med anledning av Coronavirusets spridning. Det finns även elever och familjer som efterfrågar kombinationer av fysisk och digital studiehjälp. Ett annat företag som erbjuder mattehjälp både fysiskt och digitalt är Allakando, läs mer om Allakando läxhjälp här.

Läxhjälp som leder till förbättrade kunskapsresultat

Läxhjälp är en beprövad metod för att höja en elevs kunskapsresultat. Självstudier är bra, nyttigt och oundgängligt, men forskningen är samtidigt tydlig med att en av de viktigaste faktorerna för att en elev ska lära sig så mycket som möjligt i skolan är att den får tillbringa så mycket tid som krävs med en ämneskunnig lärare. Svenska elever har dessutom mindre undervisningstid än elever i jämförbara länder och läxhjälp kan på så sätt vara en möjlighet att få mer tid med en kunnig lärare. 9 av 10 av SmarStudies elever höjer sina betyg efter slutförd undervisning.

Privatlärare som kan ämnena och pedagogiken

En förklaring till att SmartStudies privatundervisning har varit så framgångsrik är att de har varit noggranna med att rekrytera de bästa privatlärarna. För att bli anställd som privatlärare, eller mattelärare, hos SmartStudies ska du genomgå en lång rekryteringsprocess som innefattar flertalet intervjuer, tester och en mycket noggrann referenstagning. SmartStudies ställer höga krav på att personen har en bra pedagogisk förmåga och djupa kunskaper i de ämnena som han eller hon ska undervisa i - för det är det som i slutändan avgör läxhjälpens kvalitet. Många av privatlärarna är studenter på framstående utbildningar på exempelvis Lunds Tekniska Högskola, Chalmers OCH Kungliga Tekniska Högskolan.

Ett upplägg som passar dig

SmartStudies anpassar ett upplägg på undervisningens som passar dig och din familj. Undervisningen kan ges i de allra flesta ämnena och oavsett var du bor i Skåne, eller var du bor i landet. Om du vill veta mer om SmartStudies läxhjälp, klicka här.

Sport

Dokument bekräftar: Propulsion nervsnittad

Propulsion, med kusken Örjan Kilström i sulkyn, vann Elitloppet i söndags. Nu är hästen anklagad för att vara nervsnittad.
Propulsion, med kusken Örjan Kilström i sulkyn, vann Elitloppet i söndags. Nu är hästen anklagad för att vara nervsnittad.
Fotograf: Henrik Montgomery/TT
Sport
Sport I söndags vann Propulsion Elitloppet i imponerande stil.
Nu anklagas stjärnhästen för att vara nervsnittad – något som styrks av ett veterinärundertecknat dokument från USA, enligt travsajten Sulkysport.
Svensk travsport har beslutat att inleda en utredning.

Nioårige Propulsion kom till Sverige 2015 efter att Stall Zet och Daniel Redén köpt hästen på auktion i USA.

Sedan dess har "Proppen" kört in över 34 miljoner kronor. I söndags krönte han karriären med att vinna Elitloppet för första gången.

Men segern har fått en sur eftersmak. I tisdags kom den norska sajten Trav og Galopp-Nytt med uppgifter om att Propulsion ska ha blivit nervsnittad, vilket innebär att man kapar nerverna så att hästen inte ska ha någon känsel och därför inte kan känna smärta –vilket strider mot det svenska dopningsreglementet.

Nervsnittad i USA

De kanadensiska och amerikanska travförbunden uppger att ingreppet ska ha utförts innan hästen såldes till Sverige, något som nu styrks i ett dokument som travsportsajten Sulkysport tagit del av.

Dokumentet är undertecknat av en veterinär på en klinik i USA, där nervsnittning är tillåtet, och ska intyga att ett ingrepp utfördes i Propulsions båda framhovar den 27 april 2015.

Startar utredning

Uppgifterna har fått Svensk travsport att agera. Efter att vd Maria Croon under tisdagen kallade flera representanter till ett telefonmöte har nu organisationen kommit fram till att utreda om fusk förekommit kring Propulsion.

– Vi har startat en utredning, det kan jag bekräfta. Det handlar ju om att samla in fakta och underlag i den här frågan och om det ligger något i det. Sedan kommer vi diskutera konsekvenser. Nu handlar det om att förstå och fördjupa kunskapen om det som hänt, säger Croon till TT.

TT: Hur lång tid kommer utredningen ta?

– Det är svårt att säga. Det är ett par parter vi behöver få tag på. Men vi prioriterar det här nu.

Vill inte spekulera

TT: Borde man inte kunnat upptäcka det här tidigare?

– Det finns olika svar i det. Det är inte säkert att man upptäckt det om det nu är sant att det finns. Om det är så och vad det är som gjort att det inte i så fall upptäckts... det är många frågor vi kommer behöva få svar på innan vi kan säga mer.

TT: Om uppgifterna stämmer, vad kan då konsekvenserna bli för Propulsion?

– Jag spekulerar inte om konsekvenserna, men det är inte tillåtet att tävla i Sverige med de eventuella åtgärderna. Men vilka konsekvenser det blir vill jag inte spekulera i.

TT har sökt Daniel Réden för en kommentar utan framgång. Men till TV4-sporten säger tränaren att han kommer att vara behjälplig för att bringa klarhet i frågan.

– Jag har sagt att vilken veterinär som helst som vill komma ut och känna på Propulsion är välkommen. Vi har inga stängda dörrar för det.

Enligt Sulkysport gav Svensk travsport klartecken för Propulsion i Elitloppet trots att det framgick av exportcertifikatet att travaren var nervsnittad.

Simon Norberg/TT

Pelle Strandman/TT

FAKTA

Fakta: Nervsnittad häst

Att en häst är nervsnittad innebär att man går in och kapar nerverna så att hästen inte ska ha någon känsel och där igenom inte kunna känna smärta. Ingreppet är tillåtet i USA, men i Sverige är det förbjudet och strider mot det svenska dopningsreglementet. Det finns två typer av nervsnitt: Fysisk och kemisk. Den kemiska varianten kan gå tillbaka så att nerverna fungerar igen.

Källa: Trav og Galopp-Nytt.

FAKTA

Fakta: Propulsion

Född: 18 april 2011, på Bluestone Farms i Pennington i New Jersey, USA.

Kön: Hingst

Far: Muscle Hill

Mor: Danae

Ägare: Stall Zet

Tränare: Daniel Redén

Kusk: Örjan Kilström

Starter/Resultat: 78 (39 segrar)

Intjänat: 34 343 693 kronor.

Inrikes

Bilbesiktningar skjuts upp i sju månader

Perioden för bilbesiktningar förlängs i sju månader. Arkivbild.
Perioden för bilbesiktningar förlängs i sju månader. Arkivbild.
Fotograf: Anders Wiklund/TT
Inrikes
Inrikes

EU inför en rad tillfälliga åtgärder för att stödja transportsektorn under coronakrisen, rapporterar Dagens Nyheter. Bland annat förlängs perioden för fordonsbesiktningar med sju månader gällande fordon som skulle besiktigats mellan 1 februari och 31 augusti 2020.

Enligt DN berörs runt 2,5 miljoner fordon, däribland bilar, tunga lastbilar, bussar och motorcyklar, av de nya reglerna. Men den som vill besiktiga sin bil som vanligt kan också göra det.

Även giltighetstiden för körkort och yrkesförarkompetensbevis, som går ut under samma period, utökas med sju månader.

"Transportsektorn har drabbats hårt av coronakrisen och därför är det positivt att EU gemensamt mildrar effekterna av krisen för enskilda och företag", säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) i ett pressmeddelande.

Däremot beslutar regeringen att tidsfristen för att utfärda förarkort och besiktiga färdskrivare inte ska förlängas eftersom de anses vara viktiga för trafiksäkerheten.

Inrikes

Svenskt mynt på 15 kilo såldes för miljoner

Myntet som såldes.
Myntet som såldes.
Fotograf: Bukowskis
Inrikes
Inrikes

Ett svenskt plåtmynt i koppar, 8 daler SM, har sålts på auktionshuset Bukowskis för 2,45 miljoner kronor.

Myntet präglades i Avesta 1659 och väger nästan 15 kilo, enligt Bukowskis. Björn Extergren på Bukowskis säger att det är "väldigt ovanligt" att mynt i den prisklassen säljs i Sverige.

– Det händer inte ofta. De är nästintill museiföremål, det finns så få av dem kvar, säger Extergren.

Myntet såldes till en svensk köpare, mer än så vill inte Extergren säga.

– Mynten köps framför allt av storsamlare. De vill ha det mest eftertraktade man kan få tag på, och åttadalermynten är det mest eftertraktade man kan få tag på eftersom alla tiodalermynt är inlåsta i samlingar, säger han.

De svenska plåtmynten från 1600-talet var avsedda både som mynt i sig och som en vara, och det var därför tillåtet att använda sig av metallen, enligt Nationalencyklopedin.

Vid auktionen såldes även två filigranbägare som ingick i Karl XII:s silvergåva till ryske tsaren Peter den store 1699. Bägarna gick för 1,57 miljoner kronor.

NÄSTA ARTIKEL