Förr

En vals vid Malmö Live

Malmö stora valskvarn var redan 1913, då bilden togs, en anläggning av imponerande mått och en hårt driven mekanisering. Och det som idag är Neptunigatan var då i stor utsträckning belagt med järnvägsräls. Till höger hade grosshandlare Sew. Ekman ett vedupplag.
Artikel Förr och nu Trots tillkomsten av Malmö Live är det alltjämt Malmö Stora Valskvarn man främst har i blickpunkten när man kommer gående eller körande norrut längs Slottsgatan.

Trots tillkomsten av Malmö Live är det alltjämt Malmö Stora Valskvarn man främst har i blickpunkten när man kommer gående eller körande norrut längs Slottsgatan.

Och så har det varit i över 130 år. Länge var det valskvarnens industrikomplex – särskilt med dess resning- som jämsides med Kockums dominerade på västra hamnsidan. Något unikt är väl kanske också att ingen annan större industri i Malmö har legat på samma plats under så många år som Lantmännens valskvarn. När kvarteren och gatorna runtomkring hunnit förändras och bli närmast oigenkännliga har valskvarnens byggnader i stort fått behålla sitt utseende.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Eriksson om titeln: "En vemodig känsla"

Chelsea är mästare i England. Arkivbild.
Chelsea är mästare i England. Arkivbild.
Fotograf: John Walton
Sport
Sport Magdalena Eriksson och Jonna Andersson kan titulera sig ligamästare med Chelsea.
Laget utses till segrare trots att de låg på andra plats när serien avslutades på grund av coronapandemin.
– Vi hade precis ett lagmöte där vi fick reda på att vi blivit mästare. Det är en vemodig känsla, säger Eriksson till TT.

Manchester City ledde Super League när den upplöstes på grund av coronapandemin, men Chelsea har ett bättre poängsnitt och tar därmed hem ligapokalen. Londonlaget är nu kvalificerat för Champions League.

– Vi hade precis ett stort lagmöte där vi fick reda på att vi blivit mästare. Det är inte så här vi ville vinna. Vi ville att det skulle gå den riktiga vägen och att vi hade kunnat fira tillsammans. Men så som det blev nu så är vi välförtjänta mästare efter de matcher vi spelat. Men det är en vemodig känsla, säger Chelseakaptenen som befinner sig i tyska Wolfsburg hos flickvännen Pernille Harder.

– Nu firar jag guldet här hos henne.

Grattis från Lindahl

Twitter skickade tidigare lagkamraten, landslagsmålvakten Hedvig Lindahl som numera spelar i Wolfsburg, ett grattis.

"Grattis till alla tidigare lagkamrater i Chelsea för ligasegern och för att ni kvalificerat er för Champions League. Jag har aldrig sett ett tydligare exempel på hur viktigt det är att ta varje match som om det vore den sista."

City ledde Super League med 40 poäng på 16 matcher, ett snitt på 2,5, när säsongen stoppades i mars, medan Erikssons och Anderssons Chelsea hade 39 poäng på 15 matcher – ett snitt på 2,6. I andra änden av tabellen flyttas Liverpool ned i andradivisionen.

– Utefter vad förbundet hade kommit fram till och hur läget är i England är det i det stora perspektivet rätt beslut i slutändan. Nu kan vi satsa på nästa säsong, säger Eriksson.

Herrarna spelar vidare

Samtidigt kommer herrarna i Premier League att spela klart serien med start den 17 juni.

– Det är klart att om man gör en direkt jämförelse att de ska spela och inte vi så är det konstigt. Men jag vill betona att det är en stor skillnad på pengarna och vi har inte samma ekonomiska incitament att spela vidare. Så som det såg ut hade det kanske kunnat stjälpa damfotbollen mer än hjälpa om vi gjort det.

Nyhetsbyrån AFP har tidigare rapporterat att kostnaderna för de omfattande testerna för coronaviruset blev ett för stort hinder i damernas högstaliga.

Simon Norberg/TT

Ekonomi

2 500 tjänster bort från Bombardier

Kanadensiska Bombardier skär ner verksamheten med 2 500 tjänster. Arkivbild.
Kanadensiska Bombardier skär ner verksamheten med 2 500 tjänster. Arkivbild.
Fotograf: Paul Chiasson/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Vikande försäljning under coronapandemin får kanadensiska tåg- och flygplanstillverkaren Bombardier att göra nedskärningar i verksamheten. Totalt 2 500 tjänster försvinner från koncernens enhet för flygplanstillverkning.

Leveranserna av den typ av jetflygplan som Bombardier tillverkar spås minska med runt 30 procent i år, skriver bolaget i ett uttalande.

Bombardier är sedan tidigare inne i en process för att sälja sin enhet för tågtillverkning till franska Alstom. Processen har inte påverkats av den pågående krisen.

Inrikes

Forskningsröra om malariamedicin mot covid-19

Det är fortfarande oklart om biverkningar av läkemedlet hydroxiklorokin kan vara extra svåra hos patienter med covid-19. Arkivbild.
Det är fortfarande oklart om biverkningar av läkemedlet hydroxiklorokin kan vara extra svåra hos patienter med covid-19. Arkivbild.
Fotograf: Rafiq Maqbool/TT
Inrikes
Inrikes

Den högt ansedda tidskriften Lancet har återkallat en studie som visade på ökad risk för hjärtproblem bland patienter som behandlas med malariamedicinen hydroxiklorokin mot covid-19. Det sker på begäran av tre av forskarna bakom studien. De hänvisar till att de inte kan gå i god för att det stora patientunderlaget, som har tagits fram av tredje part, är korrekt insamlat.

Lancetstudien fick WHO att tillfälligt avbryta försök med läkemedlet.

Risken för hjärtproblem är en väldokumenterad biverkan då hydroxiklorokin används som avsett, vid malaria och vissa autoimmuna tillstånd. Frågan är om risken är större för patienter med covid-19. Tidigare studier har pekat på det, och WHO vill att det utreds mer.

Samtidigt pekar allt fler studier på att hydroxiklorokin inte har någon gynnsam effekt vid covid-19. Det är inte heller fastställt att läkemedlet kan förebygga sjukdomen.

Kultur och nöje

Musikerförbundets krisfond delar ut miljoner

Svenska musikerförbundet har delat ut mer än hälften av sin krisfond. Arkivbild.
Svenska musikerförbundet har delat ut mer än hälften av sin krisfond. Arkivbild.
Fotograf: Fredrik Sandberg / TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Svenska musikerförbundet har delat ut mer än hälften av sin krisfond och jobbar dagligen med utbetalningar. Hittills har 3,5 miljoner delats ut i form av stipendier på 10 000 till 350 sökanden från musikbranschen, rapporterar Kulturnytt.

– Det finns de som har förlorat några tusen och de som förlorat en miljon kronor. Det är inte någon kompensation för uteblivet gage, vi kan bara göra så gott vi kan, säger Jan Granvik, förbundsordförande.

Musikerförbundets krisfond stöttas av donationer, bland annat från Spotify och Warner Music.

Utrikes

Tim Davie ny chef för BBC

BBC:s Broadcasting House i London. Arkivbild.
BBC:s Broadcasting House i London. Arkivbild.
Fotograf: Lefteris Pitarakis/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Tim Davie tar över som generaldirektör för det brittiska public service-bolaget BBC, världens största etermedieföretag.

Davie är för närvarande chef för BBC Studios och ansvarig för redaktionell strategiutveckling. Han ersätter Tony Hall, som meddelade sin avgång i januari i år.

– De senaste månaderna har det visat sig hur mycket BBC betyder för folk. Vårt uppdrag har aldrig varit viktigare, mer relevant och nödvändigt, säger han.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Nordicbet

Skånska fotbollslag – framgång i Superettan

Nordicbet Skåne är en mäktig fotbollsregion. I Allsvenskan finner vi storheterna Malmö FF och Helsingborgs IF, men i superettan är det för närvarande bara Trelleborgs FF som håller de skånska ställningarna. Endast tre klubbar i de två högsta divisionerna. Är det i enlighet med den storslagna skånska fotbollshistorien?

Skånes senaste storhetstid

För femton år sedan spelade fyra skånska klubbar i allsvenskan och för nio år sedan – så sent som 2010 – utkämpade Malmö FF och Helsingborgs IF en duell om SM-guldet. Trelleborg slutade femma i allsvenskan medan Landskrona BOIS tog samma position i superettan där Ängelholms FF blev tolva. Året därpå vann Helsingborg allsvenskan medan Ängelholm kvalspelade för att ta steget upp i Sveriges högsta serie.

Kärvare tider

Skåne var att räkna med. Inte minst som intressanta spel i de absolut viktigaste matcherna. Idag präglas Superettan fotbollsodds knappast alls av Skåne. Kvar finns endast Trelleborgs FF. Helsingborg dras med ekonomiska problem och kämpar om att hålla sig kvar i allsvenskan. Landskrona befinner sig i division 1 medan Ängelholm kämpar på i division 2, där man möter andra klassiska skånestorheter som IFK Malmö, som en gång i tiden var Malmös förstalag och deltagit i spel i Europa, men har även många säsonger i allsvenskan och föregångsserier till superettan.

Malmö FF håller stilen och Trelleborg kämpar

Idag är det endast MFF som håller gammal god stil i allsvenskan, men för oss som älskar att följa superettan finns endast Trelleborgs FF och det går väl lite sisådär, där man får vara nöjd med en mittenplacering samtidigt som risken för att dras ned i kampen om kvalplatserna är överhängande.

Fortet Vångavallen

En gång i tiden var dock Vångavallen en plats som beredde många storlag svår ångest. Det var svårspelat och så sent som 2018 var TFF i allsvenskan, efter att ha varit ned och vänt i division 1 så sent som 2015. En serieseger som för övrigt säkrades mot Helsingborgslaget Eskilsminne IF och sedan följde två säsonger i superettan som kulminerade i kval mot Jönköping Södra, vilket gav en allsvensk plats 2018. Klubben var dock sedan länge ett rutinerat superettanlag och hade flera sejourer i allsvenskan bakom sig, där den första kom 1985 och den absolut bästa perioden i klubbens historia var under 1990-talet då man lyckades med konststycket att ta sig till UEFA-cupen.

Skrälleborg

Säsongen 1994/95 hackade sig Trelleborg förbi färöiska Götu i två inte alltför imponerande insatser och få trodde väl att äventyret skulle gå särskilt mycket längre när engelska Blackburn Rovers stod som motståndare i nästa omgång. Då med ett stjärnspäckat lag som kryllade av landslagsmän och internationella storspelare, såsom den engelske skyttekungen Alan Shearer. Rovers skulle samma säsong vinna hela Premier League, men att åka till Vångavallen visade sig betydligt tuffare än Old Trafford. Trelleborg – däremot – njöt för fulla muggar på Ewood Park, då man vann den första matchen med 1–0 efter mål av Fredrik Sandell. En seger som skapade stora rubriker i hela Europa och efter 2–2 hemma, så var avancemanget ett faktum. Skrälleborg var numera ett begrepp och man pressade dessutom italienska Lazio i följande omgång, där endast ett mål på övertid avgjorde dubbelmötet till Rom-klubbens fördel.

Bygga nytt och stanna kvar

Idag handlar det om att bygga på nytt efter uttåget från allsvenskan och att framförallt att inte falla igenom superettan till mörkret i division 1. En hel del talar för att den anrika föreningen kommer att klara uppgiften, men inget står skrivet i sten. Kampen kommer att bli hård säsongen ut. Men visst vore det märkligt med en superetta utan en skånsk klubb.

Inte mycket underifrån

Ja, om nu inte Helsingborg trillar ur allsvenskan igen. Även här kommer det handla om en fight ända in på målsnöret. Underifrån är det väl Torns IF - från lilla Stångby norr om Lund - som ligger bäst till tillsammans med klassiska Landskrona BOIS, men att avancera från division 1 till superettan är ett riktigt nålsöga och båda klubbarna befinner sig i mittenskiktet med hopp om att stabilisera sig på den övre halvan. Klubbar som Ljungskile SK, Skövde AIK, FC Trollhättan såväl som den lilla göteborgsklubben Utsiktens BK är nog alla starkare än Skåneklubbarna, åtminstone i dagsläget.

Skånederbyn

Skåne är kanske inte vad det en gång var i superettan, men Trelleborgs FF lär klara sig kvar och kanske få sällskap av Helsingborg nästa säsong, så visst finns det utsikter för Skånederbyn, även om Helsingborgsfansen knappast ser fram emot ett sådant scenario.

Inrikes

Försvunnen kvinna hittades – man släppt

Kvinnan har återfunnits. Arkivbild.
Kvinnan har återfunnits. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En kvinna som anmälts som försvunnen i Upplands-Bro i torsdags har återfunnits i närheten av sin bostad. Kvinnan uppges vara välbehållen, och det finns inte längre några misstankar om att hon har utsatts för brott, skriver polisen på sin hemsida.

Den man som tidigare anhållits misstänkt för inblandning i händelsen har nu släppts på fri fot.

Händelsen utreddes tidigare som misstänkt människorov.

Sport

Vasaloppet ställer in sommarveckan

Vasaloppet ställer in sommarveckan. I stället får mountainbikeåkarna och löparna köra på hemmaplan. Arkivbild.
Vasaloppet ställer in sommarveckan. I stället får mountainbikeåkarna och löparna köra på hemmaplan. Arkivbild.
Fotograf: Robert Henriksson/ TT
Sport
Sport

Vasaloppet ställer in sin sommarvecka, 14-22 augusti, med cykel- och löplopp. I stället erbjuder man Hemmavasan för de 18 000 anmälda.

"Nu när vi inte kan bjuda in alla våra deltagare till sommarveckan som vanligt väljer Vasaloppet att komma hem till dem i stället", säger vd:n Eva-Lena Frick i ett pressmeddelande.

Hemmavasan bygger på en app och så cyklar eller springer deltagarna på hemmaplan. Med appen tar de sig från starten i Sälen eller Oxberg genom de klassiska kontrollerna ner till målet i Mora i den digitala Vasaloppsarenan.

Startskottet för Hemmavasan går den 15 augusti klockan 9.00. Deltagarna kan genomföra ett eller flera lopp fram till den 22 augusti.

Ekonomi

H&M draglok på stigande börs

Uppåt på börsen. Arkivbild.
Uppåt på börsen. Arkivbild.
Fotograf: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi

Börsveckan har präglats av optimism och förhoppningar om ekonomisk återhämtning.

Stockholmsbörsen stiger i fredagens handel, dock något mindre än ledande Europabörser. Vid klockan 12.20 har OMXS-index stigit 0,5 procent.

På torsdagen meddelade Europeiska centralbanken (ECB) att taket i bankens stödköpsprogram utökas med 600 miljarder euro till svindlande 1 350 miljarder euro.

Klädjätten H&M:s aktie som lyfter 3,1 procent, är draglok för storbolagsindexet. Säkerhetskoncernen Securitas ökar 2,8 procent följt av ståljätten SSAB som stiger 2,4 procent. Kinnevik, Assa Abloy och Volvo går upp 1,5 procent vardera.

Hygienkoncernen Essitys aktie hör till förlorarna och backar 4,2 procent. Investmentbanken JP Morgan har sänkt sin köprekommendation för aktien. Skogsbolaget SCA tappar 2,4 procent.

NÄSTA ARTIKEL