Scen/recension

Orlando fångar människan innerst inne

Scenen på Hipp glänser av guld. Foto: Emmalisa pauly
Artikel Scen/recension Gunilla Wedding har sett en rolig, tonstark och guldglänsande Orlando som lever upp till alla förväntningar.

De långa, varma applåderna har tystnat, skådespelarna har lämnat scenen men den guldglittrande, färgrika, tonstarka och inte minst roliga Orlando jag precis har upplevt kommer inte att försvinna i första taget.

Förväntningarna är höga redan från början när Virginia Woolfs köns- och tidsöverskridande klassiker Orlando tar plats på Hipps scen. För regin står nyskapande Sara Cronberg, senast regiaktuell med den experimentella skräckhistorien Oscar Liljas försvinnande och hon har bjudit in den egensinnig kompositören och sångaren Jenny Wilson att sätta tonen. Rollen som Orlando spelas av skådespelaren Cecilia Lindqvist (som de senaste åren har feministiska ikoner som Gunilla Thorvall, Elise Ottesen-Jensen och Victoria Benedictsson på rollistan) och författaren Sara Stridsberg står för den svenska språkdräkten

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Stöd för att provfuskare får behålla poäng

Den som fuskat sig in på en högskoleutbildning riskerar att bli av med sin plats. Men det råder delade meningar om den tidigare fuskaren också ska fråntas betyg. Arkivbild.
Den som fuskat sig in på en högskoleutbildning riskerar att bli av med sin plats. Men det råder delade meningar om den tidigare fuskaren också ska fråntas betyg. Arkivbild.
Fotograf: Bertil Ericson/TT
Inrikes
Inrikes Den som fuskat sig till en studieplats på högskola bör få behålla sina poäng, föreslog regeringens utredare.
Och det ser ut som att förslaget har ett ganska brett stöd. Men ett par universitet och studentföreträdare säger bestämt nej.

När det för ett par år sedan avslöjades att det systematiskt fuskats på högskoleprovet, med rätta svar till försäljning, rasslade det till med tillslag, åtal och så småningom fällande domar för dem som organiserat fuskhandeln.

Personer som visat sig ha använt fuskpaketen fick sitt provresultat återkallat. De som hunnit antas till en eftertraktad utbildning miste studieplatsen. Men om den tidigare fuskaren hunnit en bit in på utbildningen och tagit poäng, då bör poängen få behållas, enligt ett utredningsförslag i vintras.

Ingen verkan

Ett av skälen var att ett återtagande kan bli verkningslöst. Studenten mister sin plats, men kan få sina kunskaper testade och tillgodräknade om hen på nytt söker en utbildning. Utredaren jämförde också med sanktionen för en annan grupp: de som inte fuskat sig in på en utbildning, men väl fuskat under utbildningen.

– Då är praxis att man blir avstängd fyra till sex veckor, men utbildningsplatsen behålls, förklarade utredaren Anna Tansjö i december.

Nu har betänkandet varit ute på remiss och av de redovisade svaren att döma är det betydligt fler som är för än emot utredningsförslaget. Bland dem som tillstyrker finns universiteten i Stockholm, Uppsala, Göteborg, Malmö, Örebro och Umeå samt Mittuniversitetet. Även Centrala studiestödsnämnden (CSN) och Universitetskanslersämbetet tillstyrker.

Sveriges Förenade Studentkårer, Högskolan i Skövde och Luleå tekniska universitet säger däremot nej till att låta det bli regel att betyg/poäng ska få behållas. Det är inte rimligt, skriver universitetet och syftar på att fuskare använt sig av organiserad brottslighet "för att orättmätigt kunna ta en av skattemedel finansierad utbildningsplats i anspråk". Universitetet anser i stället att varje fall bör prövas i domstol.

Invändningar har också Lunds universitet, och särskilt de fakulteter som tagit emot studenter som fuskat vid antagningen. "Att enbart återkalla antagningen har troligen en mycket liten avskräckande verkan", skriver universitetet bland annat och ser situationen som ohållbar. Frågan måste därför utredas vidare, enligt lärosätet.

Dubbel bestraffning

Flera av de instanser som säger ja till att låta provfuskare få behålla betyg hänvisar till argumenten i utredningen. Återkalla antagning är en sak, återkalla betyg en annan. Att återta godkända betyg skulle vara "oproportionellt och leda till dubbelbestraffning", skriver Linköpings universitet. "Återkallande av högskolepoäng skulle hämma förutsättningar för vidare studier", skriver Saco Studentråd.

Men att frågan är komplex framgår inte minst av Högskolan Kristianstads kluvna remissvar. Antagningen vid högskolan stödjer utredningsförslaget medan dess råd för studieadministration och studentstöd anser att en student som fuskat sig in på en utbildning inte "ska gynnas genom förmånen att få behålla de betyg som man erhållit under studietiden".

Anna Lena Wallström/TT

FAKTA

Fakta: Bakgrund

Utredningsförslaget om att de som fuskat vid antagning bör få behålla poäng/betyg baserades på ett tilläggsdirektiv.

Utredaren har tidigare föreslagit kroppsvisitation vid ett urval lokaler där högskoleprovet skrivs, i syfte att stävja fusk.

Bakgrunden är avslöjandet av organiserat fusk, med kulmen 2018.

Flera personer greps då, misstänkta för att ingå i ett nätverk som med hjälp av avancerad teknisk utrustning hade möjliggjort provfusk.

I oktober samma år åtalades tre män, som tillsammans drivit firman HP-hjälpen som sålt fuskpaket till provdeltagare runt om i landet.

I januari 2019 dömdes de tre huvudåtalade till fängelsestraff för bland annat grovt bokföringsbrott, skattebrott och medhjälp till osann försäkran, grovt brott.

Eftersom juristdomaren bedömts som jävig togs dock hela huvudförhandlingen om. Ligan dömdes på nytt i april i år, och fick då kortare fängelsestraff.

Tingsrätten dömde också 23 provskrivare som utnyttjat fusktjänsterna för grov osann försäkran till villkorlig dom och böter.

Parallellt med de rättsliga prövningarna beslutade Universitets- och högskolerådet om en lång rad återtaganden av högskoleprovsresultat och avstängningar från provet.

En rad lärosäten har också återtagit studieplatsen för studenter som kom in på en utbildning genom att fuska.

Skurup

Myser och ryser av minnen från Rydsgård

En glad kvinna med glasögon.
Viveca Kristiansen, fick årets kulturpris år 2020 från Skurups kommun, tillsammans med Karin Andersson. Båda är släkt- och hembygdsforskare.
Fotograf: Catharina Nilsson
Skurup
Bingsmarken Viveca Kristiansen hade lust att starta en studiecirkel för att studera sin hembygd. Men ”Rydsgårdsminnen” blev så populärt att det utvecklades till en serie föreläsningar med mycket interaktion från den stora åhörarskaran som kommer varje gång.
Nu har hon prisats för sitt engagemang.

För två år sedan startade Viveca Kristiansen en regelbunden träff på Rydsgårdshus som hon döpte till ”Rydsgårdsminnen”. Förhoppningen var att locka en grupp om ett tiotal personer som ville studera byn med omnejd bakåt i tiden. Vid första träffen kom det 24 personer. I snitt kommer det 36 personer varje gång, som mest 51 män och kvinnor som ville minnas på temat ”mejeriet”. Det var omöjligt att hålla en liten studiecirkel. Träffarna har fått karaktären av en föreläsning som Viveca Kristiansen håller i, där de som har mer information på temat bidrar efter lust och förmåga.

– Det är jätteroligt. Dels är det intressanta ämnen och så kommer det intressanta människor. Det kan vara skolkamrater som jag först inte känner igen, eller människor mina föräldrar umgicks med när jag var barn.

– Det är väldigt spännande att förflyttas mentalt bakåt till den tiden. Mycket nostalgi, säger Viveca med ett leende.

Skurups kommun har uppmärksammat de populära träffarna och utsett Viveca Kristiansen till Årets kulturpristagare 2020. Ett pris hon delar med Karin Andersson i år, som också är släkt- och hembygdsforskare.

FAKTA

Mer om årets Kulturpristagare

Ålder: 68 år

Familj: Maken Anders och en vuxen utflyttad son.

Bor: Bingsmarken

Gör: Pensionär

Aktuell: En av två som har fått kommunens kulturpris. Viveca Kristiansen och Karin Andersson har båda uppmärksammats för sin släkt- och hembygdsforskning och fick vardera 5 000 kronor av kommunen.

Prispengarna: - Ska jag kanske köpa ett bildprogram för, där jag ska sortera och digitalisera bilder.

Vivecas intresse för släktforskning har funnits latent under uppväxten med anledning av att hon hörde sin mor, Linnea Larsson, prata mycket om familj och släktingar. Men något verkligt intresse för saken uppstod inte förrän kort efter att Linnea Larsson gått ur tiden. En kväll när 51-åriga Viveca tyckte fredagsfilmen var supertråkig laddade hon ner ett släktforskningsprogram och tänkte att det kanske kunde vara en lämplig hobby. Hennes mor hade lämnat ”en lapp” med uppgifter om en Jöns Andersson Svartz som skulle vara hennes farmors farfars far. Det blev en ingång att forska i som har lett vidare till många spännande upplevelser och gör det fortfarande.

– Min mor var en samlare av guds nåde. Hon sparade på allt, brev, dödsannonser, almanackor och små lappar. Hon hade skrivit ned vem hennes förfäder var och jag ville se om det stämde. Och det gjorde det ju, berättar Viveca glatt.

Hon hittade en husar född 1761 vid namn Jöns Andersson Svartz och hans Elna. Senare kom Viveca att besöka grunden till deras hus.

– Där fanns ett stenröse och jag fick en känsla av att Elna gått där och tagit hand om deras barn, berättar Viveca och avslöjar att hon fortfarande inte lyckats bekräfta uppgiften om att Jöns kanske var med och stred mot Napoleon.

Inledningsvis började Viveca och hennes syskon att forska om deras egen far, Henry Larsson, som spenderade en stor del av sin tid på fabriken ”Stängselnät” i Rydsgård. Sin mors släkt hade hon mycket mer kunskap om så det var intressant att lära känna sin far igen på nytt genom att forska om hans liv och ursprung. Den första gången Viveca använde kyrkböcker för att verifiera uppgifter var det för att läsa om sin farmor. Det gav lite rysningar att se prästens bekräftande anteckningar rörande uppgifter som hon redan kände till. Känslan av att det skulle finnas mer att hämta då kyrkböckerna är en stor skatt för släktforskare.

Tre böcker rörande sin egen familj har Viveca varit med och författat och spritt i sin egen släkt. Vad gäller ”Rydsgårdsminnen” har föreläsningarna bara kommit igenom ”en bråkdel av byn” som Viveca säger men det finns redan mycket material att ta hand om.

– Det kan bli en bok av det med, så småningom, tror hon.

Just nu är det paus med träffarna eftersom de måste hålla restriktionerna för att inte riskera att coronaviruset sprids bland de äldre deltagarna. Viveca tror hon ska använda tiden till att sortera allt material som kommit in under träffarna, och kanske köpa ett bildprogram för gåvan från kommunen - som hjälper till att bringa ordning bland alla minnen.

Höör

Gripen elev tilläts gå ensam in på skolan

Susanne Thomasson ställer sig frågande till hur eleven som var misstänkt för att ha hotat en annan elev med en pistol kunde återvända till Ringsjöskolan samma dag som han greps.
Fotograf: Claes Hall/Arkiv
Höör
HÖÖR Två timmar efter att en elev gripits av polis, efter larm om att han kunde vara på väg att skjuta en annan elev, fick han skjuts tillbaka till skolan av personalen på sitt vårdboende – som dessutom lät honom gå in på skolan ensam.

Det var den 22 april som en elev hörde på omvägar att en annan elev skulle skjuta honom. Skola och polis tog uppgiften på största allvar och på eftermiddagen samma dag greps en elev som tidigare setts med ett vapen.

Trots den omfattande polisinsatsen kom den misstänkte eleven tillbaka till skolan bara två timmar efter att han gripits - för att hämta sin dator. Nu har Höörs kommun anmält händelsen både till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och Arbetsmiljöverket.

Händelsen vid 13-tiden den 22 april på Ringsjöskolan som SkD tidigare berättat om kom som en chock för de inblandade.

”Skulle ha hotat att skjuta en annan elev”

En elev på Ringsjöskolan hade någon dag tidigare visat ett vapen och ammunition för andra elever. Under den aktuella dagen fanns det uppgifter som gjorde gällande att eleven hotat att skjuta en annan elev på grund av en pågående konflikt.

– Vi var helt oförberedda på den här händelsen. Det krävdes snabba åtgärder och det blev ett snabbt förlopp. Vi är 400 människor på Ringsjöskolan och då är det lätt att det sprids rykten och missuppfattningar. Det blir snabbt en oro, berättar rektorn Susanne Thomasson.

Påträffades utanför gymnastiksalen

Rektorn berättar att hon under den aktuella dagen fick information av en elev på skolan att en annan elev skulle vara beväpnad. Eleven som slog larm hade sett ett skjutvapen en tidigare dag.

– Vid detta tillfälle fanns inte den misstänkte på skolan. Något senare kom han tillbaka till skolan och befann sig utanför gymnastiksalen där han skulle ha lektion.

– En lärare fångade upp honom och stannade med eleven utanför gymnastiksalen tills polisen kom och hämtade honom. Då stod det klart att han inte hade något vapen på sig, säger Susanne Thomasson.

Får undervisning på annan plats

Polisen tog larmet om en beväpnad elev på Ringsjöskolan på högsta allvar och skickade alla tillgängliga resurser. Det omfattade såväl regionala insatsstyrkan, civila patruller och radiobilar med uniformerad personal. En förälder till en elev på skolan som önskar vara anonym har tidigare ställt frågan vilka rutiner skolorna i Höör har för att minimera skadorna vid eventuella skolskjutningar.

– Vad gäller så kallade inrymningar för vi just nu en diskussion inom hela förvaltningen om vi ska träna på det. Det är absolut aktuellt. I dag har vi redan låsta klassrum under lektionstid, säger Susanne Thomasson.

Efter händelsen har Ringsjöskolan förändrat sina säkerhetsrutiner vilket innebär att dörrarna till skolan är låsta och måste öppnas av behörig personal. Eleven som misstänktes ha ett vapen har inte längre sin undervisning på skolan.

– Inte i de här lokalerna. Det fungerar inte med tanke på vad som hänt även om vi fortsatt har en hyfsad relation med eleven. Vi ger honom fullgod undervisning på annan plats, det känns mer tryggt.

– Händelsen har spridit sig till alla på skolan och enstaka elever har känt sig otrygga. Vi vill inte riskera något och därför har vi valt den här lösningen, säger Susanne Thomasson.

”Borde avtalat tid”

Rektorn är kritisk till att den misstänkte eleven kunde vandra in på skolan redan samma eftermiddag som den dramatiska insatsen hade skett. Något man också tar upp i en anmälan till Arbetsmiljöverket. Senare har kommunen också anmält HVB-hemmet där eleven bor till IVO.

– En och en halv timme efter att han gripits vandrade han åter in på skolan för att hämta en dator. Jag tyckte inte det var bra. Vi ledde ut honom ur lokalerna och kontaktade hans boende så att de kunde hämta honom.

– Polisen har säkert agerat rätt. Men någon borde haft tillsyn över honom. Pojkens boende borde avtalat en tid med oss att han skulle komma till skolan, säger Susanne Thomasson.

Malmö

Motiverar beslutet med att visa omtanke om de dementa

Malmö stad motiverar stängningen med att man tar hänsyn och visar omtanke om de personer som bor på Kronprinsens demensboende.
Fotograf: Johanna Norin/TT
Malmö
Malmö MALMÖ
Något datum för när Kronprinsens demensboende ska stänga finns inte enligt ansvariga inom Malmö stad.

– Det finns inget slutdatum. Varje boende ska först erhålla ett nytt boende efter önskemål, säger Helen Martinsson som är ansvarig för avdelningen för särskilt boende på Malmö stads hälsa, vård och omsorgsförvaltning.

Uppgiften att nya boende flyttade in bara några dagar efter det att beskedet kom kan hon inte kommentera närmare.

– Det har skett särskilda dialoger. Jag kan inte gå in på enskilda ärenden, fortsätter hon.

Malmö stad motiverar stängningen med att man värnar om dem som bor på boendet.

– Efter ett antal dialoger med fastighetsägaren Akelius kring kvarteret Kronprinsens ombyggnation och renoveringar har vi bedömt att det blir svårt att bedriva en god demensvård där. Detta bland annat på grund av oljud och tillgängligheten till en god utemiljö.

– Beslutet grundar sig på omtanke om målgruppen och svårigheter att skapa en trygg miljö under renoveringen.

Helen Martinsson har förståelse för att beskedet skapat oro bland de anhöriga. Speciell hänsyn kommer att tas med anledning av covid-19.

– Självklart har jag förståelse för oron som detta skapar. Beslutet grundar sig på omtanke om målgruppen och vilka konsekvenser olika störningsmoment kan få för den enskilde.

– Förvaltningen kommer att ta särskild hänsyn utifrån smittläget med covid-19. Ingen flyttar in till ett nytt boende om det finns smitta. Förvaltningen tar fullt ansvar för det praktiska och alla kostnader som är relaterade till flytten.

Malmö

Kritik mot att dementa ska flyttas under pandemin

Anhöriga riktar kritik mot hur Malmö stad hanterar stängningen av demensboendet vid Kronprinsen.
Malmö
Malmö MALMÖ
Beskedet att Kronprinsens demensboende ska stängas kom som en total överraskning för de anhöriga. Många tycker att Malmö stad har för bråttom och att det är oacceptabelt och skandalöst att driva igenom en flytt av dementa när coronapandemin pågår för fullt.

– Det är ingen omtanke att flytta dementa i coronatider, säger en anhörig som vill vara anonym. Vi har fått välja på tre nya boenden som vi inte kan gå och besöka eftersom det är besöksförbund.

– När flytten är genomförd måste de boende vara i karantän i 14 dagar. Hela situationen skapar en stor oro och det här är rent ut sagt för djävligt.

Kronprinsens demensboende finns på Regementsgatan i ett femvåningshus strax intill det blåa Kronprinsenhuset. Här finns 20 platser och alla som bor här är dementa.

Avvecklas

Boendet har funnits i mer än 20 år. I början av april fick de anhöriga besked om att boendet ska avvecklas. Malmö stad meddelade att fastigheten ska renoveras och att det därför inte finns möjlighet att ha boendet öppet under renoveringen. Motiveringen är bland annat att flytten sker av omtanke och för de anhörigas bästa.

Den 1 april flyttade två nya personer in på gruppboendet. En vecka senare kom beskedet att det skulle stängas.

– Vi har fått veta att det är farligt med buller och att dementa inte kan ha öronproppar. När vi på ett möte frågade hur Malmö stad tänkt blev svaret ”ibland går det litet fort”.

– Vi motsätter oss inte själva stängningen men att den sker på det här brådskande sättet i coronatider. Dessutom är det ingen brådska med renoveringen från fastighetsägarens sida. Malmö stad har hittat en bra anledning för att stänga boendet, fortsätter den anhörige.

Tre av de boende har redan flyttat. Ulrika Eichler är en annan anhörig som är upprörd över Malmö stads agerande.

– Det här är en stor skandal mitt under brinnande coronapandemi, kommenterar hon i ett inlägg på Malmö anhörigförenings facebooksida. Hur kan detta bara få ske när övriga världen har fått dra i handbromsen och tänka om?

Många frågor

– Den riktiga anledningen till nedläggningen av Kronprinsens demensboende i Malmö lär vi anhöriga nog aldrig få svar på. Men det lutar nog tyvärr mer åt andra intressen än omsorg över de som bor på boendet när det renoveras.

Eftersom det är besöksförbud kan de anhöriga inte krama, hålla handen eller trösta sina nära och kära. Malmö stad ombesörjer flytten men vem som ska hänga upp tavlor och ordna andra praktiska saker som gör det nya boendet hemtrevligt har man inte fått besked om. Frågor väcks också om flyttpersonalen kommer att ha skyddsutrustning.

Kronprinsens gruppboende ska stängas och anhöriga är kritiska till att dementa ska flyttas mitt under coronapandemin.
Fotograf: Elisabeth Sandberg

Ulrika Eichler hade önskat att Malmö stad avvaktade med den här processen. De boende är redan påverkade av att kontakten med anhöriga är bruten och att vara instängda och i karantän på grund av coronapandemin.

– Att de även ska behöva utsättas för det här är inget annat än en ren skandal, anser Ulrika Eichler.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Spincasino.se

Sverige agerar annorlunda än omvärlden i corona-tider!

Spincasino.se Många delar av världen står och gapar över hur få åtgärder vi i Sverige har gjort i jämförelse med omvärlden när det kommer till covid-19 pandemin. Många länder har undrat om Sverige är ute efter att göra sig av med sina egna invånare och att vi kan klassas som ansvarslösa. Trots detta så fortsätter vi svenskar att ta det relativt lugnt och de allra flesta tycker inte att det är kul och vill helst att allt ska bli som vanligt, men alla hjälps åt och gör det bästa av situationen.

Svenskarna tycks lita på sina medmänniskor

Vad beror lugnet vi bär på egentligen, när resten av jorden skakar av rädsla? En teori kan vara att vi i Sverige är väldigt solidariska och hjälps åt när det gäller och har tillit till varandra. Vi har dessutom levt väldigt bra så alla generationer som lever idag har varit fria från krig och fattigdom. Länder som har misär nära i sina minnen tenderar att reagera starkare i krissituationer, vilket inte alls är konstigt.

Vi svenskar litar på att de som är sjuka håller sig hemma och gör även detsamma själva om vi har symptom. Vi hjälper våra familjemedlemmar att handla om de är sjuka och luft-kramas från 2 meters avstånd för att inte råka smitta varandra även då vi inte ens har symtom själva, bara för att vi vill skydda våra älskade familjemedlemmar i riskgrupperna. Vissa tanter sitter i dörröppningarna i hyreshusen och stickar tillsammans. Mormödrar skickar brev till sina barnbarn som barnen får svara på i väntan på att snart återförenas igen. Det är något väldigt älskvärt över vår tillit till varandra och vår tro på att “allting ordnar sig alltid” är stark även i svårare tider!

Saker att göra under karantän:

1. Lär dig något nytt - Varför inte använda tiden till något vettigt och googla eller youtuba jordens historia eller deep-diva i något som du vill lära dig mer om som t.ex matlagning, odling, pyramiderna i Egypten, kvantfysik - ja bara fantasin sätter gränser.

2. Spela spel - Varför inte ta fram gamla sällskapsspel eller spelen du spelade när du var liten? Kanske har du ett super Nintendo som ligger och skräpar och är laddad för lite Mario? Eller spela något från datorn eller satsa på att snurra några spins online.

3. Meditera - stäng av ljuden och låt ditt sinne vila, sätt dig ner, gärna i soluppgången och lyssna på ljudet från naturen. Kanske kan du höra fåglarna kvittra, en bäck som porlar. Sätt dig i stillheten och var mottaglig en stund och låt dig själv slappna av i både knopp och kropp.

4. Skaffa en ny hobby - Släpp Netflix för en stund, varför inte skaffa en ny hobby där du kan uttrycka dig? Det kan vara allt från sång, dans, konst, matlagning, sy, skapa smycken etc. Att skapa gör oss lyckliga!

5. Plantera blommor - Det är äntligen vår och det är dags att förodla alla grönsaker och örter inför sommaren. Eller varför inte plantera om och ta sticklingar på redan existerande växter i hemmet? Att sätta händerna i jord har vetenskapligt visat sig vara lugnande och helande för oss - vad väntar du på? Back to nature!

Höör

”Skolan har dragit felaktiga växlar på händelsen”

Höör
Höör Föreståndaren på HVB-hemmet där eleven bor säger att man gjorde ett misstag som lät eleven gå tillbaka till Ringsjöskolan samma dag som han gripits. Samtidigt är han kritisk till skolans agerande.

Efter att eleven gripits på Ringsjöskolan förhördes han av polis innan han fördes tillbaka till HVB-hemmet i Skåne där han har sin bostad. Strax innan hade polisen genomsökt pojkens rum.

Hittade en leksakspistol

– Polisen kom hit och berättade vad som hänt och letade igenom rummet. Där hittade man en leksakspistol. Sen åkte de samtidigt som en annan polispatrull släppte av pojken, berättar föreståndaren för Skånska Dagbladet.

Senare samma eftermiddag den 22 april skulle hela boendet in till Höör för att handla. I samband med besöket frågade pojken om han snabbt kunde gå in på Ringsjöskolan för att hämta sin dator som han behövde till läxläsning. Två personer från personalen som satt i bilen lät honom göra detta samtidigt som de väntade kvar i bilen utanför skolan.

”Personalen vet om att man gjort fel”

– Det är olyckligt det som skett. Pojken tänkte göra ett snabbt besök för att hämta datorn. Självklart gjorde vår personal fel. De skulle ringt skolan och kommit överens om en tid eller pratat med mig. Pojken hade inte där att göra vid den tidpunkten, säger föreståndaren.

– Personalen vet att man gjort fel och vi har tittat över rutinerna. De känner pojken och han är inte någon gangster som han utmålats som. Med det sagt skulle inte vår personal släppt in honom på skolan, säger föreståndaren på HVB-hemmet.

”Pojken har ingen våldsproblematik”

Föreståndaren är också kritisk till Ringsjöskolan.

– Det finns en fara i hur de har agerat. Man har dragit felaktiga växlar på det här. Som jag förstår det har eleven aldrig haft leksakspistolen på skolan utan visat upp den på en bild på sociala medier. Den här pojken har ingen våldsproblematik och enligt vår samlade bedömning kan han bo kvar. Om man som förälder inte har bakgrundsinformationen blir man livrädd. Det hade jag också blivit, säger föreståndaren och fortsätter:

– Vi är inget låst boende. Här bor man frivilligt. Vi kan inte hålla kvar folk här eller göra inspektioner på de boendes rum. Det måste polisen göra.

– Sen tar vi självfallet det som hänt på stort allvar. Pojken förstod inte allvaret. Nu förstår han och nu får han ta konsekvenserna av det säger föreståndaren som inte vidare vill kommentera den anmälan som Höörs kommun gjort till Inspektionen för vård- och omsorg

Viktigt med kommunikation

Höörs kommunpolis Niklas Årcén känner till ärendet i detalj men säger att en minderårig som släpps på fri fot alltid lämnas över aktivt till en vårdnadshavare.

– Sen är det generellt viktigt att vårdnadshavaren har en god kommunikation med skolan. Det är jätteviktigt vid sådana här tillfällen, säger Niklas Årcén.

Inrikes

Brand i garagelänga i Lund

En garagelänga i Lund började brinna under natten. Arkivbild.
En garagelänga i Lund började brinna under natten. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Räddningstjänsten larmades vid 01.40 till en brand i en garagelänga i Lund.

– Det började brinna i en bil och sedan fick vi veta att det spred det sig till den här garagelängan. Det var en ganska kraftig brand när vi kom fram, säger Joel Johansson, inre befäl vid Räddningstjänsten Syd.

Garagelängan hör till ett radhusområde och räddningstjänsten lyckades snabbt kontrollera branden. Sydsvenskan skriver att branden var så gott som släckt vid 03-tiden, men att räddningstjänsten skulle stanna kvar för eftersläckning.

Ingen person rapporteras ha skadats i branden. Polisen har inlett en utredning om grov skadegörelse genom brand.

Inrikes

Covidmedicin dröjer – "väldigt komplicerat"

EU och Läkemedelverket väntar fortfarande på att frågor om Remdesivir ska besvaras. Arkivbild.
EU och Läkemedelverket väntar fortfarande på att frågor om Remdesivir ska besvaras. Arkivbild.
Fotograf: AP/TT
Inrikes
Inrikes Svenska covidpatienter får fortfarande inte behandlas med ebolaläkemedlet Remdesivir.
Trots att medicinen fått grönt ljus i USA sedan en månad har EU ännu obesvarade frågor.

Remdesivir är inget vaccin utan en medicin som ska lindra symptomen för personer som redan är sjuka i covid-19. I USA fick medicinen ett nödanvändningstillstånd i början av maj. Strax därpå rapporterade flera svenska medier att EU skulle kunna göra detsamma inom några dagar, med hänvisning till Läkemedelsverket. Myndigheten har parallellt med sin tyska motsvarighet uppdrag att utreda det experimentella läkemedlet å EU:s vägnar. Först efter att utredningarna är klara kan ett tillstånd vara aktuellt.

Läkemedelsverket dementerade medieuppgifterna om att ett godkännande skulle komma så snabbt.

– Normalt sett är allt vad gäller tidtabeller förutsägbart för oss men nu är det inte så. Det har varit osäkert hela tiden även om man så gärna vill att det ska gå fort, säger Charlotta Bergquist, gruppchef på Läkemedelsverket.

"Ej godkänt"

För två veckor sedan kom en ny prognos. Guido Rasi, chef för EU:s läkemedelsmyndighet EMA, sade då att ett godkännande som gäller för alla EU-länder kunde vara på plats "inom de kommande dagarna". Men prognosen visade sig vara för optimistisk.

– I rapporterna står det som "ej godkänt" just nu, säger Charlotta Bergquist.

TT: Har processen dragit ut på tiden?

– Det går inte att svara på den frågan. Det är väldigt komplicerat helt enkelt och många som ska komma överens.

Finns svenskt kryphål

Läkemedelsverkets rapport bygger på en kinesisk och en amerikansk studie. I den senare framgår att vårdtiden kortas för covidpatienter som får Remdesivir. Men fortfarande har Läkemedelsverket inte fått svar på alla frågor från den amerikanska läkemedelstillverkaren Gilead.

– Det är frågor som vi måste ha svar på för att kunna ge ett godkännande. Det kan vara om det fattas information, om något behöver förklaras eller om något inte stämmer, säger Charlotta Bergquist.

För Sverige finns dock ett kryphål. Sedan mars får Remdesivir ges till covidpatienter i enstaka fall med en särskild licens från Läkemedelsverket även om medicinen inte är godkänd. När EU är redo för ett beslut om godkännande är fortfarande en svår fråga för Läkemedelsverket.

– Jag kan inte svara på det. Inom närtid om man inte definierar exakt vad det betyder, säger Charlotta Bergquist.

Erik Nilsson/TT

FAKTA

Fakta: Det här är Remdesivir

Remdesivir är ett antiviralt läkemedel och antas ha en effekt på viruset genom att hindra att det förökar sig eller infekterar kroppens celler. Det experimentella läkemedlet förkortar vårdtiden för covidpatienter, enligt en preliminär studie i New England Journal of Medicine. Sjukhustiden blev i genomsnitt fyra dagar kortare för dem som tog medicinen jämfört med dem som fick placebo. Personer som fick Remdesivir kunde lämna sjukhus efter i snitt elva dagar. I beräkningarna såg forskarna att de som fick det experimentella läkemedlet överlevde i högre grad, men resultatet gick inte att bevisa vetenskapligt.

I en kinesisk studie, i The Lancet, gav Remdesivir å andra sidan inga kliniska fördelar vid behandling av svårt sjuka covid-patienter. På grund av att forskarna inte lyckades rekrytera tillräckligt med patienter stoppades dock studien i förtid, varför forskarna understryker att resultaten bör tolkas försiktigt.

Remdesivir togs först fram för att användas mot ebola utan att ge tillräcklig effekt.

Källa: Läkemedelsverket, New England Journal of Medicine, The Lancet.

NÄSTA ARTIKEL