Kultur

Behagligt återseende

Downton Abbey. Foto: UPI
Artikel Kultur och Nöje John Cleese sa en gång i rollen som Basil Fawlty (Pang i bygget) att det är tur att vi engelsmän har en så förlösande självironi.

John Cleese sa en gång i rollen som Basil Fawlty (Pang i bygget) att det är tur att vi engelsmän har en så förlösande självironi. Och nog är det så. Man behöver inte ha så många fördomar för att tycka att det är i England klasssamhället alltid har levt och frodats. Det är där aristokratin har upphöjts till skön konst. Buga uppåt och sparka nedåt a la Basil Fawlty är en tradition som överbygger generationsklyftorna.

Det är också så vi vill ha våra britter och då gärna i tv-serier som Hem till gården, Morden i Midsomer och senast Downton Abbey som nu gått i graven efter sex framgångsrika säsonger. Om det beror på att Maggie Smith hoppade av låter jag vara osagt.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Rymdsond laddar för närkontakt med Bennu

Uppskjutningen från Cape Canaveral i Florida 2016 av den raket som förde med sig Osiris-Rex ut i rymden.
Foto: John Raoux/AP/TT
Inrikes
Inrikes Nasas rymdsond Osiris-Rex har i fyra år färdats mot och med asteroiden Bennu. Och nu är det snart dags för närkontakt.

Under en landning, som bara ska vara några sekunder den 20 oktober, ska sonden Osiris-Rex mekaniska robotarm Tagsam samla på sig några prover av sten och stoft.

Forskare på USA:s rymdstyrelse Nasa hoppas att proverna, när de kommit till jorden, kan hjälpa dem att få nya kunskaper om hur planeter bildas och liv uppstår samt om asteroider som kan träffa jorden.

– Åratal av planering och hårt arbete destilleras i princip ner till att få kontakt på ytan under bara fem eller tio sekunder, säger Mike Moreau vid Nasa, en av de ansvariga för Osiris-Rex-projektet, till nyhetsbyrån AFP.

Osiris-Rex kom redan 2018 nära Bennu, och har sedan dess bland annat fotograferat asteroiden i detalj. När den nu ska komma nära Bennu kommer Nasa inte kunna styra sonden direkt. Asteroiden befinner sig 334 miljoner kilometer från jorden och signalerna dit tar omkring 18,5 minuter. Därför måste sonden, stor som en skåpbil, själv kunna styra sig ner och landa. Den lättillgängliga yta som står till buds, omgiven av farliga klippor, motsvarar bara några parkeringsplatser, så sonden behöver utföra en snabb "fickparkering".

Om allt går bra hoppas Nasa att Osiris-Rex kan få med sig åtminstone 57 gram material från Bennu, vilket vore den största mängden rymdgrus USA har fraktat till jorden sedan Apollo-programmet på 1960- och 1970-talen.

Osiris-Rex förväntas återvända till jorden om nästan exakt tre år, den 24 september 2023.

Sport

Umeå får nej av SvFF – trots elva coronafall

Söndagens möte i superettan mellan Umeå och AFC Eskilstuna på Umeå Energi Arena SOL blir av trots fler coronafall i hemmalaget. Arkivbild.
Foto: Erik Abel/TT
Sport
Sport

Söndagens fotbollsmatch i superettan för herrar mellan Umeå och AFC Eskilstuna kommer att spelas som planerat, detta trots elva konstaterade fall av covid-19 i hemmalagets A-lagstrupp.

Umeå meddelar på sin hemsida att man har skickat in en framställan till Svenska fotbollförbundet (SvFF) om att få matchen uppskjuten, men förbundets tävlingskommitté säger nej; matchen ska spelas enligt gällande spelschema på söndag klockan 17.30.

Beslutet går i linje med när herrallsvenska Helsingborg fick ett negativt besked från tävlingskommittén i slutet av augusti och tvingades genomföra hemmamötet med Djurgården (3–1) trots stor smittspridning i laget. Valet att spela kritiserades hårt av såväl förbundets egen medicinska kommitté, Helsingborgs lagläkare som smittskydd Skåne.

Sport

Duplantis avslutade med seger trots magsjuka

Armand Duplantis vann inför tomma läktare i Doha.
Foto: Hussein Sayed/AP/TT
Sport
Sport Stavhoppsstjärnan Armand Duplantis, som förra veckan stod för tidernas högsta hopp utomhus (6,15 meter) i Rom, nådde inte upp till samma höjder i Diamond League-galan i Doha, Qatar.
Magsjuka tidigare i veckan bidrog till i att "Mondo" slutade på segerhöjden 5,82.

"Mondo" vann alltså ändå tävlingen på Khalifastadion, arenan han tog VM-silver på för knappt ett år sedan. Men segerhöjden 5,82 meter var långt ifrån svensk-amerikanens bästa resultat i år. Enligt Aftonbladet var anledningen magsjuka tidigare i veckan.

– Ja, han blev sjuk natten mot torsdag och det tog på krafterna, säger hans manager Daniel Wessfeldt till tidningen.

Som ende herre var Armand Duplantis felfri över 5,82 och hade säkrat segern när regerande världsmästaren Sam Kendricks, USA, och veteranen Renaud Lavillenie, Frankrike, rivit ut sig på 5,92. Duplantis, som hade två rivningar på samma höjd, sparade sitt sista hopp och testade på 6,00 men rev ut sig.

– Nu kände han sig matt och ville bara avsluta säsongen med en seger, säger Wessfeldt.

Europamästaren Duplantis kan blicka tillbaka på ett enormt år med höjdpunkter som världsrekord inomhus (6,18 i Glasgow i februari) och 6,15-hoppet i Rom förra veckan, efter att ha slagit ukrainaren Sergej Bubkas 26 år gamla uterekord på 6,14.

Han reser nu först till Sverige och sedan till USA för semester och träning inför OS-säsongen 2021.

Kultur och nöje

"Idol" sänds från rummet efter coronalarm

Idolerna som gått vidare till fredagsfinal. Övre raden: Affe Hagström, Nadja Holm, Paulina Pancenkov, Nova Luther, Maya Arctaedius, Mattias Nederman, Simon Karlsson. Nedre raden: Gabriel Abdulahad, Niklas Hultberg, Indra Elg, Ella Hedström, Herman Silow. Frånvarande: Caspar Camitz. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Ingenting är som vanligt i kvällens fredagsfinal i "Idol" sedan fyra deltagare smittats med coronaviruset.
I stället för att samlas i studion får deltagarna uppträda så gott de kan från sina hotellrum där de sitter isolerade.
– Största utmaningen i mitt liv, säger Caspar Camitz som var den första som insjuknade.

Beslutet fattades sedan ytterligare tre deltagare, Herman Silow, Affe Hagström och Nadja Holm, smittats med coronaviruset. Tidigare i veckan insjuknade Caspar Camitz.

– Det är nu det är hög tid att sätta våra medmänniskors hälsa i första rummet, och vår egen åt sidan, sade programledaren Pär Lernström när programmet började.

– Det är en historisk och annorlunda kväll i Idol.

"The show must go on"

Alla deltagarna mår efter omständigheterna bra, enligt TV4.

– Det känns svinbra och jag är jättetaggad, sade deltagaren Ella Hedström om att uppträda från hotellrummet.

Herman Silow var först att uppträda med "Get Lucky" av Daft Punk och Pharrell Williams, och fick beröm av juryn för sin scenshow i hotellrummet.

– The show must go on, kommenterade Silow sin medverkan.

Efteråt sade han:

– Men jag hade hellre tagit en tupplur.

Kvällens andra uppträdande stod Indra Elg för, med "Just a girl" av No Doubt.

– Du är vildsint, du kunde lika gärna ha slitit ner lampan och galgarna, sade jurymedlemmen Alexander Kronlund efter framträdandet.

Stor utmaning

Caspar Camitz berättade inför sitt framträdande med "Watermelon Sugar" av Harry Styles att han suttit isolerad på hotellrummet sedan i måndags, och att han har bedrivit tiden med att läsa, meditera och träna thaiboxning.

– Det har varit den största utmaningen i mitt liv, kommenterade han isoleringen.

Affe Hagström valde dock att inte uppträda.

– Läget är under kontroll, men jag har ont i halsen, är täppt och är väldigt trött, säger han.

Får hoppa över en fredag

Regelboken säger att en deltagare har rätt att vara borta från tävlingen en fredag vid konstaterad covid-19, enligt Pär Lernström.

Samtidligt riktar jurymedlemmen Nikki Amini kritik mot TV4:s hantering av situationen.

– Det är någon som har tabbat sig. Jag tycker att det här är klantigt, deltagarna borde ha satts i karantän och de borde ha isolerats, säger hon i radiokanalen NRJ.

Personligt

Hon hjälper den skrivsugna tredjedelen

Bröstbild på blond kvinna med halvlångt hår och hornbågade glasögon i solskenet i sensommarträdgård.
Foto: Håkan Jacobsson
Personligt
Åkarp - Jag har alltid tänkt att jag är en person som skriver böcker. Även om jag inte gjorde det under många år.
Säger Sofie Berthet, författare som också utbildat sig till skrivpedagog och hjälper andra som vill skriva.

– Det är så roligt att vara igång igen!

För ett par veckor sedan kunde Sofie Berthet hålla sin första skrivardag på över ett halvår, när hon tillsammans med sin kollega Kerstin Önnebo träffade skrivsugna människor i Hörby.

– Senast jag höll en var i Trelleborg den 7 mars. Veckan efter skulle vi vara i Lund, men det fick ställas in.

Skrivsugen tredjedel

Människor vill skriva, konstaterar Sofie Berthet och säger att enligt en undersökning skulle en tredjedel av Sveriges befolkning vilja skriva en bok. Hon vill hjälpa folk i den där tredjedelen att komma igång, att förverkliga den drömmen.

Egentligen borde hon inte ha tid med att hålla skrivarkurser. Hon jobbar som marknadsförare på E.ON i Malmö fyra dagar i veckan, hon har egna böcker som ska skrivas, hon har familj med man och tre tonårsbarn, en hund, villa och trädgård som ska skötas.

– Men det är så roligt, så jag har tid med det, säger hon.

Att försöka formulera svar på deltagarnas frågor kan dessutom vara givande även för kursledaren, ge tankar om det egna skrivandet.

Olika skäl

De som söker sig till kurserna gör det av en mängd olika skäl, berättar Sofie Berthet.

– Det finns de som vill skriva en roman, och de som bara vill skriva för sig själva, eller för att berätta om sitt liv för barn och barnbarn.

– Av de som var med i Hörby i helgen var det kanske en fjärdedel som hade något pågående projekt.

Vad är då den vanligaste frågan Sofie Berthet får? Hon tvekar inte om svaret:

– ”Hur skriver man en roman?”.

Och då är svaret att det finns flera sätt. Vilket hon och hennes pedagogkollega - de är alltid två stycken - är ett bra exempel på.

Ha kul i början

För Sofie Berthets del handlar det till en början bara om att skriva, låta det kreativa flödet ta berättelsen dit den vill.

– När man börjar ska man bara ha kul. Det är lätt att det blir en massa text - man älskar ju sina karaktärer.

Bra eller dåligt kvittar just då:

– Jag vet ju att det kommer att skrivas om många gånger.

Men, säger hon, när hon har kommit en bit är det dags att stanna upp och fundera, definiera vad det är hon håller på med.

– Vad är det för typ av bok? Vad tänker jag mig för läsare? Texten behöver ju leda till något.

Fast exakt hur det ska sluta vill hon faktiskt inte veta för tidigt. Då blir det för tråkigt att skriva, tycker hon.

Klart är inte färdigt

När manuset är klart är det inte färdigt - då vidtar redigeringen.

– När jag skulle ge ut min första bok förstod jag inte att mycket handlade om att ta bort text, skriva om.

Men, säger hon, hon har lärt sig tycka om den processen, att göra berättelsen tydligare.

– Varje scen ska finnas där av en anledning.

Hon har själv varit en av de där kursdeltagarna hon numera handleder.

FAKTA

Profilen

Namn: Sofie Berthet

Ålder: 49 år

Yrke: Författare, skrivarpedagog, civilekonom, marknadsförare

Familj: Man, två söner, en dotter.

Bor: Villa i Åkarp

Intressen: Resor, musik - sjunger i kör. Långa promenader med pudeln Malia, som också ingår i hushållet.

Aktuell: Har åter kommit igång med skrivardagar för människor som vill komma igång eller vidare med sitt skrivande. Tillsammans med antingen Kerstin Önnebo eller Johan Carle kommer hon till Simrishamn den 10 oktober och Kävlinge den 17 oktober, till Lund den 7 november och Arlöv den 11 november. Därtill besöker hon Partille i Göteborg den 21 november.

Hon växte upp på en gård i Tullstorp, en by öster om Trelleborg. Redan då upptäckte hon en favoritplats på Jorden: Skateholm, där Tullstorpsån rinner ut i Östersjön. Där har man hittat lämningar efter människor som bodde där för 7 000 år sedan. En plats där hon fann och finner föda för fantasin.

– Egentligen skrev jag min första bok när jag var sex eller sju år gammal.

– Jag har alltid tänkt att jag är en person som skriver böcker. Nu gjorde jag ju inte det - men jag gick en massa skrivarkurser.

Hemligt

– Jag har skrivit mycket själv, hemma. Lite hemligt; när barnen gått och lagt sig kunde jag säga till min man att det var något jag behövde göra på datorn...

Fast, säger hon, han förstod nog rätt snart vad hon höll på med.

– Jag märkte att jag hade ett driv. Jag hade gått alla kurser, men jag visste inte hur jag skulle gå vidare med mitt skrivande.

– Jag anmälde mig till en sommarkurs, med målet att hitta en skrivarpartner. Jag kollade vem jag trodde kunde ha samma inställning som jag, som ville skriva för att bli publicerad.

Hon säger att det ofta är det man saknar som skrivande person, ett bollplank.

Sanningar

Hon fann Johan Carle, boende i Göteborg. De går igenom varandras texter och ger konstruktiv kritik..

Vad är det då Johan Carle säger till henne?

– Sanningen. Jag har nog en tendens att bre ut mig lite för mycket. Jag kan skriva en effektivare text.

De båda jobbar för övrigt tillsammans som skrivarpedagoger, ingår i en trio som också omfattar Kerstin Önnebo, boende i Örebro, men som faktiskt också växte upp i Tullstorp.

– Jag kände henne inte då, men jag umgicks med hennes systrar.

Språkresa

I tonåren tillbringade Sofie Berthet några sommarveckor i Hastings på den engelska sydkusten, på språkresa. Där träffade hon en kille från Frankrike, som var där i samma ärende.

– Vi blev brevvänner - så träffades vi igen och blev förälskade.

Det är förklaringen till att hennes studier till civilekonom är fördelade mellan Växjö och Nantes, nära floden Loires mynning.

– Vi bodde i Frankrike i några år. Sedan har vi bott i Växjö och Rydebäck; här i Åkarp har vi bott i drygt tjugo år.

Hon har bland annat arbetat som exportkonsult, anlitad av svenska företag som velat etablera sig i Frankrike.

Marknadsförare

Hon har jobbat åt kosmetikaföretaget Fleur de Santé, hon har varit anställd på ett förlag, som chef för bokklubbar. Sedan 2009 arbetar hon med marknadsföring på energibolaget E.ON i Malmö.

Det gör hon måndag-torsdag. Fredag är skrivardag.

Den första boken Sofie Berthet fick utgiven var Dimensioner, den första boken i en trilogi ungdomsböcker om Nova, 17-årig tjej från skånska sydkusten, som kan resa i tiden och om hennes omöjliga (?) kärlekshistoria.

Det har kommit två romaner om ungdomar med dyslexi, ett ämne hon fördjupat sig i eftersom ett av hennes barn har det.

Hon har stuckit emellan med en faktabok om hundsporten agility, som dottern sysslar med - medan vi gör intervjun håller pudeln Malia oss sällskap.

Blond kvinna med halvlångt hår och hornbågade glasögon står med svart pudel i famnen.
Sofie Berthet tycker om promenader med pudeln Malia, som tävlar i agility tillsammans med dottern.
Foto: Håkan Jacobsson

Det Sofie Berthet ägnar fredagarna åt just nu är del 4 om Storgatan 12. Det är en serie lättlästa böcker som är tänkta som en väg in i litteraturen för exempelvis invandrare eller dyslektiker.

Familjen det handlar om i serien om Storgatan 12 har det gemensamt med hennes egen att där finns en koppling mellan Sverige och Frankrike.

Där hemma används både svenska och franska; det beror på vem som pratar med vem.

Högläsning

Och på kvällarna tycker Sofie Berthet om att samla familjen kring sig och läsa högt för dem i sådär tjugo minuter.

Just nu läser hon ur Susan Collins Balladen om sångfåglar och ormar.

– Jag tycker att högläsning är underskattat i vårt samhälle.

Bröstbild på blond kvinna med halvlångt hår och hornbågade glasögon i solskenet i sensommarträdgård.
Sofie Berthet, Åkarp. Sep 2020
Foto: Håkan Jacobsson
Bild i helfigur på blond kvinna med halvlångt hår och hornbågade glasögon i solskenet i sensommarträdgård.
Sofie Berthet, Åkarp. Sep 2020
Foto: Håkan Jacobsson
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Företagsfinanser.se

Ökning av ansökningar om pausade amorteringar!

Företagsfinanser.se Bostadsmarknaden har trots omständigheterna inte rasat, istället har försäljningen ökat med hela 13 % och med ett fortsatt tryck på visningar på uteliggande bostäder.

Men även fast bostadsmarknaden är i full rullning så är det många bankkunder som har valt att pausa sina amorteringar på sina bostadslån. Detta i och med att bankerna lättat på tyglarna en aning som hjälp för den ekonomiska situationen som många sitter i just nu. I April så var det många husköp som gick i lås och många nya lyckliga husägare som flyttade in i sina nya hem. April är generellt sett en månad då många köper hus varje år och det visade sig vara så även under detta år.

Varje år så ökar mängden bostadslån i Sverige och ligger tillsammans på tusentals miljarder i värde. För de flesta hushåll så är det boendet som kostar mest månadsvis och också den utgift som svider mest. I mars gick bankerna ut med att de ändrar amorteringskraven för att hjälpa sina kunder. På detta sätt är det många som har kunnat spara in en del. Även fast det varje år är många kunder som ansöker om amorteringsfria månader på sina bolån, så har det varit en stor ökning av fall under de senaste månaderna.

Reporäntan oförändrad

Riksbanken meddelade nyligen att de lämnar kvar reporäntan på noll och detta för att de anser att den nedåtgående ekonomiska spiralen beror på gällande restriktioner. Det anses också vara svårt att sätta en prognos på hur framtiden kommer att se ut. Att räntan ligger oförändrad är ingenting som låntagare kommer att märka då det är samma som innan. Riksbanken betonar dock att räntan kan komma att sänkas om det anses vara nödvändigt i framtiden.

Många anser att räntan borde ha blivit reglerad ned på minus men Riksbanken menar på att det inte finns någon anledning att göra så i dagsläget. Anledningen till detta är att denna krisen inte är grundad i en finanskris likt den 2008, så den ska inte bedömas som så. Norge och Storbritanniens centralbanker sänkte däremot sina räntor med 0,5 %.

Detta tittar banken på när du ansöker om företagslån

Det är också många företagare som ansöker om företagslån för att kunna hantera den nuvarande ekonomiska situationen där många företag står med en lägre produktion och därav omsättning. När ett företag ansöker om ett lån så är det dessa punkter som banken tittar på i en ansökan:

– Ägarna av företaget - referenser, privatekonomi och erfarenheter.

– Företagets affärsplan - detaljerad plan.

– Eventuell ekonomisk hjälp - revisor eller liknande.

– Balansräkning, bokslut och deklaration på företag som etablerat sig redan.

Det finns ett par olika företagslån som banker kan låna ut till företagare och vilket som passar för eventuella företag kan variera beroende på behovet. Ett företag som behöver investera i inventarier, maskiner eller byggnader brukar exempelvis oftast välja en investeringskredit och enbart amortera för den summa som är använd.

Ekonomi

Kanada i vaccinavtal med Astra Zeneca

Kanada har avtalat med Astra Zeneca om 20 miljoner doser covid-vaccin. Arkivbild.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Ekonomi
Ekonomi

Kanada har gjort upp med svensk-brittiska läkemedelskoncernen Astra Zeneca om 20 miljoner doser vaccin mot covid-19, uppger president Justin Trudeau.

Landet har tidigare också avtal om ytterligare 300 miljoner doser från andra leverantörer med vaccinkandidater.

Sverige har genom ett EU-samarbete slutit ett avtal med Astra Zeneca om att köpa vaccin. För Sveriges del handlar det då om ungefär sex miljoner doser.

Sport

Sagnia trea – trots näst längsta hoppet

Khaddi Sagnia. Arkivbild.
Foto: Thomas Johansson/TT
Sport
Sport Längdhoppstävlingens näst längsta hopp – men en tredjeplats.
Khaddia Sagnia blev offer för World Athletics och Diamond Leagues nya tävlingsformat i säsongsavslutningen i Doha, Qatar.
– Det är lotteri, helt seriöst, säger Sagnia till SVT.

Internationella friidrottsförbundet World Athletics testar i år ett nytt regelformat i längdhopp i vissa tävlingar. I damernas Diamond League-tävling i Doha, Qatar, innebar det att de tre bästa hopparna efter de fem första omgångarna nollställdes inför den sjätte omgången och att den svenska längdhoppsstjärnan Khaddi Sagnia drabbades.

26-åringen ledde tävlingen på 6,85 inför det sista hoppet. Då hoppade nigerianskan Ese Brume, på tredje plats med 6,71 inför slutomgången, 6,68, ukrainskan Maryna Bekh-Romanchuk slog till med tävlingens längsta hopp, 6,91, och Sagnia hoppade 6,55.

Det innebar att Sagnia, trots att hon hade tävlingens näst längsta hopp, slutade trea.

– Det är lotteri, helt seriöst. Men samtidigt får jag väl se det som att på mästerskap ska man kunna prestera i varje hopp. Så det är väl bara att ta med sig det, jobba vidare och komma tillbaka starkare. Det finns liksom ingenting mer att säga om det, säger hon till SVT.

Sagnia, som förra veckan satte personligt rekord utomhus med 6,92 meter vid en gala i Zagreb, kunde ändå se tillbaka på ett bra år.

– Kul, äntligen är säsongen över. Jag är verkligen jättestolt över mig själv faktiskt. Förra säsongen blev en utebliven säsong på grund av återkomsten från korsbandsskadan. Vi har verkligen jobbat hårt för att se till att komma tillbaka starkt och det har jag verkligen visat den här säsongen. Jag är jätteglad.

Inrikes

Klart med försvarsbeslut trots kritik

Mikael Oscarsson, Kristdemokraternas representant i försvarsberedningen. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Inrikes
Inrikes M och KD kan acceptera regeringens och samarbetspartiernas förslag om mer pengar till försvaret fram till 2025. Det står klart efter besked från partierna på fredagen. Men satsningen åren därefter anser de är otillräcklig.
– Det här har förutsättningar att bli ännu ett ofinansierat beslut, säger KD:s Mikael Oscarsson.

Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna har enats om höjda försvarsanslag för åren 2021–2025. I måndags presenterades förslaget för Moderaterna och Kristdemokraterna – som motvilligt nu meddelar att de är med på bollen.

– Det vi har sagt i dag är två saker. Det är bra att regeringen har närmat sig KD och M när man lägger till mer pengar till 2025. Men det är dåligt att man efter 2025, när det finns en rad åtgärder som vi är överens om behövs, inte lägger till pengarna. Det här har alla förutsättningar att bli ännu ett ofinansierat beslut, säger KD:s försvarspolitiske talesperson Mikael Oscarsson.

De båda partierna vill öka anslagen med fem miljarder både 2026 och 2027.

Mer långsiktighet

"Regeringen vill alltså inte betala för det försvar som alla partier enats om fram till 2030. För tiden efter 2025 skulle det kräva ungefär tre gånger så mycket pengar som nu föreslås. Det är inte en hållning som möjliggör samsyn om den långsiktiga inriktningen för försvarspolitiken."

Det skriver Moderaternas försvarspolitiske talesperson Pål Jonson i ett inlägg på Facebook.

Jonson säger till TT att han i veckan har pratat med försvarsminister Peter Hultqvist (S) och att denne frågat om M och KD kan tänka sig att ansluta sig till en principöverenskommelse om ett nytt försvarsbeslut. De båda partierna skulle i så fall ha gjort gemensam sak med regeringen, Centerpartiet och Liberalerna. De sistnämnda har en principöverenskommelse redan.

Men så blir det inte.

– Det här var ett besked från oss, inriktningen för och anslagsnivån för perioden 2021–2025 ligger i linje med vad vi tidigare har begärt, men vi behöver en långsiktig inriktning och det saknar vi i dag, säger Pål Jonson.

"Bra med stor bredd"

Varken KD eller M vill i dag ge besked om de kommer att rösta på regeringens budgetproposition med motiveringen att de inte sett innehållet än.

Enligt regeringens lista över vilka propositioner som ska lämnas till riksdagen i höst ska den försvarspolitiska propositionen läggas fram den 30 september, om mindre än en vecka. Den ska ange ramarna för perioden 2021–2025, det som också kallas försvarsbeslut.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) konstaterar att det finns en positiv syn kring finansieringen de närmaste fem åren. Förslaget kommer att presenteras för att kunna behandlas innan riksdagen stänger i december, meddelar han.

– Jag tycker det är bra att man har en så stor bredd som möjligt. Sedan har de formulerat sig så att det finns möjlighet till samsyn. Jag tycker det är en positiv formulering. Det gör att beslutet står stabilare över tid och samtidigt är det en säkerhetspolitisk signal, säger Peter Hultqvist.

Han vill däremot inte förhandla om åren därefter.

– Det finns en riktlinje för åren 2026–2030 för vilka konkreta åtgärder som ska vidtas men vi är inte beredda att ta det definitiva beslutet om ekonomin förrän 2025.

"Tänker inte låsa mig"

Fram till 2030 vill M och KD ha en ökning som innebär 35 miljarder kronor mer än regeringen.

– Jag tänker inte låsa mig vid några siffror över huvud taget, säger Peter Hultqvist.

Liberalernas försvarspolitiske talesperson Allan Widman, som också tolkar M och KD:s besked som en mycket god nyhet, är även han kritisk till att regeringen inte går fram med en mer konkret plan som sträcker sig tio år fram i tiden.

– Ja, det är någonting som vi har drivit under de här förhandlingarna som snart har pågått i tio månader. Men den överenskommelse som nu ändå finns är att vi är överens om att vi inte är överens.

Partiet har under många år motionerat om anslag på minst 2 procent av BNP.

När propositionen presenteras kommer Kristdemokraterna att gå fram med en egen motion, meddelar Mikael Oscarsson.

Lars Larsson/TT

Niklas Svahn/TT

Försvarsutskottets ordförande Pål Jonson, även talesperson för Moderaterna om försvarspolitiken.
Försvarsutskottets ordförande Pål Jonson, även talesperson för Moderaterna om försvarspolitiken.
Foto: Henrik Montgomery/TT

FAKTA

Fakta: Regeringens förslag

Försvarsöverenskommelsen mellan regeringen, C och L från förra året innebär att försvarets anslagsnivå ska vara 20 miljarder kronor högre 2025 än 2021.

Det är redan bestämt att höjningen på fem miljarder kronor 2022 ska betalas med en bankskatt.

Försvarets ökade anslag 2023 på ytterligare fem miljarder ska finansieras med bland annat höjd skatt på alkohol och tobak.

Hur höjningen av försvarsanslagen 2024 och 2025 ska finansieras återkommer regeringen till i senare budgetpropositioner. Finansministern uppger dock att även de höjningarna ska finansieras till hälften med skattehöjningar eller besparingar och till hälften med reformutrymmet i budgeten.

NÄSTA ARTIKEL