Philip Sandberg (L)

Skarp kritik mot budgetförslag

Lund. Kommunstyrelsens ordförande i Lund Philip Sandberg (L) riktar i ett brev till finansminister Magdalena Andersson (S) hård kritik mot regeringens förslag på förändringar av det kommunala utjämningssystemet.

Regeringens förslag om att förändra det kommunala utjämningssystemet för att på så vis fördela mer pengar till glesbygdskommuner, mottogs av blandade reaktioner.

Medan muntra toner kunde höras bland en del glesbygdspolitiker, var det dystrare tongångar från Liberalerna i Lund vars kommun förväntas betala 25 miljoner mer än tidigare.
– Det krävs naturligtvis en utjämning mellan kommuner och regioner i landet för att alla ska ha likartade förutsättningar. Glesbygden har sina utmaningar, men dessa ska inte lösas på bekostnad av de kommuner som växer snabbast i vårt land. Ekonomisk tillväxt har betydelse för hela vårt land och stryper man denna blir alla förlorare, säger Philip Sandberg, kommunstyrelsens ordförande i Lund.

Genom att anta förslaget med fyra månaders varsel agerar regeringen direkt oansvarigt menar Philip Sandberg.
– Vi har som många andra kommuner redan antagit vår budget, att då genomföra detta fyra månader innan är direkt oansvarigt. Därtill har regeringen redan lämpat över en lång rad kostnader på kommunerna utan finansiering.

På frågan hur han ser på att det egna moderpartiet samarbetar med regeringen i budgetarbetet, blir svaret att Liberalerna i Lund inte ser på samtliga punkter lika positivt.
– Vi har fått igenom väldigt många bra punkter i budgeten, men det här förslaget är vi kritiska till. Jag har naturligtvis framfört de här synpunkterna även inom vårt parti, säger Philip Sandberg och fortsätter:
– Vi hoppas att riksdagen kommer att rösta ner förslaget och att man istället ser över hela skattesystemet. Ett annat förslag är att staten skjuter till resurser till kommunerna.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Har du ätit på någon restaurang med stjärna i Guide Michelin?

Loading ... Loading ...