Malmö/Danmark

En i albansk knarkliga utlämnas

Ingen Sektion satt
Malmö/Danmark Ytterligare en häktad av Malmö tingsrätt.

Den 26 juni i år genomförde dansk polis tillslag i ”Operation Goldfinger”.

Sedan 2018 har danskarna bedrivit förundersökning mot ett omfattande knarknätverk med rötter i Albanien. Ett trettiotal personer greps på Själland.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

H&M:s försäljning rasade 46 procent i mars

H&M:s vd Helena Helmersson, som tillträdde i januari. Arkivbild.
H&M:s vd Helena Helmersson, som tillträdde i januari. Arkivbild.
Fotograf: Jonas Ekströmer/TT
Ekonomi
Ekonomi Det blev vinst under förra kvartalet, men under innevarande kvartal kommer det att bli förlust för H&M, skriver bolaget i delårsrapporten.
Försäljningen i mars rasade 46 procent.

I slutet av mars var 3 778 av 5 065 butiker stängda på 54 marknader. Försäljningen minskade med 46 procent i mars jämfört med mars i fjol.

"Situationen vi nu befinner oss i kan inte jämföras med något annat vi har upplevt tidigare", skriver vd Helena Helmersson i rapporten.

Minskar kostnader

En ljusglimt är Kina, där butikerna börjar öppna igen när situationen långsamt återgår till det mer normala. Men det är efter ett februari där försäljning i Kina minskade med 84 procent när stora delar av landet var nedstängt.

Bolaget har därför vidtagit flera kraftfulla åtgärder för att möta krisen. Bland annat permitteras tiotusentals anställda världen över. Bolaget räknar med att kunna minska rörelsekostnaderna med 20–25 procent under andra kvartalet.

"För varje dag som vi behöver hålla butiker stängda blir läget alltmer utmanande. Vi har därför infört en rad kraftfulla åtgärder, bland annat rörande inköp, investeringar, hyror och bemanning. Alla delar av verksamheten omfattas och samtliga kostnader gås igenom", skriver Helmersson. H&M räknar dock inte med att minskade kostnader kan kompensera för tappet i försäljning.

Vinsten ökar

Helmersson tror att den nu akuta situationen kommer att förändra kundernas beteenden:

"Allt detta kommer även att skynda på den redan pågående förändringen av vår bransch. Vi bedömer att de kraftigt ändrade konsumentbeteenden vi nu ser kommer att ytterligare öka samhällets digitalisering och även fokus på hållbarhetsfrågor", skriver hon.

H&M:s försäljning på nätet ökade med 48 procent under det första kvartalet, jämfört med motsvarade kvartal 2019. Klädjättens vinst ökade också rejält. Före skatt gjordes en vinst på 2 504 miljoner kronor för perioden december–februari, det första kvartalet i företagets brutna räkenskapsår. Motsvarande period förra året gjorde bolaget en vinst på 1 043 miljoner kronor.

Nettoomsättningen ökade också, till 54 948 miljoner kronor, från 51 015 miljoner året innan.

Inrikes

HD fäller fentanylsäljande 25-åring

25-åringen (till vänster) på väg till förhandlingen i Högsta domstolen, med sin försvarsadvokat Kristofer Stahre. Arkivbild.
25-åringen (till vänster) på väg till förhandlingen i Högsta domstolen, med sin försvarsadvokat Kristofer Stahre. Arkivbild.
Fotograf: Jessica Gow/TT
Inrikes

En 25-årig man som stått åtalad för vållande till annans död sedan han via nätet sålt fenyanylvarianter som åtta människor dog av fälls av Högsta domstolen. Påföljden blir fängelse i fyra år.

Tidigare har både 25-åringen och hans 36-årige bror fällts av både tingsrätt och hovrätt för samma brott. Det var dock bara den yngre brodern som överklagade sin dom till HD.

Bröderna drev tillsammans en nätbutik där olika fentanylanaloger, alltså varianter av det smärtstillande läkemedlet fentanyl, såldes. Substansen, som kan ha en 50 gånger större verkan än heroin, förpackades i nässprejflaskor. Det innebar att mängden substans kunde skilja sig åt för varje dusch, vilket påverkade doseringen.

Då analogerna som bröderna sålde inte var narkotikaklassade vid tidpunkten så kunde polisen inte komma åt dem via narkotikalagstiftningen. I stället prövade man att driva en utredning om just vållande till annans död, eftersom flera av männens kunder dött av förgiftning.

Bröderna sålde fentanylanalogerna förpackade i nässprejsflaskor. Här liknande flaska på nationellt forensiskt centrum (NFC) på polisen. Arkivbild.
Bröderna sålde fentanylanalogerna förpackade i nässprejsflaskor. Här liknande flaska på nationellt forensiskt centrum (NFC) på polisen. Arkivbild. Fotograf: Jeppe Gustafsson/TT

Skurup

Lastbil välte vid museum

Skurup
Skurup På fredagsmorgonen ska en lastbil ha vält på väg 784 vid ett museum.

Larmet om olyckan inkom klockan 08.37. Polis, ambulans och räddningstjänst skickas då till platsen. Skadeläget är initialt oklart.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

SUNBIRD WEBBYRÅ

Webbyråns bästa knep hur du skapar ett starkt varumärke

Enligt Sunbird Webbyrå kan ett starkt varumärke vara en av de viktigaste faktorerna för att öka ert företags försäljning online:

Det finns för mycket information och för lite tid. Potentiella kunder som besöker er tenderar att ta snabba beslut som oftas baseras på en känsla och vilket förtroende de får för er.

Ett varumärke är någons magkänsla om er. Det är inte vad ni säger att det är. Utan vad era kunder säger att det är. Här kommer Sunbird Webbyrå med fyra riktlinjer för att stärka ett varumärke.

1. Var konsekvent

Det är viktigt att ni alltid är konsekventa och lever efter ert varumärke. Byt inte budskap och värdegrunder när vinden vänder.

2. Tänk långsiktigt

Förtroende byggs upp över tid och det är viktigt att ni är beredda att offra kortsiktiga vinster för de långsiktiga. Man ska varken göra eller säga för mycket, håll er till ramen och lägg inte lättvindigt till fler tjänster i er arsenal.

3. Differentiera er

Det är lättare att bygga ett varumärke om man är unik. Är ni nischade förstår man snabbare vad ni står för.

4. Var fokuserad

För många hemsidor försöker säga för mycket. Säg bara det viktigaste. Ska ni få fram ett budskap ska ni enbart ge informationen läsaren verkligen behöver - inte allt som är bra att säga.

Även om de flesta är medvetna om detta menar Sunbird Webbyrå att många företag ändå tenderar att lägga för mycket text på hemsidan. Vilket gör att besökaren får jobba för att förstå vad man gör.

Vill ni ha hjälp att ta fram skräddarsydd webbdesign som stärker ert varumärke - Kontakta Sunbird Webbyrå här.

Ekonomi

Svensk tjänstesektor i fritt fall

I tjänstesektorn ingår bland annat restauranger och barer. Arkivbild.
I tjänstesektorn ingår bland annat restauranger och barer. Arkivbild.
Fotograf: Janerik Henriksson/TT
Ekonomi

Den viktiga konjunkturmätaren inköpschefsindex visar att den privata tjänstesektorn i Sverige faller snabbt. Indexet rasade från 56,4 i februari till 46,7 i mars. Det är den snabbaste nedgången i indexets 15-åriga historia, och den lägsta siffran sedan 2012.

Det finns dock en viss eftersläpning på grund av allt längre leveranstider.

"Det är sannolikt mer av ett utbudsproblem än en ökad efterfrågan. Den underliggande utvecklingen kan därför vara lägre" säger Jörgen Kennemar, analysansvarig på Swedbank, i ett pressmeddelande.

Inrikes

Långdragen tvist om Trelleborgs hamn över

Lastbilar rullar av en färja i hamnen i Trelleborg.
Lastbilar rullar av en färja i hamnen i Trelleborg.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Söderslätt

Ska infarten till hamnen gå väster- eller österifrån? Diskussionen om en ny östlig hamninfart i Trelleborg har pågått i över tio år, men nu är Trelleborgs kommun och Trafikverket överens. Planerna på en östlig infartpausas, rapporterar Trelleborgs Allehanda.

Kommunen har velat flytta hamninfarten för att frigöra ytan och få bort den tunga trafiken som man anser utgör en barriär mellan centrala Trelleborg och den ny havsnära stadsdel som planeras i området.

Det nya beslutet innebär dock att den västliga infarten till hamnen behålls tills vidare – samt att det byggs en ringväg för personbilar och kollektivtrafik som i framtiden ska kunna anpassas för att passa även lastbilstrafik

Men tanken på att flytta hamninfarten till öst är inte helt överspelad – Trafikverket och kommunen kommer i framtiden kunna utreda om en sådan ska kunna bli av.

Inrikes

Miljontals skyddsmasker stoppas i Frankrike

Miljoner ansiktsmasker tillhörande det svenska företaget Mölnlycke har fastnat i Frankrike. Arkivbild.
Miljoner ansiktsmasker tillhörande det svenska företaget Mölnlycke har fastnat i Frankrike. Arkivbild.
Fotograf: Thibault Camus/AP/TT
Inrikes

Fyra miljoner skyddsmasker som det svenska företaget Mölnlycke importerat från Kina har stoppats i Frankrike.

– Det är extremt störande. Ingenting av det vi skickar in i Frankrike kan vi skicka ut ur landet, säger Mölnlyckes vd Richard Twomey till Sveriges Radio Ekot.

En del av maskerna, som stoppades den 5 mars, skulle vidare till Italien och Spanien där coronaviruset har fått stor spridning. Men Frankrike införde bara ett par dagar tidigare en regel om att landet har rätt att beslagta produkter inom landets gränser som kan användas i kampen mot coronaviruset.

"Det är dock inte bara i Frankrike som olika typer av restriktioner införs, detta sker tyvärr i väldigt många av de länder som vi är aktiva i. Detta gör det allt svårare att återgå till en välfungerande produktion och distribution av viktig medicinsk utrustning i Europa", skriver Mölnlyckes kommunikationschef Jenny Johansson i ett mejl till Svenska Dagbladet.

Hon uppger att företaget kommunicerar med beslutsfattare i många länder om situationen.

Kultur och nöje

Iiris Viljanen släpper duett med Stina Ekblad

Stina Ekblad och Iiris Viljanen sjunger duetten 'Sordin' tillsammans. Pressbild.
Stina Ekblad och Iiris Viljanen sjunger duetten "Sordin" tillsammans. Pressbild.
Fotograf: Per Kristiansen
Kultur och nöje

Finlandssvenska sångerskan Iiris Viljanen är på gång med ett nytt album, en uppföljare till kritikerrosade "Mercedes" från 2016. Den här gången har hon tagit in Dramatenskådespelaren Stina Ekblad som duettpartner till första singeln "Sordin".

Iiris Viljanen och Stina Ekblad är båda uppvuxna i Korsholm i Österbotten i Finland. Viljanen beskriver låten som ett möte mellan två kvinnor ur olika generationer, den ena en yngre sjuksköterska och den andra en äldre person med demens.

Hon solodebuterade med instrumentala "Kiss me, stupid & 7 more solo piano pieces" 2016 och släppte samma år uppföljaren "Mercedes". Iiris Viljanen har tidigare bland annat spelat i bandet Vasas Flora och Fauna.

Nya albumet "Den lilla havsfrun" släpps den 8 maj.

Inrikes

Omfattande elfel stoppar tågtrafik

Samtliga pendel- och regionaltåg mellan Stockholm och Uppsala är inställda. Arkivbild.
Samtliga pendel- och regionaltåg mellan Stockholm och Uppsala är inställda. Arkivbild.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes

Pendel- och regionaltågen mellan Stockholm och Uppsala är inställda under fredagsmorgonen, rapporterar SVT Nyheter Uppsala. Orsaken är ett omfattande fel som började redan under gårdagskvällen.

– Det är ett elfel mellan Märsta och Knivsta, säger Beisi Sundin vid Trafikverkets pressjour till TT, och fortsätter:

– Elfelet jobbar man fortfarande på, vi har personal på plats. Orsaken vet vi inte riktigt än, säger hon.

Trafikverket hoppas på att felet ska kunna vara åtgärdat senare under fredagen.

– Vi har ingen riktig prognos för när det ska vara klart, men vi hoppas på i eftermiddag.

Enligt Trafikverket kunde man öppna ett spår tidigt på fredagsmorgonen. Förseningar kan dock förekomma och vissa tåg leds om.

– Fjärrtågen, de långväga tågen, passerar som vanligt förbi Märsta, säger Beisi Sundin.

NÄSTA ARTIKEL