kristianstad

Regionmuseet med i nödrop till staten

Regionmuseet i Kristianstad har ekonomiska problem. Bidragen från regionen och kommunen skrivs inte upp. På sikt kan personal komma att sägas upp. Arkivbild.
Ingen Sektion satt
kristianstad Nedskärningar väntar på flera av Sveriges länsmuseer nästa år. Grundfinansieringen är inte säkerställd. Regionmuseet i Kristianstad deltar i Länsmuseernas nödrop till staten och kulturdepartementet om hjälp.

– Säkerställs inte grundfinansieringen står länsmuseerna inför ett mycket allvarligt läge. Förutom uppsägningar riskerar museernas samlingar av historiska föremål och byggnader inte få den vård och det skydd som krävs. Jag överdriver inte om jag påstår att vårt kulturarv på många håll hotas att bli förstört för kommande generationer, säger Jonas Hellberg (S), ordförande i Länsmuseernas samarbetsråd.

Regionmuseet i Kristianstads chef, Anna Hansen är bekymrad:

– Vi står inte inför några akuta uppsägningar, men vi måste se över vår kostym, eftersom vi inte får några uppskrivningarna av bidragen från region Skåne och Kristianstads kommun. Våra kostnader fortsätter att öka, som till exempel löner. Våra intäkter består till 70 procent av bidragen från regionen och kommunen.

Länsmuseernas samarbetsråd, som är Länsmuseernas nationella branschorganisation, har

gjort en undersökning bland sina medlemsmuseer om deras ekonomiska situation inför det kommande året. Resultatet är dystert.

Sverige länsmuseer har enligt Myndigheten för kulturanalys tvingats att säga upp nästan var tionde anställd under perioden 2003 till 2017. Enligt Länsmuseernas nya undersökning kommer situationen försämras ytterligare under 2020. Mer än var tredje länsmuseum kommer att minska antalet medarbetare under nästa år. Detta gäller exempelvis för

Länsmuseet i Gävleborg och Kulturen i Lund. Flera länsmuseer uppger att de inte länge tillsätter vikarier vid exempelvis tjänstledigheter, att pensionsavgångar inte ersätts med nyanställda och att tidsbegränsade anställningar inte förlängs.

Länsmuseernas samarbetsråd menar att det krävs en tydligare strategi från statens sida för de regionala museerna. Myndigheten för kulturanalys bör därför få i uppdrag att analysera länsmuseernas situation och framtidsutsikter.

Länsmuseerna föreslår också att Kulturrådet får i uppdrag att snarast utarbeta en strategi och en finansiell plan för den regionala konst- och kulturhistorien. Länsmuseerna vill framåt kunna fokusera på sitt huvuduppdrag.

– Vi har stora framtidsmöjligheter. Våra museer är snabbfotade kulturaktörer som finns över i hela landet. Vi ser en stor potential hos våra medlemmar att verkligen utgöra Sveriges mest spännande arena för kultur- och samhällsfrågor. Som vi ser oss själva är länsmuseerna en samhällsresurs som verkligen bidrar till fördjupad kunskap och ett öppet och demokratiskt samtal, men att vi skulle vilja och kunna bidra så mycket mer, säger Jonas Hellberg.

Sport

Galoppremiär utan publik

Det blir säsongspremiär i galopp på Bro Park på söndag. Arkivbild.
Det blir säsongspremiär i galopp på Bro Park på söndag. Arkivbild.
Fotograf: Maja Suslin/TT
Sport
Sport Svensk travsport kör vidare trots coronakrisen. Och nu laddar galoppsporten för säsongspremiär på Bro Park på söndag.
Men det blir utan publik.

"Det känns skönt att säsongen kommer igång och att vi kan genomföra våra tävlingar i Sverige", säger den framgångsrike jockeyn Per-Anders Gråberg i ett pressmeddelande.

Man har infört en rad åtgärder för att förhindra smittspridning. Och eftersom det inte får finnas folksamlingar med mer än 50 personer genomförs tävlingarna helt utan publik och enbart tränare, ryttare, skötare, funktionärer och medier tillåts vara på plats.

"Alla aktiva har fått tydliga instruktioner om vilka regler och föreskrifter som gäller, för att förhindra smittspridning och få en möjlighet att fortsätta tävla", säger galoppsportens sportchef Dennis Madsen.

Eftersom Sverige är det enda landet i Europa som i nuläget arrangerar trav- och galopptävlingar, kommer galoppremiären att följas av många fler än svenska tv-tittare och spelare.

Ett dussintal länder, inklusive stora galoppländer som Storbritannien och Frankrike, följer och spelar på de svenska tävlingarna i samarbete med ATG.

"Som läget är så är vi ändå glada att vi kan erbjuda alla som är intresserade av trav och galopp och spel på hästar en sådan möjlighet. Vi hoppas att alla nu får en chans att upptäcka den fina svenska sporten", säger Nicklas Jonsson, ATG:s chef för spel på hästar.

Ekonomi

Rekordhög arbetslöshet i Norge

Aktiviteten minskar inom det norska näringslivet. Arkivbild.
Aktiviteten minskar inom det norska näringslivet. Arkivbild.
Fotograf: Gorm Kallestad/NTB/TT
Ekonomi

Arbetslösheten i Norge har ökat till 10,7 procent, enligt norska myndigheter. Det är den högsta siffra som noterats, och innebär att 301 000 personer är registrerade som heltidsarbetslösa.

– Vi har sett en drastisk försämring av arbetsmarknaden den senaste månaden. Många har blivit permitterade, säger Sigrun Vågeng på den norska myndigheten NAV, som motsvarar Sveriges försäkringskassa, arbetsförmedling och socialtjänst.

Räknar man även in de deltidsarbetslösa är 411 000 personer i Norge utan arbete.

Kävlinge

Tankade på annans kort för 9 000

Bilden visar en hand som tankar med diesel.
På något sätt har någon kunnat kopiera företagskortet och tanka för nästan 9 000 kronor.
Fotograf: Anders Wiklund/TT
Kävlinge
Kävlinge Ett Malmöföretag har upptäckt att någon olovligen tankat 550 liter diesel på Preem i Kävlinge på deras kort.

Det hela upptäcktes när företaget fick sin faktura. Det rör sig om över 550 liter till en kostnad av nästan 9 000 kronor som tankats på deras företagskort. Företaget kan inte förstå hur tankningen gått till eftersom de har kvar kortet.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Nordicbet

Skånska fotbollslag – framgång i Superettan

Nordicbet Skåne är en mäktig fotbollsregion. I Allsvenskan finner vi storheterna Malmö FF och Helsingborgs IF, men i superettan är det för närvarande bara Trelleborgs FF som håller de skånska ställningarna. Endast tre klubbar i de två högsta divisionerna. Är det i enlighet med den storslagna skånska fotbollshistorien?

Skånes senaste storhetstid

För femton år sedan spelade fyra skånska klubbar i allsvenskan och för nio år sedan – så sent som 2010 – utkämpade Malmö FF och Helsingborgs IF en duell om SM-guldet. Trelleborg slutade femma i allsvenskan medan Landskrona BOIS tog samma position i superettan där Ängelholms FF blev tolva. Året därpå vann Helsingborg allsvenskan medan Ängelholm kvalspelade för att ta steget upp i Sveriges högsta serie.

Kärvare tider

Skåne var att räkna med. Inte minst som intressanta spel i de absolut viktigaste matcherna. Idag präglas Superettan fotbollsodds knappast alls av Skåne. Kvar finns endast Trelleborgs FF. Helsingborg dras med ekonomiska problem och kämpar om att hålla sig kvar i allsvenskan. Landskrona befinner sig i division 1 medan Ängelholm kämpar på i division 2, där man möter andra klassiska skånestorheter som IFK Malmö, som en gång i tiden var Malmös förstalag och deltagit i spel i Europa, men har även många säsonger i allsvenskan och föregångsserier till superettan.

Malmö FF håller stilen och Trelleborg kämpar

Idag är det endast MFF som håller gammal god stil i allsvenskan, men för oss som älskar att följa superettan finns endast Trelleborgs FF och det går väl lite sisådär, där man får vara nöjd med en mittenplacering samtidigt som risken för att dras ned i kampen om kvalplatserna är överhängande.

Fortet Vångavallen

En gång i tiden var dock Vångavallen en plats som beredde många storlag svår ångest. Det var svårspelat och så sent som 2018 var TFF i allsvenskan, efter att ha varit ned och vänt i division 1 så sent som 2015. En serieseger som för övrigt säkrades mot Helsingborgslaget Eskilsminne IF och sedan följde två säsonger i superettan som kulminerade i kval mot Jönköping Södra, vilket gav en allsvensk plats 2018. Klubben var dock sedan länge ett rutinerat superettanlag och hade flera sejourer i allsvenskan bakom sig, där den första kom 1985 och den absolut bästa perioden i klubbens historia var under 1990-talet då man lyckades med konststycket att ta sig till UEFA-cupen.

Skrälleborg

Säsongen 1994/95 hackade sig Trelleborg förbi färöiska Götu i två inte alltför imponerande insatser och få trodde väl att äventyret skulle gå särskilt mycket längre när engelska Blackburn Rovers stod som motståndare i nästa omgång. Då med ett stjärnspäckat lag som kryllade av landslagsmän och internationella storspelare, såsom den engelske skyttekungen Alan Shearer. Rovers skulle samma säsong vinna hela Premier League, men att åka till Vångavallen visade sig betydligt tuffare än Old Trafford. Trelleborg – däremot – njöt för fulla muggar på Ewood Park, då man vann den första matchen med 1–0 efter mål av Fredrik Sandell. En seger som skapade stora rubriker i hela Europa och efter 2–2 hemma, så var avancemanget ett faktum. Skrälleborg var numera ett begrepp och man pressade dessutom italienska Lazio i följande omgång, där endast ett mål på övertid avgjorde dubbelmötet till Rom-klubbens fördel.

Bygga nytt och stanna kvar

Idag handlar det om att bygga på nytt efter uttåget från allsvenskan och att framförallt att inte falla igenom superettan till mörkret i division 1. En hel del talar för att den anrika föreningen kommer att klara uppgiften, men inget står skrivet i sten. Kampen kommer att bli hård säsongen ut. Men visst vore det märkligt med en superetta utan en skånsk klubb.

Inte mycket underifrån

Ja, om nu inte Helsingborg trillar ur allsvenskan igen. Även här kommer det handla om en fight ända in på målsnöret. Underifrån är det väl Torns IF - från lilla Stångby norr om Lund - som ligger bäst till tillsammans med klassiska Landskrona BOIS, men att avancera från division 1 till superettan är ett riktigt nålsöga och båda klubbarna befinner sig i mittenskiktet med hopp om att stabilisera sig på den övre halvan. Klubbar som Ljungskile SK, Skövde AIK, FC Trollhättan såväl som den lilla göteborgsklubben Utsiktens BK är nog alla starkare än Skåneklubbarna, åtminstone i dagsläget.

Skånederbyn

Skåne är kanske inte vad det en gång var i superettan, men Trelleborgs FF lär klara sig kvar och kanske få sällskap av Helsingborg nästa säsong, så visst finns det utsikter för Skånederbyn, även om Helsingborgsfansen knappast ser fram emot ett sådant scenario.

Sport

Återvänder till HV71 efter tio år

Daniel Bertov lämnar Rögle för moderklubben HV71. Arkivbild.
Daniel Bertov lämnar Rögle för moderklubben HV71. Arkivbild.
Fotograf: Erland Segerstedt/TT
Sport

Efter tio år återvänder hockeybacken Daniel Bertov till moderklubben HV71.

27-åringen, som närmast kommer från Rögle, har skrivit på för två år för SHL-klubben från Jönköping.

"Mitt mål har alltid varit att spela i HV71 igen. Jag får gåshud bara jag tänker på att åka in till HV-låten i Kinnarps Arena. Det har varit bra för mig att vara iväg några år och jag är väl lite av en 'late bloomer', så det känns som det är rätt tid för mig att komma tillbaka", säger Bertov i ett pressmeddelande.

Nyheter

Ingves: Allt har förändrats på två veckor

Riskbankschefen Stefan Ingves håller tal om krisåtgärder för att mildra coronakrisens effekter på ekonomin. Arkivbild
Riskbankschefen Stefan Ingves håller tal om krisåtgärder för att mildra coronakrisens effekter på ekonomin. Arkivbild
Fotograf: Claudio Bresciani/TT
Nyheter
Nyheter Allt har förändrats på två veckor, enligt företagsledare som Riksbanken haft kontakt med.
– Jag har aldrig varit med av ett skeende som går så fort, säger riksbankschefen Stefan Ingves.

I ett tal på Riksbanken beskriver han coronakrisens första veckor som några av de mest dramatiska i Sverige på mycket lång tid, med omfattande varsel, uppsägningar och trögare kreditgivning.

– Det uppkommer olika typer av osäkerhet, till exempel om ett enskilts företags ekonomiska ställning, säger Stefan Ingves.

Han tillägger att osäkerheten även är stor om hur omvärldsekonomin kommer att se ut.

– Tyvärr brukar det vara så att marknaderna brukar fungera som sämst när de behövs som bäst, säger han och tillägger att så är det just nu också.

Riksbanken har sedan coronakrisen slog till mot svensk ekonomi lanserat en lång rad krisåtgärder, men har än så länge avstått från att sänka styrräntan från noll. I stället har man satsat hårt på mer stödköp av obligationer och certifikat och billiga likviditetslån till banksystemet för att hålla liv i kreditgivningen.

Enligt Stefan Ingves förvärras läget om kreditgivningen stramas åt under nuvarande omständigheter.

– Vi har vidtagit sju stycken olika åtgärder inom loppet av några veckor för att på ett eller annat sätt bidra till att trygga kreditförsörjningen i den svenska ekonomin.

FAKTA

Fakta: Riksbankens krisåtgärder i korthet

Riksbanken har satt fart på sedelpressarna i coronakrisen, för att stimulera utlåning till drabbade hushåll och företag när ekonomin tvärnitar och säkra att det finns likviditet i banksystemet.

Stefan Ingves och hans direktion har utökat Riksbankens stödköpsprogram med 300 miljarder kronor. Stödköpen, som tidigare bara omfattat statsobligationer, omfattar nu även att inkludera bostads-, kommun- och företagsobligationer.

Gratis likviditetslån till företag via banker har också börjat erbjudas av Riksbanken, en åtgärd som enligt befintlig plan ska skjuta till 500 miljarder kronor i ny likviditet i banksystemet.

Riksbanken har också med hjälp av ett så kallat swap-avtal med USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) på 60 miljarder dollar (cirka 600 miljarder kronor) börjat erbjuda bankerna billiga dollarlån så att det inte uppstår brist på dollar i banksystemet i turbulensen på världsmarknaden.

Riksbanken har även sänkt utlåningsräntan för lån över natten till bankerna till 0,20 procentenheter över reporäntan, från tidigare 0,75 procentenheter över. Riksbanken erbjuder samtidigt banker obegränsade mängder pengar mot säkerhet med tre månaders löptid till en ränta på 0,20 procentenheter över reporäntan.

Samtidigt har kraven på säkerheter för lån i Riksbanken mjukats upp, så att det nu bland annat går att använda bostadsobligationer för att låna i Riksbanken.

Riksbanken har också tillfälligt släppt in fler aktörer vid sidan av storbankerna som motparter i penningpolitiska transaktioner.

Källa: Riksbanken

Ekonomi

Tillbakagång för svensk tjänstesektor

I tjänstesektorn ingår bland annat restauranger och barer. Arkivbild.
I tjänstesektorn ingår bland annat restauranger och barer. Arkivbild.
Fotograf: Janerik Henriksson/TT
Ekonomi

Den viktiga konjunkturmätaren inköpschefsindex visar att den privata tjänstesektorn i Sverige faller snabbt. Indexet rasade från 56,4 i februari till 46,7 i mars. Det är den snabbaste nedgången sedan indexet började mätas för 15 år sedan, och den lägsta siffran sedan 2012.

Det finns dock en viss eftersläpning på grund av allt längre leveranstider.

"Det är sannolikt mer av ett utbudsproblem än en ökad efterfrågan. Den underliggande utvecklingen kan därför vara lägre", säger Jörgen Kennemar, analysansvarig på Swedbank, i ett pressmeddelande.

Jämfört med de länder som drabbats värst av coronaviruset är fallet i Sverige dock litet. I Spanien visade motsvarande siffra en nedgång från 52,1 till 23, ett ras som saknar motstycke i historien. Det ser nästan lika illa ut i Frankrike, där index faller från 52,5 till 27,4. I Tyskland rasar index från 52,5 till 31,7.

Normalt sett tyder ett indextal över 50 på tillväxt inom ekonomin, medan en siffra under 50 visar på en tillbakagång.

Eslöv

Ordnar hemleverans av böcker

Eslöv
ESLÖV Med start i nästa vecka inför Eslövs stadsbibliotek hemleverans av böcker till äldre och personer i riskgrupp för coronasmitta.

På grund av nya riktlinjer till följd av coronaläget kan biblioteket inte längre ha extraöppet för riskgrupperna. I stället erbjuder man alltså att leverera hem böckerna.

Det ska också vara möjligt för anhöriga att hämta påsar på biblioteket med böcker och annan media, utlånade och klara.

Hemleveranserna inleds alltså i nästa vecka.

- Det är inte beslutat ännu vilka dagar i veckan det blir. Vi kommer att ta hjälp av andra delar av kultur- och fritidsförvaltningen som har mindre att göra nu i coronatider, säger bibliotekschef Annelie Bengtsson Stenquist.

Inrikes

Slopat krav om bygglov för fältsjukhus

Sjukvårdstält vid Östra sjukhuset i Göteborg. Arkivbild.
Sjukvårdstält vid Östra sjukhuset i Göteborg. Arkivbild.
Fotograf: Adam Ihse/TT
Inrikes

Fältsjukhus och andra temporära byggnader som behöver upprättas för att hantera spridningen av coronaviruset i Sverige ska tillfälligt slippa bygglov, meddelar regeringen som överlämnat förslaget till lagrådet.

"Kraven på bygglov får inte fördröja eller försvåra regionernas arbete med att anordna vårdplatser. Det är anledningen till att regeringen nu föreslår en lagändring. Förslaget innebär att regeringen ges möjlighet att besluta om undantag från plan- och bygglagen för att hantera coronaviruset", säger finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP) i ett pressmeddelande.

Regeringen ska även kunna besluta om undantag vad gäller hur byggnader utformas och var de placeras.

Ändringen är tänkt att träda i kraft den första maj och ska även kunna gälla retroaktivt.

NÄSTA ARTIKEL