Poliser måste kunna skriva så att man förstår

Enligt en kommande rapport om polisutbildningen är nyutbildade poliser och polisstudenter dåliga på att skriva och sämre än tidigare kullar.
Gunilla Byrman, professor i svenska språket vid Linnéuniversitetet säger att hon tror att det är en generationsfråga och att grundskolan inte längre ger en tillräckligt bra grund att stå på.
Det är inte något kosmetiskt problem om polishögskolestudenter eller nybakade poliser inte skriver ordentligt: det kan i värsta fall leda till att en polisrapport blir obegriplig.
Carina Hansson som undervisar polisstudenter i avrapportering och dokumentation på Linnéuniversitetet i Växjö säger i Polistidningen är det inte rör sig om någon katastrof, men håller med om att det har skett en utarmning av skriftspråket. Hon tycker inte att man kan begära korrekt skriftlig svenska av en polis och att man inte kan ha ren svenskundervisning på schemat.
Byrman menar däremot att röriga och otydliga polisprotokoll i värsta fall kan göra att man inte kan gå till åtal, vilket såklart är allvarligt.
Om det ingår i arbetet att kunna skriva tydligt så är det frågan om det ska ses som ”svenskundervisning” att öva på det. Det är inte givet att kunna skriva bra och tydligt. Det måste man lära sig. Om polisstudenternas kompetens höjs om de blir bättre på att skriva låter det som om det finns all anledning att öka antalet undervisningstimmar i det.
Martina Jarminder

Dagens fråga

Brukar du låna böcker på bibliotek?

Loading ... Loading ...