Loppis kan flytta till Stortorget

Lund Skrota bokningssystemet samt avskaffa avgiften.
Och undersök om hela loppisen kan flytta till Stortorget eller domkyrkoplatsen.

Så lyder förslagen om Södra Esplanadens loppmarknad som tekniska nämnden ska ta ställning till vid sitt möte i nästa vecka.
Bakgrunden är att nämndens ordförande Jan Annerstedt (FNL), i somras tog initiativ till en förnyelse av loppmarknaden.
Jan Annerstedt konstaterade att kommunalt organiserade loppmarknaden på Södra Esplanaden var populär och uppskattad fram till 2016. Därefter har antalet besökare sjunkit.
I sammanhanget kan nämnas att loppisen nådde sin högsta beläggning under 2013 med 3 694 sålda platser – sommaren 2018 var antalet 607.
En förklaring till den kraftiga nedgången är uppsving av andra loppisar runt Lund, bland annat en bakluckeloppis vid trafikplats Lund Södra i Staffanstorps kommun.
Enligt Jan Annerstedt handlar det även om ett onödigt komplicerat boknings- och betalningssystem.
– När man pratar med försäljare som övergivit loppmarknaden är det det besked de lämnar.
Nu föreslår tjänstemännen vid tekniska förvaltningen en återgång till upplägget före 2016:
– Det betyder inget bokningssystem, istället registreras personuppgifterna på pappersblankett på plats, med ”först till kvarn” på morgonen. För att pröva möjligheten fullt ut föreslås helt avgiftsfritt på Södra Esplanaden.
Tekniska förvaltningen funderar även på att flytta loppisen. De skriver att Lunds stadskärna är trång och välutnyttjad, det finns inte många platser som skulle kunna utgöra alternativ till dagens läge.
Men en loppis på Stortorget eller Domkyrkoplatsen skulle kunna vara intressant. Dock kräver det fördjupade analyser.
Politikerna i tekniska nämnden kan besluta om att skrota bokningssystemet och gå vidare med planerna. Beslut om avgiftsfri loppis och flytt till annan plats måste tas av kommunfullmäktige.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Ska du på utlandssemester i vinter?

Loading ... Loading ...