Det är fult att ljuga, Boris Johnson

Efter en serie snåriga vändor har Skottlands högsta konstitutionella domstol kommit fram till att Boris Johnson inte hade lagligt stöd för att stänga parlamentet. Ännu mer överraskande kommer domstolen fram till att Johnson är skyldig till det medeltida klingande brottet att ”missleda monarken”. Han ska helt enkelt inte ha målat en rättvisande bild av vad han vill med att suspendera parlamentet, vilket gör åtgärden olaglig.
Regeringen Johnson kommer att överklaga domen till Storbritanniens högsta domstol, förhandlingarna är schemalagda till 17 september.
Både oppositionen och regeringen föreföll uppriktigt förvånade och omskakade av utfallet. De 75 parlamentsledamöterna som satte igång rättsprocessen, ledda av Scottish National Partys Joanna Cherry, friade en oväntad triumf. En domstol anklagar inte premiärministern för att ljuga för monarken lättvindigt. Det hårda språket i domen har överraskat många. Det sätter en stövel mot halsen på Boris Johnson som han sannolikt inte räknat med.
Flera partier ser nu en möjlighet att ropa på Johnsons avgång, bland annat Liberaldemokraterna och Scottish National Party. Att han skulle ha ljugit för den åldrade drottningen låter särskilt illa för engelska öron. De ropar också på att parlamentet ska öppnas ögonblickligen, vilket Johnson motsätter sig i väntan på bedömningen från den brittiska domstolen. Oppositionsledamöterna diskuterar i skrivande stund om de ska återvända i tjänst utan Johnsons godkännande, i öppen protest. Det vore en unik situation om oppositionspolitiker i princip ockuperade parlamentet.
Å andra sidan är det också unikt att en premiärminister fälls i domstol för att ha ljugit för landets drottning. Den 93-åriga Elizabeth II trodde nog knappast hon skulle befinna sig mitt i den politiska hetluften och dessutom vara det mest effektiva verktyget mot regeringen i hennes ålder. Eller i någon ålder för den delen.

Dagens fråga

Brukar du låna böcker på bibliotek?

Loading ... Loading ...