Skåne

Alliansen får underkänt för längre vårdköer

- Alliansens budget ger längre vårdköer, säger henrik Fritzon. Stefan Olofson/Arkivbild
Ingen Sektion satt
Skåne Trots bättre siffror i prognosen för Region Skånes ekonomi får den styrande Alliansen underkänt av oppositionsledare Henrik Fritzon (S).

– De höjde skatten med 49 öre, vilket ger en intäktsökning med 1,4 miljarder. Trots detta håller de inte budgeten. Även om prognosen i augusti visar bättre siffror för helåret så går utvecklingen på fel håll, säger Henrik Fritzon.

Han pekar på längre operations- och vårdköer och försämrad tillgänglighet på telefon.

– Alliansen väljer att satsa på fel saker, som fler vårdval och kraftiga sparpaket med två procent för sjukhusen för att finansiera satsningen på primärvården. De slopar den demografiska uppräkningen, vilket är obegripligt. Dessa faktorer sammantaget gör att sjukhusen blir missgynnade, säger Henrik Fritzon.

Reformutrymmet i Alliansens budget för 2020 är 170 miljoner, givet att överskottsmålet klaras.

I augustiprognosen prognostiseras ett överskott på 850 miljoner för 2019. Det är nästan dubbelt så mycket jämfört med prognosen i våras.

Budgetmålet är en miljard i överskott.

Det stora underskottet finns i sjukvården med totalt 737 miljoner för 2019, enligt prognosen. Det avviker 775 miljoner från budget, som regionfullmäktige har antagit. Trenden är dock positivt sedan förra prognosen.

Sport

Återvänder till HV71 efter tio år

Daniel Bertov lämnar Rögle för moderklubben HV71. Arkivbild.
Daniel Bertov lämnar Rögle för moderklubben HV71. Arkivbild.
Fotograf: Erland Segerstedt/TT
Sport

Efter tio år återvänder hockeybacken Daniel Bertov till moderklubben HV71.

27-åringen, som närmast kommer från Rögle, har skrivit på för två år för SHL-klubben från Jönköping.

"Mitt mål har alltid varit att spela i HV71 igen. Jag får gåshud bara jag tänker på att åka in till HV-låten i Kinnarps Arena. Det har varit bra för mig att vara iväg några år och jag är väl lite av en 'late bloomer', så det känns som det är rätt tid för mig att komma tillbaka", säger Bertov i ett pressmeddelande.

Nyheter

Ingves: Allt har förändrats på två veckor

Riskbankschefen Stefan Ingves håller tal om krisåtgärder för att mildra coronakrisens effekter på ekonomin. Arkivbild
Riskbankschefen Stefan Ingves håller tal om krisåtgärder för att mildra coronakrisens effekter på ekonomin. Arkivbild
Fotograf: Claudio Bresciani/TT
Nyheter
Nyheter Allt har förändrats på två veckor, enligt företagsledare som Riksbanken haft kontakt med.
– Jag har aldrig varit med av ett skeende som går så fort, säger riksbankschefen Stefan Ingves.

I ett tal på Riksbanken beskriver han coronakrisens första veckor som några av de mest dramatiska i Sverige på mycket lång tid, med omfattande varsel, uppsägningar och trögare kreditgivning.

– Det uppkommer olika typer av osäkerhet, till exempel om ett enskilts företags ekonomiska ställning, säger Stefan Ingves.

Han tillägger att osäkerheten även är stor om hur omvärldsekonomin kommer att se ut.

– Tyvärr brukar det vara så att marknaderna brukar fungera som sämst när de behövs som bäst, säger han och tillägger att så är det just nu också.

Riksbanken har sedan coronakrisen slog till mot svensk ekonomi lanserat en lång rad krisåtgärder, men har än så länge avstått från att sänka styrräntan från noll. I stället har man satsat hårt på mer stödköp av obligationer och certifikat och billiga likviditetslån till banksystemet för att hålla liv i kreditgivningen.

Enligt Stefan Ingves förvärras läget om kreditgivningen stramas åt under nuvarande omständigheter.

– Vi har vidtagit sju stycken olika åtgärder inom loppet av några veckor för att på ett eller annat sätt bidra till att trygga kreditförsörjningen i den svenska ekonomin.

FAKTA

Fakta: Riksbankens krisåtgärder i korthet

Riksbanken har satt fart på sedelpressarna i coronakrisen, för att stimulera utlåning till drabbade hushåll och företag när ekonomin tvärnitar och säkra att det finns likviditet i banksystemet.

Stefan Ingves och hans direktion har utökat Riksbankens stödköpsprogram med 300 miljarder kronor. Stödköpen, som tidigare bara omfattat statsobligationer, omfattar nu även att inkludera bostads-, kommun- och företagsobligationer.

Gratis likviditetslån till företag via banker har också börjat erbjudas av Riksbanken, en åtgärd som enligt befintlig plan ska skjuta till 500 miljarder kronor i ny likviditet i banksystemet.

Riksbanken har också med hjälp av ett så kallat swap-avtal med USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) på 60 miljarder dollar (cirka 600 miljarder kronor) börjat erbjuda bankerna billiga dollarlån så att det inte uppstår brist på dollar i banksystemet i turbulensen på världsmarknaden.

Riksbanken har även sänkt utlåningsräntan för lån över natten till bankerna till 0,20 procentenheter över reporäntan, från tidigare 0,75 procentenheter över. Riksbanken erbjuder samtidigt banker obegränsade mängder pengar mot säkerhet med tre månaders löptid till en ränta på 0,20 procentenheter över reporäntan.

Samtidigt har kraven på säkerheter för lån i Riksbanken mjukats upp, så att det nu bland annat går att använda bostadsobligationer för att låna i Riksbanken.

Riksbanken har också tillfälligt släppt in fler aktörer vid sidan av storbankerna som motparter i penningpolitiska transaktioner.

Källa: Riksbanken

Ekonomi

Tillbakagång för svensk tjänstesektor

I tjänstesektorn ingår bland annat restauranger och barer. Arkivbild.
I tjänstesektorn ingår bland annat restauranger och barer. Arkivbild.
Fotograf: Janerik Henriksson/TT
Ekonomi

Den viktiga konjunkturmätaren inköpschefsindex visar att den privata tjänstesektorn i Sverige faller snabbt. Indexet rasade från 56,4 i februari till 46,7 i mars. Det är den snabbaste nedgången sedan indexet började mätas för 15 år sedan, och den lägsta siffran sedan 2012.

Det finns dock en viss eftersläpning på grund av allt längre leveranstider.

"Det är sannolikt mer av ett utbudsproblem än en ökad efterfrågan. Den underliggande utvecklingen kan därför vara lägre", säger Jörgen Kennemar, analysansvarig på Swedbank, i ett pressmeddelande.

Jämfört med de länder som drabbats värst av coronaviruset är fallet i Sverige dock litet. I Spanien visade motsvarande siffra en nedgång från 52,1 till 23, ett ras som saknar motstycke i historien. Det ser nästan lika illa ut i Frankrike, där index faller från 52,5 till 27,4. I Tyskland rasar index från 52,5 till 31,7.

Normalt sett tyder ett indextal över 50 på tillväxt inom ekonomin, medan en siffra under 50 visar på en tillbakagång.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

SUNBIRD WEBBYRÅ

Webbyråns bästa knep hur du skapar ett starkt varumärke

Enligt Sunbird Webbyrå kan ett starkt varumärke vara en av de viktigaste faktorerna för att öka ert företags försäljning online:

Det finns för mycket information och för lite tid. Potentiella kunder som besöker er tenderar att ta snabba beslut som oftas baseras på en känsla och vilket förtroende de får för er.

Ett varumärke är någons magkänsla om er. Det är inte vad ni säger att det är. Utan vad era kunder säger att det är. Här kommer Sunbird Webbyrå med fyra riktlinjer för att stärka ett varumärke.

1. Var konsekvent

Det är viktigt att ni alltid är konsekventa och lever efter ert varumärke. Byt inte budskap och värdegrunder när vinden vänder.

2. Tänk långsiktigt

Förtroende byggs upp över tid och det är viktigt att ni är beredda att offra kortsiktiga vinster för de långsiktiga. Man ska varken göra eller säga för mycket, håll er till ramen och lägg inte lättvindigt till fler tjänster i er arsenal.

3. Differentiera er

Det är lättare att bygga ett varumärke om man är unik. Är ni nischade förstår man snabbare vad ni står för.

4. Var fokuserad

För många hemsidor försöker säga för mycket. Säg bara det viktigaste. Ska ni få fram ett budskap ska ni enbart ge informationen läsaren verkligen behöver - inte allt som är bra att säga.

Även om de flesta är medvetna om detta menar Sunbird Webbyrå att många företag ändå tenderar att lägga för mycket text på hemsidan. Vilket gör att besökaren får jobba för att förstå vad man gör.

Vill ni ha hjälp att ta fram skräddarsydd webbdesign som stärker ert varumärke - Kontakta Sunbird Webbyrå här.

Eslöv

Ordnar hemleverans av böcker

Eslöv
ESLÖV Med start i nästa vecka inför Eslövs stadsbibliotek hemleverans av böcker till äldre och personer i riskgrupp för coronasmitta.

På grund av nya riktlinjer till följd av coronaläget kan biblioteket inte längre ha extraöppet för riskgrupperna. I stället erbjuder man alltså att leverera hem böckerna.

Det ska också vara möjligt för anhöriga att hämta påsar på biblioteket med böcker och annan media, utlånade och klara.

Hemleveranserna inleds alltså i nästa vecka.

- Det är inte beslutat ännu vilka dagar i veckan det blir. Vi kommer att ta hjälp av andra delar av kultur- och fritidsförvaltningen som har mindre att göra nu i coronatider, säger bibliotekschef Annelie Bengtsson Stenquist.

Inrikes

Slopat krav om bygglov för fältsjukhus

Sjukvårdstält vid Östra sjukhuset i Göteborg. Arkivbild.
Sjukvårdstält vid Östra sjukhuset i Göteborg. Arkivbild.
Fotograf: Adam Ihse/TT
Inrikes

Fältsjukhus och andra temporära byggnader som behöver upprättas för att hantera spridningen av coronaviruset i Sverige ska tillfälligt slippa bygglov, meddelar regeringen som överlämnat förslaget till lagrådet.

"Kraven på bygglov får inte fördröja eller försvåra regionernas arbete med att anordna vårdplatser. Det är anledningen till att regeringen nu föreslår en lagändring. Förslaget innebär att regeringen ges möjlighet att besluta om undantag från plan- och bygglagen för att hantera coronaviruset", säger finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP) i ett pressmeddelande.

Regeringen ska även kunna besluta om undantag vad gäller hur byggnader utformas och var de placeras.

Ändringen är tänkt att träda i kraft den första maj och ska även kunna gälla retroaktivt.

Inrikes

Så har krisen förändrat hur vi rör oss

Så här har svenska Googleanvändare förändrat sina rörelsemönster under de senaste veckorna, jämfört med femveckorsperioden 3 januari–6 februari.
Så här har svenska Googleanvändare förändrat sina rörelsemönster under de senaste veckorna, jämfört med femveckorsperioden 3 januari–6 februari.
Fotograf: Johan Hallnäs/TT
Inrikes
Inrikes Få torde ha missat att coronakrisen har förändrat våra rörelsemönster. Men hur, och i vilken grad? Det försöker it-jätten Google reda ut, baserat på platsdata från användare.
Den tydligaste trenden i Sverige: Uppsvinget för parker och andra rekreationsområden.

Besöken på platser som parker, botaniska trädgårdar och rastplatser för hundar var i slutet av mars hela 43 procent högre jämfört med ett genomsnitt för femveckorsperioden 3 januari–6 februari, det vill säga innan smittspridningen tagit fart.

Det är en större förändring än raset för kategorin "detaljhandel och rekreation" – exempelvis restauranger, caféer, köpcenter och biografer – på 24 procent, och nedgången för buss- och tågstationer och annan kollektivtrafik på 36 procent.

Besöken på arbetsplatser har minskat med 18 procent medan rörelser i hemmet ökat med 5 procent.

Störst ras i Norge

I rapporten för Sverige redovisar Google även uppgifter för respektive län. Siffrorna skiljer sig rejält mellan länen, men it-jätten avråder från sådana jämförelser eftersom platsdatans noggrannhet och kategoriseringen av olika platser varierar. Av samma skäl avråds från jämförelser mellan olika länder.

Med det sagt: För samtliga våra nordiska grannländer redovisas större nedgångar för "detaljhandel och rekreation" – i Norge är raset 65 procent – och besök på arbetsplatser. Norska Googleanvändare tycks heller inte, till skillnad från de svenska, ha flockats i parkerna. Men i grova drag är trenderna i Norden desamma (uppgifter för Island saknas).

I ett annat närliggande land, Tyskland, ser det annorlunda ut: Där har samtliga platskategorier förutom bostäder minskat mycket kraftigt. Detsamma gäller länder som Frankrike, Storbritannien och USA. Och Italien, där flertalet kategorier minskat med i storleksordningen 90 procent, medan rörelser i hemmet ökat med 24 procent.

Kan vara till nytta

Den platsdata som ligger till grund för rapporten samlas in via appen Google Maps, för de användare som har aktiverat platshistorik i sitt Googlekonto, och är anonymiserad. Som med alla stickprov är det osäkert hur representativa siffrorna är för befolkningen som helhet, understryker bolaget.

Google hoppas att rapporterna för olika länder kan vara till nytta för sjuk- och hälsovården och smittskyddsmyndigheter i respektive land, genom att de ger indikationer om effekten av de olika regler och restriktioner som införts för att hindra smittspridningen.

Mats Rörbecker/TT

Moriska paviljongen inne i Folkets park i Malmö. Enligt Google har coronakrisen fått fler att söka sig till parker och andra rekreationsområden. Arkivbild.
Moriska paviljongen inne i Folkets park i Malmö. Enligt Google har coronakrisen fått fler att söka sig till parker och andra rekreationsområden. Arkivbild. Fotograf: Anna Karolina Eriksson/TT

Kävlinge

Ordstrid om ledarskap

Kävlinge
Kävlinge Vid fullmäktige i måndags föreslog S nekad ansvarsfrihet för ordföranden i omsorgsnämnden. Nu ger parterna sitt sin syn på vad striden handlar om.

Det var i samband med att bokslutet skulle klubbas som ordstriden uppstod. Socialdemokraterna föreslog nekad ansvarsfrihet för Annsofie Thuresson (M), som är ordförande för omsorgsnämnden.

Omsorgsnämnden har gått med 14 miljoner back under året.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Förlustkvartal väntar H&M – vill se stödåtgärder

H&M:s vd Helena Helmersson, som tillträdde i januari. Arkivbild.
H&M:s vd Helena Helmersson, som tillträdde i januari. Arkivbild.
Fotograf: Jonas Ekströmer/TT
Ekonomi
Ekonomi Coronapandemin har slagit med full kraft mot H&M som tvingas stänga butiker och permittera personal världen över.
Vd:n Helena Helmersson vill nu se ytterligare stödåtgärder.
– Vår syn är att fler åtgärder behövs, säger hon i samband med företagets senaste delårsrapport.

Klädhandeln är en av de hårdast drabbade sektorerna i spåren av coronautvecklingen – H&M inte undantaget. För bolagets nya vd Helena Helmersson har det blivit en extrem situation sedan hon tillträdde i slutet av förra året.

I samband med dagens telekonferens i anslutning till delårsrapporten konstaterar hon att bolaget aldrig har gått igenom något liknande.

– Vi jobbar väldig hårt i H&M-gruppen för att hantera situationen på bästa sätt. Naturligtvis har coronasituationen en stor negativ påverkan på det andra kvartalet. Det andra kvartalet kommer att bli ett förlustkvartal, fastslår hon.

För att försöka hantera situationen genomför nu bolaget en rad åtgärder: översyn av inköp, kostnadsstruktur, förhandlingar om permitteringar och samtal om finansieringslösningar för att säkerställa bolagets likviditet. Dessutom har man sedan tidigare meddelat att man för första gången ställer in utdelningen till aktieägarna.

– I ljuset av det här välkomnar jag styrelsens förslag att föreslå att utdelningen slopas, säger Helena Helmersson.

Stängda butiker

Hon välkomnar också de stödåtgärder som initierats av regeringar runt om i världen men poängterar att fler åtgärder kommer att behövas.

Bolaget visar nu en nästan halverad (46 procent) nettoförsäljning i mars.

Förutom de över 3 000 av drygt 5 000 butiker, globalt som hålls stängda märks en tydligt minskad efterfrågan på många andra marknader på grund av smittskyddsåtgärder.

H&M:s försäljningstapp i mars saknar motstycke, enligt Maria Landeborn, senior analytiker på Danske Bank.

– Blickar man framåt är det en jätteallvarlig situation. De agerar väldigt snabbt för att säkra likviditet och kassa. Bland annat genom den slopade utdelningen, att minska investeringar och genomföra permitteringar. De visar också att de är hårda i förhandlingar med hyresvärdar, säger hon till TT.

– De gör verkligen det de kan för att ta sig igenom det här. Så här långt är det ingen tvekan om att de kommer att klara det, säger Maria Landeborn.

Minskar kostnader

En ljusglimt är Kina, där butikerna börjar öppna igen när situationen långsamt återgår till det mer normala. Men det efter ett februari där försäljning i Kina minskade med 84 procent när stora delar av landet var nedstängt.

Bolaget räknar med att kunna minska rörelsekostnaderna med 20–25 procent under andra kvartalet. H&M räknar dock inte med att minskade kostnader kan kompensera för tappet i försäljning.

Vinsten ökar

Helena Helmersson tror att den nu akuta situationen kommer att förändra kundernas beteenden och skynda på en förändring av klädbranschen.

"Allt detta kommer även att skynda på den redan pågående förändringen av vår bransch. Vi bedömer att de kraftigt ändrade konsumentbeteenden vi nu ser kommer att ytterligare öka samhällets digitalisering och även fokus på hållbarhetsfrågor", skriver hon i rapporten.

På Stockholmsbörsen fick dock rapporten ett positivt mottagande då den ändå bedömdes som bättre än väntat. Aktien stiger drygt sex procent på en annars backande börs där bland annat storbanken JP Morgan i en snabb kommentar ser rapporten som "över förväntan" och att bolaget är en av de aktörer som "bedöms klara den nuvarande situationen allra bäst".

FAKTA

Fakta: H&M:s rapport

H&M:s försäljning på nätet ökade med 48 procent under det första kvartalet, jämfört med motsvarade kvartal 2019.

Före skatt gjordes en vinst på 2 504 miljoner kronor för perioden december–februari, det första kvartalet i företagets brutna räkenskapsår. Motsvarande period förra året gjorde bolaget en vinst på 1 043 miljoner kronor. Analytiker hade enligt Refinitiv förutspått en vinst på 1 047 miljoner kronor.

Nettoomsättningen ökade också, till 54 948 miljoner kronor, från 51 015 miljoner året innan.

NÄSTA ARTIKEL