Kriminaltekniker på plats på Malmö C efter att polis skjutit en man som uppträtt hotfullt. Byggnaden fick utrymmas på grund av larm om ett misstänkt föremål. Foto: TT

Rättsligt råd synar bombmannens psyke

Malmö Åklagare ifrågasätter den rättspsykiatriska slutsatsen att mannen som hotade bomba Malmö C inte lider av någon allvarlig psykisk störning, men gjorde det vid gärningstillfället. Nu ska Socialstyrelsens rättsliga råd granska fallet.

Den 10 juni i år skedde en stor polisinsats på Malmö C.
En man hade skrikit att han hade en bomb och en pistol i sina väskor och hävdade att han avsåg att döda väktare och andra människor. Väktare försökte lugna ner mannen. När polis anlände eskalerade situationen ytterligare.
Det hela slutade med att mannen blev skjuten i båda benen. Varken bomb eller pistol påträffades vid genomsökning av hans tillhörigheter. Hans aggressiva beteende fortsatte i häktet.
I juli åtalades den 44-årige mannen för tio fall av grovt olaga hot. Målsägare är allt från väktare till häktespersonalen. Meningen var att rättegången skulle inledas på fredag, men den är nu skjuten på framtiden.
44-åringen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning i Huddinge. Utlåtandet slutade med att 44-åringen inte ansågs vara sinnessjuk, men att han varit under påverkan av en allvarlig psykisk störning när de misstänkta gärningarna begicks.
Slutsatsen är att det inte finns medicinska förutsättningar för att överlämna 44-åringen till rättspsykiatrisk vård.
– Man kan ifrågasätta att det är så, säger chefsåklagare Pär Andersson.
Just för att försvaret kanske skulle ifrågasätta slutsatsen krävde han att tingsrätten skulle inhämta ett yttrande om läkarutlåtandet från Socialstyrelsens rättslåga råd. Tingsrätten gick på åklagarens linje och låter nu det rättsliga rådet pröva om den rättspsykiatriska undersökningen är korrekt.
Yttrandet ska ha inkommit senast den 8 oktober. Rättegången blir alltså framskjuten med ytterligare någon månad.
På frågan om det finns något liknande fall där en gärningsperson ansetts vara frisk vid undersökningstillfället men sjuk vid gärningstillfället hänvisar Pär Andersson till Mattias Flink, som mördade flera personer i Dalarna 1994.
– HD kunde döma honom till fängelse, konstaterar Pär Andersson.
Med två expertutlåtanden i ryggen kommer rättegången troligen att inledas någon gång i oktober.

Dagens fråga

Öppnar du ytterdörren för okända?

Loading ... Loading ...