Eslöv

Ny skola men trångt i bassängen

Eslöv
Eslöv mellanskåne Med pompa och ståt invigdes nya Ölyckeskolan i Löberöd så här års för 25 år sedan – då Skånes kanske modernaste skola.

– Dagen började med att barn- och utbildningschefen Hans-Inge Persson anlände till skolan i en Corvette. Med sig hade han den flagga som sedan hissades under hurrarop, kunde Skånskans reporter berätta i tidningen den 10 september 1994.

Skolan var anpassad efter ”Skola 2000”, vilket innebar teknik i framkant. Bland annat hade man något så modernt som bärbara datorer med multimediafunktioner. Skolverket utsåg nya Ölyckeskolan till referensskola i Skåne.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Eslöv

Eslövs gymnasister får hämta matlådor

Efter påsk kan Eslövs gymnasieungdomar hämta gratis matlådor på någon av de skolor eller förskolor där det tillagas måltider.
Fotograf: ARKIVBILD
Eslöv
ESLÖV Från 14 april får Eslövs gymnasieelever hämta en daglig matlåda från någon av kommunens grundskolor eller förskolor där det tillagas mat. Detta istället för de inställda skolluncherna. Det blir matlådor istället för det tillfälligt höjda försörjningsstödet som diskuterats tidigare.

- Det här är en bättre lösning. Den kommer alla till del och inte bara dem som har ekonomiskt bistånd, säger Eslövs gymnasie- och vuxenutbildningschef Lena Planken.

Från början var det tänkt att gymnasieeleverna skulle hämta maten mellan klockan 11 och 11.30, men det blev proteststorm. Eleverna tyckte att det krockade med lektionstiderna.

Sådana finns nämligen fortfarande även om Eslövs Carl Engström-skolan, liksom övriga gymnasieskolor i Sverige, är stängd för att begränsa corona-smittspridningen.

Gymnasiet har fjärrundervisning i realtid. Elever och lärare sitter uppkopplade via datorer, och det blev för snävt att hämta maten på en halvtimme tyckte många.

- Tiden ändras nu så att det blir mellan kl 11 och 13 - i alla fall den första veckan. Det blir en större flexibilitet för eleverna, och vi hoppas att det ska fungera, säger Lena Planken.

Vissa skolor har distansundervisning, exempelvis vuxenutbildningen, och för dem var det inget problem. De eleverna kan ta sin paus när de vill.

Det var Eslövs måltidsavdelning som ville ha den kortare utlämningstiden så att den inte skulle störa den vanliga matverksamheten, som ju fortfarande håller öppet.

Uthämtningen kommer att ske vid skolornas eller förskolornas varumottagningar. Det blir mestadels på grundskolor, men på förskolor i Billinge och Hurva.

- Vi vill inte ha in fler personer på skolorna av förståeliga skäl, säger Lena Planken.

Den elev som vill ha en matlåda måste anmäla sig till måltidsavdelningen på den skola man vill hämta maten på före klockan åtta varje morgon. Man mejlar sitt namn och att man vill ha lunch den dagen.

Matlådorna kan beställas av samtliga gymnasieelever i kommunen, det vill säga även de elever som studerar i en annan kommun men bor i Eslöv, inklusive dem som går någon privatskola. Info kommer att skickas via vanlig postgång till alla elever som är folkbokförda i kommunen.

– Vi förväntar oss att eleverna ska sköta sitt skolarbete hemma och då är en ordentlig lunch en viktig del av deras skoldag, säger Lena Planken som fått en del reaktioner från hungriga elever som saknat sin skolmat.

I matlådan erbjuds varm mat och grönsaker. Den kan hämtas på respektive skola eller förskola från och med första skoldagen efter påsklovet. Hur många som kommer att hämtas vet man inte.

Det blir ingen utökning av personalen på berörda skolor och grundskolor som ska serva gymnasieeleverna. Måltidspersonalen från Carl Engström/Sallius har förstärkt upp på grundskolorna medan gymnasiet håller stängt.

Matkuponger diskuterades som ett alternativ, men det blev det inte då man befarade att eleverna då skulle samlas och äta ihop.

De skolor och förskolor där matlådor erbjuds är Källebergsskolan/Nya östra skolan (f.d. Bergaskolan), Norrevångsskolan, Marieskolan, Flyingeskolan, Ölyckeskolan, Harlösa skola, Stehagskolan, Östra strö skola, Billinge förskola, Bokebo förskola samt Sockertoppens förskola.

Eslöv

Sågade i grävmaskin

Eslöv
BILLINGE Någon sågade under natten mellan onsdag och torsdag upp bränsletanken på en grävmaskin som stod uppställd på Skolvägen i Billinge.

Ett försök har gjorts att ta diesel ur maskinen, men detta har av någon anledning misslyckats.

Det hela beskrivs av polisen som försök till stöld.

Eslöv

Knarkbilist fast

Eslöv
ESLÖV En polispatrull stoppade under onsdagen en bilist på Östra vägen i Eslöv som var drogpåverkad vid tillfället. Mannen erkände.

Mannen, en 50-åring från Klippan, misstänks för rattfylleri och ringa narkotikabrott.

Det var vid 20.30-tiden som fordonet stoppades. Föraren misstänks för drograttfylleri. Poliserna hittade en del narkotika i fordonet. Föraren erkände att han använt amfetamin.

Körkortet omhändertogs

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

spelaspel.se

Kommer Trump stanna i vita huset efter nästa presidentval?

Spelaspel.se Den 3 november 2020 avgörs det amerikanska presidentvalet och många undrar om Donald Trump kommer att få sitta kvar i Vita huset. Sett till att hans stående förmåga att vara immun mot diverse kontroverser har många länge sett hans andra mandatperiod som säkrad, men nu tycks coronaviruset kunna bli hans fall. I denna artikeln tittar vi närmare på vad som talar för och vad som talar emot att president Donald Trump får sitt ämbete förlängt.

Efter en skandalomsusad valkampanj chockades många när beskedet kom om att Donald Trump blev USA:s 45:e president. Den största förklaringen troddes ligga i hans populistiska approach och amerikanarnas utbredda misstro mot demokraternas kandidat, Hillary Clinton. Snart har fyra år gått sedan dess och den 3 november får vi veta om Donald Trump får sitta kvar eller inte. Intresset är ovanligt stort och redan nu går det att betta på presidentvalet – om vi ser till spelbolagens siffror ser vi snabbt att de räknar med en ny seger för Trump (1.75 i odds), men demokraternas kandidat Joe Biden ligger inte långt efter (2.05 i odds).

Vad talar för en Donald Trump-seger?

Donald Trump har varit i blåsväder för olika kontroversiella uttalanden och skandaler sedan han inledde sin valkampanj. Under hans första presidentperiod har kontroverserna fortsatt att dugga tätt, men han har alltid lyckats trolla sig ur de besvärliga situationerna med att starta nya skandaler, skylla på “fake news” eller skicka iväg några tweets. Exempelvis har det pratats om grova skattebrott och en förmodad inblandning i “Rysslandsaffären” där tydliga bevis pekar på att Donald Trumps valkampanj haft regelbunden kontakt med Ryssland, som i sin tur påverkade presidentvalet. Efter att mail läcktes ut som bevisade att han utpressat Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på 3,7 miljarder kronor för att få dem att gräva fram smuts om demokraternas troliga presidentkandidat Joe Bidens son, ställdes han inför riksrätt. Något som bara hänt två presidenter före honom under landets 200-åriga historia. Föga förvånande lämnade han rättegångssalen som vinnare, vilket återigen talar för hans otroliga förmåga att slingra sig ur krissituationer och behålla det amerikanska folkets tillit.

En annan stark fördel för Donald Trump är hur starkt den amerikanska ekonomin har gått under de senaste åren. Även om detta är effekter av vad tidigare regeringar har banat vägen för så tar han ogenerat åt sig äran för landets ekonomiska framgång. På Twitter i somras skrev han följande:

“Big Rally tonight in Greenville, North Carolina. Lots of great things to tell you about, including the fact that our Economy is the best it has ever been. Best Employment & Stock Market Numbers EVER. I’ll talk also about people who love, and hate, our Country (mostly love)! 7:PM”

Coronaviruset är Trumps stora hot

Den 3 november avgörs alltså valet men kampanjandet har börjat för länge sedan. På demokraternas sida ser det ut som att Joe Biden kommer att bli deras kandidat. Flera favoriter har redan fått erkänna sig besegrade och nu är det Biden eller Bernie Sanders som gäller. Sett till Sanders vänsterpolitik är det inte särskilt troligt att han blir demokraternas kandidat, men samtidigt har Joe Biden varit i blåsväder för att flera gånger ha anklagats för att ha betett sig olämpligt mot kvinnor vilket kan vara till Sanders fördel.

Om det blir Joe Biden eller Bernie Sanders som ställs mot Trump är nog inte något presidenten oroar sig över just nu. Hans primära fokus bör vara det omskrivna Coronaviruset som kommit till USA. Nu har han stoppat alla till USA från Europa, men det är på hemmaplan han måste agera istället. Sett till att 27 miljoner amerikaner saknar sjukhusförsäkring och därmed inte har råd att vara sjuka från jobbet, kommer viruset att sprida sig som en löpeld.

Med Coronaviruset har också handeln avstannat vilket lett till kraftiga nedgångar på börsen. USA kan komma att drabbas hårt av detta och då den starka ekonomin länge har varit Trumps stöttepelare kan ett fortsatt börsras bli hans dödsstöten för hans kandidatur.

Under de närmsta månaderna lär vi se en del svängningarna i spelbolagens odds för Donald Trump och Joe Biden. För den som vill spela på presidentvalet så gäller det att hålla sig uppdaterad framöver.

Eslöv

Snart rivs toaletten vid torget

Eslöv
ESLÖV Ombyggnaden av Stora torg rullar på och den 6 april rivs den offentliga toaletten på östra sidan av torget för att ersättas med en ny och modernare toalett på ungefär samma plats.

Samtidigt fortsätter ombyggnaden av Östergatan mellan Kvarngatan och Gasverksgatan. Den beräknas vara klar i början av juli.

Informationslokalen på Hotell Stensson stängs tills vidare på grund av coronakrisen.

Däremot fortsätter informationsträffarna för företagare kring torget. Dessa sker utomhus varje tisdag klockan 8.30 vid entreprenören Älmbys lokal nära Köpmansgatan.

Eslöv

Försökte handla med falsk 500-lapp

Eslöv
ESLÖV En polispatrull larmades under onsdagen till Överskottsbolaget i Eslöv sedan en kund försökt handla med en falsk 500-kronorssedel.

Det var på eftermiddagen som kunden, en 38-årig kvinna som bor i Eslöv, prövade att använda sedeln i ÖB:s butik på Kvarngatan.

Personalen reagerade dock på det hela och tillkallade polis.

Det misstänkta brottet rubriceras som olovlig befattning med falska pengar samt som ringa bedrägeri.

Eslöv

Företag anmäler fakturabluff

Eslöv
HAMMARLUNDA/ESLÖV Ett företag i Hammarlunda har polisanmält avsändarna bakom en faktura, som påstår att de utfört arbeten där. Företagsledningen är helt oförstående till kraven.

Det var den 26 mars som det damp ner en faktura i posten hos företaget.

I den stod att man hade en rad krav på Hammarlunda-företaget. Bland annat handlade det om olika arbeten som man hävdade hade utförts där.

I en polisanmälan som gjorts i Eslöv säger företagsledningen att den aldrig haft några affärer alls med det krävande företaget. Man förstår inte alls varför fakturan har skickats dit.

De har även bestridit beloppet som krävs av dem.

Polisen rubricerar det misstänkta brottet som försök till bedrägeri.

Eslöv

Två togs för knark

Eslöv
ESLÖV En man och en kvinna i centrala Eslöv fick på onsdagsmorgonen besök av polisen, som tror att man fann en del narkotika där.

De båda misstänks för ringa narkotikabrott, både vad gäller innehav och eget bruk.

Det handlar om en tjej och en kille som båda är i 20-årsåldern.

Eslöv

Hemtjänstanställd körde full på arbetstid

Efter att poliserna fått stopp på kvinnan blåste hon positivt. Hon blev sedan misstänkt för grovt rattfylleri och har nu dömts för det.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Eslöv
ESLÖV En anställd inom hemvården jobbade nattpass och var på väg i kommunens bil för att hjälpa en brukare. Då stoppades hon av polisen, som fått tips om att kvinnan luktat alkohol på jobbet. Nu har kvinnan dömts för grovt rattfylleri.

Den här novemberkvällen i fjor hade kvinnan gått på sitt pass för att jobba natt inom hemvården i Eslöv. Hemma hos en vårdtagare mötte hon upp med en kollega, som körde sin egen bil. Kollegan reagerade på att kvinnan betedde sig annorlunda mot hur hon brukar vara. Istället för att vara tyst och tillbakadragen var hon nu väldigt uppåt och pratade mycket. Kollegan tyckte även att den kvinnliga kollegan luktade alkohol. Hon bestämde sig därför för att ringa polisen, eftersom hon misstänkte att hemtjänstkollegan körde bil och arbetade när hon var berusad.

Struntade i stoppsignal

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL