Foto: Luis Hidalgo/AP/TT

Klinik stoppas från att marknadsföra cannabis

Malmö En smärtklinik i Malmö stoppas av Läkemedelsverket från att marknadsföra medicinsk cannabis.
Om man inte hörsammar förbudet hotas kliniken av ett vite på 150 000 kronor.

Kliniken har både på sin hemsida och på sin facebook-sida marknadsfört medicinsk cannabis som en ett bra alternativ till annan behandling. Man har också skrivit inlägg om att man nu fått licens förskriva läkemedlet Bediol, ett läkemedel som är godkänt i vissa länder men inte i Sverige.

Läkemedelsverket konstaterar att det i dagsläget bara finns ett godkänt läkemedel som innehåller cannabinoider och det är det narkotikaklassade och receptbelagda läkemedlet Sativex. Det är otillåtet att i Sverige göra reklam för receptbelagda läkemedel liksom för sådana som inte är godkända här.

Under våren har Läkemedlsverket bland annat ifrågasatt en text under rubriken Medicinskt cannabis på sidan Våra tjänsten på företagets hemsida. Där kan man bland annat läsa att: ”Utifrån de goda erfarenheter man har utomlands erbjuder vi en individuell bedömning av om medicinsk cannabis kan vara ett bra alternativ till annan medicinsk behandlingen, eller om tilläggsbehandling av medicinsk cannabis skulle kunna förbättra individens livssituation”.

Från företagets sida har man lovat plocka bort texten men det står, när denna artikel skrivs, fortfarande kvar. Läkemedelsverket gör bedömningen att ”formuleringarna är avsedda att främja förskrivning, leverans, försäljning eller konsumtion av läkemedel och att företaget därmed på sin webbplats och Facebook-sida marknadsför läkemedel.

Dagens fråga

Längtar du till jul?

Loading ... Loading ...