Kultur

Han förde Danmark och Sverige samman

Tidningens läsare har kontakt med Bengt Liljenberg i hans egenskap av Malmökönnare.Foto: Håkan Jacobsson
Ingen Sektion satt
Kultur och Nöje Det är ju för dåligt att det ska vara så svårt att få reda på vad som är aktuellt på andra sidan sundet. Tyckte Bengt Liljenberg och startade Danskt-svenskt författarsällskap. Därför har han nu utsetts till Årets gammeldansk.

För Skånska Dagbladets läsare är Bengt Liljenberg ett välkänt namn. Sedan 2003 medverkar han regelbundet här i tidningen, där han på måndagar berättar om det gamla Malmö och utmanar läsarna med bilder från förr.

Föreningen Gammeldanskens vänner utser varje år någon de vill prisa för hens insatser för förståelsen mellan människor på var sin sida om Öresund.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Scandinavian Mixed ställs in

Henrik Stenson. Arkivbild.
Henrik Stenson. Arkivbild.
Fotograf: Kamran Jebreili
Sport

Golftävlingen Scandinavian Mixed, där Henrik Stenson och Annika Sörenstam är arrangörer, ställs in, meddelar Europatouren.

Tävlingen skulle ha spelats på Bro Hof utanför Stockholm den 11-14 juni. Damer och herrar från Europatouren skulle spela tillsammans och göra upp om samma pokal för första gången.

Tävlingen kommer att finnas med i nästa års tävlingsschema, enligt ett pressmeddelande.

Utrikes

Färre döda för fjärde dagen i Spanien

Människor i skyddsmasker i kö i en butik i Barcelona i helgen. Arkivbild.
Människor i skyddsmasker i kö i en butik i Barcelona i helgen. Arkivbild.
Fotograf: Emilio Morenatti/AP/TT
Utrikes

Dödstakten fortsätter att minska i Spanien för fjärde dagen i rad, meddelar regeringen.

Det senaste dygnet har 637 patienter avlidit, vilket tar den sammanlagda dödssiffran hittills under coronakrisen till 13 055.

Spanien har det näst högsta dödstalet i världen efter Italien. Allra flest döda på ett dygn, 950, rapporterades i torsdags. Sedan dess har antalet minskat dagligen enligt uppgifter från hälsodepartementet.

Totalt har över 135 000 människor bekräftats smittade i landet.

Utrikes

"Nödvändigt" med primärval i Wisconsin

Erin Decker driver en bilverkstad i Kensosha i Wisconsin tillsammans med sin man. Hon är också ordförande i Republikanska partiet i staden.
Erin Decker driver en bilverkstad i Kensosha i Wisconsin tillsammans med sin man. Hon är också ordförande i Republikanska partiet i staden.
Fotograf: Tina Magnergård-Bjers/TT
Utrikes
Utrikes Hon planerar att rösta själv – och hennes 73-årige mamma ska frivilligarbeta i en valkrets i närheten.
Att USA-delstaten Wisconsin håller primärval mitt under viruspandemin förvånar många. Lokalpolitikern Erin Decker anser att det är rätt och säger att det har med delstatslagar att göra.

– Det är nödvändigt att valen hålls och det är rätt att genomföra dem, säger hon på telefon till TT från den lilla staden Kenosha.

– Delstater som flyttar fram sina val har ofta enbart primärvalet på agendan. Men här i Wisconsin är det ett stort antal övriga val som ska genomföras.

Decker, som är ordförande i Kenoshas Republikanska parti och driver en bilverkstad med sin man, säger att om valen till domstolar, skolfullmäktige och lokala styren inte äger rum så kommer de platserna att stå tomma den 15 april. Detta eftersom de nuvarande mandaten löper ut då.

Bakom plexiglas

Frågan diskuteras intensivt och har blivit en het potatis i Wisconsin, som har en demokratisk guvernör men en republikansk delstatskongress. Hur kan man genomföra ett val när invånarna är beordrade att hålla sig hemma för att minska smittspridning, frågar sig många. Men Erin Decker säger att bra säkerhetsåtgärder finns på plats och att nya kreativa sätt att rösta införts.

– På vissa platser finns nu drive-in-val, vilket minimerar den personliga kontakten.

Och Deckers 73-åriga mamma har insisterat på att få valarbeta i hemorten Bristol, trots att hon på grund av sin ålder ingår i riskgruppen.

– Jag är inte orolig för henne. De har satt upp plexiglasskärmar som valarbetarna ska sitta bakom. Och de har utbildats i hur man desinfekterar pennor och skärmar, säger dottern.

Att post- och förtidsröstandet redan slagit rekord bekymrar dock republikanen Decker. Hon säger att det är en form av röstande som demokraterna i hennes delstat är bättre på.

– Vi republikaner gillar att personligen gå till vallokalen och se våra valsedlar läggas ner.

Snabb omställning

Wisconsin, liksom många andra delstater, är nedstängt på grund av det nya coronaviruset och Deckers båda barn har haft skola på distans de senaste veckorna. Familjens bilverkstad anses dock vara samhällsviktig och är därför öppen, om än under begränsade tider. Decker, som alltsedan valet 2016 stött Donald Trump, säger att familjen tvättar händerna mer än någonsin och håller distans till sina vänner. Men hon är inte orolig i stort.

– President Trump gör ett toppenjobb. Vad som särskilt imponerar på mig är att han fått myndigheter att jobba snabbt med att stödja mindre företag med omställning. Här i Kenosha finns exempelvis bolag som tillverkar underkläder som fått statligt stöd med att ställa om till att producera skyddskläder.

TT: Presidenten fick kritik för att han spelade ner viruset i början, hur ser du på det?

– Han visste inte mer just då, Kinas regering sade nog inte hela sanningen. När han väl fick mer exakt information ändrade han sig.

Tina Magnergård Bjers/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

MyNanny

Vill du ha barnen hemma? Få barnvakt dagtid med myNanny

MyNanny

Många föräldrar tar hjälp av en barnvakt i Corona-tider

Just nu har många familjer ett svårt livspussel. Samtidigt som de har viktiga uppgifter på jobbet och är i behov av barnomsorg, så är inte tanken på att ha barnen i stora grupper lockande. Även om mor- & farföräldrar finns, så är det inte heller ett alternativ att barnen är hos dem — de befinner sig ju i riskgruppen. Ett tryggt alternativ som allt fler väljer är att kontakta myNanny för en trygg nanny under dagen.

Varför väljer familjer just myNanny för barnpassning?

Svaret från många föräldrar är att det är tryggt. Du får en ansvarsfull barnvakt, som är noga utvald och personlig för just er familj. Det innebär mycket mer än en noggrann urvalsprocess och certifiering. Alla får utbildning i att kommunicera pedagogiskt med barn och skapar en positiv, trygg och rolig miljö. De lär sig även hur man leker roliga lekar och hur man sköter kommunikationen med föräldrarna. Under utbildningarna lär vi ut bland annat hur man förhindrar olyckor, hanterar allergier, utför hjärt- & lungräddning och många andra viktiga säkerhetsåtgärder.

Trivsel och trygghet för både barnvakt och familjen

Genom en noga utvald nanny med rätt utbildning inom pedagogik skapas en trivsam miljö för både barnvakten och familjen. Det innebär att vi ser till att i hög grad förstå familjen och deras behov, för att sedan presentera en riktigt bra barnvakt. Vårt mål är att hjälpa familjer lösa vardagspusslet på ett tryggt sätt så både barnvakten och familjen kommer trivas.

Livet som småbarnsförälder kan vara stressigt och emellanåt är man verkligen i behov av en hjälpande hand. En personliga barnvakt kan vara tillgänglig hela veckan, även på kvällar, nätter och helger. Vi har även barnvakter som talar särskilda språk och barnvakter som kan lösa VAB, express eller akuta situationer. Läs mer här om alla möjligheter till barnvakt från myNanny.

Barnpassning anpassad för familjen

Vi erbjuder flexibla upplägg till barnfamiljer, er barnvakt kan jobba alla tider och dagar i veckan för alla åldrar - från nyfödda till skolåldern. Som barnvakt hos myNanny hjälper man en eller flera familjer i sitt område med att passa deras barn.

Givetvis erbjuds hjälp med vad som ska göras och vad barnen tycker om. Det kan innebära allt från hämtning eller lämning på förskola till lek och bus i en lekpark till att spela spel. Det absolut viktigaste är att det är roligt och tryggt för barnen, föräldrarna samt barnvakten.

Bästa möjliga barnvakt till familjen

Vi är en av Sveriges största aktörer och har under åren lärt oss hitta precis rätt barnvakt i Stockholm, Göteborg & Malmö såväl som i övriga Sverige för barnfamiljer där vi erbjuder så smidig och säker hjälp som möjligt, allt för att underlätta och skapa en enklare vardag för familjen. Eftersom alla våra barnvakter genomgår en gedigen intervju- och kontrollprocess, utbildning samt certifiering är myNanny barnvakt specialister på att matcha familjer med den barnvakt som passar familjen bäst. Kontakta myNanny för trygg barnpassning!

Sport

"Schäslongkort" fyller idrottens tomrum

Göteborgssupportrar under en allsvensk match mot AIK förra säsongen. I år får fansen vänta till i sommar – minst – på att serien ska starta. Arkivbild.
Göteborgssupportrar under en allsvensk match mot AIK förra säsongen. I år får fansen vänta till i sommar – minst – på att serien ska starta. Arkivbild.
Fotograf: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Tomrummet efter matcherna som inte längre spelas är stort. Som idrottsälskare gäller det att vara kreativ i coronakrisen, säger etnologen Katarzyna Herd.
– Man behöver inte gå på fotboll för att vara en bra människa. Men man behöver en plats där man känner att man är en del av något.

Idrottsklubbar kämpar med ekonomin, fansen letar efter något att göra. Men tillsammans gör de vad de kan för att mota utmaningarna under en pandemi som har satt mer eller mindre hela idrottsvärlden ur funktion.

Ingen vet när de olika säsongerna kan dra igång igen, och de svenska föreningarna gör till dess sitt bästa för att samla in pengar på olika sätt. I veckan lanserade till exempel herrallsvenska fotbollsklubben BK Häcken "schäslongskortet", ett slags fiktiv biljett till lagets planerade kvartsfinal i svenska cupen mot Elfsborg. På grund av coronaviruset kommer matchen troligen att spelas utan publik, men Häcken hoppas ändå sälja fler än 19 205 "biljetter" för att på så sätt toppa klubbens officiella publikrekord.

Pengar rullar in

Sett till andra liknande satsningar är supportrarna, åtminstone till de herrallsvenska klubbarna, mycket benägna att hjälpa till. AIK har till exempel fått in närmare två miljoner kronor i en medlemskampanj, medan IFK Göteborgs supporterklubb har samlat in flera tusen nya medlemmar den senaste tiden, och även flera mindre klubbar har dragit in en hel del pengar.

Katarzyna Herd, doktorand i etnologi vid Lunds universitet, ser en ny vardag där klubbar och fans försöker fylla hålet efter alla uppskjutna och inställda matcher och turneringar.

– Idrott är något där man känner gemenskap, där man kan uttrycka sin identitet inom en grupp, och där man kan känna att man bidrar med något. Och man får också något tillbaka, det finns en betalning i form av känslorna. När det nu försvann kan det kännas tomt, säger Katarzyna Herd.

– Men för tillfället ser man hur många skapar sig andra möjligheter som baseras på idrotten, till exempel alla klubbar som säljer fiktiva biljetter. Det är lite skoj, att man försöker slå publikrekord trots att man inte kan vara där. Det visar hur kreativt det kan vara.

Glädjande supporterilska

Ur supportrarnas perspektiv kan det också vara ett sätt för att inte falla ur sitt dagliga sammanhang.

– Jag tror att det är en glädje i att känna ”nu behövs jag”. Man känner att det personliga engagemanget behövs, och varje krona räknas. Så även om man skänker 50 kronor så är det fantastiskt, för man känner att man kan bidra.

Hon har sett andra exempel på människors behov av att känna tillhörighet även i vakuumet som uppstått i idrotten. Ett kommer från Italien, där ett videoklipp visar hur Romasupportrar sjunger sången "Grazie Roma" från sina balkonger samtidigt som en supporter från värsta rivalen Lazio råkar passera nedanför.

– Vi behöver någon form av kontakt och känslor som man kan uppleva med varandra. I Italien såg man hur Romasupportrarna spelade en av sina låtar högt på balkongen, och sedan kom det en Laziosupporter på gatan och bara skrek och skrek. Och alla verkade tycka att det var fantastiskt – att ”åh, vi hatar fortfarande varandra”, säger Katarzyna Herd.

Gratiskonserter

Det går till stor del att jämföra idrottens nya vardag med kulturens, även om det i det senare fallet kan vara lättare att få sin dagliga dos. Världsberömda museet Louvren i Paris har flera virtuella visningar, högt aktade Berlinfilharmonikerna erbjuder just nu sina konserter utan kostnad och The Met i New York streamar operor varje kväll, för att nämna några exempel.

Men även om sportentusiaster har det lite torftigare – repriserade matcher och krönikor fyller kanske behovet till viss del – så är idrottsfans samtidigt rätt härdade, säger etnologen Katarzyna Herd.

– Man måste komma ihåg att supportrar är väldigt bra på att bita ihop och leva med väldigt konstiga och jobbiga säsonger. Jag har pratat med folk som berättat hur de ibland har velat att vissa säsonger bara ska sluta, att man efter två matcher redan känner ”det här går inte, vi kommer att sluta sist”.

– Jag tror att det kan vara en resurs för att leva igenom den här perioden.

Lasse Mannheimer/TT

Utrikes

Österrike öppnar för att öppna upp

Sebastian Kurz, Österrikes förbundskansler. Arkivbild.
Sebastian Kurz, Österrikes förbundskansler. Arkivbild.
Fotograf: Ronald Zak/AP/TT
Utrikes
Utrikes Fler butiker kan efter påsk få öppna igen i Österrike.
Men det görs med restriktioner, bland annat i form av ökat krav på ansiktsmasker.

Åtgärderna meddelas vid en regeringspresskonferens i Wien.

– Målet är att från den 14 april låta mindre affärer på upp till 400 kvadratmeter öppna igen, och även järnhandlare och trädgårdshandlare. Men under strikta säkerhetsvillkor, säger förbundskansler Sebastian Kurz, enligt nyhetsbyråerna AFP, APA och Reuters.

Även frisörer ska få öppna igen.

Enligt hälsominister Rudolf Anschober kommer samtidigt kravet på ansiktsmasker, som just nu gäller för kunder i landets matbutiker, att även utsträckas till övriga butiker samt resenärer i kollektivtrafiken.

Från den 1 maj hoppas förbundskansler Kurz sedan låta samtliga butiker få öppna igen, inklusive köpcentrum. För hotell och restauranger är i sin tur målet att införa en stegvis återöppning tidigast i mitten av maj. Beslut om det kommer att tas senare under april.

– Jag hoppas att vi fortsatt kan vara framgångsrika och snart säga: Vi har besegrat sjukdomen, förhindrat dödsfall och gjort den ekonomiska comebacken bättre än de flesta andra länder, säger Kurz i Wien.

Österrike har hittills registrerat drygt 12 000 fall av covid-19, varav 220 med dödlig utgång.

Wiktor Nummelin/TT

Ekonomi

Rekordhög ökning av arbetslösheten

Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén. Arkivbild.
Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén. Arkivbild.
Fotograf: Pontus Lundahl/TT
Ekonomi
Ekonomi Arbetslösheten ökar nu med den högsta hastigheten på flera årtionden.
Varslen ligger kvar på en rekordhög nivå, men antalet minskade under förra veckan.

25 350 personer skrev in sig som arbetslösa hos landets arbetsförmedlingar i förra veckan. Det är 16 761 fler än motsvarande vecka i fjol, enligt Arbetsförmedlingen.

Det är en ökning med högre hastighet än under finanskrisen 2008.

– Det är ett allvarligt läge, säger myndighetens analyschef Annika Sundén.

Tio procent

De som nu blir arbetslösa är i första hand alla de visstidsanställda i den hårt drabbade hotell- och restaurangnäringen som fått gå på dagen, men även resebranschen och handeln har det extremt tufft i coronatider när samhället närmast stängt igen.

Om utvecklingen håller i sig räknar AF med en arbetslöshet på runt tio procent till sommaren.

– Det skulle kunna bli högre, men det är för tidigt att säga, säger Annika Sundén.

I dagläget är ungefär 400 000 inskrivna som arbetslösa hos AF.

Ändå lägre

Varselsiffran för förra veckan landade på historiskt höga 12 733 personer, vilket ändå var 5 700 färre än veckan före det.

– Det är fortsatt rekordhöga nivåer, men takten är lägre än veckan innan, säger Annika Sundén som säger att det är för tidigt att dra några växlar på det.

Men signalerna Arbetsförmedlingen får är att fler arbetsgivare väljer korttidspermitteringar med statligt stöd i stället för att varsla om uppsägningar.

Sedan den 1 mars har nu nästan 50 000 varslats, varav över hälften kommer från arbetsgivare med huvudsäte i Stockholm.

Fast siffran kan ändå vara i underkant, eftersom bara varsel om uppsägningar gällande fler än fem anställda behöver rapporteras.

Olle Lindström/TT

Arbetslösheten ökar dramatiskt. Arkivbild.
Arbetslösheten ökar dramatiskt. Arkivbild. Fotograf: Pontus Lundahl/TT

Ekonomi

TT-FLASH: Rekordhög ökning av arbetslösa

Ekonomi
Ekonomi Under förra veckan skrev 25 350 svenskar in sig som arbetslösa, enligt Stockholms handelskammare. En större ökning än under finanskrisen.

Staffanstorp

Stal bildelar och navigation

Staffanstorp

Natten till måndagen gjordes inbrott i en bil som stod parkerad på Louisebergsvägen i Staffanstorps kommun.

Från bilen stals navigationsutrustning men också bildelar.

NÄSTA ARTIKEL