Svalöv

Kommunal chef godkände fakturor – gift med ägaren

En förfinas uppförandekod ska till inom Svalövs kommuns förvaltningar. Värdegrundsbegreppet plockas därför bort.
Artikel Svalöv Under flera år har en chef inom Svalövs kommun attesterat fakturor, tillika från ett företag som hennes man äger och där denne även agerar styrelsesuppleant.

Totalt har kommunen köpt in tjänster för en miljon kronor. Konsultföretaget inriktar sig på fortbildning och ärendet ska nu utredas.

– Jag vill inte föregå utredningen. Det är vår HR-chef Cecilia Hagström som har ansvaret, men här finns detaljer som inte stämmer och det kan handla om en jävssituation, säger bildningschef Hans Dahlqvist.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Lund

Motorcyklist till sjukhus efter olycka

Lund
Södra Sandby Vid kvart i åtta-tiden på lördagskvällen krockade en motorcyklist med en personbil på Lundavägen i Södra Sandby.

Motorcyklisten fördes till sjukhus med ambulans. De två personer som färdades i personbilen ska däremot inte ha variti behov av sjukvård efter olyckan.

Sport

Belgisk cykelstjärna i otäck krasch

Remco Evenepoel ligger på marken efter att ha kraschat ned i en ravin i Lombardiet runt på lördagen.
Remco Evenepoel ligger på marken efter att ha kraschat ned i en ravin i Lombardiet runt på lördagen.
Foto: Fabio Ferrari/AP/TT
Sport
Sport

Ännu en otäck krasch skakar cykelvärlden.

Belgiske stjärnan Remco Evenepoel fördes till sjukhus i ambulans efter att ha kraschat flera meter ned i en ravin under Lombardiet runt. Evenepoel åkte över en brobarriär i nedförsbacke.

Hans stall Deceuninck-Quickstep skriver i ett pressmeddelande att röntgen på sjukhuset i Como visar att Evenepoel har bäckenfrakturer och en skada på högra lungan. Belgaren, som hela tiden var vid medvetande, ligger kvar på sjukhus över natten innan han flyger hem under söndagen. Han kommer inte att kunna tävla på ett tag.

Den 20-årige belgaren har med nio segrar tagit flest vinster den här säsongen och var favorit inför loppet som vanns av dansken Jakob Fuglsang.

För drygt en vecka sedan inträffade två allvarliga krascher i Polen runt – som vanns av just Evenepoel – och där den värst drabbade blev nederländske cyklisten Fabio Jakobsen. Hans tillstånd beskrevs från början som livshotande, han försattes i konstgjord koma, men väcktes efter några dagar och har sedan förflyttats till ett sjukhus i sitt hemland.

Inrikes

Klimatet utrotade hårig noshörning

Av allt att döma var det klimatet - inte människan - som utrotade den ullhåriga noshörningen. De sista exemplaren försvann från nordöstra Sibirien i slutet av den senaste istiden, för cirka 14 000 år sedan. På bilden syns den 45 000 år gamla, men välbevarade, noshörningsungen Sasha.
Av allt att döma var det klimatet - inte människan - som utrotade den ullhåriga noshörningen. De sista exemplaren försvann från nordöstra Sibirien i slutet av den senaste istiden, för cirka 14 000 år sedan. På bilden syns den 45 000 år gamla, men välbevarade, noshörningsungen Sasha.
Foto: Albert Protopopov
Inrikes
Inrikes Det var klimatet – inte människan – som ändade den ullhåriga noshörningens tid på jorden. Den slutsatsen drar forskare vid Naturhistoriska riksmuseet och Stockholms universitet efter att ha studerat det stora djurets arvsmassa.

Det var för cirka 14 000 år sedan som de sista exemplaren av ullhårig noshörning försvann för gott. Fram till alldeles nyligen har teorin varit att det var människan som låg bakom utdöendet, eftersom det sammanföll med när vi människor för första gången kom till nordöstra Sibirien.

"Men nyligen har man hittat flera mycket äldre mänskliga boplatser, varav den mest kända är cirka 30 000 år gammal", säger Love Dalén, professor vid Naturhistoriska riksmuseet och en av forskarna bakom den aktuella studien som presenteras i Current Biology, i ett pressmeddelande.

Varm is

För att undersöka hur antalet noshörningar i Sibirien förändrades över tid har forskarna studerat dna från vävnader, ben- och hårprover från rester av de olika exemplar som hittats i Sibirien.

Analyserna avslöjade ett antal genetiska anpassningar som gjorde det möjligt för det håriga djuret att överleva i ett kallt klimat. En sådan anpassning var en receptor i huden som känner av kalla och varma temperaturer.

Sammantaget visar analyserna att artens utdöende sammanfaller med den värmeperiod som kom vid den senaste istidens slut.

"Sammantaget gör våra analyser att vi kopplar den ullhåriga noshörningens utdöende till klimatet snarare än till mänsklig påverkan, även om mänsklig påverkan inte kan uteslutas", säger Edana Lord, doktorand vid centrum för paleogenetik.

Fler djur undersöks

Forskarna ska nu fokusera på de sista 4 500 åren före utdöendet, för att se mer exakt vad som hände under den tidsperiod som ledde fram till att arten försvann. Andra arter under denna period ska också studeras, som grottlejonet, som försvann ungefär samtidigt som den ullhåriga noshörningen.

"Vi vet att klimatet förändrades mycket, men frågan är hur mycket olika arter påverkades och vad de hade gemensant", säger Love Dalén.

Johan Nilsson/TT

En vuxen ullhårig noshörning som hittades vid Kolymafloden i Ryssland.
En vuxen ullhårig noshörning som hittades vid Kolymafloden i Ryssland.
Foto: Sergej Fedorov
Fot från en ullhårig noshörning som hittades i permafrosten i nordöstra Sibirien
Fot från en ullhårig noshörning som hittades i permafrosten i nordöstra Sibirien
Foto: Love Dalén

Sport

Söderberg i toppstriden på Europatouren

Sebastian Söderberg. Arkivbild.
Sebastian Söderberg. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Sport
Sport

Golfaren Sebastian Söderberg är med i segerstriden inför den avslutande ronden på Europatourtävlingen i Newport, Wales.

Söderberg gick den näst sista ronden på 65 slag, sex under par, och ligger trea inför avslutningen, två slag efter ledande skotten Connor Syme som gick upp i topp efter en 63-runda.

Sam Horsfield, England, ligger tvåa, ett slag framför Söderberg.

Svensken gjorde sex birdies på rundan och klättrade sju placeringar i resultatlistan.

Den 29-årige göteborgaren jagar karriärens andra seger på Europatouren efter premiärsegern i fjol då han vann European Masters. Söderberg gör sin första start på Europatouren efter coronapausen. För några veckor sedan gjorde han karriärens första WGC-tävling i Memphis.

Sport

Sonen Emil först att vinna SM i hoppning

Emil Jönsson och lillasyster Elsie.
En lycklig Emil Jönsson tog hem familjens första SM-guld i hoppning när han vann childrensklassen i Falsterbo med Be Special. Lillasyster Elsie var också med och gratulerade.
Foto: Christel Behrmann
Sport
Ridsport Nu får pappa Fredrik skärpa sig. På lördagen tog nämligen Emil Jönsson från Flyinge hem familjen Pantsu-Jönssons första SM-guld i hoppning.
– Ja, nu får pappa något att bita i, skrattade Emil, 13.

Pappa Fredrik rider seniorernas SM, med final i morgon söndag. Han ledde efter första dagen men andra dagens kvalhoppning gav två nedslag och Fredrik droppade från ledning till sjätte plats.

– Men det är bara något nedslag fram till medalj, konstaterade Fredrik.

Sonen Emil visade att allt är möjligt. Han låg på fjärde plats i SM för children (12-14 år) men som enda felfrie i finalen blev guldet hans.

Att tala om bragd är kanske att gå för långt, men en stor prestation var det av Emil. För bara någon vecka sedan var det tveksamt om han skulle kunna rida. Då skadade han ena handen illa i samband med att han skulle lasta sin häst Be Special ur transporten.

– På något sätt fastnade han med handen och den blev alldeles platt, berättade Fredrik.

Bytte häst

Inte heller var det klart med hästvalet. Egentligen skulle Emil ridit Fanessa (som han vann med i Falsterbo förra året), men hon kändes inte bra på en förberedelsetävling och därför fick Be Special bli Emils SM-häst.

– Lika bra det. Vi har ju köpt Be Special till Emil. Det är en häst han kan växa med och ha som juniorhäst sedan, sa Fredrik, som tidigare tävlade Be Special och hade med honom som andrahäst vid tävlingarna i Scandinavium.

– Det är en jättefin häst, sa Emil.

– Han är lugn, nästan för lugn, utanför banan men så går han bara in och hoppar felfritt. Det är hur bra som helst, så han får massor av godis efteråt.

Emil hade lite svårt först att ta in att han tagit guldet.

– Jag gick in på banan med felfri ritt som mål. När jag klarat det väntade jag på att det skulle bli omhoppning. Men det blev ju aldrig så, sa han.

Född in i en riktig hästfamilj är det ridning som gäller för Emil.

– Ja, jag tänker satsa och bli lika bra som pappa, minst, sa Emil.

Familjen Pantsu-Jönsson, från vänster: pappa Fredrik, Emil och hästen Be Special, mamma Piia och lillasyster Elsie.
Hela familjen Pantsu-Jönsson fanns med och gratulerade, från vänster: pappa Fredrik, Emil och hästen Be Special, mamma Piia och lillasyster Elsie.
Foto: Christel Behrmann

Hansson i topp

Även ponnyerna avgjorde sina SM-finaler under lördagen. Skånsk seger blev det för de minsta ponnyerna, kategori B, när Flyinges Mathilda Hansson vann med Sting's Yaris, med klubbkamraten Smilla Gardiner på femte plats med Lavally Sam.

Inne på internationella Falsterbobanan gick de sjuåriga hästarna sin första klass. 16 av de 43 ekipagen var felfria, bland dem Douglas Lindelöw med Charlie's Way och Malin Baryard-Johnsson med Itoriane O.

Idag avgörs SM-tävlingarna med juniorerna först ut, därefter ungdomsryttarna och sist, i direkt TV-sändning, seniorerna.

Douglas Lindelöw var felfri med Charlie's Way i sjuårshoppningen.
Douglas Lindelöw var felfri med Charlie's Way i sjuårshoppningen.
Foto: Christel Behrmann
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinoer.com

Spelinspektionen lämnar in remiss för matchfixning

Casinoer.com SVERIGE. Den senaste tiden har matchfixning blivit en stor fråga runt omkring i Sverige. Spelinspektionen har nu lämnat in en remiss till regeringen med förslag på hur problemet ska lösas, men alla är inte nöjda med den statliga myndighetens förslag.

Matchfixning, det vill säga illegal manipulation av ett idrottsevent för att göra en vinning på spelmarknaden eller ett avancemang i en turnering, är ett problem som har varit extra uppmärksammat i Sverige de senaste veckorna.

Problematiken ska främst röra sporter som fotboll och tennis, men den 19 januari rapporterade Aftonbladet att en landslagsspelare i futsal häktats på grund av misstankar om matchfixning. Om problematiken har blivit mer förekommande den senaste tiden, eller om fler rapporter kommer in på grund av att problemet har uppmärksammats, framgår inte. Oavsett vilket är det ett problem spelbolagen, fansen och idrottsförbunden vill få bukt med.

Vill förbjuda betting på individuella prestationer

Den statliga myndigheten Spelinspektionen ansvarar för att säkerhetsställa att lotterier, vadhållning och casinospel sköts lagligt i Sverige. Sedan de nya spellagarna infördes den 1 januari 2019, som möjliggjorde det för icke-statliga aktörer att bedriva casinorelaterad verksamhet i sverige, har Spelinspektionen fått en större roll. Nu ansvarar de också för att utfärda spellicenser till spelbolag och kontrollera att dessa lever upp till de högt ställda krav som den svenska staten ställer på dem.

Närmare 100 spelbolag har beviljats spellicens, vilket förra året genererade en skattevinst på cirka 4 miljarder kronor. Speltrenden är inte på något sätt unik för Sverige och vi kan se att många nya spel- och bettingsidor även har dykt upp i Norge. Här kan du läsa mer om de nya norska spelsidorna. Flera av dessa aktörer bedriver också verksamhet här i Sverige.

Nu har Spelinspektionen skickat in en remiss med förslag på hur matchfixning ska begränsas. I ett pressmeddelande skriver de följande:

“Om förslaget blir verklighet innebär det att spelbolagen på den svenska licensmarknaden inte får erbjuda vadhållning på regelbrott eller förlust i delmoment. Exempelvis blir det inte tillåtet att erbjuda spel på om en fotbollsspelare ska få gult kort eller om en tennisspelare kommer att göra dubbelfel.”

Med andra ord handlar det i stor utsträckning om att förbjuda betting på individuella prestationer och delmoment i olika sporter. Men många frågar sig om detta verkligen är rätt väg att gå.

Svenska fotbollsförbundet reagerar starkt.

Några som har varit mycket missnöjda med förslaget är Svenska fotbollsförbundet, som tycker att Spelinspektionen velar för mycket. Enligt Dagens Nyheter har Håkan Sjöstrand, förbundets generalsekreterare, sagt att han är “besviken och förbannad” och att han reagerar starkt på Spelinspektionens förslag på att rapportera misstänkt matchfixning en gång om året: “Det förstår väl alla att det inte räcker med att rapportera på årsbasis”.

Vad som kommer att ske med Spelinspektionens förslag om hur problematiken med matchfixning ska åtgärdas återstår att se.

Utrikes

Lukasjenko: Rysk hjälp utlovas till Belarus

På lördagen begravdes en demonstrant som dog i sammandrabbningar med polis under regimkritiska protester.
På lördagen begravdes en demonstrant som dog i sammandrabbningar med polis under regimkritiska protester.
Foto: Sergej Grits/AP/TT
Utrikes
Utrikes Belarus president Aleksandr Lukasjenko säger att den ryske presidenten Vladimir Putin utlovat hjälp för att trygga säkerheten i landet.
Samtidigt samlades tusentals demonstranter på gatorna i huvudstaden Minsk, efter begravningen av en aktivist som dött under protesterna.

Den hårt ansatte presidenten Lukasjenkos utspel sent på lördagen kommer efter ett tidigare telefonsamtal med Putin. Lukasjenkos höjda tonläge citeras av den statliga nyhetsbyrån Belta.

– När vi talar om militära delar, då har vi en uppgörelse med Ryssland. Sådana situationer ingår i denna uppgörelse, sade Lukasjenko till cheferna för landets försvarsmakt.

Han säger också för att grannländerna Polen och Litauen genomför manövrar, bland annat med försvarsalliansen Nato, vilket han ser som en militär upptrappning.

Enligt nyhetsbyrån hotade Lukasjenko också med att avskeda de statligt anställda som går ut i strejk.

Nya protester

Tusentals samlades i huvudstaden Minsk för att hedra den aktivist som dödats i sammandrabbningar med polis i måndags. Regimkritiker skanderade "lämna" i en uppmaning till president Lukasjenko, andra höll upp bilder på demonstranter som skadats.

Nya demonstrationer väntas i Belarus, protester som växt i omfattning och styrka sedan valet den 9 augusti.

Allt fler från grupper som tidigare inte deltagit sällar sig till demonstrationerna, och varsel om sympatistrejker med de regimkritiska förstärker oppositionens kraft.

För första gången sedan valet, då Lukasjenko fick omkring 80 procent av rösterna, valde presidenten ett skärpt tonläge.

Direkt efter sitt telefonsamtal med Putin sade Lukasjenko att han inte behöver hjälp från utländska medlare för att lösa krisen.

– Vi kommer inte att ge bort landet till någon, sade han efter samtalet.

Putin i sin tur hade då lovat sitt stöd.

"Båda sidor uttryckte förtroende för att alla problem som har uppstått kommer att lösas snart", uppgav Kreml i ett uttalande.

EU planerar sanktioner

EU:s utrikesministrar enades på fredagen om att förbereda riktade sanktioner mot landets ledare. Baltikums premiärministrar kräver ett nytt, "fritt och rättvist" val med internationella observatörer, i ett gemensamt uttalande.

Även USA följer utvecklingen nära, säger den amerikanska utrikesministern Mike Pompeo under en gemensam pressträff med Polens utrikesminister Jacek Czaputowicz på lördagen.

– Det gemensamma målet är att stödja det belarusiska folket att uppnå sin egen suveränitet, sin egen frihet, säger Pompeo.

FAKTA

Fakta: Belarus

Belarus har omkring 9,5 miljoner invånare och är till ytan knappt hälften så stort som Sverige.

Landet gränsar till Lettland, Litauen, Polen, Ryssland och Ukraina och styrs sedan 1994 av president Aleksandr Lukasjenko och dennes auktoritära regering.

Regimen anklagas för omfattande brott mot de mänskliga rättigheterna och har utestängts från Europarådet. Belarus kallas ofta för "Europas sista diktatur".

Samtliga presidentval sedan 1994 har utdömts som mer eller mindre odemokratiska.

Källa: UI/Landguiden

Sport

HK Malmö krossade Guif

Kassem Awad.
Kassem Awad hade en lyckad eftermiddag.
Foto: Andreas Hillergren/TT/arkiv
Sport
Handboll HK Malmö avslutade träningsturneringen uppe i Skövde med en imponerande 37-22 (18-10)-triumf mot Eskilstuna Guif.

– Skönt att vi kunde studsa tillbaka efter den mindre lyckade insatsen på fredagen, konstaterade assisterande tränaren Konrad Rasmussen.

– Vi kom bra in i det direkt och framför allt hade vi betydligt färre tekniska fel än mot Skövde.

Extra plus till åttamålsskytten Kassem Awad, Viktor Östlund och Nils Pettersson.

Inrikes

Löpning i fjällen lockar fler – trots riskerna

Åtta av tio fjälldestinationsbolag har i Naturvårdsverkets enkätundersökning uppgett att fjällöpningen ökat de senaste fem åren – och sex av tio säger att löpningen ökat mycket. Även vandring och cykling i fjällmiljöer har ökat. Arkivbild.
Åtta av tio fjälldestinationsbolag har i Naturvårdsverkets enkätundersökning uppgett att fjällöpningen ökat de senaste fem åren – och sex av tio säger att löpningen ökat mycket. Även vandring och cykling i fjällmiljöer har ökat. Arkivbild.
Foto: Cara Anna/AP/TT
Inrikes
Inrikes Naturstigar och vackra vyer lockar allt fler löpare till fjällen, enligt en undersökning av Naturvårdsverket. Men för att inte råka illa ut krävs det att man lämnar högmodet hemma.
– I fjällen kan en stukad fot bli allvarligt. Man måste förbereda sig väl, säger Per-Olov Wikberg, samordnare vid Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd.

Det är inte bara den här hemestersommaren som öppnat människors ögon för turer till fjälls. Åtta av tio fjälldestinationsbolag har i Naturvårdsverkets enkätundersökning uppgett att fjällöpningen ökat de senaste fem åren – och sex av tio säger att löpningen ökat mycket. Även vandring och cykling i fjällmiljöer har ökat, enligt de 27 fjälldestinationsbolag som deltagit i undersökningen.

– Det beror troligtvis på en allmän, stark, hälsotrend, där fler motionerar. Och har man varit i fjällen vet man att det är fantastiskt vackert, med fina stigar att springa på och vackra vyer, säger Per-Olov Wikberg.

De som springer i fjällen är oftast privatpersoner, inte sällan kompisgrupper, men arrangerade grupplöpningsresor i fjällen är också vanligt och likaså motionstävlingar.

"Inte samma underlag"

Kombinationen av motion, rekreation och vildmark kan bli en upplevelse utöver det vanliga, men fjällvistelser kräver ordentlig förberedelse och att man sväljer högmodet – även om man är en van löpare på hemmaplan.

– Det är större höjdskillnader och inte alls samma underlag. Många som springer i fjällen är i bra fysisk form, men kanske inte är beredda på skador eller dålig mobiltäckning, säger Wikberg.

Löpare, som ofta har en betydligt lättare utrustning än vandrare, blir lite extra utsatta om vädret snabbt slår om eller om olyckan är framme.

– Halkar man och får en lättare skada kan det fortfarande innebära att man måste få hjälp av fjällräddning för att ta sig ned. Man blir fort nedkyld om vädret är dåligt.

Förberedelser viktigt

Under sommartid sker de flesta fjällräddningar med helikopter. Dessa är beroende av bra landningsmöjligheter och god sikt, vilket gör att räddningsinsatser i dåligt väder kan ta lång tid och bli komplicerade.

– Om man håller sig till de fjälleder som finns, kan man lättare bli hittad eller få hjälp av andra. Man bör också ha med sig något varmare plagg, som en lätt dunjacka eller en fleecetröja, säger Wikberg.

Fjällsäkerhetsrådet rekommenderar bland annat att man springer i sällskap – och oavsett om man springer själv eller med andra bör man vara noga med att meddela andra vart man ska och när man är tillbaka.

Karta och kompass och något att äta och dricka är också viktiga delar av den lätta packningen, säger Wikberg.

– Mobiltelefonens gps är bra – men batteriet kan ta slut och man kan fort få slut på kraft utan energi och vätska. Men fjällöpning är en fantastisk aktivitet där många springer från fjällstation till fjällstation där de sover och äter.

Hilda Djupenström/TT

FAKTA

Fakta: Tips för säker fjällöpning

Ta del av väderprognoser för de områden du tänker springa i. Att bli nedkyld är en av de största hälsoriskerna när man rör sig i fjällen.

Spring i sällskap – och oavsett om du springer själv eller med någon, meddela din planerade rutt och tid för återkomst till någon som inte är med.

Spring i första hand efter markerade leder. Det är säkrare, då fjällräddningen eller andra personer lättare kan hitta dig om du behöver hjälp.

Lär dig att använda karta och kompass. Det är inte säkert att mobilen har täckning eller laddning.

Ta med energi och vätska, för att orka tänka klart och handla klokt.

Ta med extrakläder och första hjälpen-kit.

Källa: Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd

NÄSTA ARTIKEL