Ann Linde. Foto: TT

Europa och feminism

Utrikeshandelsminister Ann Linde tar enligt Sveriges Television över efter Margot Wallström. Det blir stora skor att fylla: ingen kan anklaga Wallström för ett passivt ledarskap eller för en försiktig utrikespolitik. Hon har varit kontroversiell som utrikesminister och gissningsvis blir efterträdaren Linde något mindre profilstark, på gott och ont. Stundtals kunde man under Margot Wallström fråga sig om all reklam verkligen var bra reklam. Samtidigt är utrikespolitiken enormt viktig och man får respektera Wallström för att engagemanget alltid var fullständigt, även om man från liberalt perspektiv många gånger kunde och borde gjort annorlunda.
Lindes cv innehåller mycket arbete inom och med anslutning till EU vilket kommer att bli användbart med en kommande turbulent Brexitperiod. Att sätta en före detta EU-minister på posten är påpassligt när EU knakar i fogarna, men också när det europeiska samarbetet blivit allt viktigare för medborgare.
SVT:s kommentator Mats Knutsson menar att det hade varit kontroversiellt att ersätta Wallström med en man och fortfarande hävda att man för en feministisk utrikespolitik. Tvärtom hade det varit en sant bevis på att Sverige är på väg mot riktig jämställdhet om en manlig minister drev en feministisk utrikespolitik. Feminism är ingen ”kvinnofråga”, särskilt inte inom utrikespolitiken. Feministisk utrikespolitik bör innebära att man som nation och diplomatisk samarbetspartner verkar för att flickor och kvinnor ska ses som fullvärdiga samhällsmedborgare över hela världen, efter som det ger stabilitet i samhällskontraktet när män och kvinnor arbetar för fred, demokrati och utveckling tillsammans på lika villkor. Detta bör Sverige göra genom att föregå med gott exempel. Givetvis ska en manlig socialdemokrat också kunna stå för de föga kontroversiella värderingarna. Om Socialdemokraterna resonerat så har de gjort Linde en otjänst. Förhoppningsvis handlar tillsättningen om att Lindes bakgrund gjort henne lämpligast för posten.
Martina Jarminder

Dagens fråga

Gick rätt bidrag vidare till final från fjärde Mello-deltävlingen?

Loading ... Loading ...