SVALÖV

Vill se plan för brottsoffer

En handlingsplan för dem som utsätts för brott måste tas fram i Svalövs kommun ...
Artikel SVALÖV En handlingsplan måste fram för att skydda kommuninvånare som utsatts för brott.Det framhåller liberalen Torbjörn Ekelund som nu vill att Svalövs kommun agerar.

I en motion till kommunfullmäktige kräver han åtgärder:

– När brottet är begånget måste det finnas omedelbart och tveklöst stöd att få. Det är lika självklart som att kommunen har en posum-grupp som direkt kan verka i samband med att en kommunmedborgare råkat ut för traumatiska olyckor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Söderberg i toppstriden på Europatouren

Sebastian Söderberg. Arkivbild.
Sebastian Söderberg. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Sport
Sport

Golfaren Sebastian Söderberg är med i segerstriden inför den avslutande ronden på Europatourtävlingen i Newport, Wales.

Söderberg gick den näst sista ronden på 65 slag, sex under par, och ligger trea inför avslutningen, två slag efter ledande skotten Connor Syme som gick upp i topp efter en 63-runda.

Sam Horsfield, England, ligger tvåa, ett slag framför Söderberg.

Svensken gjorde sex birdies på rundan och klättrade sju placeringar i resultatlistan.

Den 29-årige göteborgaren jagar karriärens andra seger på Europatouren efter premiärsegern i fjol då han vann European Masters. Söderberg gör sin första start på Europatouren efter coronapausen. För några veckor sedan gjorde han karriärens första WGC-tävling i Memphis.

Sport

Sonen Emil först att vinna SM i hoppning

Emil Jönsson och lillasyster Elsie.
En lycklig Emil Jönsson tog hem familjens första SM-guld i hoppning när han vann childrensklassen i Falsterbo med Be Special. Lillasyster Elsie var också med och gratulerade.
Foto: Christel Behrmann
Sport
Ridsport Nu får pappa Fredrik skärpa sig. På lördagen tog nämligen Emil Jönsson från Flyinge hem familjen Pantsu-Jönssons första SM-guld i hoppning.
– Ja, nu får pappa något att bita i, skrattade Emil, 13.

Pappa Fredrik rider seniorernas SM, med final i morgon söndag. Han ledde efter första dagen men andra dagens kvalhoppning gav två nedslag och Fredrik droppade från ledning till sjätte plats.

– Men det är bara något nedslag fram till medalj, konstaterade Fredrik.

Sonen Emil visade att allt är möjligt. Han låg på fjärde plats i SM för children (12-14 år) men som enda felfrie i finalen blev guldet hans.

Att tala om bragd är kanske att gå för långt, men en stor prestation var det av Emil. För bara någon vecka sedan var det tveksamt om han skulle kunna rida. Då skadade han ena handen illa i samband med att han skulle lasta sin häst Be Special ur transporten.

– På något sätt fastnade han med handen och den blev alldeles platt, berättade Fredrik.

Bytte häst

Inte heller var det klart med hästvalet. Egentligen skulle Emil ridit Fanessa (som han vann med i Falsterbo förra året), men hon kändes inte bra på en förberedelsetävling och därför fick Be Special bli Emils SM-häst.

– Lika bra det. Vi har ju köpt Be Special till Emil. Det är en häst han kan växa med och ha som juniorhäst sedan, sa Fredrik, som tidigare tävlade Be Special och hade med honom som andrahäst vid tävlingarna i Scandinavium.

– Det är en jättefin häst, sa Emil.

– Han är lugn, nästan för lugn, utanför banan men så går han bara in och hoppar felfritt. Det är hur bra som helst, så han får massor av godis efteråt.

Emil hade lite svårt först att ta in att han tagit guldet.

– Jag gick in på banan med felfri ritt som mål. När jag klarat det väntade jag på att det skulle bli omhoppning. Men det blev ju aldrig så, sa han.

Född in i en riktig hästfamilj är det ridning som gäller för Emil.

– Ja, jag tänker satsa och bli lika bra som pappa, minst, sa Emil.

Familjen Pantsu-Jönsson, från vänster: pappa Fredrik, Emil och hästen Be Special, mamma Piia och lillasyster Elsie.
Hela familjen Pantsu-Jönsson fanns med och gratulerade, från vänster: pappa Fredrik, Emil och hästen Be Special, mamma Piia och lillasyster Elsie.
Foto: Christel Behrmann

Hansson i topp

Även ponnyerna avgjorde sina SM-finaler under lördagen. Skånsk seger blev det för de minsta ponnyerna, kategori B, när Flyinges Mathilda Hansson vann med Sting's Yaris, med klubbkamraten Smilla Gardiner på femte plats med Lavally Sam.

Inne på internationella Falsterbobanan gick de sjuåriga hästarna sin första klass. 16 av de 43 ekipagen var felfria, bland dem Douglas Lindelöw med Charlie's Way och Malin Baryard-Johnsson med Itoriane O.

Idag avgörs SM-tävlingarna med juniorerna först ut, därefter ungdomsryttarna och sist, i direkt TV-sändning, seniorerna.

Douglas Lindelöw var felfri med Charlie's Way i sjuårshoppningen.
Douglas Lindelöw var felfri med Charlie's Way i sjuårshoppningen.
Foto: Christel Behrmann

Utrikes

Lukasjenko: Rysk hjälp utlovas till Belarus

På lördagen begravdes en demonstrant som dog i sammandrabbningar med polis under regimkritiska protester.
På lördagen begravdes en demonstrant som dog i sammandrabbningar med polis under regimkritiska protester.
Foto: Sergej Grits/AP/TT
Utrikes
Utrikes Belarus president Aleksandr Lukasjenko säger att den ryske presidenten Vladimir Putin utlovat hjälp för att trygga säkerheten i landet.
Samtidigt samlades tusentals demonstranter på gatorna i huvudstaden Minsk, efter begravningen av en aktivist som dött under protesterna.

Den hårt ansatte presidenten Lukasjenkos utspel sent på lördagen kommer efter ett tidigare telefonsamtal med Putin. Lukasjenkos höjda tonläge citeras av den statliga nyhetsbyrån Belta.

– När vi talar om militära delar, då har vi en uppgörelse med Ryssland. Sådana situationer ingår i denna uppgörelse, sade Lukasjenko till cheferna för landets försvarsmakt.

Han säger också för att grannländerna Polen och Litauen genomför manövrar, bland annat med försvarsalliansen Nato, vilket han ser som en militär upptrappning.

Enligt nyhetsbyrån hotade Lukasjenko också med att avskeda de statligt anställda som går ut i strejk.

Nya protester

Tusentals samlades i huvudstaden Minsk för att hedra den aktivist som dödats i sammandrabbningar med polis i måndags. Regimkritiker skanderade "lämna" i en uppmaning till president Lukasjenko, andra höll upp bilder på demonstranter som skadats.

Nya demonstrationer väntas i Belarus, protester som växt i omfattning och styrka sedan valet den 9 augusti.

Allt fler från grupper som tidigare inte deltagit sällar sig till demonstrationerna, och varsel om sympatistrejker med de regimkritiska förstärker oppositionens kraft.

För första gången sedan valet, då Lukasjenko fick omkring 80 procent av rösterna, valde presidenten ett skärpt tonläge.

Direkt efter sitt telefonsamtal med Putin sade Lukasjenko att han inte behöver hjälp från utländska medlare för att lösa krisen.

– Vi kommer inte att ge bort landet till någon, sade han efter samtalet.

Putin i sin tur hade då lovat sitt stöd.

"Båda sidor uttryckte förtroende för att alla problem som har uppstått kommer att lösas snart", uppgav Kreml i ett uttalande.

EU planerar sanktioner

EU:s utrikesministrar enades på fredagen om att förbereda riktade sanktioner mot landets ledare. Baltikums premiärministrar kräver ett nytt, "fritt och rättvist" val med internationella observatörer, i ett gemensamt uttalande.

Även USA följer utvecklingen nära, säger den amerikanska utrikesministern Mike Pompeo under en gemensam pressträff med Polens utrikesminister Jacek Czaputowicz på lördagen.

– Det gemensamma målet är att stödja det belarusiska folket att uppnå sin egen suveränitet, sin egen frihet, säger Pompeo.

FAKTA

Fakta: Belarus

Belarus har omkring 9,5 miljoner invånare och är till ytan knappt hälften så stort som Sverige.

Landet gränsar till Lettland, Litauen, Polen, Ryssland och Ukraina och styrs sedan 1994 av president Aleksandr Lukasjenko och dennes auktoritära regering.

Regimen anklagas för omfattande brott mot de mänskliga rättigheterna och har utestängts från Europarådet. Belarus kallas ofta för "Europas sista diktatur".

Samtliga presidentval sedan 1994 har utdömts som mer eller mindre odemokratiska.

Källa: UI/Landguiden

Sport

HK Malmö krossade Guif

Kassem Awad.
Kassem Awad hade en lyckad eftermiddag.
Foto: Andreas Hillergren/TT/arkiv
Sport
Handboll HK Malmö avslutade träningsturneringen uppe i Skövde med en imponerande 37-22 (18-10)-triumf mot Eskilstuna Guif.

– Skönt att vi kunde studsa tillbaka efter den mindre lyckade insatsen på fredagen, konstaterade assisterande tränaren Konrad Rasmussen.

– Vi kom bra in i det direkt och framför allt hade vi betydligt färre tekniska fel än mot Skövde.

Extra plus till åttamålsskytten Kassem Awad, Viktor Östlund och Nils Pettersson.

Inrikes

Löpning i fjällen lockar fler – trots riskerna

Åtta av tio fjälldestinationsbolag har i Naturvårdsverkets enkätundersökning uppgett att fjällöpningen ökat de senaste fem åren – och sex av tio säger att löpningen ökat mycket. Även vandring och cykling i fjällmiljöer har ökat. Arkivbild.
Åtta av tio fjälldestinationsbolag har i Naturvårdsverkets enkätundersökning uppgett att fjällöpningen ökat de senaste fem åren – och sex av tio säger att löpningen ökat mycket. Även vandring och cykling i fjällmiljöer har ökat. Arkivbild.
Foto: Cara Anna/AP/TT
Inrikes
Inrikes Naturstigar och vackra vyer lockar allt fler löpare till fjällen, enligt en undersökning av Naturvårdsverket. Men för att inte råka illa ut krävs det att man lämnar högmodet hemma.
– I fjällen kan en stukad fot bli allvarligt. Man måste förbereda sig väl, säger Per-Olov Wikberg, samordnare vid Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd.

Det är inte bara den här hemestersommaren som öppnat människors ögon för turer till fjälls. Åtta av tio fjälldestinationsbolag har i Naturvårdsverkets enkätundersökning uppgett att fjällöpningen ökat de senaste fem åren – och sex av tio säger att löpningen ökat mycket. Även vandring och cykling i fjällmiljöer har ökat, enligt de 27 fjälldestinationsbolag som deltagit i undersökningen.

– Det beror troligtvis på en allmän, stark, hälsotrend, där fler motionerar. Och har man varit i fjällen vet man att det är fantastiskt vackert, med fina stigar att springa på och vackra vyer, säger Per-Olov Wikberg.

De som springer i fjällen är oftast privatpersoner, inte sällan kompisgrupper, men arrangerade grupplöpningsresor i fjällen är också vanligt och likaså motionstävlingar.

"Inte samma underlag"

Kombinationen av motion, rekreation och vildmark kan bli en upplevelse utöver det vanliga, men fjällvistelser kräver ordentlig förberedelse och att man sväljer högmodet – även om man är en van löpare på hemmaplan.

– Det är större höjdskillnader och inte alls samma underlag. Många som springer i fjällen är i bra fysisk form, men kanske inte är beredda på skador eller dålig mobiltäckning, säger Wikberg.

Löpare, som ofta har en betydligt lättare utrustning än vandrare, blir lite extra utsatta om vädret snabbt slår om eller om olyckan är framme.

– Halkar man och får en lättare skada kan det fortfarande innebära att man måste få hjälp av fjällräddning för att ta sig ned. Man blir fort nedkyld om vädret är dåligt.

Förberedelser viktigt

Under sommartid sker de flesta fjällräddningar med helikopter. Dessa är beroende av bra landningsmöjligheter och god sikt, vilket gör att räddningsinsatser i dåligt väder kan ta lång tid och bli komplicerade.

– Om man håller sig till de fjälleder som finns, kan man lättare bli hittad eller få hjälp av andra. Man bör också ha med sig något varmare plagg, som en lätt dunjacka eller en fleecetröja, säger Wikberg.

Fjällsäkerhetsrådet rekommenderar bland annat att man springer i sällskap – och oavsett om man springer själv eller med andra bör man vara noga med att meddela andra vart man ska och när man är tillbaka.

Karta och kompass och något att äta och dricka är också viktiga delar av den lätta packningen, säger Wikberg.

– Mobiltelefonens gps är bra – men batteriet kan ta slut och man kan fort få slut på kraft utan energi och vätska. Men fjällöpning är en fantastisk aktivitet där många springer från fjällstation till fjällstation där de sover och äter.

Hilda Djupenström/TT

FAKTA

Fakta: Tips för säker fjällöpning

Ta del av väderprognoser för de områden du tänker springa i. Att bli nedkyld är en av de största hälsoriskerna när man rör sig i fjällen.

Spring i sällskap – och oavsett om du springer själv eller med någon, meddela din planerade rutt och tid för återkomst till någon som inte är med.

Spring i första hand efter markerade leder. Det är säkrare, då fjällräddningen eller andra personer lättare kan hitta dig om du behöver hjälp.

Lär dig att använda karta och kompass. Det är inte säkert att mobilen har täckning eller laddning.

Ta med energi och vätska, för att orka tänka klart och handla klokt.

Ta med extrakläder och första hjälpen-kit.

Källa: Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Zervant

Skapa den perfekta fakturan

Zervant

En stor del av att driva ett företag går ut på att skicka och ta emot fakturor. Trots att en faktura oftast bara uppfattas som en begäran om en betalning så har den lite större betydelse än så, och den fakturamall som du använder kan komma att ha en stor påverkan på hur företaget uppfattas.

Med en välgjord faktura kan du ge så mycket mer än en betalningsuppmaning då du skickar fakturan till din kund, och alltså ge ett gott intryck utan att behöva kommunicera särskilt mycket. I den här artikeln sammanfattar vi de allra viktigaste punkterna då du ska skapa en faktura i ditt företag, och vad du bör tänka på för att den ska bli perfekt!

Fakturans innehåll

För att fakturan ska vara så korrekt och professionell som möjligt bör den innehålla en del specifika punkter. Det finns till och med en lag hos Skatteverket som talar för att en faktura måste innehåll vissa punkter, så som datum, löpnummer, företagets och kundens namn, och betalningssumman för varorna/ tjänsten.

Annat innehåll som stärker fakturan och gör den mer trovärdig är om du adderar företagets logga, beskriver den försäljning eller de produkter som fakturan berör på ett klart och tydligt sätt, vilka betalningsvillkor som gäller, och att samtlig information är välordnad. Du bör också skriva med dina och kundens uppgifter.

Innehållet på en faktura kan såklart variera beroende på vilket företag det gäller och vad fakturan berör, men dessa punkter är något som alla företag kan ta del av för att skapa pålitliga och professionella fakturor. Det kan absolut vara värt att lägga ner lite extra tid på innehållet i och med att det kan höja företaget och dess ansikte utåt.

Skicka faktura

Hur du skickar fakturan till kunden kan också vara avgörande för det intryck den ger. Det handlar om att skapa ett professionellt helhetsintryck där du vill övertala kunden att du har koll på vad sysslar med, och då krävs det att samtliga steg hanteras på ett smidigt och säkert sätt för båda parter.

Kommunikation mellan kund och företag är A och O, där fakturan ofta står för en stor del av den kommunikativa delen. Genom att skapa en välgjord faktura med ett korrekt innehåll som du sen skickar på ett lätthanterligt sätt kan du ge ett proffsigt intryck utan att behöva kommunicera särskilt mycket.

Skapa e-faktura

Ett väldigt smidigt och lätthanterligt sätt att hantera din fakturering är att skicka din faktura som e-faktura, alltså en elektronisk faktura. E- fakturering blir allt vanligare i vårt digitala samhälle, just för att det är ett smart och enkelt sätt att sköta sin fakturahantering på.

Bara de senaste åren har man sett en markant ökning när det kommer till e-fakturering och försändelser av e-fakturor mellan olika företag och kunder. Enligt en rapport från Svenska Bankföreningen skickades det år 2017 omkring 138 miljoner e-fakturor, och redan år 2018 hade den siffran stigit till omkring 148 miljoner e-fakturor.

Faktureringsprogram

Med den påtagliga ökningen av e-fakturering runt om i världen finns det ingen tvekan om att det anses vara ett praktiskt och smidigt sätt att hantera sina fakturor. Idag finns det en hel del olika faktureringsprogram som erbjuder e-fakturering för olika företag, så att du kan ta din verksamhet till nya nivåer.

Genom att ta del av en faktureringsprogram kan du få hjälp med att skapa korrekta fakturor till alla dina kunder, så att du kan ge ett professionellt och pålitligt intryck bara genom att skicka dina fakturor via e-fakturering. Vi hoppas att den här artikeln kan hjälpa dig då du vill skapa den perfekta fakturan!

Inrikes

Kommunal: Äldrevård i skugga en klassfråga

Tobias Baudin varnar för att de uppskjutna semestrarna och bristen på återhämtning kan slå tillbaka mot arbetsgivarna i form av högre sjukskrivningar. Arkivbild.
Tobias Baudin varnar för att de uppskjutna semestrarna och bristen på återhämtning kan slå tillbaka mot arbetsgivarna i form av högre sjukskrivningar. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes Sjuksköterskor och läkare har stått i strålkastarljuset under pandemin, medan undersköterskorna som också arbetat i covidvården hamnat i skuggan. Tobias Baudin, förbundsordförande för Kommunal, tycker det är otroligt frustrerande och anser att det handlar om klass.

Baudin påpekar att skyddet för de anställda inom äldreomsorgen inte alls nått upp till sjukhusens standard.

– Tittar man på skyddsutrustningen så ser det ut som att de ska till rymden. Det är klart att man ska skydda de som jobbar där, men för äldreomsorgen har det inte varit samma intresse, men så finns det heller inga läkare och få sjuksköterskor där, säger Tobias Baudin.

Han tror att det hänger samman med att undersköterskorna har lägre utbildning.

– Det är ett arbetaryrke. Jag hoppas att det ändras med coronapandemin, för den senaste tiden har alla pratat om äldreomsorgen och det är så välkommet.

Lite värre

Under sommaren har Tobias Baudin sett att Kommunals medlemmar på vissa håll haft svårt att få fyra veckors sammanhängande semester framför allt inom sjukvården, men även inom äldreomsorgen.

– Det har varit lite värre i år, även om det har varit extra viktigt i år när man vet att det är välfärdsarbetarna som har tagit Sverige igenom krisen och arbetat extremt hårt.

På en del håll har ersättning gått ut till de som flyttat delar av semestern utanför sommarmånaderna, men det är stora skillnader på hur höga ersättningarna är och i region Jönköping har ingen ersättning alls betalats ut.

Förhandlingar börjar

– Det är dumsnålt, säger Tobias Baudin.

Han varnar för att de uppskjutna semestrarna och bristen på återhämtning kan komma att slå tillbaka mot arbetsgivarna i form av högre sjukskrivningar.

– Risken är att folk kommer att söka sig därifrån och då får arbetsgivarna problem för vi vet att rekryteringsbehoven är enorma. Undersköterskor är stekheta på arbetsmarknaden och om de märker ett ointresse är det rätt att söka ett annat jobb.

Hotar med strejk

Kommunal hotar med strejk i höstens avtalsrörelse om fackförbundet inte får gehör för sina krav.

– Vi kommer att köra en stenhård avtalsrörelse. Vi kommer att kräva löneökningar, mer än andra på arbetsmarknaden. Vi kommer att kräva kortare arbetstider och ställa krav på semestern. Vi kan ytterst gå i strejk och det är fullt möjligt att det blir så den här gången, säger Tobias Baudin till TV4 Nyheterna.

Tobias Baudin hoppas att alla som stött vårdpersonalen genom att gå ut och klappa händerna på balkongen under pandemin nu ska visa sin uppskattning när avtalsförhandlingarna börjar.

Petronella Uebel/TT

Sport

Torn kämpade ner Oskarshamn

Richard ”Kalle” Ringhov, tränare i Torns IF.
Richard ”Kalle” Ringhov, tränare i Torns IF.
Foto: Artur G Bliding/arkiv
Sport
Fotboll Tre oavgjorda i rad fick räcka. På lördagen kunde Torns IF återigen segerjubla i Ettan södra efter 2-0 (1-0) hemma mot Oskarshamns AIK.

– Oerhört välkommen. Klart att vi känt oss lite pressade, men man ska inte stressa upp sig över en sådan sak, sa tränaren Richard "Kalle" Ringhov.

– Den här gången var det framför allt en imponerande arbetsinsats som lade grunden till tre poäng.

1-0-målet kom i minut 39 och påminde starkt om Tomas Brolins klassiska fullträff i VM 1994.

Dylan Kosik Sulaiman skickade en frispark till Granit Stagova som, likt Brolin, dök upp bakom muren och slog in bollen i bortre hörnet.

40 minuter senare gjorde inhopparen Noor Zadran 2-0.

– I extremhettan var det viktigt att vi höll i bollen och inte kom in i en press där vi behövde jaga tillbaka den, analyserade Ringhov.

– Vi släppte nästan inte till något i första, men tio minuter in på andra tog Oskarshamn över totalt.

Torntränaren valde därför att lyfta fram kollektivet.

– Det var verkligen en sjuk arbetsinsats där ingen vek ner sig och samtliga var helt slut efter matchen.

Inrikes

Bombskyddet undersöker föremål i Norrköping

En garagelänga i centrala Norrköping har spärrats av efter larm om ett misstänkt farligt föremål. Arkivbild.
En garagelänga i centrala Norrköping har spärrats av efter larm om ett misstänkt farligt föremål. Arkivbild.
Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT
Inrikes
Inrikes

En hyresfastighet i centrala Norrköping har spärrats av efter larm om ett misstänkt farligt föremål, rapporterar lokala medier.

Polis och räddningstjänst befinner sig på platsen.

– Det är ett föremål som är beläget i ett garage i en hyresfastighet, och vi har skickat bilder av föremålet till bombtekniker, säger Mikael Ehne, vakthavande befäl vid polisregion Öst, till TT.

Men utifrån bilderna kunde bombteknikerna inte bedöma om föremålet var farligt eller inte. Därför beordrades det nationella bombskyddet till Norrköping, där föremålet nu undersöks.

– Bombskyddet är på platsen och jobbar just nu, säger Johan Hägg, RLC-befäl vid polisregion Öst.

Föremålet ska inte utgöra en fara för allmänheten i och med avspärrningarna runt fastigheten som ligger på Gamla Rådstugugatan.

– Vi har spärrat av i en sådan omfattning som vi bedömer är lämpligt utifrån föremålets art, säger Mikael Ehne.

NÄSTA ARTIKEL