KRÖNIKA: Forsbergs mål kan bli helt avgörande

Det blev ett bra resultat till slut för svenskt vidkommande i den dramatiska rysarmatchen mot Norge på Friends Arena. Men det var mycket små marginaler till ett hotande fiasko. Alldeles för små. Vi var nog många som satt med hjärtat i halsgropen under 90 minuter plus stopptid.
Det berodde förstås inte bara på Andreas Granqvists hjärnsläpp som gav Lasse Lagerbäcks norska lag luft under vingarna, men vi kan väl börja där.
Jag har tidigare hyllat Janne Andersson för att han vågar lyfta in nytt blod i sin startelva och nu gjorde han ännu ett lite oväntat drag när han helt korrekt lyfte ut Marcus Berg till förmån för Alexander Isak och Robin Quaison på topp.
Men han glömde en sak när han ändå var inne på att döda sina älsklingar. Han lät den under hela säsongen 2019 hårt kritiserade Granqvist fortsätta. Trots gott om varningar från en i stort sett helt enig fotbollsexpertis.
Det kunde ha kostat chansen till EM-avancemang.

Inte för att Andreas Granqvist gjorde en usel match, han skötte sig i det stora hela hyfsat. Men blundern som ledde till 0-1 var illa nog. Ett sådant misstag gör man inte om man är på toppen av sin karriär som mittback, är i formmässigt praktslag och spelar med starkt självförtoende och pondus i ett stabilt klubblag och därmed så gott som alltid fattar rätt beslut även i landslaget.
Den felpassningen kom i ett läge när Sverige just gjort en stark halvlek och sett till matchbilden låg närmast ett ledningsmål. I stället svängde momentum över i matchen, de norska spelarna kunde gå till halvtidsvila med massvis av ny energi och en känsla av att faktiskt kunna vinna matchen.
Än en gång måste jag plocka fram mig gamla käpphäst: Startelvan i ett landslag får aldrig tas ut på gamla meriter och lång och trogen tjänst.
Den här gången kunde det ha kostat Janne Andersson chansen till ett EM-slutspel.

Men det var förstås inte bara Andreas Granqvists blunder som låg blågult i fatet den här kvällen. Albin Ekdahl och Kristoffer Olsson var inte lika övertygande som vanligt och på topp hade Robin Quaison inte sin bästa dag, samtidigt som Alexander Isak inte hade marginalerna på sin sida. De fick heller inte så mycket att jobba med när det matades alldeles för många höga inlägg på chans in mot straffområdet.
Bytena kändes konstiga. Marcus Berg och Sebastian Andersson gjorde inte bort sig på något sätt, men gav absolut inget offensivt lyft, i Bergs fall hade vi knappast väntat oss det heller.
Gustav Svensson gjorde några viktiga brytningar, men kändes mest som en defensiv nödlösning när Ekdahl inte orkade långre.
Där Lagerbäck hade ett möjligt ess i rockärmen i form av Tarik Elyounoussi att slänga in hade Janne Andersson egentligen inget spännande alls på bänken för att spetsa till eller förändra matchbilden. Det är ett svaghetstecken som oroar.
Dessutom hade Lars Lagerbäck matchens två bästa spelare i sitt lag. Martin Ødegaard och Joshua King. Det måste förstås med i ekvationen.
Norge kan ha något riktigt bra på gång och måste absolut tas på allvar.

Nåja, Emil Forsbergs 1-1 räddade inte bara kvällen utan också det blågula läget i EM-kvalgruppen. Det var nämligen oerhört avgörande att inte förlora den här matchen.
Nu ligger Sverige fortfarande tvåa, med en poäng tillgodo på Rumänien och två på Norge. Dessutom med plus i inbördes möten mot båda dessa lagen, om man skulle hamna på samma poäng.
Det är onekligen huvudsaken.
Det är en bra bit kvar tills ridån faller men tack vare söndagens poäng är det fortfarande fördel Sverige i jakten på andraplatsen bakom omöjliga Spanien.
Emil Forsbergs snygga mål kan vara det som skiljer mellan succé och fiasko när vi ska summera det här äventyret så småningom.

Sportresultat

Sport i dag